Noodsituatie bij Club Brugge veel alarmerender dan verwacht

Noodsituatie bij Club Brugge veel alarmerender dan verwacht

Na het vertrek van Ruud Vormer naar Zulte Waregem is het duidelijk geworden hoe belangrijk het is bij Club Brugge om spelers te hebben die een impact hebben op de groep, iemand die zijn stem durft te verheffen en de groep kan motiveren.

Het is dan ook geen toeval dat Ronny Deila in de vorige zomer al pleitte voor de komst van een nieuwe speler met sterke leiderschapskwaliteiten. De coach kreeg toen Philip Zinckernagel, maar de behoefte aan leiderschap blijkt vandaag veel groter te zijn dan enkel het aantrekken van één natuurlijke leidersfiguur.

Als zelfs al Vincent Mannaert, CEO en sportief directeur, die rol op zich moet nemen …

Zorgpunten bij Club Brugge: gebrek aan mentaliteit en leiderschap

De defensie van Club Brugge vertoont dit seizoen een grote kwetsbaarheid, deels omdat de verdedigers onvoldoende steun en ondersteuning krijgen vanuit het middenveld. Het ontbreken van een pure balafpakker voor de verdediging heeft ook bijgedragen aan de teleurstellende prestaties van de West-Vlaamse defensie.

Brandon Mechele en Jorne worden vaak aan hun lot overgelaten en staan daardoor voortdurend onder druk. Aan de andere kant van het veld laat de efficiëntie en afwerking voor het doel te wensen over.

Het is duidelijk dat de problemen van Club Brugge zich over alle linies van de ploeg uitstrekken, waarbij het gebrek aan mentaliteit en aan leiderschap zelfs de grootste zorgpunten zijn.

Het is dan ook geen toeval dat Ronny Deila in de vorige zomer al pleitte voor de komst van een nieuwe speler met sterke leiderschapskwaliteiten. Hoewel de komst van Philip Zinckernagel in deze context zinvol leek, blijkt de behoefte aan leiderschap veel groter te zijn dan enkel het aantrekken van één natuurlijke leidersfiguur.

Deila trekt en sleurt bij Club Brugge

Ronny Deila geeft zijn spelers enorm veel vertrouwen en installeerde een heel aangenaam werkklimaat in het Belfius Basecamp. De coach onderhoudt een bijzondere relatie met al zijn spelers, want hij staat heel dicht bij de groep.

Hij weet altijd de juiste woorden te vinden en de juiste snaar te raken, waardoor hij de spelers de kans biedt om boven zichzelf uit te stijgen - die zij zelf wel nog moeten grijpen. “Het zelfvertrouwen bij Club is in enkele maanden tijd enorm toegenomen”, schreef Het Laatste Nieuws na de eerste positieve weken en maanden van Deila bij Club Brugge.

Onder de positieve en niet-aflatende leiding van Deila haalde Andreas Skov Olsen weer zijn beste niveau en de coach trok ook de ‘moeilijke’ Tajon Buchanan mee in zijn verhaal. Deila slaagde erin om tijdens zijn eerste maanden een positieve sfeer te creëren die door de hele club werd gevoeld, en ook om een hechte spelersgroep te smeden.

Hij zorgt voor een positieve vibe, waarbij iedereen - van hoog tot laag - met een glimlach naar de club komt. Maar ondanks die vele en grote inspanningen ontbreekt op het veld nog steeds de vereiste mentaliteit en leiderschap.

Degryse: “Er ontbreekt leiderschap in elke van Club Brugge”

Marc Degryse merkte eerder terecht op dat de mentaliteit die heerste onder de laatste kampioenenmakers Philippe Clement en Alfred Schreuder er weer ingeslepen moet worden. “Toen wisten de spelers wat de cultuur van Club is. Dat gevoel heb je nu veel minder. Dat ligt ook aan de spelersgroep - er ontbreekt leiderschap in elke linie.”

