Anderlecht legt harde cash op tafel voor nieuwe nummer acht

Anderlecht legt harde cash op tafel voor nieuwe nummer acht

Jesper Fredberg is er in geslaagd om Mario Stroeykens langer aan de club te binden, en hiervoor heeft de CEO Sports een aanzienlijke financiële inspanning moeten leveren. Dit seizoen heeft Stroeykens drie wedstrijden als basisspeler gespeeld bij Anderlecht, waarin hij telkens de ongebruikelijke positie als nummer acht invulde.

In de wedstrijden tegen Antwerp FC en Sint-Truiden blonk hij niet uit in die rol, maar in de laatste wedstrijd voor de interlandbreak tegen KV Mechelen, toen de accenten echter anders gelegd, deed hij dat wél.

Tot voor kort was Anderlecht er niet helemaal uit wat de beste positie was van Stroeykens: hij past niet in de traditionele rol van een nummer tien of spelverdeler, en evenmin is hij een pure flankspeler. Nu lijkt hij op de ‘acht’wel uitzicht te hebben op meer speelminuten.

Anderlecht haalt alles uit de kast voor Stroeykens

Naast nieuwe aanwinsten aantrekken had Jesper Fredberg nog enkele andere prioriteiten tijdens de voorbije zomermercato: de CEO Sports had ook de contractverlenging Mario Stroeykens hoog op zijn to-do lijstje staan.

Sporting was volgens Het Nieuwsblad bereid om een aanzienlijke financiële inspanning te leveren om Stroeykens te overtuigen om langer bij de club te blijven. Geld leek geen enkel obstakel te zijn, aangezien de clubleiding volgens de krant niet op een euro meer of minder wilde kijken om de jonge speler aan zich te binden.

Eind juni lag er al een voorstel klaar voor het jeugdproduct, maar Stroeykens twijfelde echter. Dat zette Fredberg onder stevige druk, want zonder contractverlenging moest Stroeykens verkocht worden. Eind augustus berichtte De Morgen zelfs dat het alles-of-niets was: “Bijtekenen of vertrekken.”

Stroeykens en zijn management onderhandelen maandenlang met Anderlecht over het sportieve project dat de club voor de speler in gedachten had en welke plannen er waren voor zijn toekomst.

Ondanks interesse van binnenlandse clubs zoals RWD Molenbeek en zelfs vanuit het buitenland, wist Fredberg uiteindelijk Stroeykens te overtuigen om zijn contract te verlengen bij Anderlecht.

Toekomstige sleutelspeler is populair bij Riemer

De beslissing om Mario Stroeykens langer aan de club te binden is gemakkelijk te verklaren. Hij wordt gezien als een toekomstige sleutelspeler voor Anderlecht, en bovendien ligt de aanvaller in de bovenste schuif van Brian Riemer. 

Eind juni koesterde Stroeykens een positieve kijk op zijn toekomst in het Lotto Park, voornamelijk omdat Riemer absoluut wil behouden bij de club. Onder de Deense coach heeft Stroeykens in het vorige seizoen veel vooruitgang geboekt en meer speeltijd gekregen in vergelijking met het seizoen daarvoor.

Hoewel Jesper Fredberg en Riemer het talent van Stroeykens zeer waarderen en hem dolgraag wilden behouden, lijkt het grote vertrouwen in hem niet te worden vertaald in effectieve speelminuten op het veld.

In het vorige seizoen was Stroeykens voornamelijk een invaller en geen basisspeler, al lijkt die status ook dit seizoen niet meteen te veranderen.

Anderlecht denkt aan zijn imago

Een andere reden waarom Anderlecht zo graag het contract van Stroeykens wilde verlengen, is de uitstraling en reputatie van de club.

Na het vertrek van spelers zoals Ethan Butera (naar Ajax), Noah Sadiki (naar Union SG), Lucas Stassin (naar KVC Westerlo) en Marco Kana (uitgeleend aan KV Kortrijk), moest het nieuwe management ook denken aan het imago van de club, omdat er een groeiend aantal veelbelovende jeugdproducten de club begon te verlaten.

Bovendien is Stroeykens ook een van de favoriete spelers van de RSCA-fans, wat zijn populariteit verder versterkt. Stroeykens is dit seizoen ook geen basisspeler Hoewel Brian Riemer een grote fan is van Mario Stroeykens, is de Deense coach er nog steeds niet helemaal uit wat de beste positie is van de youngster.

Stroeykens past niet in de traditionele rol van een nummer tien of spelverdeler, en evenmin is hij een pure flankspeler. Zijn sterke punten komen daarom beter tot uiting in een rol als valse nummer negen of als tweede spits.

Vandaag lijkt het dat Riemer momenteel nog steeds geen plek heeft voor Stroeykens in zijn basiselftal, en dit heeft ook deels te maken met de prestaties van de 19-jarige aanvaller. “Speelde al enkele prima wedstrijden voor Anderlecht, maar er wordt toch wat meer verwacht van Stroeykens”, oordeelde Het Laatste Nieuws.

