Het zweet breekt AA Gent uit: op weg naar enorme catastrofe

Het zweet breekt AA Gent uit: op weg naar enorme catastrofe

In de voorbije zomermercato vroeg AA Gent maar liefst 30 miljoen euro voor Gift Orban, een bedrag dat toen geen enkele geïnteresseerde club op tafel wilde leggen.

De Buffalo’s hopen dat hun ambitieuze Nigeriaanse goudklomp dit seizoen zal bevestigen bij de club. “En dan zullen die topclubs uiteindelijk wel 30 miljoen op tafel leggen, toch?” stelde Het Nieuwsblad.

Ondertussen is de doelpuntenregelmaat en de efficiëntie van Orban bijna met de helft verminderd tegenover het vorige seizoen. Daarnaast heeft de Nigeriaan heeft al 8 opeenvolgende wedstrijden (484 minuten) geen doelpunt meer gescoord, met zijn laatste goal op 20 augustus tegen Sint-Truiden.

Deze lange droogteperiode is ongekend voor Orban bij AA Gent en dat baart natuurlijk grote zorgen in Gent.

Louwagie speelt ‘hard to get’

Gift Orban is een complete en moderne spits, die een indrukwekkend scala aan kwaliteiten in zijn spel combineert. Zijn snelheid, doelgerichtheid, explosiviteit, speloverzicht, technische vaardigheden en opportunisme maken hem een gevreesde tegenstander voor elke verdediging.

Maar het is vooral zijn fenomenale neus voor doelpunten die hem onderscheidt van anderen. Orban is de belichaming van een garantie op doelpunten en de definitie van een doelpuntenmachine. Vorig seizoen scoorde hij maar liefst 20 doelpunten in 22 wedstrijden voor AA Gent.

Orban is met voorsprong de strafste wintertransfer ooit van de Buffalo’s en de Europese topclubs lagen in het voorbije tussenseizoen aan zijn voeten. Michel Louwagie deed er alles aan om de hoogst mogelijke verkoopprijs te realiseren en hij dreef de vraagprijs naarstig op.

Naar de buitenwereld toe speelde AA Gent echter ‘hard to get’. Hoewel de noodzaak groot was om in de zomermercato flink te cashen om het businessmodel in evenwicht te houden, profileerde de club zich naar buitenaf absoluut niet als een vragende partij om Gift Orban te verkopen.

Luxeprobleem van 30 miljoen euro

“Hij is een luxeprobleem”, zei Michel Louwagie vorig seizoen aan Het Laatste Nieuws. Gift Orban heeft een contract tot 2027 en de club had hem eind januari niet gehaald om al in juli opnieuw te verkopen.

Niettemin besefte Louwagie natuurlijk dat Orban de jackpot kon opleveren en dat het goudhaantje misschien wel het uitgaande transferrecord van de Jupiler Pro League (Jonathan David, 32 miljoen euro) kon breken. “Heel ver kan zijn prijs er niet vandaan liggen”, dacht Het Nieuwsblad ook.

Louwagie plakte een prijs van minstens 30 miljoen euro op het hoofd van Orban. Al vroeg in de zomermercato profileerde Lille OSC zich als de meest concrete piste om Orban aan te trekken, maar de enige voorwaarde was wel dat Jonathan David eerst de Franse club moest verlaten.

Uiteindelijk bleef de Canadees vorige zomer gewoon op post bij Lille, de club die Orban naar verluidt als de ideale stap in zijn carrière zag en waar zijn entourage direct mee in contact stond. Daarna was er nog interesse van andere clubs in Orban, zoals in Engeland van Fulham FC en vooral van Tottenham Hotspur.

“Die topclubs zullen uiteindelijk wel 30 miljoen betalen”

De scouts van de Spurs waren overtuigd dat Orban een uitstekende investering voor de toekomst zou zijn, maar de Engelse topclub haakte af nadat AA Gent een te hoge vraagprijs hanteerde.

De Buffalo’s wilden een recordbedrag van meer dan dertig miljoen euro cashen, en dat schrikte zowel Tottenham als Fulham FC af. Beide clubs twijfelden namelijk om zo’n hoog bedrag op tafel te leggen voor een jonge spits die toen pas een halfjaar op het hoogste niveau had gespeeld.

Achteraf weet Het Laatste Nieuws dat de nieuwe eigenaar Sam Baro de zomertransfer van Orban hoogstpersoonlijk tegenhield. “Zonder die kapitaalverhoging was het een ander verhaal geweest, maar nu moéten we niet langer verkopen”, zei voorzitter Ivan De Witte in Het Laatste Nieuws.

