Black-out bij Club Brugge: ‘Het loopt uit de hand’

Black-out bij Club Brugge: ‘Het loopt uit de hand’

Om de veelbelovende ontwikkeling van Jorne Spileers niet te blokkeren, heeft Club Brugge besloten om in de voorbije zomermercato geen nieuwe centrale verdediger aan te trekken.

Blauw-Zwart trekt daarmee volledig de kaart van Spileers, hoewel hij dit seizoen opvalt door vele individuele fouten en black-outs. Zowel de wedstrijden tegen RWD Molenbeek, Osasuna, Besiktas als Anderlecht ging het licht telkens uit bij Spileers.

De opvolger van Abakar Sylla

Vorig seizoen maakte Jorne Spileers een sterke indruk tijdens zijn debuutseizoen bij Club Brugge, dat voor hem op veel momenten leek op een rollercoaster. Hij maakte zijn debuut onder Carl Hoefkens, werd vervolgens straal genegeerd door Scott Parker, maar herwon uiteindelijk volledig zijn plek onder Rik De Mil.

Spileers bewees dat hij een waardevolle basisspeler was voor Club Brugge dankzij zijn persoonlijkheid, intelligentie, gestalte en voetballend vermogen. Op pas 18-jarige leeftijd toonde hij zich ook bijzonder matuur.

“Tegen de dag dat Sylla zijn toptransfer maakt - en die is heus niet zo ver weg -, zou Jorne Spileers wel eens zijn plaats kunnen innemen”, schreef Het Nieuwsblad vorig seizoen over de jonge verdediger. En zo geschiedde ook.

Afgelopen zomer maakte Abakar Sylla een transfer naar RC Strasbourg voor 20 miljoen euro, waarna Club Brugge geen directe vervanger aantrok voor de Ivoriaanse verdediger. Ondanks een grondige analyse van verschillende spelers, besloot Blauw-Zwart uiteindelijk geen nieuwe centrale verdediger binnen te halen tijdens de zomermercato.

Dit besluit werd onder andere genomen met als doel het spelersbestand te verkleinen en om de loonkosten te beheersen. “Daarnaast gelooft de staf in het potentieel van Spileers en Ordonez - het zou zot zijn om hen te blokkeren”, stelde Het Nieuwsblad.

Geen huur aan OHL, wel basisspeler bij Club Brugge

Ronny Deila was in de voorbije zomer nochtans vragende partij voor de aanwerving van een nieuwe centrale verdediger met sterke leiderschapskwaliteiten, maar het moest wel een meerwaardespeler zijn die directe versterking voor de ploeg moest betekenen voor de ploeg.

“Mijn mening is dat we niet iets moeten halen wat we al hebben. Geen transfers doen die niet beter zijn dan mijn spelers. Anders is dat geldverspilling”, zei de coach. 

Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen maakte Simon Mignolet dezelfde conclusie in een interview met Het Laatste Nieuws. De doelman signaleerde dat er centraal achterin wel nog iets bij mocht komen in de breedte, maar hij verwees ook “dat je ook moet kijken wat er van ‘onderaan’ naar ‘boven’ komt.”

Mignolet doelde specifiek op jongens zoals Jorne Spileers en Kyriani Sabbe. “Ik zie wat ik zie op training.” Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen en zelfs daarvoor was het duidelijk dat Club Brugge Jorne Spileers beschouwde als een vaste basisspeler.

Ondanks geruchten, zoals die van Sacha Tavolieri, die suggereerden dat Club Brugge overwoog om Spileers mogelijk tijdelijk uit te lenen aan Oud-Heverlee Leuven. Eventueel in een ruilovereenkomst met Louis Patris, zonder aankoopoptie.

Enorme druk op Spileers’ schouders

De enige resterende vraag was wie naast hem het centrum van de verdediging zou gaan vormen: Brandon Mechele, Dedryck Boyata of Joel Ordonez?

Aan de andere kant merkte Het Nieuwsblad terecht op dat Spileers ondanks zijn groot talent, nog altijd maar achttien jaar oud was en vorig seizoen slechts elf wedstrijden op het hoogste niveau had gespeeld. “Mag je van zo een youngster verwachten dat hij de leider van de defensie wordt?”

Spileers begon het nieuwe seizoen foutloos in het Europese tweeluik tegen Aarhus GF en liet ook in de competitie zien dat hij met zelfvertrouwen speelde. De combinatie centraal achterin met Spileers en Mechele werd elke week sterker, en de 18-jarige groeide op kousenvoeten uit tot een vaste waarde in de defensie.