Een oud zeer steekt dus opnieuw de kop op bij Club Brugge, want het gebrek aan inzet, leiderschap en mentaliteit was vorig seizoen ook al het grootste probleem van de ploeg. “De wil om écht te winnen ontbreekt bij te veel spelers. Ze doen met zin voor overdrijving een beetje waar ze zin in hebben”, schreef Het Laatste Nieuws eerder deze week.

 Zinckernagel moest Club Brugge pit en persoonlijkheid bijbrengen Club Brugge heeft op dit moment een gebrek aan natuurlijke leiders in de eigen rangen. Simon Mignolet is ongetwijfeld een leidersfiguur, maar als doelman kan hij tijdens de wedstrijden een beperkte invloed uitoefenen op de rest van de ploeg.

Hoewel er vorige zomer aanvankelijk lange tijd geen ruimte was voor hem, maakte Club Brugge toch graag plaats voor de komst Philip Zinckernagel.

Naast zijn uitstekende sportieve kwaliteiten was de transfer van de Deense aanvaller ook bedoeld om andere essentiële elementen te brengen waar het bij Club zwaar aan ontbrak: leiderschap, charisma en intelligentie.

Het idee was dat de ervaren en volwassen Deen wat extra pit en persoonlijkheid aan de kleedkamer in Westkapelle zou toevoegen, maar hij heeft tijdens de afgelopen weken te kampen gehad met een serieuze vormdip en is hij zelfs op de bank beland.

Hans Vanaken is geen leiderstype

Hans Vanaken is meer een leader by example, met een enorm grote sportieve invloed op het veld, maar hij is niet de man van grote woorden of een typisch leiderstype. Vanaken is met andere woorden geen Ruud Vormer, Timmy Simons of Franky Van der Elst, die de ploeg daadwerkelijk bij de hand gaat nemen.

De tweevoudige Gouden Schoen is eerder een type-Jan Ceulemans, een fantastische voetballer maar geen typisch leiderstype zoals hijzelf of René Vandereycken destijds.

Hoewel Vanaken nooit verantwoordelijkheid uit de weg gaat, ontbreekt het hem aan de kenmerken van een 'echte' leider, en maakt hij onrechtstreeks wel deels uit van het leiderschapsprobleem van Club Brugge.

Club Brugge liet twee natuurlijke leiders vertrekken

Het gebrek aan leiderschap binnen Club Brugge werd vorig seizoen al op pijnlijke wijze geaccentueerd na het vertrek van de ervaren middenvelder, aanjager en toenmalig aanvoerder Ruud Vormer. Dit bleek een schromelijk onderschat verlies te zijn, zoals journalist Hans Vandeweghe vorig seizoen al schreef in zijn column in De Morgen.

Hoewel Vormer wellicht sportief gezien zijn beste jaren achter zich had, bleef zijn invloed in de kleedkamer van onschatbare waarde. Vandeweghe benadrukte dat Vormer niet alleen op het veld een aanjager was, maar ook daarbuiten. Zelfs wanneer zijn speeltijd verminderde, had hij nog steeds aanzienlijke en positieve invloed op de spelersgroep.

Achteraf gezien is duidelijk geworden hoe belangrijk het is om spelers te hebben die een impact hebben op de groep, iemand die zijn stem durft te verheffen en de groep kan motiveren.

Na het vertrek van Vormer naar Zulte Waregem werd verwacht dat Jack Hendry deze rol in de kleedkamer zou overnemen, maar zelfs de Schotse verdediger werd uiteindelijk naar de uitgang geduwd omdat hij op sportief vlak niet aan de verwachtingen voldeed.

Mannaert neemt de rol van leider op zich

Wanneer er een gebrek aan leiderschap binnen de ploeg is, dan moeten er andere manieren worden gevonden om de spelers te motiveren. Tegen FC Lugano was er zo'n moment waarop een inspirerende toespraak nodig was, en opvallend genoeg nam Vincent Mannaert, de CEO en sportief directeur, de rol van motivator op zich.