Stroeykens als nummer 8: wisselend succes

Aan het begin van het seizoen startte Mario Stroeykens twee keer in het basiselftal van Anderlecht, tegen Antwerp FC en Sint-Truiden. Opvallend was dat hij beide keren werd opgesteld op de 'ongebruikelijke' positie van centrale middenvelder, naast Theo Léoni en voor Amadou Diawara.

Tegen Antwerp liet hij hier en daar zien wat hij in huis had: hij gaf enkele mooie passes, zette goede druk en toonde zijn vista en overzicht op het veld. “Het publiek trakteerde hem bij zijn vervanging op een luid applaus”, zag Het Nieuwsblad. Stroeykens vervulde zijn rol als nummer acht tegen Antwerp zonder echt uit te blinken.

Philippe Albert was echter wat kritischer en vertelde aan Sudpresse dat Stroeykens het moeilijk had en dat dit niet zijn beste positie was. In de wedstrijd tegen Sint-Truiden leek Albert gelijk te krijgen, want Stroeykens' prestatie als centrale middenvelder was beduidend minder dan tegen Antwerp FC.

De 19-jarige leek zich te verstoppen, kon geen goede combinaties vinden en vond zijn draai niet. Na een uur werd hij vervolgens gewisseld.

Stroeykens’ sleutelrol in nieuwe game plan van Anderlecht

In de laatste wedstrijd voor de interlandbreak kreeg Mario Stroeykens zijn derde basisplaats van het seizoen, wederom op de positie van centrale middenvelder. Zijn optreden tegen KV Mechelen werd gesmaakt met een indrukwekkende prestatie en een belangrijk doelpunt.

Stroeykens speelde merkelijk beter als nummer acht dan in de wedstrijden tegen Antwerp FC en Sint-Truiden, waarin Brian Riemer Amadou Diawara steevast als nummer zes opstelde, met Théo Leoni naast hem.

Tegen KV Mechelen waren de accenten echter anders gelegd. Leoni en Stroeykens stonden weer naast elkaar, met Mats Rits vlak achter hen. Voor hen speelden Kasper Dolberg, Anders Dreyer en Thorgan Hazard meer centraal, waardoor de flankverdedigers Ludwig Augustinsson en Kilian Sardella meer ruimte kregen om aan te vallen.

Deze opstelling was duidelijk offensiever en dit bleek zowel Stroeykens als het team goed te liggen. Stroeykens maakt het echter niet uit op welke positie hij speelt of moet spelen.

“Die positie op het middenveld ligt mij, de coach weet dat ik ook op de flanken kan spelen. Voor mij maakt het niet uit waar ik speel. De ploeg helpen is voor mij het belangrijkste.” Brian Riemer was van mening dat de tactiek tegen KV Mechelen perfect bij Stroeykens paste.

“Ik wou meer balbezit houden op het middenveld en dat is één van Stroeykens’ grote kwaliteiten. Bovendien traint hij al een hele tijd op een hoog niveau”, zei de coach.

Ook Marc Degryse was positief verrast door het tactische plan van Riemer tegen KV Mechelen, waarin Stroeykens een sleutelrol vervulde. “De veldbezetting met Rits op de zes met de offensieve spelers Leoni en Stroeykens ervoor bevalt me”, aldus de analist.

POLL: Moet Stroeykens een vaste basisspeler zijn bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika
Nieuwe beelden werpen ander licht op uitsluiting Onyedika

Aanstaande woensdag zal Club Brugge vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

215
215
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa
Italianen vol ontzag: Club-uitblinker maakt indruk in Europa

Club Brugge heeft zijn heenwedstrijd in de halve finales van de Conference League verloren. Een ...

203
203
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League
Lukaku en co in vieze papieren, enorme stunt in Conference League

Romelu Lukaku lijkt zijn tweede Europese finale op rij te mogen vergeten. In de heenmatchen van de ...

42
42
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd
Finale op de helling: tienkoppig Club verliest in extra tijd

Club Brugge zal aanstaande woensdag vol aan de bak moeten op eigen veld indien het alsnog de finale ...

213
213
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"
Onyedika keihard aangepakt: "Laat je ploeg in de steek"

Club Brugge zakte deze week met een pak vertrouwen af naar Firenze voor de heenmatch in de halve ...

127
127
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg

In de halve finales van de Europa League was het donderdagavond onder meer uitkijken naar het AS ...

42
42
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"

Club Brugge zal nog zwaar aan de bak moeten indien het zich alsnog wil plaatsen voor de finale van ...

509
509
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge

In de halve finales van de Conference League begon Club Brugge donderdagavond rampzalig aan de ...

106
106
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

93
93
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?

RSC Anderlecht staat nog steeds aan de leiding in de Champions' Play-Offs, maar kan zich geen fouten ...

263
263
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club

Antwerp FC speelt binnen een weekje de bekerfinale tegen Union SG. Als generale repetitie op die ...

270
270
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

91
91
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door

Donderdagavond worden de heenmatchen in de halve finales van de Conference League afgewerkt. Daarbij ...

351
351
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'

De reguliere competitie van de Challenger Pro League leverde al twee promovendi op, om het laatste ...

534
534
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

219
219