Anderlecht drijft zaak op de spits met dure toptransfer

Anderlecht drijft zaak op de spits met dure toptransfer

Na een moeilijk seizoensbegin lijkt Luis Vazquez eindelijk open te bloeien bij Anderlecht. Zijn prestaties in de laatste twee wedstrijden tegen KAS Eupen en KV Mechelen, waarin hij telkens beslissend was met respectievelijk een doelpunt en een assist, zorgden voor een grote opluchting bij de club.

Anderlecht betaalde vorige zomer namelijk 4,5 miljoen euro, een bedrag waarmee de Argentijn de tweede duurste aankoop van de vorige transferperiode was. Hoewel Vazquez nog geen echte concurrent is voor de vaste spits Kasper Dolberg, is zijn evolutie wel veelbelovend te noemen.

Het grootste probleem voor Vazquez, die amper Engels spreekt, is de moeizame communicatie met zijn ploegmaats en de staf. Anderlecht wil het integratieproces van de spits versnellen door de Engelse lessen te intensiveren, terwijl hij hulp krijgt van een Argentijnse begeleider, en wordt bijgestaan door Abdou Cissokho, de 'player care manager' van Anderlecht van de club.

De 'houten klaas' van 4,5 miljoen

Binnen de selectie van Anderlecht is er veel concurrentie, maar in de centrale aanvalslinie kent iedereen zijn plaats. Zo is de hiërarchie op de positie van centrale spits glashelder. Kasper Dolberg is de incontournable nummer één, de Deen scoorde al vijf doelpunten en hij is momenteel zelfs de efficiëntste spits in de Jupiler Pro League.

Luis Vazquez neemt dit seizoen de rol in van stand-in voor Dolberg, aangezien het niet de bedoeling is om beide centrumspitsen tegelijk op te stellen. Brian Riemer en Jesper Fredberg zijn namelijk vastbesloten om de 4-3-3 opstelling te handhaven en het duo wil daar niet van afwijken.

Hoewel Vazquez fysiek volledig fit is, ondervindt de zomertransfer van 4,5 miljoen aanzienlijke integratieproblemen in Brussel. De Argentijn begrijpt nog niet alle termen en hij moet wennen aan het systeem bij Anderlecht. “In mijn tijd bij Kopenhagen verwelkomden we veel spelers uit Zuid-Amerika. Hun aanpassing kost tijd”, zei Riemer.

In zijn eerste wedstrijden voor RSCA maakte Vazquez zelfs een teleurstellende indruk. “Vazquez is niet in vorm”, zei Alexandre Teklak in La Dernière Heure. Vazquez is onhandig in het samenspel en niet bepaald een meevoetballende spits. Zijn stijl oogt houterig en bovendien miste hij dit seizoen al meerdere grote doelkansen.

Vazquez werkt de grote twijfels (deels) weg

In zijn beginperiode bij Anderlecht kon Luis Vazquez niet bepaald overtuigen, en de Argentijn is duidelijk nog niet klaar om de rol van de vaste nummer negen op zich te nemen. Vazquez kreeg meerdere invalbeurten bij Sporting, maar telkens slaagde hij er niet in om een goede indruk te maken.

In de wedstrijd tegen Antwerp viel hij in negatieve zin op door veel balverlies te lijden, en tegen Club Brugge merkte coach Riemer op dat hij zich beter moest positioneren. “Als Vazquez speelt, wil ik ook dat hij meer in de box is dan tegen Club Brugge. In de laatste tien minuten was hij daar niet genoeg aanwezig.”

Toen Kasper Dolberg geblesseerd raakte tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge, werd zelfs gespeculeerd dat Benito Raman de voorkeur zou krijgen boven Vazquez in de volgende wedstrijd tegen KAS Eupen.

Uiteindelijk kreeg Vazquez toch zijn eerste basisplaats van het seizoen en leverde hij alsnog een goede prestatie, tot grote opluchting van zowel hemzelf als de hele club.

Vazquez scoorde één doelpunt in zijn basisdebuut, en hoewel zijn tweede treffer officieel aan Rune Paeshuyse werd toegeschreven, was coach Riemer duidelijk overtuigd: “Voor mij heeft Luis twee doelpunten gemaakt.”

Vazquez bloeit eindelijk open bij Anderlecht

Luis Vazquez liet zijn kwaliteiten zien in de wedstrijd tegen KAS Eupen, waar hij zijn rol als puncher en pivot met succes vervulde. Deze prestatie hielp hem om zijn moeizame seizoensbegin achter zich te laten.

Hoewel hij nog steeds af en toe lomp balverlies leed vanwege zijn onorthodoxe speelstijl, was hij een waardevol en dankbaar aanspeelpunt voor de lange ballen van doelman Kasper Schmeichel. “Een kwaliteit die niet veel spitsen hebben”, schreef Het Nieuwsblad.

Vazquez combineerde voor het eerst zijn immense inzet met kwaliteit. Sindsdien is er een verbetering te zien bij de fysiek sterke spits, die openbloeit door meer energie in de duels en in de pressing te brengen, hoewel dit nog niet voldoende is om echt te kunnen concurreren met Kasper Dolberg.

Vazquez is het type speler dat veel wedstrijdritme nodig heeft om goed te presteren, maar dat is moeilijk omdat hij voornamelijk als invaller wordt gebruikt. Zowel de spits als de ploeg moeten zich ook beter afstemmen op elkaar.

