Club Brugge 'overweegt' deze 5 opties als nieuwe nummer zes

Club Brugge 'overweegt' deze 5 opties als nieuwe nummer zes

Een nieuwe centrale verdediger staat hoog op de verlanglijst van Vincent Mannaert, maar ook een nieuwe nummer zes kan de defensieve problemen bij Club Brugge helpen oplossen.

Blauw-Zwart volgde in de voorbije zomermercato reeds vijf interessante opties voor de positie van nummer zes. Slaat Mannaert in januari wel toe?

Op zoek naar een nieuwe ‘zes’

Club Brugge ondervindt aanhoudende problemen in de defensie en daarom wordt er overwogen om in januari een nieuwe centrale verdediger aan te trekken. Dat zou een deel van het probleem kunnen oplossen.

Het feit dat Club geen pure balveroveraar voor de defensie heeft, speelt ook een rol in de tegenvallende defensieve prestaties van de West-Vlamingen. Brandon Mechele en Jorne Spileers worden vaak aan hun lot overgelaten, worden niet beschermd en staan constant onder druk.

Vital Borkelmans stelt in Het Laatste Nieuws vast dat Club Brugge dan ook vooral iemand mist die de lijnen uitzet en commandeert. “Iemand met kloten aan zijn lijf. Dan speelt Club Brugge los kampioen.”

Het centrale duo op het middenveld Raphael Onyedika en Hugo Vetlesen loopt vaak uit positie, acteert niet doortastend genoeg en heeft soms geen oog voor hun verdedigende taken. Ook zij zijn vaak betrokken bij tegendoelpunten.

Het gemis naar een nummer zes, die spreekt, coördineert en waakzaam is, is dan ook groot. Iemand zoals Franky Van der Elst of Lorenzo Staelens destijds. “Eigenlijk mist Club al sinds het vertrek van Timmy Simons iemand op die positie”, stelde Borkelmans in de krant.

Club Brugge heeft afgelopen zomer alvast verschillende profielen bekeken voor op de ‘zes’.

Giacomo Faticanti: de nieuwe De Rossi

Twee jaar geleden nam The Guardian hem op als een van de beste jonge talenten ter wereld en Giacomo Faticanti begint die reputatie stilaan waar te maken. Hij speelde een cruciale rol bij het Italiaanse U20-team dat in juni het Wereldkampioenschap won, als verdedigende middenvelder was hij een essentiële schakel in dit grote succes.

Op het WK U20 zette hij zichzelf in de etalage, waarbij Club Brugge, maar ook clubs uit Italië en Portugal stevige interesse tonen in het veelbelovende toptalent.

Ondanks dat de 19-jarige Faticanti meerdere keren heeft meegetraind met het eerste team van AS Roma, vertrok hij vorige zomer bij zijn geliefde club richting Lecce omdat José Mourinho de voorkeur gaf aan andere spelers met meer ervaring en brute fysieke kracht.

Faticanti wordt qua karakter en speelstijl vaak vergeleken met Daniele De Rossi, die altijd een referentie is geweest voor de jonge middenvelder, zowel qua fysionomie als speelpositie voor de verdediging en voetbalintelligentie.

Faticanti streeft ernaar om altijd te spelen met één of twee touches. Hij blinkt uit in zijn passing en techniek, en vertoont een natuurlijk leiderschap op het veld. Bovendien probeert hij voortdurend te anticiperen op de acties van zijn tegenstanders.

Simon Sohm: middenveld maestro

Volgens de Italiaanse journalist Guglielmo Trupo heeft Club Brugge afgelopen zomer interesse getoond in Simon Sohm.

De 22-jarige Zwitser heeft zich bij Parma ontwikkeld van een middelmatige voetballer die moeite had om onder druk uit te voetballen en zelfs werd uitgefloten door zijn eigen fans, tot een zelfverzekerde sterkhouder en maestro op het middenveld.

Vooral het afgelopen jaar heeft Sohm een indrukwekkende evolutie doorgemaakt, mede dankzij het goede werk van trainer Fabio Pecchia, die zowel op sportief als psychologisch vlak heeft bijgedragen aan zijn ontwikkeling.

Sohm is een cruciale speler bij Parma, dat afhankelijk is van zijn fysieke kwaliteiten, snelle balverovering en goede passing in de alternerende pressing-tactiek. Sohm heeft zich niet alleen ontwikkeld als voetballer, maar ook als persoonlijkheid.

Hij toont zich als een leider op het veld, iemand die zijn team daadkrachtig bij de hand neemt zonder dat daar luide woorden voor nodig zijn. Sohm put veel inspiratie uit ploegmaat Gianluigi Buffon als het gaat om leiderschapskwaliteiten, en hij probeert het voorbeeld te volgen van de 45-jarige ex-doelman van Parma.

Met zijn imposante gestalte van 1 meter 88 en zijn loopstijl met lange passen, doet hij soms denken aan Yaya Touré, de voormalige speler van onder andere Manchester City.

Ignacio Saavedra: straks gratis op te pikken

Club Brugge heeft vorige zomer ook zijn aandacht op de Zuid-Amerikaanse markt gericht om de gewenste kwaliteitsinjectie op de nummer zes positie te realiseren.

Een veelbelovende speler die op hun radar stond/staat, is Ignacio Saavedra, momenteel actief bij Universidad Católica. Saavedra's contract bij de Chileense topclub loopt eind december af, en hij heeft de club al laten weten dat hij van plan is om naar het buitenland te vertrekken.

