Wat hield Hazard zo lang tegen? Droomafscheid werd verwoest

Wat hield Hazard zo lang tegen? Droomafscheid werd verwoest

In juni kwam er een einde aan Eden Hazard's tijd bij zijn geliefde Real Madrid, toen zijn contract daar werd ontbonden en hij langs de achterdeur zijn droomclub moest verlaten. Op dat moment deden al geruchten de ronde dat de voormalige Rode Duivel overwoog een punt te zetten achter zijn carrière als professioneel voetballer.

Het feit dat hij pas meer dan vier maanden later daadwerkelijk zijn afscheid van het voetbal aankondigde, doet vermoeden dat hij wellicht nog ergens de hoop koesterde om zijn carrière in schoonheid af te sluiten.

In de afgelopen maanden werd hij in verband gebracht met diverse Europese (sub)topclubs, maar geen van deze speculaties leidden tot concrete aanbiedingen. Deze week heeft transferexpert Fabrizio Romano zelfs onthuld dat alleen clubs uit Saudi-Arabië en de Verenigde Staten nog interesse toonden in Hazard.

Dit was ook niet bepaald de manier waarop de 32-jarige, die enkele jaren geleden nog als een van 's werelds beste spelers werd beschouwd, zijn carrière in stijl zou willen beëindigen.

Hazard wilde zich weer betrokken voelen

In januari vorig jaar sloeg Roberto Martinez alarm. “Zijn tekort aan wedstrijden baart me natuurlijk zorgen”, zei de toenmalige bondscoach aan Eleven Sports. Eden Hazard speelde amper bij Real Madrid en hij viel van de ene blessure in de andere.

Op die manier was hij zelden wedstrijdfit en kon hij zijn gebrek aan wedstrijdritme nooit inhalen. “Dat is nieuw voor (Eden) Hazard, want nooit eerder kwam hij in zo’n situatie terecht zoals nu en dat kan heel lastig zijn.” Hazard was in de voorbije jaren verlost van verschillende blessures en hij was fysiek terug volledig hersteld van zijn kwaaltjes.

In de zomer van 2022 werkte hij keihard om eindelijk weer een rol van betekenis te spelen voor zijn club en land. “Ik heb mijn talent eigenlijk nog niet kunnen tonen. Maar veel liever dan met woorden wil ik met daden op het terrein verandering brengen in mijn situatie”, zei hij aan ESPN.

“Ik voel me gezond en eindelijk topfit. … Mooie prijzen pakken is leuk, maar je wil je als voetballer betrokken voelen. En dat was absoluut niet het geval. Dat moet in het komende seizoen veranderen.”

Geen kwestie van kwaliteit

Dat had hij enkele maanden daarvoor ook beloofd aan de fans van Real Madrid, tijdens de viering van de eindoverwinning in de Champions League. “Madridistas... Ik ben hier nu al drie jaar, met veel blessures en andere dingen. Maar volgend jaar ga ik alles geven voor jullie”, sprak hij de supporters toe aan de kathedraal Almudena.

Ondanks zijn goede voornemens en bereidheid om weer zijn beste niveau te halen, flitste hij daarna nog maar sporadisch. Zoals in de Champions League tegen Celtic ongeveer één jaar geleden, toen hij betrokken was bij alle doelpunten van De Koninklijke.

“Hij is een geweldige speler”, zei de Toni Kroos toen. “Het is geen kwestie van kwaliteit, maar eerder van blessures. Hij was fenomenaal”, aldus de Duitse middenvelder.

‘Has been’ Hazard geloofde niet meer in zichzelf

Toch kon Eden Hazard zijn stempel niet meer drukken bij de Rode Duivels en bij zijn droomclub Real Madrid. Het contrast met zijn concurrent Vinicius Junior kon bijna niet groter zijn.

“Het verschil tussen Vinicius en Hazard is dat de ene een speler van wereldniveau is, en de andere zo'n speler geweest is”, stelde Tomas Roncero, chef-Real Madrid bij AS. Op basis van zijn sportieve prestaties was het bankzitterstatuut van Hazard niet meer dan terecht.

“Waarom hij zo weinig minuten krijgt? Het antwoord is simpel. Als hij er meer zijn tanden had ingezet, had Ancelotti hem meer speeltijd gegeven. Zijn concurrenten hebben meer enthousiasme getoond”, aldus AS.

Hazard is er niet meer in geslaagd om zichzelf uit zijn voetbaldepressie te halen en exact één jaar schreef Real Madrid-icoon Pedrag Mijatovic onze landgenoot zelfs al helemaal af. “Het is moeilijk voor Hazard om te aanvaarden dat hij die vonk kwijt is die hij bij Chelsea wel nog had”, zei Mijatovic aan Carrusel Deportivo.

“Hij is een goede jongen en een grote speler, maar het is onmogelijk voor hem om te brengen wat we van hem verwachten.” Marca ging toen ook hard in op de zorgwekkende vorm van Hazard.

“Het leek wel alsof hij de witte vlag hees, alsof hij toegaf dat er een reden is waarom Ancelotti hem niet zet. Het leek wel alsof zelfs Hazard niet in Hazard geloofde.”

