Wilde dromen bij Anderlecht: supertransfer van 20 miljoen

Wilde dromen bij Anderlecht: supertransfer van 20 miljoen

In de voorbije zomermercato was Zeno Debast een zeer gewilde speler op de transfermarkt. Zowel Villarreal als Eintracht Frankfurt brachten elk een bod uit ter waarde van 10 miljoen euro.

De aanbieding van PSV Eindhoven was zelfs nog hoger, maar uiteindelijk ontving Anderlecht geen enkel bod dat overeenkwam met hun vraagprijs. Volgens Het Laatste Nieuws vroeg Anderlecht minstens 15 miljoen euro voor Debast, terwijl de club droomde van een bedrag van 20 miljoen euro.

Wat betreft zijn voetballende kwaliteiten rechtvaardigt Debast zeker en vast deze vraagprijs, maar er zijn nog gebieden waarop hij zich flink kan verbeteren.

Anderlecht wijst 10 miljoen af van Frankfurt en Villarreal

In mei ondertekende Zeno Debast een nieuw driejarig contract bij RSC Anderlecht, en volgens Het Laatste Nieuws was Sporting daarmee enkele clubs uit de Premier League te snel af.

Volgens Het Nieuwsblad was de interesse vanuit Engeland nog steeds aanwezig: West Ham, Leeds en Brighton toonden allemaal belangstelling. Bovendien wakkerde zijn debuut als Rode Duivel de buitenlandse belangstelling alleen maar aan.

Zowat de hele zomermercato lang vreesde Anderlecht een vertrek van Debast, want ook bij Ajax, Fiorentina en Internazionale stond hij op de lijst.

In juli maakten Eintracht Frankfurt en Villarreal zelfs een voorstel over aan Anderlecht, naar verluidt elk ter waarde van zo’n 10 miljoen euro, maar beide aanbiedingen werden resoluut naar de prullenbak verwezen door Anderlecht.

De club voelde geen grote nood om hun talentvolle verdediger te verkopen en de club wilde Debast nog minstens één jaar koppelen aan de ervaren Jan Vertonghen.

Minstens 15 miljoen, dromen van 20 miljoen

Ondanks de sportieve en financiële aantrekkingskracht van clubs als Eintracht Frankfurt en Villarreal, wilde Zeno Debast afgelopen zomer zeker en vast geen transfer te forceren.

Hij was ervan overtuigd dat nog een extra jaar bij Anderlecht positief zou zijn voor zijn persoonlijke ontwikkeling en met het oog op zijn speelkansen bij de Rode Duivels: een buitenlandse transfer houdt altijd sportieve risico's in.

Eind juli liet coach Brian Riemer zeer duidelijk weten dat een vertrek van Debast niet aan de orde is. “We verkopen Debast niet”, zei de coach. “Niet deze zomer. Er plakt geen prijs op zijn hoofd.” Volgens Het Laatste Nieuws vroeg Anderlecht minstens 15 miljoen euro voor Debast, en de Brusselaars droomden zelfs van een bedrag van 20 miljoen euro.

In augustus bracht ook PSV Eindhoven een bod uit bij Anderlecht, dat naar verluidt hoger was dan dat van Frankfurt en Villarreal, maar ook het Nederlandse aanbod voldeed niet aan de minimale vraagprijs van 15 miljoen euro.

Anderlecht en PSV voerden daarna nog meerdere gesprekken, ook met de speler zelf, maar de Brusselse club had geen enkele intentie om Debast te verkopen voor minder dan de gestelde richtprijs.

Vraagprijs Debast zorgt voor grote discussie

De mogelijke transfer van Zeno Debast naar PSV Eindhoven zorgde voor veel speculatie in de Belgische en Nederlandse pers. Vooral de vraag of de geschatte prijs van 15 miljoen euro gerechtvaardigd was, hield velen bezig.

Marc Degryse was van mening dat dit zeker het geval is. “PSV gokt dat zij Debast over drie jaar voor het drievoudige kunnen verkopen”, aldus de analist in Het Laatste Nieuws.

Degryse vindt de vraagprijs van 15 miljoen euro correct, vooral als je deze vergelijkt met de 20 miljoen euro die Strasbourg betaalde voor Abakar Sylla van Club Brugge en de 25 miljoen euro die Bayer Leverkusen uitgaf voor Odilon Kossounou, ook van Club.