Hij wordt door andere spelers in de Chileense competitie hoog ingeschat. Ploegmaat Alfonso Parot beschrijft Saavedra als “een geweldige speler”.

Zelfs aanvaller Cristofer Salas en verdediger Guillermo Burdisso, die onder andere voor AS Roma, Galatasaray en Boca Juniors heeft gespeeld, vinden Saavedra een van de beste spelers in de Primera Division. Burdisso zei: “Saavedra verraste me het meest.”

Saavedra is een speler die een uitstekend evenwicht in het team brengt en vaak de leiding neemt bij het opzetten van aanvallen. De 24-jarige is een belangrijke spil in het spel vanwege zijn indrukwekkende technische vaardigheden en zijn uitstekende 'first touch'.

Saavedra is een actieve en betrokken speler, die veel duels wint en zich onderscheidt als een goede dribbelaar. Bovendien voert hij veel succesvolle offensieve acties uit. Hij staat bekend om het versturen van veel passes, die weliswaar minder dreigend zijn, maar wel een progressieve invloed op het spel hebben. Hij speelt slim en efficiënt. 

Carl Gustafsson: een van de beste in de Allsvenskan

Naast Club Brugge toonden ook AZ Alkmaar, Fiorentina, Ajax en Eintracht Frankfurt interesse in de tweevoudige Zweedse international van Kalmar FF, en een transfer naar een buitenlandse club is één van zijn doelstellingen op de korte termijn.

In januari wilde reeksgenoot Malmö FF hem graag kopen maar die transfer sloot Carl Gustafsson uit: hij wil naar het buitenland. Gustafsson heeft dan ook een mooi en eerder uniek profiel. Hij speelt doorgaans als een nummer zes, maar hij kan ook een rijtje hoger uit de voeten als centrale middenvelder.

Gustafsson is één van de beste spelers van Kalmar FF en één van de beste centrale middenvelders van de Allsvenskan. Hij kan omschreven worden als een hardwerkende middenvelder met een enorm loopvermogen.

Vorig seizoen maalde hij 322 kilometer in de Zweedse competitie en die totale afstand kon geen enkele andere speler overtreffen. Dat uitzonderlijk groot loopvermogen koppelt Gustafsson aan bovengemiddelde voetballende kwaliteiten.

De 23-jarige controleert het spel in het balbezit en hij beschikt over een uitstekend passing-game. De definitie van een voetballende nummer zes.

William Clem: 18-jarig Deens toptalent

Het Deense Bold.dk weet dat Club Brugge het 18-jarige toptalent nauwlettend opvolgt. William Clem is een moderne nummer zes die op tactisch gebied een heel hoog niveau haalt en een sterke persoonlijkheid bezit.

De verdedigende middenvelder heeft veel zelfvertrouwen en hij dwingt respect af bij zijn ploegmaats door zijn grote focus en dito professionalisme. Daarnaast bezit Clem voldoende fysieke capaciteiten, het resultaat van jarenlang hard werken in de jeugdacademie van FC Kopenhagen, en met 1 meter 84 heeft hij ook gestalte.

In januari tekende hij een eerste profcontract bij de Deense topclub tot en met 2027, waar hij doorgaans basisspeler is dit seizoen. Clem maakte vorig seizoen ook al zijn grote debuut in de Champions League tegen Sevilla FC.

De Deense jeugdinternational deed het toen uitstekend in het Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, waar hij meteen moest opboksen tegen Ivan Rakitic en Isco. Clem verdeelde het spel en legde prima passes neer. “Hij deed het waanzinnig goed”, zei ploegmaat Lukas Lerager na de wedstrijd.

POLL: Wie moet Club Brugge halen?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

23
23
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

44
44
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

60
60
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

76
76
Stevent FC Bayern af op totale catastrofe na uppercut?
Stevent FC Bayern af op totale catastrofe na uppercut?

Het roemrijke Bayern München moest dit seizoen de titel al laten aan Bayern Leverkusen, in de ...

63
63
Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"
Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"

Ancelotti heeft woord gehouden, Thibaut Courtois stond deze namiddag opnieuw onder de lat bij de ...

323
323
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd

Krijgen we toch een onwaarschijnlijke ommekeer in deze Relegation Play-Offs? Vorig weekend kon RWDM ...

152
152
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd

Zowel bovenaan als onderin stond er heel wat op het spel in de Premier League vandaag. Eerder won ...

105
105
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?

In de Europe Play-Offs staat er voor de meeste ploegen niet veel meer op het spel, buiten voor KV ...

47
47
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL

In de Premier League is de titelstrijd tussen Arsenal en Manchester City aan het uitdraaien op een ...

80
80
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade

Onze Jupiler Pro League is al razend spannend maar ook op het tweede niveau van Nederland, de Keuken ...

92
92
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"

Na een indrukwekkende start van de Champions' Play-Offs, leek KRC Genk zich opnieuw in het ...

190
190
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)

In de Premier League blijven de Arsenal-supporters dromen van een landstitel. Tegen ploeg in vorm ...

67
67
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren

In de Champions' Play-Offs staat opnieuw een belangrijke speeldag op het programma. Zo is het onder ...

410
410
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'

Standard kende een ronduit dramatisch seizoen en moest tot diep in de reguliere competitie zelfs ...

528
528