Orban moest dus bij AA Gent blijven, maar dat deed hij niet met tegenzin. De Nigeriaan is ambitieus en hij wilde ook zelf bevestigen bij de Buffalo’s. “En dan zullen die topclubs uiteindelijk wel 30 miljoen op tafel leggen, toch?” aldus de krant.

Orban is dan toch maar een gewone sterveling

Vorig seizoen haalde Gift Orban waanzinnige statistieken bij AA Gent, met 20 doelpunten in 22 wedstrijden. Dit kwam neer op een indrukwekkend gemiddelde van 1,02 doelpunt per 90 minuten en een efficiëntie van 27,4%: deze opvallende prestaties rechtvaardigden een vraagprijs van 30 miljoen euro afgelopen zomer.

Michel Louwagie vergeleek deze vraagprijs met clubs als Ajax en PSV in Nederland, waar spelers zoals Antony voor 95 miljoen euro werden verkocht, en anderen voor bedragen van 40 tot 50 miljoen euro. Hij stelde de vraag: “Waarom moeten wij dan vinden dat 30 miljoen te veel is, hoewel de competitie hier minstens zo goed is?”

Het doel was dat Orban dit seizoen zou bevestigen bij AA Gent, zodat de topclubs uiteindelijk bereid zouden zijn om 30 miljoen euro neer te leggen voor een transfer, maar momenteel lijkt dat een moeilijk verhaal te zijn.

De Nigeriaan heeft namelijk al 8 opeenvolgende wedstrijden (484 minuten) geen doelpunt meer gescoord, met zijn laatste goal op 20 augustus tegen Sint-Truiden. Deze lange droogteperiode is ongekend voor Orban bij AA Gent en dat baart grote zorgen.

“Orban heeft het er duidelijk moeilijk mee dat niet elke bal meer in de winkelhaak vliegt en dat hij toch een gewone sterveling blijkt te zijn”, zei Wim De Coninck in De Zondag.

AA Gent vreest Moses Simon-scenario

Dit seizoen lijkt Gift Orban duidelijk in een sukkelstraatje te zitten, en verschillende factoren dragen bij aan zijn tegenvallende prestaties.

Hij krijgt minder kwalitatieve passes in vergelijking met vorig seizoen, hij wordt af en toe op de bank gezet of voortijdig gewisseld door Hein Vanhaezebrouck, hij kampte met fysieke ongemakken en kreeg bovendien een strenge rode kaart na een duw tegen KAS Eupen.

Bovendien is zijn doelpuntengemiddelde en efficiëntie dit seizoen ongeveer gehalveerd in vergelijking met vorig seizoen. Het is ook opvallend dat Orban zelfs op de training moeite heeft om doelpunten te maken.

“Het is een rare situatie. Dat vinden wij ook”, zei Hein Vanhaezebrouck eerder. “We werken intensief met hem om hem weer op zijn oude niveau te krijgen.Hij heeft een periode gehad waar alles lukte, maar in een carrière heeft iedereen ook momenten waar het allemaal net niet lukt.”

Hierdoor lijkt Orban op weg om het pad van Moses Simon te bewandelen, eerder dan een speler waarvoor in de toekomst mogelijk een bod van dertig miljoen euro wordt ontvangen.

Simon werd destijds ook gehyped, maar hij werd bij de club gehouden en uiteindelijk voor een aanzienlijk lager bedrag verkocht dan oorspronkelijk gehoopt. “Dat riskeer je altijd, maar het kan ook meer worden. Dat is de markt”, zei Michel Louwagie in Het Laatste Nieuws na de zomermercato.

Komt de magic nog terug?

Gift Orban moet beseffen dat hij in deze moeilijke fase van zijn carrière een extra inspanning moet leveren en iets extra’s moet doen om weer goed te kunnen functioneren in de ploeg.

Hij kon in de laatste wedstrijden dan wel niet scoren, maar hij toonde zich wel balvaster en strijdvaardiger in vergelijking met de voorbije weken. Hij creëerde gevaar, toonde zich gretig en zette zich goed in, zelfs tijdens invalbeurten.

“Het is gewoon een topspits, dat heeft hij al genoeg bewezen in deze competitie”, zei Archie Brown vorig weekend na de wedstrijd tegen KRC Genk. “Hij heeft gewoon nood aan één of twee treffers om weer helemaal zichzelf te kunnen zijn. Zo goed dat nu eenmaal. Soms komt die magic in de zestien plots terug.”

