Club Brugge stort zich op oncontroleerbare spits

Club Brugge stort zich op oncontroleerbare spits

Een tijdje geleden leek Damian Pizarro (18, Colo Colo) op weg naar een transfer naar RSC Anderlecht, maar nu blijkt echter dat Club Brugge zich als een sterke concurrent in de strijd om de handtekening van de Chileense spits heeft gemeld. Zijn kracht, mobiliteit, agressiviteit, techniek en kwaliteiten maken Pizarro een intrigerend profiel voor Club Brugge. De tienerster wordt omschreven als een provocerende spits, en José Danie Morón, sportdirecteur van Colo Colo, zegt dat hij niet weet waar het plafond van zijn goudhaantje ligt. “Hij wordt een oncontroleerbare spits.”

Op zoek naar succesformule

Club Brugge speelde drie oefenwedstrijden, waarvan er twee verloren werden. Desondanks heerst er zeker geen paniek op Jan Breydel. De West-Vlamingen beschikken nog niet over de volledige kern en de nieuwe coach Ronny Deila is bezig met zijn eigen accenten te leggen. Er is echter wel reden tot bezorgdheid voor Roman Yaremchuk, omdat hij tot nu toe niet heeft weten te overtuigen tijdens de oefencampagne. Deila heeft als een van zijn belangrijkste doelen om de Oekraïense recordaankoop weer op zijn beste niveau te laten presteren. Tot nu toe is dat echter nog niet gelukt. In de wedstrijden tegen Zulte Waregem, Beerschot en Feyenoord kon de spits telkens niet overtuigen bij Club Brugge.

“Sommige zaken moeten gewoon beter bij hem, en daarop moet Roman zich nu focussen”, zei Ronny Deila onlangs veelbetekenend in een interview met Het Nieuwsblad. “Hij moet intensiever bewegen met zijn voeten, meer tempo in zijn spel leggen. Het is een topgast, en we zien kwaliteit. maar het is - nog - niet de Yaremchuk die we vroeger kenden.” In de laatste oefenmatch van Club Brugge tegen Feyenoord koos Deila voor een 3-5-2 met hoge backs en twee spitsen, een veldbezetting die de Noorse coach ook bij Standard doorvoerde. Tegen Feyenoord werden Roman Yaremchuk en Igor Thiago als spitsenduo uitgespeeld, maar dat was geen groot succes.



Roman Yaremchuk en Igor Thiago zijn vergelijkbare type spitsen en zullen daarom waarschijnlijk zelden als duo in de spits samen spelen in het komende seizoen. Ferran Jutglà daarentegen is een beweeglijke pocketspits en het is waarschijnlijk dat hij gekoppeld zal worden aan Thiago als het nieuwe aanvalsduo van Club Brugge. Al is het allerminst zeker of Club Brugge erin zal slagen om Jutglà tijdens de zomermercato in West-Vlaanderen te behouden, aangezien verschillende bronnen suggereren dat een vertrek van de 24-jarige speler lang niet is uitgesloten. Daarom toont de club interesse in Damian Pizarro, alsook omdat Club Brugge zich nog op enkele posities wil versterken.

Oncontroleerbare en provocerende spits

Vincent Mannaert heeft Damian Pizarro toegevoegd aan zijn lijstje van potentiële versterkingen. Pizarro is een veelbelovende 18-jarige spits van de Chileense topclub Colo Colo. Hij startte het huidige seizoen in de Primera Division veelbelovend en wist zelfs te scoren in zijn eerste competitiewedstrijd tegen Cobresal. De prestaties van de tienerster hebben de harten van de fans veroverd en er gingen zelfs geruchten over een mogelijke eerste oproep voor het nationale team van Chili. Verschillende clubs, waaronder Anderlecht, Borussia Mönchengladbach, Benfica, Udinese en Wolverhampton, werden eerder deze zomer genoemd als geïnteresseerde partijen. Nu blijkt echter dat Club Brugge zich als een sterke concurrent in de strijd om de handtekening van Pizarro heeft gemeld.