Volgens Het Laatste Nieuws sprak hij de kleedkamer toe in het Belfius Basecamp voor de reis naar Zwitserland, en zijn woorden werden als zeer overtuigend beschouwd. “Daarmee had ook hij er een aandeel in dat we klaar waren voor deze wedstrijd”, aldus Simon Mignolet na de wedstrijd.

“Als Vincent praat, dan luisteren we. Sinds ik hier ben, heeft hij dat altijd gedaan, zowel op de goeie als op de moeilijke momenten”, aldus de doelman. “Als hij iets zegt, weet iedereen wat hij bedoelt. Elke keer als hij langskomt, is de boodschap constructief. Ook nu heeft hij de juiste snaren geraakt.”

Naar verluidt was ook Ronny Deila zeer tevreden over de toespraak van Mannaert, die hij beschreef als een “fantastische speech”. “Hij zei dat we verenigd moeten zijn. De borst vooruit en samenblijven.” En ook volgens de spelers was de speech ‘boenk erop’.

POLL: Club Brugge heeft leiderschap tekort in de ploeg

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'
'Club Brugge slaat toe: nieuwe middenvelder in aantocht'

Club Brugge doet momenteel volop voor de prijzen in de Conference League én Jupiler Pro ...

150
150
Noa Lang gaat  los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen
Noa Lang gaat los op titelfeest: aanvoerder moet ingrijpen

In Nederland heeft PSV zich na een grandioos seizoen tot landskampioen gekroond. Maandag werd het ...

279
279
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd
Standard grijpt in: sterkhouder per direct weggestuurd

Voor Standard staat er al een tijdje niets meer op het spel in de Europe Play-Offs. De clubleiding ...

135
135
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'
'Geen Van Bommel of Tedesco: Milan mikt op oude bekende'

Verschillende Europese clubs zijn momenteel op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. ...

71
71
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk
Club aan penalty ontsnapt? Referee Department duidelijk

Club Brugge wist zondag de leidersplaats in de Champions' Play-Offs te veroveren door met 1-2 te ...

690
690
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'
'Stunt in de maak: Gent wil trainer van directe concurrent'

AA Gent verzekerde zich afgelopen weekend van de eindzege in de Europe Play-Offs en kan zich dus ...

857
857
<strong>Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout</strong>
Antwerp in rep en roer: ’stunttransfer’ gaat compleet fout

De aanvankelijke opwinding rond de stunttransfer van Soumaila Coulibaly naar Antwerp FC nadert een ...

453
453
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?
Rampscenario voor Vertonghen: einde seizoen & EK in gevaar?

De ziekenboeg van Anderlecht begon met uitzondering van Thorgan Hazard net leeg te stromen, tot het ...

459
459
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer
Mokerslag voor Meijer: Club Brugge incasseert extra opdoffer

Dankzij een zege tegen Antwerp veroverde Club Brugge zondag de leidersplaats in de Champions' ...

354
354
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil
Antwerp slaat fraaie dubbelslag: duo blijft op de Bosuil

Met een schamele drie op 21 is Antwerp het kneusje van de Champions' Play-Offs. Alle ogen op de ...

169
169
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'
'KRC Genk drukt door voor kwelduivel Cercle Brugge'

KRC Genk ging zaterdag met de billen bloot tegen Cercle Brugge. Met een doelpunt en een assist ...

361
361
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht reageert op brakende Vertonghen & Ashimeru

Anderlecht kruist de vingers dat een scan geen ernstige schade aan het licht brengt voor Jan ...

327
327
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp
Kindermans lokt eerste talenten van Anderlecht naar Antwerp

Momenteel zijn er heel wat vraagtekens op de Bosuil, maar vast staat alleszins dat Antwerp voortaan ...

449
449
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

67
67
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

698
698