Fredberg-succestransfer ontspoort: ‘Speelt enkel bij epidemie’

Fredberg-succestransfer ontspoort: ‘Speelt enkel bij epidemie’

Anderlecht heeft tijdens de afgelopen zomermercato verschillende centrale middenvelders aangetrokken, maar Justin Lonwijk was de eerste aanwinst.

Hij was een van de grootste successen van Jesper Fredberg tijdens diens periode bij Viborg FF, en Fredberg aarzelde geen moment om de Nederlander naar Anderlecht te halen.

Lonwijk raakte echter al snel overbelast bij Sporting en hij is inmiddels volledig naar de achtergrond verdwenen vanwege de grote concurrentie binnen de paars-witte selectie.

De succestransfer van Jesper Fredberg

Anderlecht zocht in de voorbije zomermercato naar nieuwe spelers om het (centrale) middenveld te versterken.

De club benadrukte het belang van het vinden van de juiste spelers die mogelijk boven het niveau van de club kunnen uitstijgen en het potentieel hebben om Anderlecht naar een hoger niveau te tillen.

In die zoektocht maakte Jesper Fredberg ook gebruik van zijn eigen netwerk, wat bijvoorbeeld bleek uit de komst van Justin Lonwijk. In 2021 bracht Fredberg hem al van FC Utrecht naar Viborg FF, waar de Nederlandse middenvelder zich in korte tijd ontwikkelde tot een van de beste spelers in de Superligaen.

De uitstekende prestaties van Lonwijk leverden de Deense club anderhalf jaar later een recordtransfer op, toen Dinamo Kiev anderhalf miljoen euro betaalde voor de Nederlander. Hij wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste succesverhalen in de carrière van Fredberg als sportief directeur.

Fredberg toonde al in januari interesse om Lonwijk naar Anderlecht te halen, en de Nederlandse middenvelder had toen zelfs al de faciliteiten in Neerpede bezocht.

In de zomermercato slaagde CEO Sports er uiteindelijk in om de deal te sluiten door Lonwijk voor één seizoen te huren van Dinamo Kiev, met een aankoopoptie. In principe is Fredberg geen fan van huurspelers, omdat hij liever langere contracten geeft om spelers te laten evolueren en meerwaarde te creëren.

Anderlecht kiest resoluut voor Lonwijk

Anderlecht haalde Justin Lonwijk afgelopen zomer binnen vóór de veelbesproken nederlaag in de openingswedstrijd tegen Union SG, die diende als een signaal om het toenmalige centrale middenveld, bestaande uit Majeed Ashimeru, Kristan Arnstad en Amadou Diawara, te herschikken of zelfs te overwegen om ze op de transfermarkt te plaatsen.

Fredberg koos Lonwijk boven spelers zoals Sergei Sidorchuk, die via makelaar Sergej Serebrennikov werd aangeboden in het Lotto Park. Dit omdat Anderlecht altijd al de voorkeur gaf aan het specifieke profiel van Lonwijk, nota bene een ploeggenoot van Sidorchuk bij Dinamo Kiev.

De 32-jarige Oekraïner vond uiteindelijk elders in België een nieuwe club bij KVC Westerlo.

Het profiel van Lonwijk oogt dan ook erg aantrekkelijk en bijzonder interessant. De Nederlander staat bekend als een dynamische middenvelder met uitstekende technische vaardigheden.

Hij combineert lengte, fysieke kracht en power. Lonwijk is een veelzijdige middenvelder die op meerdere posities kan spelen, zowel als flankspeler, op de nummer tien-positie en zelfs net achter de spitsen.

Hij is een box-to-box-speler met een goed gevoel voor positie en hij heeft nog veel potentieel om te groeien. Lonwijk kan ook uitpakken met leuke dribbels en overstapjes om van te smullen.

Hij is geen pure spelverdeler met flitsende acties, maar eerder een rijzige, elegante en verfijnde middenvelder die veel terrein kan bestrijken.

Een stevige aanwinst voor Anderlecht

“Het is een type die we zochten”, zei Brian Riemer na de aankomst van Lonwijk bij Anderlecht.

