‘Brutale aanvaller’ zet hiërarchie bij Antwerp op zijn kop

‘Brutale aanvaller’ zet hiërarchie bij Antwerp op zijn kop

Het Nieuwsblad catalogeerde de transfer van Jacob Ondrejka niet als een versterking met directe impact, maar de krant zal zijn mening moeten bijstellen want de Zweed heeft zich in sneltempo ontwikkeld tot een serieuze kandidaat om een basisplaats op te eisen bij Antwerp FC. Het was een slimme zet van Antwerp FC om Ondrejka op precies het juiste moment een contract te laten ondertekenen bij de club, gezien de groeiende buitenlandse interesse in de ‘brutale’ aanvaller. Volgens Marc Overmars deed Antwerp een “slagje” bij de transfer van Ondrejka en belooft hij nu al een meerwaarde te zijn voor de Jupiler Pro League.

‘Brutale’ aanvaller

Antwerp FC heeft in april al zijn eerste zomertransfer voor het nieuwe seizoen afgerond door Jacob Ondrejka vast te leggen. Voor een bedrag van anderhalf miljoen euro werd de Zweedse flankaanvaller aangetrokken, een resultaat van het nieuwe en uitgebreide scoutingbeleid onder leiding van Marc Overmars. Bij IF Elfsborg stond Ondrejka bekend als een beweeglijke aanvaller, sterk in één-tegen-één duels en in staat om zowel naar links als naar rechts uit te wijken. “Hij is ook een beetje brutaal in duels, wat hem een beetje vervelend maakt om tegenover te staan”, zei ex-ploegmaat Johan Larsson over hem.



Vorig jaar wist Jacob Ondrejka zich op een andere ‘brutale’ manier te onderscheiden toen hij het winnende doelpunt scoorde in de halve finale van de Zweedse beker tegen IFK Göteborg. De 20-jarige voetballer vierde zijn doelpunt uitbundig en ostentatief voor de tribune van de meegereisde supporters van Göteborg. Zijn provocatieve actie kon op gemengde reacties rekenen, maar het illustreerde wel zijn uitdagende, gedurfde en stoutmoedige karakter. “Ik vind het leuk als er een beetje rivaliserende sfeer is. Je krijgt dan adrenaline. Het is alsof je meer opgewonden bent als je ‘shit’ hoort”, zei hij daar zelf over in de Zweedse pers.

“Ondrejka Geen directe versterking”

Met al die veelbelovende eigenschappen die Jacob Ondrejka bezit, lijkt de flankaanvaller alles in huis te hebben om een geliefde speler te worden op de Bosuil. Ondanks de positieve vooruitzichten, werden de verwachtingen rond zijn transfer naar Antwerp FC enigszins getemperd. Het Nieuwsblad meldde bijvoorbeeld eerder dat zijn komst niet meteen als een versterking met directe impact moet gecatalogeerd worden, maar eerder als een investering in de toekomst die een aanpassingsperiode nodig kan hebben, iets wat we in het verleden vaker hebben gezien in België bij spelers uit Scandinavië.

Journalist Petter Landén van Expressen vergelijkt Jacob Ondrejka qua speelstijl met Christian Wilhelmsson, maar hij benadrukt tegelijkertijd dat men niet moet verwachten dat Ondrejka meteen de nieuwe Gouden Schoen zal worden. Feit is wel dat Ondrejka een indrukwekkende ontwikkeling doormaakte kort na de aankondiging van zijn transfer naar Antwerp FC op 18 april. Bij IF Elfsborg blonk hij uit in de laatste 9 competitiewedstrijden, waarbij hij 5 doelpunten scoorde en 4 assists leverde, waardoor zijn marktwaarde zowaar verdubbelde van 1,2 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro.



Het was een slimme zet van Antwerp FC om Jacob Ondrejka op precies het juiste moment een contract te laten ondertekenen bij de club, gezien de groeiende buitenlandse interesse in de talentvolle aanvaller. “Net op tijd”, moest ook Marc Overmars beamen in een interview met Gazet van Antwerpen. “De timing was perfect. Na zijn transfer begon hij ook te scoren. Naar hem ben ik ook heel benieuwd”, aldus de technisch directeur van Antwerp. Door de indrukwekkende evolutie van Ondrejka bij IF Elfsborg namen de verwachtingen rond Ondrejka begrijpelijkerwijs gestaag toe in en rond de Bosuil.

Antwerp slaat slagje met Ondrejka

Jacob Ondrejka maakte meteen een positieve indruk bij zijn aankomst bij Antwerp FC. Tijdens de trainingen toonde hij zijn verfijnde traptechniek, soms zelfs vanuit een centrale positie, en liet hij zijn talent zien tijdens de wedstrijdvormen. Mark van Bommel had als doel om Ondrejka zo snel mogelijk te laten begrijpen hoe zijn ploeg speelt. De coach nam de tijd om te corrigeren, te sturen, positieve coaching te geven en beelden te laten zien om hem te helpen het systeem te begrijpen. Ondrejka was zeer ontvankelijk voor de input van Van Bommel, omdat hij die instructies meteen goed oppakte. Gazet van Antwerpen merkte zelfs op tijdens de terugblik op de zomerstage dat Ondrejka de nieuwkomer was die het dichtst aanleunt tegen de type-elf.

