Wilde dromen bij Anderlecht: supertransfer van 20 miljoen

Wilde dromen bij Anderlecht: supertransfer van 20 miljoen

In de voorbije zomermercato was Zeno Debast een zeer gewilde speler op de transfermarkt. Zowel Villarreal als Eintracht Frankfurt brachten elk een bod uit ter waarde van 10 miljoen euro.

De aanbieding van PSV Eindhoven was zelfs nog hoger, maar uiteindelijk ontving Anderlecht geen enkel bod dat overeenkwam met hun vraagprijs. Volgens Het Laatste Nieuws vroeg Anderlecht minstens 15 miljoen euro voor Debast, terwijl de club droomde van een bedrag van 20 miljoen euro.

Wat betreft zijn voetballende kwaliteiten rechtvaardigt Debast zeker en vast deze vraagprijs, maar er zijn nog gebieden waarop hij zich flink kan verbeteren.

Anderlecht wijst 10 miljoen af van Frankfurt en Villarreal

In mei ondertekende Zeno Debast een nieuw driejarig contract bij RSC Anderlecht, en volgens Het Laatste Nieuws was Sporting daarmee enkele clubs uit de Premier League te snel af.

Volgens Het Nieuwsblad was de interesse vanuit Engeland nog steeds aanwezig: West Ham, Leeds en Brighton toonden allemaal belangstelling. Bovendien wakkerde zijn debuut als Rode Duivel de buitenlandse belangstelling alleen maar aan.

Zowat de hele zomermercato lang vreesde Anderlecht een vertrek van Debast, want ook bij Ajax, Fiorentina en Internazionale stond hij op de lijst.

In juli maakten Eintracht Frankfurt en Villarreal zelfs een voorstel over aan Anderlecht, naar verluidt elk ter waarde van zo’n 10 miljoen euro, maar beide aanbiedingen werden resoluut naar de prullenbak verwezen door Anderlecht.

De club voelde geen grote nood om hun talentvolle verdediger te verkopen en de club wilde Debast nog minstens één jaar koppelen aan de ervaren Jan Vertonghen.

Minstens 15 miljoen, dromen van 20 miljoen

Ondanks de sportieve en financiële aantrekkingskracht van clubs als Eintracht Frankfurt en Villarreal, wilde Zeno Debast afgelopen zomer zeker en vast geen transfer te forceren.

Hij was ervan overtuigd dat nog een extra jaar bij Anderlecht positief zou zijn voor zijn persoonlijke ontwikkeling en met het oog op zijn speelkansen bij de Rode Duivels: een buitenlandse transfer houdt altijd sportieve risico's in.

Eind juli liet coach Brian Riemer zeer duidelijk weten dat een vertrek van Debast niet aan de orde is. “We verkopen Debast niet”, zei de coach. “Niet deze zomer. Er plakt geen prijs op zijn hoofd.” Volgens Het Laatste Nieuws vroeg Anderlecht minstens 15 miljoen euro voor Debast, en de Brusselaars droomden zelfs van een bedrag van 20 miljoen euro.

In augustus bracht ook PSV Eindhoven een bod uit bij Anderlecht, dat naar verluidt hoger was dan dat van Frankfurt en Villarreal, maar ook het Nederlandse aanbod voldeed niet aan de minimale vraagprijs van 15 miljoen euro.

Anderlecht en PSV voerden daarna nog meerdere gesprekken, ook met de speler zelf, maar de Brusselse club had geen enkele intentie om Debast te verkopen voor minder dan de gestelde richtprijs.

Vraagprijs Debast zorgt voor grote discussie

De mogelijke transfer van Zeno Debast naar PSV Eindhoven zorgde voor veel speculatie in de Belgische en Nederlandse pers. Vooral de vraag of de geschatte prijs van 15 miljoen euro gerechtvaardigd was, hield velen bezig.

Marc Degryse was van mening dat dit zeker het geval is. “PSV gokt dat zij Debast over drie jaar voor het drievoudige kunnen verkopen”, aldus de analist in Het Laatste Nieuws.

Degryse vindt de vraagprijs van 15 miljoen euro correct, vooral als je deze vergelijkt met de 20 miljoen euro die Strasbourg betaalde voor Abakar Sylla van Club Brugge en de 25 miljoen euro die Bayer Leverkusen uitgaf voor Odilon Kossounou, ook van Club.

“Als Anderlecht 15 miljoen krijgt voor een speler in ontwikkeling, dan is dat correct ingeschat.” Aan de andere kant had Aad de Mos grote bedenkingen bij de mogelijke aankoop van Debast door PSV.

De Nederlandse voetbalanalist is van mening dat een verdediger in de eerste plaats moet kunnen verdedigen, en dat lijkt niet de grootste kracht van Debast te zijn.

“Hij is een alibiverdediger. Hij stapt te pas en te onpas verkeerd uit, is niet wendbaar en durft niet te koppen. Debast kan een bal wegleggen, maar dat is toch het minimum?” zei De Mos in Het Nieuwsblad.

“Voor 15 miljoen euro moet je een directe meerwaarde bieden. Dat is Debast op dit moment niet, PSV moet hem niet halen. Hij kan beter nog even bijtanken naast Jan Vertonghen.”