“Een box-to-box die gretig is om in de box op te duiken en wil scoren. Hij is ook erg polyvalent. Justin kan op de drie posities in het middenveld terecht en ook op de flanken. Dat geeft mogelijkheden.”

Lonwijk arriveerde in het Lotto Park zonder voorbereiding en wedstrijdritme, waardoor hij niet werd opgenomen in de wedstrijdselectie voor de openingsmatch van het nieuwe seizoen tegen Union SG.

Maar na de teleurstellende prestatie van het centrale middenveld in de stadsderby, besloot Riemer hem vervolgens toch een kans te geven en de coach bracht hem een week later in de topwedstrijd tegen Antwerp FC in als invaller voor een halfuur.

Het was een grote uitdaging voor Riemer om Lonwijk met zo'n grote conditionele en fysieke achterstand meteen voor de leeuwen te gooien, maar het leek toen noodzakelijk om vers bloed in te brengen.

In zijn invalbeurt van een halfuur toonde Lonwijk meteen enkele mooie en veelbelovende zaken. Hij liet twee fraaie technische hoogstandjes zien en hij was sterk in de duels.

Zijn handelingssnelheid was weliswaar nog wat laag, maar voor een speler die maandenlang niet had gespeeld, was zijn eerste optreden in een topwedstrijd zeker hoopgevend.

“Als de nieuwkomer Lonwijk die eerste indruk van gisteren kan bevestigen en fysiek klaar is, zal hij snel in de basiself staan”, merkte Peter Vandenbempt toen op bij Sporza.

“Het is een mooie, rijzige en stevige speler - die meteen aanwezig was en met zijn techniek druk kon uitoefenen op Antwerp. Dat zou een stevige aanwinst zijn.”

Al meer dan een maand afwezig door overbelasting

“Ik was nog niet klaar voor de volledige 90 minuten, maar ik voel me steeds beter”, zei Justin Lonwijk hoopvol na zijn debuutwedstrijd tegen Antwerp FC. Het feit dat Lonwijk als eerste invaller werd gebruikt, ondanks zijn fysieke achterstand, toonde aan dat Brian Riemer echt op hem rekent.

Lonwijk heeft in ieder geval het profiel dat de coach zocht. Hij is groot (1,89 m) en een getalenteerde atleet die, wanneer hij fit is, van de ene naar de andere kant van het veld kan gaan en druk kan uitoefenen op de tegenstander.

Bovendien beschikt hij technisch gezien over bovengemiddelde vaardigheden voor een speler van zijn gestalte. In een poging om zijn fysieke en conditionele achterstand in te halen, kreeg Justin Lonwijk ook speeltijd in de volgende wedstrijd tegen Sint-Truiden.

Maar zoals verwacht, en misschien ook wel gevreesd, kampte hij daarna met overbelasting. Halverwege augustus was het onduidelijk hoelang de Nederlandse aanwinst precies aan de zijlijn zou staan.

Gelukkig boden de ontwikkeling van Theo Léoni en de komst van Mats Rits en Thomas Delaney voldoende alternatieven om het middenveld van Anderlecht nieuw leven in te blazen.

“Lonwijk is onzeker omdat hij een beetje een overload aan training deed om ons fysiek bij te benen. Maar we hebben genoeg alternatieven”, merkte Riemer op na de match tegen Sint-Truiden.

Uit de rotatie en onder de radar

Sinds 13 augustus heeft Justin Lonwijk enkel minuten gemaakt in de oefenwedstrijd tegen SK Beveren. Ondanks zijn grote veelzijdigheid wordt het voor hem een uitdaging om weer een basisplaats te veroveren bij Anderlecht.

De concurrentie is stevig, met spelers zoals Thomas Delaney, Mats Rits, Amadou Diawara, Kristian Arnstad, Majeed Ashimeru, Theo Léoni, Alexis Flips, Francis Amuzu, Anders Dreyer en Thorgan Hazard.

Lonwijk moet beseffen dat hij momenteel niet meer in de rotatie zit en zelfs onder de radar van Brian Riemer valt. “Er zou bijna een epidemie moeten uitbreken om zelfs maar simpelweg een plek op de bank te krijgen”, voorspelt La Dernière Heure zelfs.

