Het zweet breekt AA Gent uit: op weg naar enorme catastrofe

Het zweet breekt AA Gent uit: op weg naar enorme catastrofe

In de voorbije zomermercato vroeg AA Gent maar liefst 30 miljoen euro voor Gift Orban, een bedrag dat toen geen enkele geïnteresseerde club op tafel wilde leggen.

De Buffalo’s hopen dat hun ambitieuze Nigeriaanse goudklomp dit seizoen zal bevestigen bij de club. “En dan zullen die topclubs uiteindelijk wel 30 miljoen op tafel leggen, toch?” stelde Het Nieuwsblad.

Ondertussen is de doelpuntenregelmaat en de efficiëntie van Orban bijna met de helft verminderd tegenover het vorige seizoen. Daarnaast heeft de Nigeriaan heeft al 8 opeenvolgende wedstrijden (484 minuten) geen doelpunt meer gescoord, met zijn laatste goal op 20 augustus tegen Sint-Truiden.

Deze lange droogteperiode is ongekend voor Orban bij AA Gent en dat baart natuurlijk grote zorgen in Gent.

Louwagie speelt ‘hard to get’

Gift Orban is een complete en moderne spits, die een indrukwekkend scala aan kwaliteiten in zijn spel combineert. Zijn snelheid, doelgerichtheid, explosiviteit, speloverzicht, technische vaardigheden en opportunisme maken hem een gevreesde tegenstander voor elke verdediging.

Maar het is vooral zijn fenomenale neus voor doelpunten die hem onderscheidt van anderen. Orban is de belichaming van een garantie op doelpunten en de definitie van een doelpuntenmachine. Vorig seizoen scoorde hij maar liefst 20 doelpunten in 22 wedstrijden voor AA Gent.

Orban is met voorsprong de strafste wintertransfer ooit van de Buffalo’s en de Europese topclubs lagen in het voorbije tussenseizoen aan zijn voeten. Michel Louwagie deed er alles aan om de hoogst mogelijke verkoopprijs te realiseren en hij dreef de vraagprijs naarstig op.

Naar de buitenwereld toe speelde AA Gent echter ‘hard to get’. Hoewel de noodzaak groot was om in de zomermercato flink te cashen om het businessmodel in evenwicht te houden, profileerde de club zich naar buitenaf absoluut niet als een vragende partij om Gift Orban te verkopen.

Luxeprobleem van 30 miljoen euro

“Hij is een luxeprobleem”, zei Michel Louwagie vorig seizoen aan Het Laatste Nieuws. Gift Orban heeft een contract tot 2027 en de club had hem eind januari niet gehaald om al in juli opnieuw te verkopen.

Niettemin besefte Louwagie natuurlijk dat Orban de jackpot kon opleveren en dat het goudhaantje misschien wel het uitgaande transferrecord van de Jupiler Pro League (Jonathan David, 32 miljoen euro) kon breken. “Heel ver kan zijn prijs er niet vandaan liggen”, dacht Het Nieuwsblad ook.

Louwagie plakte een prijs van minstens 30 miljoen euro op het hoofd van Orban. Al vroeg in de zomermercato profileerde Lille OSC zich als de meest concrete piste om Orban aan te trekken, maar de enige voorwaarde was wel dat Jonathan David eerst de Franse club moest verlaten.

Uiteindelijk bleef de Canadees vorige zomer gewoon op post bij Lille, de club die Orban naar verluidt als de ideale stap in zijn carrière zag en waar zijn entourage direct mee in contact stond. Daarna was er nog interesse van andere clubs in Orban, zoals in Engeland van Fulham FC en vooral van Tottenham Hotspur.

“Die topclubs zullen uiteindelijk wel 30 miljoen betalen”

De scouts van de Spurs waren overtuigd dat Orban een uitstekende investering voor de toekomst zou zijn, maar de Engelse topclub haakte af nadat AA Gent een te hoge vraagprijs hanteerde.

De Buffalo’s wilden een recordbedrag van meer dan dertig miljoen euro cashen, en dat schrikte zowel Tottenham als Fulham FC af. Beide clubs twijfelden namelijk om zo’n hoog bedrag op tafel te leggen voor een jonge spits die toen pas een halfjaar op het hoogste niveau had gespeeld.

Achteraf weet Het Laatste Nieuws dat de nieuwe eigenaar Sam Baro de zomertransfer van Orban hoogstpersoonlijk tegenhield. “Zonder die kapitaalverhoging was het een ander verhaal geweest, maar nu moéten we niet langer verkopen”, zei voorzitter Ivan De Witte in Het Laatste Nieuws.

Orban moest dus bij AA Gent blijven, maar dat deed hij niet met tegenzin. De Nigeriaan is ambitieus en hij wilde ook zelf bevestigen bij de Buffalo’s. “En dan zullen die topclubs uiteindelijk wel 30 miljoen op tafel leggen, toch?” aldus de krant.

Orban is dan toch maar een gewone sterveling

Vorig seizoen haalde Gift Orban waanzinnige statistieken bij AA Gent, met 20 doelpunten in 22 wedstrijden. Dit kwam neer op een indrukwekkend gemiddelde van 1,02 doelpunt per 90 minuten en een efficiëntie van 27,4%: deze opvallende prestaties rechtvaardigden een vraagprijs van 30 miljoen euro afgelopen zomer.