“Als Anderlecht 15 miljoen krijgt voor een speler in ontwikkeling, dan is dat correct ingeschat.” Aan de andere kant had Aad de Mos grote bedenkingen bij de mogelijke aankoop van Debast door PSV.

De Nederlandse voetbalanalist is van mening dat een verdediger in de eerste plaats moet kunnen verdedigen, en dat lijkt niet de grootste kracht van Debast te zijn.

“Hij is een alibiverdediger. Hij stapt te pas en te onpas verkeerd uit, is niet wendbaar en durft niet te koppen. Debast kan een bal wegleggen, maar dat is toch het minimum?” zei De Mos in Het Nieuwsblad.

“Voor 15 miljoen euro moet je een directe meerwaarde bieden. Dat is Debast op dit moment niet, PSV moet hem niet halen. Hij kan beter nog even bijtanken naast Jan Vertonghen.”

“Bal aan de voet is Debast de beste centrale verdediger van België”

De sterke punten van Zeno Debast liggen vooral in zijn voetballende kwaliteiten. Vincent Kompany beschreef hem eens als de speler met de beste voeten in de hele club en noemde hem een waanzinnig talent.

“Hij heeft de kwaliteiten om de absolute top te bereiken”, zei Kompany. Debast valt op door zijn indrukwekkende crosspass, een trap die op Neerpede zelfs wordt vergeleken met die van Kompany zelf. Millimeterwerk.

Debast voetbalt als een ancien, alsof hij al jaren de paars-witte defensie leidt. Hij durft het ook aan om zijn tegenstander te dribbelen - vaak met succes trouwens - en hij laat zich ook positief opmerken met het oprukken met de bal aan de voet. Keizerlijk en imponerend.

“Bal aan de voet is Debast voor mij de beste centrale verdediger van België”, zei Jan Vertonghen aan Het Laatste Nieuws over hem. “Hij is een óffensieve speler”, zei Jan Mulder in dezelfde krant. “Ik heb hem eens een wedstrijd zien spelen tegen Racing Genk — hij deed acties van een aanvaller.”

De passing Debast is echt wel van een hoog niveau en op dat gebied behoort hij tot de beste centrale verdedigers van de Jupiler Pro League. Hij excelleert in aspecten zoals de verticaliteit in zijn passing, het aantal passes naar de box, progressieve passes en doorsteekpasses.

In termen van voetballende kwaliteiten is de minimale vraagprijs van 15 miljoen euro, en de droomprijs van 20 miljoen euro, zeker en vast gerechtvaardigd.

Risicopatiënt en “immatuur” voetbal

Anderzijds is het duidelijk dat Zeno Debast nog aan zijn (start)snelheid, fysieke en defensieve kwaliteiten moet werken. Hoewel hij tot de top tien centrale verdedigers behoort die het meeste duels hebben gewonnen, heeft hij veel progressiemarge op het defensief gebied.

De efficiëntie van Debast in de kopduels is bijvoorbeeld een van de laagste onder alle centrale verdedigers in de Jupiler Pro League. Jan Vertonghen uitte zich als een fan van Debast, maar hij merkte ook op dat de jonge verdediger nog moet leren genieten van het verdedigen.

“Thomas Vermaelen, die voor mij op die positie speelde bij Ajax, had dat van nature. Die kon écht genieten van verdedigen, ik moest dat leren”, zei Vertonghen aan Het Laatste Nieuws. “Zeno ook, maar hij zet de stappen. Op Villarreal juichte hij nadat hij een schot had afgeblokt, dat is mooi om zien.”

Op 19-jarige leeftijd begaat Debast ook nog jeugdzonden, zoals zijn opzettelijke handsbal tegen KV Kortrijk. “Een tegengoal en een rode kaart”, vloekte Brian Riemer. “Dat is de ergste straf die je kunt krijgen. Die individuele fouten mag je niet maken als je aan de top wilt spelen. Dat is immatuur voetbal en moet er zo snel mogelijk uit”, zei de coach toen.

Op puur defensief gebied lijkt de vraagprijs van 15 miljoen euro vandaag de dag wellicht wat aan de hoge kant, maar dit wordt gecompenseerd door zijn indrukwekkende voetballende skills, zijn groot talent en ruime progressiemarge.

“Zonder bal te vaak een risicopatiënt, mét bal veelal een uitstekende voetballer”, vatte Het Laatste Nieuws het goed samen.