POLL: Lonwijk moet terug een kans krijgen bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Roef betaalt blunder cash: AA Gent zoekt nieuwe nummer één'
'Roef betaalt blunder cash: AA Gent zoekt nieuwe nummer één'

AA Gent sleepte zondag in Genk op de valreep nog een puntje uit de brand. Hein Vanhaezebrouck vond ...

9
9
'Deila baalt: meubelstuk overweegt afscheid van Club Brugge'
'Deila baalt: meubelstuk overweegt afscheid van Club Brugge'

Club Brugge hoopt de komende weken het jaar met een eindspurt af te sluiten. Tijdens de ...

104
104
Kompany over negatieve records: "Plots komt uit het niets dit"
Kompany over negatieve records: "Plots komt uit het niets dit"

Vincent Kompany kreeg de afgelopen weken de nodige negatieve statistieken naar zijn hoofd ...

38
38
KBVB opvallend 'voorzichtig' na héél gunstige EK-loting
KBVB opvallend 'voorzichtig' na héél gunstige EK-loting

Domenico Tedesco was heel nederig na de EK-loting. Uiteraard moet er respect zijn voor de ...

29
29
Mevrouw Courtois haalt snoeihard uit: "Dit is ons moment"
Mevrouw Courtois haalt snoeihard uit: "Dit is ons moment"

Mishel Gerzig kennen we in België vooral als de razend knappe vrouw van Thibaut Courtois. Het ...

95
95
'Vergeten Belg' tovert in Serie A met magistrale omhaal 🎥
'Vergeten Belg' tovert in Serie A met magistrale omhaal 🎥

In België wordt vooral gekeken naar de Premier League. In de Serie A gaat de aandacht niet ...

77
77
Vossen en Vormer zeiden 'neen' tegen 2 eersteklassers
Vossen en Vormer zeiden 'neen' tegen 2 eersteklassers

Jelle Vossen en Ruud Vormer spelen dit seizoen in de Challenger Pro League. Zij zijn beiden ...

174
174
Roef over twijfels bij AA Gent: "Dat ga ik niet doen"
Roef over twijfels bij AA Gent: "Dat ga ik niet doen"

Davy Roef is al 3,5 jaar werkzaam bij AA Gent. Hij schipperde er tussen bank en basis. Roef kon de ...

144
144
Keert ervaren Duivel terug? "Tedesco sloot de deur niet"
Keert ervaren Duivel terug? "Tedesco sloot de deur niet"

Bij de Rode Duivels zorgde Domenico Tedesco voor een grote koerswijziging. Een aantal ervaren rotten ...

106
106
De Boeck grijpt snoeihard in bij KV Kortrijk
De Boeck grijpt snoeihard in bij KV Kortrijk

De aanstelling van Glen De Boeck bij KV Kortrijk leek betere tijden te beloven, want na zijn komst ...

182
182
'Club Brugge moet vrezen: Napoli wil dubbelslag slaan'
'Club Brugge moet vrezen: Napoli wil dubbelslag slaan'

Club Brugge lijkt stilaan weer vertrokken te zijn. Het wist in zijn laatste vijf wedstrijden telkens ...

297
297
Marc Coucke laat alle remmen los: "Nieuwe House Maffia"
Marc Coucke laat alle remmen los: "Nieuwe House Maffia"

Marc Coucke beleeft momenteel mooie tijden en dat is ooit anders geweest. De niet uitvoerend ...

323
323
'Barça shockeert: absolute vedette naar uitgang geduwd'
'Barça shockeert: absolute vedette naar uitgang geduwd'

De voorbije jaren nam FC Barcelona grote financiële risico's door toekomstige inkomsten in te ...

90
90
'Westerlo klopt aan bij Club Brugge voor nieuwe coach'
'Westerlo klopt aan bij Club Brugge voor nieuwe coach'

Westerlo heeft al bij al nog vrij veel geduld gehad, maar de duidelijke 1-3-nederlaag van afgelopen ...

378
378
'Man City krijgt monsterbod binnen voor De Bruyne'
'Man City krijgt monsterbod binnen voor De Bruyne'

Het is intussen al een hele tijd geleden dat we Kevin De Bruyne nog hebben zien schitteren op een ...

825
825