Spanning te snijden bij Antwerp: zware clash onvermijdelijk

Spanning te snijden bij Antwerp: zware clash onvermijdelijk

Vincent Janssen begon het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League met twee wedstrijden zonder doelpunt en enkele minder overtuigende prestaties, wat leidde tot toenemende externe kritiek. 

Terugkijkend op de periode aan het begin van dit seizoen liet Janssen zich daar niet door uit het veld slaan, maar de kritiek kwam wel aan. Het feit dat Janssen vorig weekend twee strafschoppen miste tegen RWDM , zal ongetwijfeld de externe druk op de Nederlander de komende weken weer doen toenemen.

Naast zijn twee gemiste strafschoppen kreeg de spits immers nog twee andere uitstekende kansen om te scoren, waarvan er één werd afgevlagd wegens buitenspel.

Janssen: mister 86% vanop de stip

Théo Defourny heeft nog nooit eerder in één wedstrijd twee strafschoppen weten te stoppen, en Vincent Janssen heeft nog nooit eerder twee penalty's gemist in dezelfde match

Maar dit ongebruikelijke scenario deed zich afgelopen weekend voor tijdens het duel tussen Antwerp FC en RWD Molenbeek: Defourny wist twee strafschoppen van Janssen te redden.

Sterk gepakt van de doelman volgens de ene, zwak geschoten door de spits volgens de andere. “Ik wist naar welke hoek Janssen de bal zou trappen”, zei de 31-jarige doelman. “Hoe beter je voorbereid bent, hoe hoger de slaagkans dat je een penalty kan stoppen.”

Hoewel Defourny niet meteen bekend staat als een specialist in het stoppen van strafschoppen, wist hij in zijn carrière wel de helft van zijn penalty's te redden.

Janssen daarentegen heeft zich wel als een penaltyspecialist bewezen, met een indrukwekkende conversieratio van 25 succesvolle penalty's uit 29 pogingen, wat neerkomt op een hoge score van 86%.

Het is dan ook geen toeval dat Janssen de vaste strafschoppennemer is voor Antwerp, en niet Toby Alderweireld, in tegenstelling tot wat sommigen wellicht dachten. “Vinnie is aangewezen als strafschopnemer, niet Toby”, legde Jean Butez uit na de wedstrijd. “Toby neemt ze als Vincent er niet op staat.”

De druk zal weer toenemen op Janssen

Naast zijn twee gemiste strafschoppen kreeg Vincent Janssen tegen RWDM nog twee andere uitstekende kansen om te scoren, waarvan er één werd afgevlagd wegens buitenspel.

Ondanks deze kansen slaagde de Nederlandse spits er zaterdagavond echter niet in om het net te vinden. Opmerkelijk is dat Janssen, uit vier doelkansen, een hoge Expected Goals (xG) van 1,58 genereerde, maar dit resulteerde uiteindelijk niet in daadwerkelijke doelpunten.

Het feit dat hij ook de twee strafschoppen miste, zal ongetwijfeld de externe druk op Janssen de komende weken weer doen toenemen. Dit was eerder in het seizoen ook al het geval, toen Janssen een moeizame start kende.

Zware kritiek na twee matchen

Janssen heeft een deel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen gemist vanwege een blessure aan zijn rechterbeen, waardoor hij nagenoeg de hele stage in Oostenrijk individueel moest afwerken. Daarnaast kwam hij na zijn vakantie met enkele extra kilo's aan op de Bosuil.

“Vakantie is voor mij echt vakantie. Als je elf maanden hard werkt, moet je ook genieten van het leven als het kán. Dus ja, dan moet je in die eerste twee weken niet aankomen met zo'n programmaatje”, zei de spits toen in een interview met Het Laatste Nieuws. “Als ik twee dagen vrij heb, kan er zomaar een kilo bijkomen.”

Janssen begon het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League met twee wedstrijden zonder doelpunt en enkele minder overtuigende prestaties, wat leidde tot toenemende externe kritiek.

“Als Janssen niet in vorm is, ziet het er heel lelijk uit bij hem. Al die ballen springen alle kanten op”, merkte Marc Degryse op na de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Het is nochtans opvallend om op te merken dat Janssen gedurende zijn hele carrière nog nooit een competitiedoelpunt heeft gescoord voor speeldag vijf.

Als een roofdier die zijn prooi ziet

Mark van Bommel nam onmiddellijk de verdediging van zijn spits op zich. “Wat Janssen betreft: ook begin vorig seizoen waren er twijfels rond hem, maar Vincent is een diesel. En diesels hebben tijd nodig.”

De coach bleef vol vertrouwen in Janssen, die zichzelf niet liet beïnvloeden door de negatieve berichtgeving in de media. “Ik blijf gewoon mijn ding doen, ook al sta ik al twee matchen droog. Doe rustig en dan komt het vanzelf”, zei Janssen zelfverzekerd.

Na zijn eerste twee wedstrijden dit seizoen, zonder doelpunt, gaf Janssen de criticasters lik op stuk door een hattrick te scoren tegen KV Kortrijk.

Janssen zette daarna zijn doelpuntenreeks voort door doelpunten te maken tegen Oud-Heverlee Leuven, AEK Athene en KVC Westerlo, waarbij sommige van zijn treffers echte spitsengoals waren.

“Een doelpunt maken is het moeilijkste wat er bestaat, maar bij Vincent Janssen lijkt het gemakkelijk: hét kenmerk van de superspits”, zei Paul Bistaux in Gazet van Antwerpen. Jan Mulder vergeleek zijn landgenoot als een roofdier dat de rug recht als hij zijn prooi ziet.