Het Nieuwsblad
catalogeerde de transfer van Jacob Ondrejka niet als een versterking met directe impact, maar de krant zal zijn mening moeten bijstellen want de Zweed heeft zich in sneltempo ontwikkeld tot een serieuze kandidaat om een basisplaats op te eisen bij Antwerp FC. De 20-jarige heeft het voordeel dat hij zowel op de linkerflank, de rechterflank als op de nummer tien kan spelen. Tijdens de oefenwedstrijd tegen Hertha BSC maakte Ondrejka een uitstekende indruk en hij toonde zich doelgericht. “Daar hebben we een slagje geslagen”, zei Marc Overmars aan Het Nieuwsblad. “Die jongen kan heel goed voetballen. Hij zal zeker een meerwaarde betekenen”, zei Toby Alderweireld.



Jacob Ondrejka heeft de veelbelovende en positieve lijn van de voorbereiding voortgezet in zijn eerste officiële wedstrijd voor Antwerp FC. In de Supercup tegen KV Mechelen was hij bedrijvig en liet hij zich opmerken. De Zweed voelde zich meteen in zijn sas op de Bosuil, hij showde zijn traptechniek en kwam een paar keer dichtbij een doelpunt. Hij nam ook initiatief door alle corners op te eisen, wat durven is als een nieuwkomer. “Als hij zo blijft spelen, is hij een absolute meerwaarde voor de Jupiler Pro League”, schreef Het Laatste Nieuws over de veelbelovende zomertransfer van Antwerp. “Ondrejka liet al mooie dingen zien. Zijn techniek zit goed, hij is snel en in het doorjagen, typisch voor het Antwerp onder Van Bommel, deel hij al goed mee”, zei Patrick Goots in Gazet van Antwerpen.

POLL: Ondrejka wordt een meerwaarde voor de JPL

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg
Standard-AA Gent ook in gevaar? Ultra's nemen twijfels weg

De jongste weken stormt het serieus bij Standard, met het ene na het andere doembericht over de ...

2
2
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'
'Xavi onverbiddelijk: grote naam moet opkrassen bij Barça'

FC Barcelona legde maandagavond opnieuw beslag op de tweede plaats in de Primera Division en wil die ...

34
34
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'
'Extreme makeover Antwerp: twaalf (!) spelers richting exit'

Na het verlies van de bekerfinale en de dramatische campagne in de Champions' Play-Offs, lijkt ...

168
168
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'
'Hayen schakelt razendsnel: vervanger Thiago staat al klaar'

Club Brugge staat komend weekend voor de levensbelangrijke verplaatsing naar RSC Anderlecht. Bij een ...

623
623
<strong>'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'</strong>
'AA Gent betaalt grof voor topdeal: ‘touch of genius’'

Andri Gudjohnsen staat hoog op het verlanglijstje van AA Gent. De zoon van de legendarische Eidur ...

242
242
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"
Kortrijk gaat voor mirakel: "Aan ons om het af te maken"

Het seizoen in het clubvoetbal zit er bijna op, toch staat er in de Jupiler Pro League nog heel wat ...

78
78
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"
Anderlecht of Club kampioen? "Zij hebben de beste kansen"

Met nog slechts twee speeldagen op de teller is de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog altijd ...

315
315
'Real zorgt voor schok met Luka Modric-beslissing'
'Real zorgt voor schok met Luka Modric-beslissing'

Real Madrid vierde afgelopen weekend zijn 36ste landstitel. De resterende wedstrijden van de ...

194
194
'AA Gent slikt bittere pil: goudhaantje richting uitgang'
'AA Gent slikt bittere pil: goudhaantje richting uitgang'

Met het vertrek van Hein Vanhaezebrouck breekt een nieuw tijdperk aan bij AA Gent, waar Sam Baro de ...

172
172
Vandenbempt onthult details over exit Vrancken bij Genk
Vandenbempt onthult details over exit Vrancken bij Genk

AA Gent nam dinsdag al officieel afscheid van Hein Vanhaezebrouck, waarmee de deur voor Wouter ...

365
365
'Rampscenario voor Thiago: toptransfer in het gedrang?'
'Rampscenario voor Thiago: toptransfer in het gedrang?'

Daags na zijn blessure tegen Union bevestigde Club Brugge de harde diagnose voor Igor Thiago. Zijn ...

510
510
Marc Coucke krijgt opvallend vrouwelijk voorstel: "Laat maar komen!"
Marc Coucke krijgt opvallend vrouwelijk voorstel: "Laat maar komen!"

Marc Coucke is klaar om zijn hoofdstuk bij Anderlecht nu echt succesvol te maken. De eigenaar van ...

276
276
<strong>‘Exit Dolberg? Anderlecht pakt uit met vervanger’</strong>
‘Exit Dolberg? Anderlecht pakt uit met vervanger’

RSC Anderlecht heeft een opvolger gevonden voor de vertrokken topschutter S&eacute;bastien Stassin. ...

429
429
AA Gent-fans zwaaien Vanhaezebrouck uit: "Trainers komen..."
AA Gent-fans zwaaien Vanhaezebrouck uit: "Trainers komen..."

AA Gent maakte dinsdag officieel bekend dat de wegen met Hein Vanhaezebrouck na dit seizoen ...

115
115
Club Brugge gewaarschuwd: Lotto Park warmt op voor titelduel
Club Brugge gewaarschuwd: Lotto Park warmt op voor titelduel

Indien de sterren gunstig gezind staan kan Anderlecht zich zondag eindelijk nog eens tot ...

442
442