“Bal aan de voet is Debast de beste centrale verdediger van België”

De sterke punten van Zeno Debast liggen vooral in zijn voetballende kwaliteiten. Vincent Kompany beschreef hem eens als de speler met de beste voeten in de hele club en noemde hem een waanzinnig talent.

“Hij heeft de kwaliteiten om de absolute top te bereiken”, zei Kompany. Debast valt op door zijn indrukwekkende crosspass, een trap die op Neerpede zelfs wordt vergeleken met die van Kompany zelf. Millimeterwerk.

Debast voetbalt als een ancien, alsof hij al jaren de paars-witte defensie leidt. Hij durft het ook aan om zijn tegenstander te dribbelen - vaak met succes trouwens - en hij laat zich ook positief opmerken met het oprukken met de bal aan de voet. Keizerlijk en imponerend.

“Bal aan de voet is Debast voor mij de beste centrale verdediger van België”, zei Jan Vertonghen aan Het Laatste Nieuws over hem. “Hij is een óffensieve speler”, zei Jan Mulder in dezelfde krant. “Ik heb hem eens een wedstrijd zien spelen tegen Racing Genk — hij deed acties van een aanvaller.”

De passing Debast is echt wel van een hoog niveau en op dat gebied behoort hij tot de beste centrale verdedigers van de Jupiler Pro League. Hij excelleert in aspecten zoals de verticaliteit in zijn passing, het aantal passes naar de box, progressieve passes en doorsteekpasses.

In termen van voetballende kwaliteiten is de minimale vraagprijs van 15 miljoen euro, en de droomprijs van 20 miljoen euro, zeker en vast gerechtvaardigd.

Risicopatiënt en “immatuur” voetbal

Anderzijds is het duidelijk dat Zeno Debast nog aan zijn (start)snelheid, fysieke en defensieve kwaliteiten moet werken. Hoewel hij tot de top tien centrale verdedigers behoort die het meeste duels hebben gewonnen, heeft hij veel progressiemarge op het defensief gebied.

De efficiëntie van Debast in de kopduels is bijvoorbeeld een van de laagste onder alle centrale verdedigers in de Jupiler Pro League. Jan Vertonghen uitte zich als een fan van Debast, maar hij merkte ook op dat de jonge verdediger nog moet leren genieten van het verdedigen.

“Thomas Vermaelen, die voor mij op die positie speelde bij Ajax, had dat van nature. Die kon écht genieten van verdedigen, ik moest dat leren”, zei Vertonghen aan Het Laatste Nieuws. “Zeno ook, maar hij zet de stappen. Op Villarreal juichte hij nadat hij een schot had afgeblokt, dat is mooi om zien.”

Op 19-jarige leeftijd begaat Debast ook nog jeugdzonden, zoals zijn opzettelijke handsbal tegen KV Kortrijk. “Een tegengoal en een rode kaart”, vloekte Brian Riemer. “Dat is de ergste straf die je kunt krijgen. Die individuele fouten mag je niet maken als je aan de top wilt spelen. Dat is immatuur voetbal en moet er zo snel mogelijk uit”, zei de coach toen.

Op puur defensief gebied lijkt de vraagprijs van 15 miljoen euro vandaag de dag wellicht wat aan de hoge kant, maar dit wordt gecompenseerd door zijn indrukwekkende voetballende skills, zijn groot talent en ruime progressiemarge.

“Zonder bal te vaak een risicopatiënt, mét bal veelal een uitstekende voetballer”, vatte Het Laatste Nieuws het goed samen.

POLL: Is Debast 15 miljoen euro waard?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel én de ...

1
1
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

29
29
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

52
52
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

14
14
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

19
19
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool dreigt er één in mineur te worden. De ...

58
58
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt

Voor de ontknoping in de hoogste afdeling is het nog enkele weken wachten, in veel amateurreeksen is ...

123
123
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi

Hoeveel trainers zouden ooit al op één seizoen tijd twéé teams aan het ...

58
58
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan

Chelsea investeerde dit seizoen opnieuw hevig in zijn selectie, met opnieuw bijna 500 miljoen euro ...

43
43
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"
Club ontdekt nieuw goudhaantje: "Het gaat hard"

Er staat geen maat op Club Brugge in deze play-offs. Zondag ging het ook nog eens met 0-3 winnen in ...

325
325
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Zirkzee, Anderlecht wil koopje doen'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

415
415
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"
Antwerp moet stunten: "Het zal niet met de handrem op zijn"

Royal Antwerp FC is na de nederlaag tegen Union van afgelopen weekend helemaal uitgeteld voor de ...

167
167
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"
Ex-bondscoach maakt titelkandidaat af: "De slechtste van de drie"

De Champions' Play-Offs zijn na afgelopen weekend ongezien spannend geworden. Anderlecht en Club ...

421
421
Inter-Voorzitter komt met subtiele sneer richting Lukaku
Inter-Voorzitter komt met subtiele sneer richting Lukaku

Inter Milan verzekerde zich afgelopen maandag al van de landstitel nadat het stadsgenoot en ...

96
96
Albert ziet titelkandidaat opstaan: "Ze weten hoe ze moeten lijden"
Albert ziet titelkandidaat opstaan: "Ze weten hoe ze moeten lijden"

Na zes speeldagen in de Champions' Play-Offs heeft Club Brugge de leiding overgenomen van ...

585
585