Michel Louwagie vergeleek deze vraagprijs met clubs als Ajax en PSV in Nederland, waar spelers zoals Antony voor 95 miljoen euro werden verkocht, en anderen voor bedragen van 40 tot 50 miljoen euro. Hij stelde de vraag: “Waarom moeten wij dan vinden dat 30 miljoen te veel is, hoewel de competitie hier minstens zo goed is?”

Het doel was dat Orban dit seizoen zou bevestigen bij AA Gent, zodat de topclubs uiteindelijk bereid zouden zijn om 30 miljoen euro neer te leggen voor een transfer, maar momenteel lijkt dat een moeilijk verhaal te zijn.

De Nigeriaan heeft namelijk al 8 opeenvolgende wedstrijden (484 minuten) geen doelpunt meer gescoord, met zijn laatste goal op 20 augustus tegen Sint-Truiden. Deze lange droogteperiode is ongekend voor Orban bij AA Gent en dat baart grote zorgen.

“Orban heeft het er duidelijk moeilijk mee dat niet elke bal meer in de winkelhaak vliegt en dat hij toch een gewone sterveling blijkt te zijn”, zei Wim De Coninck in De Zondag.

AA Gent vreest Moses Simon-scenario

Dit seizoen lijkt Gift Orban duidelijk in een sukkelstraatje te zitten, en verschillende factoren dragen bij aan zijn tegenvallende prestaties.

Hij krijgt minder kwalitatieve passes in vergelijking met vorig seizoen, hij wordt af en toe op de bank gezet of voortijdig gewisseld door Hein Vanhaezebrouck, hij kampte met fysieke ongemakken en kreeg bovendien een strenge rode kaart na een duw tegen KAS Eupen.

Bovendien is zijn doelpuntengemiddelde en efficiëntie dit seizoen ongeveer gehalveerd in vergelijking met vorig seizoen. Het is ook opvallend dat Orban zelfs op de training moeite heeft om doelpunten te maken.

“Het is een rare situatie. Dat vinden wij ook”, zei Hein Vanhaezebrouck eerder. “We werken intensief met hem om hem weer op zijn oude niveau te krijgen.Hij heeft een periode gehad waar alles lukte, maar in een carrière heeft iedereen ook momenten waar het allemaal net niet lukt.”

Hierdoor lijkt Orban op weg om het pad van Moses Simon te bewandelen, eerder dan een speler waarvoor in de toekomst mogelijk een bod van dertig miljoen euro wordt ontvangen.

Simon werd destijds ook gehyped, maar hij werd bij de club gehouden en uiteindelijk voor een aanzienlijk lager bedrag verkocht dan oorspronkelijk gehoopt. “Dat riskeer je altijd, maar het kan ook meer worden. Dat is de markt”, zei Michel Louwagie in Het Laatste Nieuws na de zomermercato.

Komt de magic nog terug?

Gift Orban moet beseffen dat hij in deze moeilijke fase van zijn carrière een extra inspanning moet leveren en iets extra’s moet doen om weer goed te kunnen functioneren in de ploeg.

Hij kon in de laatste wedstrijden dan wel niet scoren, maar hij toonde zich wel balvaster en strijdvaardiger in vergelijking met de voorbije weken. Hij creëerde gevaar, toonde zich gretig en zette zich goed in, zelfs tijdens invalbeurten.

“Het is gewoon een topspits, dat heeft hij al genoeg bewezen in deze competitie”, zei Archie Brown vorig weekend na de wedstrijd tegen KRC Genk. “Hij heeft gewoon nood aan één of twee treffers om weer helemaal zichzelf te kunnen zijn. Zo goed dat nu eenmaal. Soms komt die magic in de zestien plots terug.”

POLL: Zal AA Gent nog 30 miljoen vangen voor Orban,

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

17
17
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en nog steeds zijn er drie ploegen die een grote kans ...

357
357
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn

Het dreigt dan toch een afscheid in mineur te worden voor Jürgen Klopp als hoofdcoach van ...

130
130
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?

Davy Roef zette zijn reputatie als penaltypakker dinsdag tegen STVV nog maar eens in de verf. De ...

84
84
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL

KV Mechelen moet straks de drie punten thuishouden tegen OH Leuven wil het nog aanspraak maken op ...

40
40
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'

KRC Genk ging afgelopen woensdag kansloos onderuit tegen Club Brugge. In de eigen Cegeka Arena, die ...

146
146
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'

Het vertrek van Vincent Mannaert luidt straks een nieuw tijdperk in bij Club Brugge. Om hem te ...

288
288
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'

Op bezoek bij Cercle Brugge hoopt Anderlecht zondag voor het eerst in deze play-offs ook buitenshuis ...

397
397
<strong>Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck</strong>
Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck

De offici&euml;le aankondiging zal nog even op zich laten wachten, maar naar verluidt staat het ...

470
470
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak

Manchester City maakt een goede kans om zich wederom tot Engels kampioen te kronen. Indien de ...

293
293
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"

De nacompetities in de Jupiler Pro League draaien momenteel op volle toeren, zo ook de Relegation ...

113
113
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"

Zondag begint de terugronde van de Champions' Play-Offs en binnen de titelstrijd is nog lang geen ...

390
390
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'

Xavi Hernandez blijft dan toch de hoofdtrainer van FC Barcelona. De Spanjaard liet deze week weten ...

96
96
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge scheert momenteel bijzonder hoge toppen, zowel in de competitie als in de Conference ...

185
185
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

432
432