POLL: Is Debast 15 miljoen euro waard?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Volg VoetbalNieuws nu op WhatsApp voor directe updates!
Volg VoetbalNieuws nu op WhatsApp voor directe updates!

Goed nieuws voor onze lezers! We zijn verheugd aan te kondigen dat je nu ook met ons kunt ...

108
108
'Drama voor Michy Batshuayi: situatie loopt uit de hand'
'Drama voor Michy Batshuayi: situatie loopt uit de hand'

Door de heropleving van Igor Thiago is de mogelijke komst van Michy Batshuayi niet langer een optie ...

44
44
<strong>‘Crazy toptransfer' AA Gent: "Beste uit eerste klasse"</strong>
‘Crazy toptransfer' AA Gent: "Beste uit eerste klasse"

Tsuyoshi Watanabe koos vorige zomer een transfer naar AA Gent boven Club Brugge, waarbij de ...

64
64
Erling Haaland maakt neef helemaal zot: "Sorry Ronaldo..."
Erling Haaland maakt neef helemaal zot: "Sorry Ronaldo..."

Tijdens de zomermercato pakte OHL uit met ene Jonatan Braut Brunes. Een 23-jarige Noorse spits en... ...

12
12
<strong>‘Anderlecht verzilvert hoofdprijs met verkoop topspeler’</strong>
‘Anderlecht verzilvert hoofdprijs met verkoop topspeler’

Zeno Debast stond afgelopen zomer in de belangstelling van verschillende clubs, maar Anderlecht ...

369
369
Is Atalanta tevreden over De Ketelaere? Dit zegt de TD
Is Atalanta tevreden over De Ketelaere? Dit zegt de TD

Charles De Ketelaere won met Atalanta met 3-2 van AC Milan. CDK was heel aanwezig in deze match: hij ...

45
45
'Tweede JPL-club springt in de dans voor Rik De Mil'
'Tweede JPL-club springt in de dans voor Rik De Mil'

De kans lijkt steeds groter te worden dat Rik De Mil een van de komende dagen Club Brugge gaat ...

247
247
Weldra nieuwe Rode Duivel voor Anderlecht?
Weldra nieuwe Rode Duivel voor Anderlecht?

Bij RSC Anderlecht hebben ze heel wat Belgisch talent rondlopen. Een aantal van hen mogen zeker een ...

147
147
Riemer looft speler: "Hij trekt een ploeg mee"
Riemer looft speler: "Hij trekt een ploeg mee"

RSC Anderlecht speelt vanavond tegen Standard. De Brusselaars wonnen donderdag nog met 2-0 van de ...

158
158
<strong>Pijnpunten KRC Genk: hier loopt het allemaal mis</strong>
Pijnpunten KRC Genk: hier loopt het allemaal mis

Het is crisis in Genk. Dat is duidelijk. De Limburgers moeten dringend de koppen bij elkaar gaan ...

73
73
Vanhaezebrouck ziet nieuwe trend in het Belgische voetbal
Vanhaezebrouck ziet nieuwe trend in het Belgische voetbal

RWDM doet het best goed in de Jupiler Pro League ondanks de 4-0-zege tegen AA Gent. De afgelopen ...

128
128
Westerlo heeft diamant die steeds meer gegadigden lokt
Westerlo heeft diamant die steeds meer gegadigden lokt

KVC Westerlo kent een dramatisch seizoen. De zege tegen KV Kortrijk deed heel de club zeer veel ...

69
69
Alderweireld over 2 Duivels: "Niet leuk om tegen te spelen"
Alderweireld over 2 Duivels: "Niet leuk om tegen te spelen"

Toby Alderweireld haakte na het WK af als Rode Duivel. Enkele maanden liet hij weten dat Domenico ...

96
96
"Er zijn geruchten dat Antwerp te koop staat"
"Er zijn geruchten dat Antwerp te koop staat"

Bij Royal Antwerp FC bewoog er heel veel in 2023. Er was de hele hetze rondom de gronden van het ...

929
929
RWDM slikt nieuwe pandoering: "Volgende match is must win"
RWDM slikt nieuwe pandoering: "Volgende match is must win"

RWDM presteert dit seizoen boven ieders verwachting, maar af en toe krijgt de promovendus toch nog ...

60
60
Vanhaezebrouck komt met boodschap voor Orban na missers
Vanhaezebrouck komt met boodschap voor Orban na missers

AA Gent heeft zaterdagavond gewoon de derde plaats in het klassement weer overgenomen van Antwerp. ...

194
194