POLL: Zal AA Gent nog 30 miljoen vangen voor Orban,

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

<strong>DUIVELS LIVE: Doku en Lukebakio spreken met de pers</strong>
DUIVELS LIVE: Doku en Lukebakio spreken met de pers

De Rode Duivels willen deze zomer zover mogelijk geraken op het Europees kampioenschap in Duitsland. ...

1614
1614
<strong>LIVE EK 2024: Paniek bij Duitsers, Schotland is woest</strong>
LIVE EK 2024: Paniek bij Duitsers, Schotland is woest

Het Europees kampioenschap in Duitsland draait op volle toeren. Tijdens het toernooi kan u via ...

671
671
'Mokio weigerde FC Barcelona om deze opvallende reden'
'Mokio weigerde FC Barcelona om deze opvallende reden'

In de Spaanse media waren ze al een tijdje zeker: Jorthy Mokio zou naar FC Barcelona verkassen. ...

12
12
Anderlecht grijpt definitief naast transfertarget
Anderlecht grijpt definitief naast transfertarget

RSC Anderlecht is op de transfermarkt aan het rondspeuren voor opportuniteiten. Een van de namen die ...

19
19
KAA Gent ziet pion verrassend naar KV Kortrijk trekken
KAA Gent ziet pion verrassend naar KV Kortrijk trekken

KAA Gent is aan het tijdperk na Hein Vanhaezebrouck begonnen. De Buffalo&rsquo;s hebben de sportieve ...

67
67
'Twee smaakmakers verlaten Standard, toptransfers op til’'
'Twee smaakmakers verlaten Standard, toptransfers op til’'

Bij Standard gaan ze weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Er gaan veel spelers vertrekken en de ...

55
55
Hayen open over transferplannen Club Brugge: “Alle dossiers”
Hayen open over transferplannen Club Brugge: “Alle dossiers”

Club Brugge werkte vandaag een eerste training af. Veel sterkhouders, EK-gangers en Copa ...

137
137
Lierse SK stoomt door en haalt volgende aanwinst in huis
Lierse SK stoomt door en haalt volgende aanwinst in huis

Lierse SK was al zeer actief op de transfermarkt en de club uit de Challenger Pro League heeft nog ...

18
18
'Transfers Club: 3 spelers moeten weg, jonkie verhuurd'
'Transfers Club: 3 spelers moeten weg, jonkie verhuurd'

Ook bij Club Brugge is de kop eraf voor het nieuwe seizoen, want Nicky Hayen mocht maandag zijn ...

166
166
'Van Nistelrooij maakt zeer verrassende toekomstkeuze'
'Van Nistelrooij maakt zeer verrassende toekomstkeuze'

De voorbije maanden leek het erop dat Ruud van Nistelrooij aan de slag zou kunnen gaan in ...

37
37
'Anderlecht schuift met pionnen en shopt in Beveren'
'Anderlecht schuift met pionnen en shopt in Beveren'

Anderlecht stond zaterdag een eerste keer weer op het trainingsveld, maar het huiswerk voor het ...

99
99
'Speler geeft jawoord: Standard incasseert nodige miljoenen'
'Speler geeft jawoord: Standard incasseert nodige miljoenen'

Standard blikt terug op &eacute;&eacute;n van de donkerste jaren uit de clubgeschiedenis, maar er ...

96
96
'Transferitis Genk: sterkhouder stuurt kat naar training'
'Transferitis Genk: sterkhouder stuurt kat naar training'

Bij de meeste eersteklassers is de voorbereiding op het seizoen 2024/25 intussen alweer begonnen. ...

261
261
SK Beveren strikt oude bekende Anderlecht als nieuwe coach
SK Beveren strikt oude bekende Anderlecht als nieuwe coach

De voorbije maanden ontspon zich een heuse trainerswals onder de Belgische profclubs. Heel wat teams ...

71
71
Belgische fans zorgen voor geweldig moment op EK: "Overmars-style?"
Belgische fans zorgen voor geweldig moment op EK: "Overmars-style?"

Het moet gezegd: de fans maken voorlopig een geweldige beurt op dit EK. De straten in Duitsland ...

82
82
Doku brengt Tedesco duidelijke boodschap over positie
Doku brengt Tedesco duidelijke boodschap over positie

De Rode Duivels liggen na de 2-0-zege tegen Roemeni&euml; van zaterdag weer op koers om zich te ...

128
128
Charleroi rondt miljoenentransfer helemaal af
Charleroi rondt miljoenentransfer helemaal af

Charleroi stelde vorig seizoen zwaar teleur en belandde zelfs in de Relegation Play-Off. Daarin ...

32
32