“Vazquez heeft zeker kwaliteiten als aanspeelpunt, maar hij kan beter presteren”, stelde Alexandre Teklak vast in La Dernière Heure. “Hij heeft niet de explosieve capaciteit van een snelle speler. De rol van supersub, de 'gamechanger', past ook niet echt bij hem gezien zijn profiel. Hij heeft net zoveel behoefte aan zijn medespelers als zij aan hem. Vazquez is afhankelijk van voorzetten.”

Anderlecht wil integratieproces versnellen

Het grootste probleem voor Luis Vazquez bij Anderlecht is de moeizame communicatie met zijn ploegmaats en de staf. Hij spreekt slechts enkele woorden Engels en er zijn maar enkele teamgenoten die het Spaans machtig zijn.

Zo fungeerde Colin Coosemans als tolk om de instructies van Brian Riemer te vertalen naar het Spaans voordat Vazquez inviel tegen KVC Westerlo. “We praten vooral met gebaren”, zei Louis Patris zelfs. “Maar als je kan voetballen en scoren, moet je niet veel praten”, benadrukte Anders Dreyer.

Voor Vazquez betekent zijn tijd bij Anderlecht zijn eerste buitenlandse ervaring, op een nieuw continent en zonder de aanwezigheid van zijn familie. Hij wordt bijgestaan door Abdou Cissokho, de 'player care manager' van Anderlecht, en hij krijgt ook hulp van een Argentijnse begeleider.

Samen met Nilson Angulo volgt Vazquez ook Engelse lessen. “We hebben de lessen geïntensiveerd om het proces te versnellen”, zei Riemer. “Moeite hebben met Engels helpt hem niet. Tegelijkertijd is het voor iedereen een leerproces dat tijd kost.”

POLL: Zal Vazquez zijn hoog prijskaartje nog rechtvaardigen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Zulte Waregem na mislopen promotie: "Dit doet enorm veel pijn"
Zulte Waregem na mislopen promotie: "Dit doet enorm veel pijn"

Geen promotie naar de Jupiler Pro League voor Zulte Waregem. Essevee verloor woensdag in de ...

11
11
Tedesco komt met duidelijk statement over interesse AC Milan
Tedesco komt met duidelijk statement over interesse AC Milan

Domenico Tedesco heeft al enkele degelijke resultaten laten optekenen met de Rode Duivels. Het mag ...

20
20
Mooi gebaar: Openda helpt getergde ex-club uit de nood
Mooi gebaar: Openda helpt getergde ex-club uit de nood

Loïs Openda gooit dezer dagen hoge ogen. De 24-jarige Rode Duivel is bezig aan een straf ...

64
64
'Rentree Courtois: Ancelotti hakt CL-knoop door'
'Rentree Courtois: Ancelotti hakt CL-knoop door'

Real Madrid dwong dinsdagavond in München een goede uitgangspositie af voor de terugwedstrijd ...

35
35
'Schokkende wending in trainersdossier Bayern'
'Schokkende wending in trainersdossier Bayern'

Bayern München heeft nog steeds uitzicht op de finale van de Champions League, maar na het ...

60
60
Hayen spreekt zich uit over toekomst: "Het plan is..."
Hayen spreekt zich uit over toekomst: "Het plan is..."

Club Brugge staat voor een mogelijk historische week, want in het tweeluik tegen Fiorentina kan het ...

200
200
Fellaini keert terug: Standard strikt schoon volk voor Circus Cup
Fellaini keert terug: Standard strikt schoon volk voor Circus Cup

Tegenwoordig vindt in ons land elk jaar de Circus Cup plaats en die lokt doorgaans heel wat schoon ...

40
40
Pro League grijpt in na controversiële transfer Bennane
Pro League grijpt in na controversiële transfer Bennane

De voorbije dagen was er heel wat te doen over de transfer van Ilyes Bennane. Het 13-jarige ...

135
135
'Chelsea schokt Premier League met knaltransfer'
'Chelsea schokt Premier League met knaltransfer'

Chelsea is aan een pover seizoen bezig. De Londenaren spelen geen rol van betekenis in de Premier ...

61
61
Broos over Club Brugge: "Dat is me 'off the record' verteld"
Broos over Club Brugge: "Dat is me 'off the record' verteld"

Club Brugge moet donderdagavond opnieuw aan de bak in Europa. Blauw-Zwart kijkt in de halve finales ...

272
272
Begin van einde Standard? "Toekomst verre van rooskleurig"
Begin van einde Standard? "Toekomst verre van rooskleurig"

Standard is aan een zeer matig seizoen bezig. De Rouches hadden het al lastig in de reguliere ...

314
314
Coucke doet Anderlecht-fans watertanden met 'extreem' nieuws
Coucke doet Anderlecht-fans watertanden met 'extreem' nieuws

Met nog vier speeldagen te gaan in de Play-Offs is het ook voor Marc Coucke stilaan vechten tegen de ...

818
818
'Bayern München verbaast met Rode Duivel'
'Bayern München verbaast met Rode Duivel'

Het is aftellen naar het EK in Duitsland komende zomer. De Rode Duivels willen er een goed figuur ...

177
177
<strong>Keihard: Verhaeghe verbrodt Mannaert’s laatste droom</strong>
Keihard: Verhaeghe verbrodt Mannaert’s laatste droom

Na bijna dertien jaar als CEO trekt Vincent Mannaert zich volledig uit Club Brugge. Ondanks de ...

711
711
Club Brugge ziet zwakke plek Fiorentina: "Dát hebben ze niet"
Club Brugge ziet zwakke plek Fiorentina: "Dát hebben ze niet"

Club Brugge staat donderdag voor een afspraak met de geschiedenis. Blauw-Zwart zal dan sinds lang ...

183
183