In de voorbije wedstrijden speelde Spileers nog steeds sterke wedstrijden, maar vielen zijn individuele fouten steeds vaker op, wat soms leidde tot tegendoelpunten.

Het licht gaat uit bij Spileers

In de wedstrijd tegen RWD Molenbeek was Jorne Spileers bijvoorbeeld rechtstreeks betrokken bij het doelpunt van Florent Sanchez als gevolg van een zwakke interventie.

In de Europese thuiswedstrijd tegen Osasuna presteerde Spileers degelijk, maar hij werd, hoewel enigszins gehinderd door Dedryck Boyata, afgetroefd door Ante Budimir, die zo het tweede doelpunt kon scoren voor de Spanjaarden.

Na deze twee individuele fouten in evenveel wedstrijden belandde Spileers op de bank voor het duel tegen AA Gent. Het Nieuwsblad gaf aan dat Spileers overal een grote toekomst wordt toegedicht, maar dat hij ook nog leergeld betaalt. “Dat ene foutje per wedstrijd moet er nog uit.”

Vorige week maakte Spileers opnieuw een fout tegen Besiktas, waarbij hij een crosspass vanaf de linkerkant helemaal verkeerd timede. Gelukkig voor Club Brugge en Spileers leidde deze misser niet tot een tegendoelpunt.

Toch wees Het Laatste Nieuws met nadruk op zijn fout. “Het is niet fair ten opzichte van Zeno Debast om elk foutje van hem in de verf te zetten en Spileers telkens vrijuit te laten gaan. Ook die laatste kent geregeld zijn black-outs.”

De black-outs van Spileers worden talrijker

En ook afgelopen weekend was het opnieuw raak tegen Anderlecht toen Jorne Spileers naast de bal trapte en Kasper Dolberg een vrijgeleide gaf om te scoren. René Vandereycken haalde uit in Het Nieuwsblad richting de jonge verdediger van Club Brugge, maar vooral naar het bestuur.

“Ik vind het jammer – en bijna onbegrijpelijk – dat ze er bij Club ondanks hun enorme vooruitgang de laatste jaren en al hun financiële middelen niet in geslaagd zijn om een goeie linksvoetige centrale verdediger te halen”, zei de ex-bondscoach.

“Spileers, die misschien de grootste toekomst heeft, staat tegen zijn voet te spelen en dat merk je in de opbouw.” Ook Marc Degryse merkte op in Het Laatste Nieuws dat Spileers beter had moeten verdedigen bij het doelpunt van Dolberg.

Na de wedstrijd tegen Anderlecht sloeg Spileers mea culpa, maar ondertussen zijn de individuele fouten van de 18-jarige, de nummer 91 op de prestigieuze Golden Boy Award, erg talrijk geworden.

“Het is een doelpunt dat ik op mij moet nemen. En dat moet eruit als je wil meedraaien op het hoogste niveau. Het is gewoon mijn fout.Of het nu ik ben of iemand anders. Pas als we die niet meer maken, kunnen we een echte topploeg zijn.”

POLL: Is Spileers klaar om de defensieleider van Club Brugge te zijn?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'

Standard is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege in de play-offs, nadat het ook afgelopen ...

3
3
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'

Manchester United kan dit seizoen nog een prijs pakken, maar dan zal het wel in de finale van de FA ...

29
29
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht

In de laatste vier speeldagen van de Champions' Play-Off belooft de titelstrijd nog ongemeen ...

144
144
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen

De Challenger Pro League kent momenteel zijn afwikkeling met de play-offs voor het eventuele laatste ...

19
19
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

322
322
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

160
160
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel én de ...

325
325
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

213
213
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

178
178
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

25
25
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

36
36
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool dreigt er één in mineur te worden. De ...

127
127
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt

Voor de ontknoping in de hoogste afdeling is het nog enkele weken wachten, in veel amateurreeksen is ...

167
167
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi
De Mil spreekt na straffe stoot over toekomst bij Charleroi

Hoeveel trainers zouden ooit al op één seizoen tijd twéé teams aan het ...

98
98
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan
Chelsea kondigt emotioneel afscheid van sterkhouder aan

Chelsea investeerde dit seizoen opnieuw hevig in zijn selectie, met opnieuw bijna 500 miljoen euro ...

53
53