“Wat ik dan wél zo geweldig vind aan Janssen... Hij krijgt een bal in het strafschopgebied, en dan zie je dat het hele lichaam zich opspant en zich klaarmaakt om te scoren.”

“Laat ze maar lullen”

Dit seizoen heeft Vincent Janssen reeds indrukwekkende statistieken laten zien, met gemiddeld 0,75 doelpunt per competitiewedstrijd en een opvallend hoge efficiëntie, waarbij hij maar liefst 25% van zijn kansen in doelpunten omzet, zelfs als we zijn twee gemiste strafschoppen tegen RWD Molenbeek meerekenen.

Deze cijfers zijn zelfs beter dan vorig seizoen, toen hij gemiddeld 0,54 doelpunt per competitiewedstrijd scoorde, met een efficiëntie van 18%.

Terugkijkend op de periode aan het begin van dit seizoen, toen hij behoorlijk wat kritiek te verduren kreeg, liet Janssen zich daar niet door uit het veld slaan. “Het irriteerde me niet, maar laat ons eerlijk zijn: ik was twee wedstrijden niet goed en dan wordt er meteen een verhaal gemaakt dat mijn voorbereiding slecht was”, zei Janssen.

“Doe eens ‘effe' rustig dan. Kom op. Een week later schoot ik er drie binnen en werden er al grapjes over gemaakt. ( lachje ) Ik heb er drie minuten met de trainer over gepraat. Hij zei: ‘Vin, maak je niet druk. Laat ze maar lullen.' Klaar", zei de Nederlandse spits aan De Morgen.

POLL: Janssen is de beste spits van de JPL

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Kompany over negatieve records: "Plots komt uit het niets dit"
Kompany over negatieve records: "Plots komt uit het niets dit"

Vincent Kompany kreeg de afgelopen weken de nodige negatieve statistieken naar zijn hoofd ...

13
13
KBVB opvallend 'voorzichtig' na héél gunstige EK-loting
KBVB opvallend 'voorzichtig' na héél gunstige EK-loting

Domenico Tedesco was heel nederig na de EK-loting. Uiteraard moet er respect zijn voor de ...

16
16
Mevrouw Courtois haalt snoeihard uit: "Dit is ons moment"
Mevrouw Courtois haalt snoeihard uit: "Dit is ons moment"

Mishel Gerzig kennen we in België vooral als de razend knappe vrouw van Thibaut Courtois. Het ...

54
54
'Vergeten Belg' tovert in Serie A met magistrale omhaal 🎥
'Vergeten Belg' tovert in Serie A met magistrale omhaal 🎥

In België wordt vooral gekeken naar de Premier League. In de Serie A gaat de aandacht niet ...

51
51
Vossen en Vormer zeiden 'neen' tegen 2 eersteklassers
Vossen en Vormer zeiden 'neen' tegen 2 eersteklassers

Jelle Vossen en Ruud Vormer spelen dit seizoen in de Challenger Pro League. Zij zijn beiden ...

122
122
Roef over twijfels bij AA Gent: "Dat ga ik niet doen"
Roef over twijfels bij AA Gent: "Dat ga ik niet doen"

Davy Roef is al 3,5 jaar werkzaam bij AA Gent. Hij schipperde er tussen bank en basis. Roef kon de ...

117
117
Keert ervaren Duivel terug? "Tedesco sloot de deur niet"
Keert ervaren Duivel terug? "Tedesco sloot de deur niet"

Bij de Rode Duivels zorgde Domenico Tedesco voor een grote koerswijziging. Een aantal ervaren rotten ...

84
84
De Boeck grijpt snoeihard in bij KV Kortrijk
De Boeck grijpt snoeihard in bij KV Kortrijk

De aanstelling van Glen De Boeck bij KV Kortrijk leek betere tijden te beloven, want na zijn komst ...

153
153
'Club Brugge moet vrezen: Napoli wil dubbelslag slaan'
'Club Brugge moet vrezen: Napoli wil dubbelslag slaan'

Club Brugge lijkt stilaan weer vertrokken te zijn. Het wist in zijn laatste vijf wedstrijden telkens ...

273
273
Marc Coucke laat alle remmen los: "Nieuwe House Maffia"
Marc Coucke laat alle remmen los: "Nieuwe House Maffia"

Marc Coucke beleeft momenteel mooie tijden en dat is ooit anders geweest. De niet uitvoerend ...

278
278
'Barça shockeert: absolute vedette naar uitgang geduwd'
'Barça shockeert: absolute vedette naar uitgang geduwd'

De voorbije jaren nam FC Barcelona grote financiële risico's door toekomstige inkomsten in te ...

81
81
'Westerlo klopt aan bij Club Brugge voor nieuwe coach'
'Westerlo klopt aan bij Club Brugge voor nieuwe coach'

Westerlo heeft al bij al nog vrij veel geduld gehad, maar de duidelijke 1-3-nederlaag van afgelopen ...

345
345
'Man City krijgt monsterbod binnen voor De Bruyne'
'Man City krijgt monsterbod binnen voor De Bruyne'

Het is intussen al een hele tijd geleden dat we Kevin De Bruyne nog hebben zien schitteren op een ...

672
672
'De Gea maakt schokkende rentree in Premier League'
'De Gea maakt schokkende rentree in Premier League'

Het is intussen al een halfjaar geleden dat David De Gea de deur van Old Trafford achter zich dicht ...

66
66
Cercle meldt heuglijk nieuws: contract tot 2025
Cercle meldt heuglijk nieuws: contract tot 2025

Halfweg de reguliere competitie bleek Cercle Brugge dé verrassing van het seizoen in de ...

53
53