Gestopt bij Rode Duivels om te focussen op Real

“Ik zou graag meer spelen. Tonen dat ik nog altijd een goede speler ben”, verklaarde Eden Hazard in november aan Het Laatste Nieuws. Hij toonde nog steeds een grote honger om terug de absolute topvoetballer van weleer te worden, en daarom kondigde hij in december zijn pensioen aan bij de nationale ploeg.

Verschillende media en analisten vonden het internationale pensioen van Hazard een gebrek aan ambitie en drive, maar dit kon wel eens net andersom zijn. De 32-jarige kon zich namelijk volledig focussen op het herstel van zijn carrière, die al enkele jaren in het slop zat bij Real Madrid.

“Dat hij er nu al mee stopt, is een beetje toegeven dat hij dat (een topspeler, red.) niet meer wordt. Als hij die drive niet meer kan vinden, is het voorbij”, zei Marc Degryse toen in Het Laatste Nieuws.

Maar misschien wilde Hazard net die drive vinden op het clubniveau, zonder zich mentaal en fysiek extra te belasten bij de Rode Duivels. Misschien was het wel zijn keuze om nog enkele jaren alles te geven op de hoogste echelons van het topvoetbal. Nog één keer voluit gaan en zijn immens intrinsiek talent optimaal proberen te benutten.

Meer dan vier maanden zonder contract

In juni kwam er een nieuw keerpunt aan voor Eden Hazard, toen hij langs de achterdeur moest vertrekken bij Real Madrid. De Spaanse topclub en de speler vonden een akkoord omtrent de ontbinding van zijn contract, dat nog één jaar liep.

Op dat moment werd er al gespeculeerd dat de voormalige Rode Duivel een punt achter zijn carrière als profvoetballer zou zetten.

In die periode overwoog Hazard om te stoppen, maar het feit dat hij pas meer dan vier maanden later effectief voetbalpensioen aankondigde, doet vermoeden dat hij ergens misschien nog hoopte om zijn carrière in schoonheid af te sluiten.

Een mooie uitdaging bij een aantrekkelijke club had Hazard misschien kunnen verleiden om van gedachten te veranderen. In de afgelopen maanden werden er verschillende Europese (sub)topclubs aan Hazard gelinkt, maar geen van deze speculaties leidde uiteindelijk tot concrete aanbiedingen.

Transferexpert Fabrizio Romano heeft deze week onthuld dat alleen clubs uit Saudi-Arabië en de Verenigde Staten nog hard aan zijn mouw trokken. Dit is niet bepaald de manier waarop een 32-jarige voetballer, die enkele jaren geleden nog als een van 's werelds beste spelers werd beschouwd, zijn carrière in stijl zou willen beëindigen.

Stoppen op het juiste moment

“Je moet naar jezelf luisteren en stoppen op het juiste moment. Na zestien jaar en meer dan zevenhonderd wedstrijden, heb ik beslist om mijn carrière te stoppen”, deelde Hazard deze week mee in een officieel communiqué.

Vincent Vlieghe, de makelaar van Hazard, zegt bij Sporza dat de mislukte transfer naar Real Madrid een belangrijke rol speelde in zijn beslissing om vroegtijdig een punt te zetten achter zijn spelersloopbaan. “Er is bij Real iets gebroken in hem. Zonder die slechte periode daar zou Eden nu allicht nog voetballen.”

Christian Benteke, een van Hazard zijn beste vrienden, stelde dat zijn passie niet meer hetzelfde was. “Op de bank zitten en alleen maar toekijken, zoals bij Real? Anderen kennen die ups en downs, Eden niet. Het heeft zijn plezier weggenomen.”

POLL: Hazard had nog enkele jaren op topniveau in zich

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

22
22
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

14
14
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

54
54
Stevent FC Bayern af op totale catastrofe na uppercut?
Stevent FC Bayern af op totale catastrofe na uppercut?

Het roemrijke Bayern München moest dit seizoen de titel al laten aan Bayern Leverkusen, in de ...

59
59
Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"
Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"

Ancelotti heeft woord gehouden, Thibaut Courtois stond deze namiddag opnieuw onder de lat bij de ...

304
304
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd

Krijgen we toch een onwaarschijnlijke ommekeer in deze Relegation Play-Offs? Vorig weekend kon RWDM ...

148
148
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd

Zowel bovenaan als onderin stond er heel wat op het spel in de Premier League vandaag. Eerder won ...

102
102
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?

In de Europe Play-Offs staat er voor de meeste ploegen niet veel meer op het spel, buiten voor KV ...

47
47
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL

In de Premier League is de titelstrijd tussen Arsenal en Manchester City aan het uitdraaien op een ...

78
78
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade

Onze Jupiler Pro League is al razend spannend maar ook op het tweede niveau van Nederland, de Keuken ...

89
89
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"

Na een indrukwekkende start van de Champions' Play-Offs, leek KRC Genk zich opnieuw in het ...

187
187
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)

In de Premier League blijven de Arsenal-supporters dromen van een landstitel. Tegen ploeg in vorm ...

65
65
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren

In de Champions' Play-Offs staat opnieuw een belangrijke speeldag op het programma. Zo is het onder ...

402
402
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon'

Standard kende een ronduit dramatisch seizoen en moest tot diep in de reguliere competitie zelfs ...

513
513
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'

Sinds de Amerikaanse eigenaars de plak zwaaien op Stamford Bridge, staat er geen maat op de ...

88
88