Sinds 18 maart heeft Damian Pizarro geen enkel doelpunt meer weten te maken in officiële wedstrijden voor Colo Colo, gedurende twaalf opeenvolgende wedstrijden (1.013 minuten), inclusief wedstrijden in de Primera Division en de Copa Libertadores. Deze droogte in doelpunten leverde hem flinke kritiek op. “Hij heeft alles om het te maken, maar het belangrijkste, doelpunten scoren, ontbreekt nog”, zei voormalig Chileens international Patricio Yanez. Wat belangrijker is, is dat Pizarro wel kansen creëert en een grote dreiging vormt voor het doel. De 18-jarige heeft goede positionering, loopt slim tussen de lijnen en hij bezit een natuurlijk instinct. Niettemin moet Pizarro nog de 'killer'-mentaliteit in zichzelf ontwikkelen, wat overigens begrijpelijk is op zo'n jonge leeftijd. Damian Pizarro beëindigde zijn doelpuntendroogte eind juni in een oefenwedstrijd tussen Colo Colo en Deportivo Cali. In deze wedstrijd, die eindigde in een 5-4 overwinning voor de Chileense topclub, wist de jonge spits twee doelpunten te scoren. Dit betekende een enorme opluchting voor Pizarro, die al drie maanden niet had weten te scoren. Deze wedstrijd wordt gezien als een nieuw begin voor de tienersensatie. Voormalig international Jorge Valdivia adviseerde zelfs om de spits op te roepen voor de nationale ploeg. “Hij provoceert altijd in het spel. Daarom moet je mensen in de buurt hebben die van zo’n situaties kunnen profiteren.” José Danie Morón, sportdirecteur van Colo Colo, zegt dat hij niet weet waar het plafond van zijn spits ligt. “Hij wordt een oncontroleerbare spits.”

Pizarro is meer dan enkel en alleen doelpunten

Damian Pizarro's waarde reikt verder dan alleen zijn doelpunten (of het gebrek daaraan). Zijn kracht, mobiliteit, agressiviteit, techniek en kwaliteiten maken hem een intrigerend profiel. Met een imposante lichaamsbouw van 1 meter 87 weet hij zijn fysieke capaciteiten uitstekend te benutten om verdedigers van zich af te houden. Bovendien is hij een belangrijke schakel in het samenspel van Colo Colo. Op slechts 18-jarige leeftijd wordt Pizarro beschouwd als een ruwe diamant die verder geslepen moet worden.In zijn thuisland wordt Pizarro vaak vergeleken met spelers zoals Zlatan Ibrahimovic vanwege zijn impact op het spel, maar er wordt ook benadrukt dat hij nog meer moet evolueren naar het niveau van dodelijke afwerkers zoals Erling Haaland of Andrej Shevchenko. Specialisten in het scoutingsgebied wijzen op gelijkenissen tussen Damian Pizarro en Darwin Nunez, waarbij zowel hun sterke punten als verbeterpunten overeenkomen. Gonzalo Fierro, een ex-Chileens international en voormalig aanvoerder van Colo Colo, benadrukt dat Pizarro een jonge spits is met sterke kwaliteiten in balbezit, en dat hij niet alleen beoordeeld moet worden op basis van zijn doelpunten. Alan Saldivia, een verdediger van Colo Colo, beschrijft zijn jonge teamgenoot als een beest. Hij gelooft dat zodra Pizarro weer begint te scoren, hij niet meer te stoppen zal zijn. Jean Beausejour, een ex-Chileens international en voormalig speler van AA Gent, is ook vol lof over Pizarro. “Als ik een Europese club ben, en ik zie hem spelen, dan neem ik hem mee.”

POLL: Pizarro zou goed passen bij Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'
Degradatiegevaar? 'Harde kern Standard beslist over acties'

De crisis bij Standard bereikte afgelopen vrijdag opnieuw een triest dieptepunt. Zo moest de ...

66
66
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'
'Barcelona verrast: winteraanwinst na halfjaar naar exit'

FC Barcelona wil zich in de komende weken nog verzekeren van de tweede plaats in La Liga. Maar ...

27
27
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"
X gaat los op Club-speler: "Zet hem terug naar Club NXT!"

Lange tijd leek Club Brugge weer op weg naar de eerste plek maar een enorm strijdvaardig Union ...

481
481
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"
Vanaken en Odoi streng voor eigen ploeg: "Geen boodschap aan"

Publiciteit voor het voetbal, dat was het vanavond zeker in de tweede helft van Club Brugge tegen ...

408
408
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster
Club Brugge en Union balen na knotsgekke rollercoaster

Na een geweldige kraker hebben Club Brugge en Union de punten onder mekaar verdeeld op Jan Breydel. ...

409
409
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'
'Belgische titanenstrijd: vier topclubs vechten om aanvaller'

De ontknoping van de Jupiler Pro League draait op volle toeren. Zo wordt nog volop gestreden voor de ...

439
439
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"
Club-aanhang vervloekt ref: "Lardot laat zich weer kennen"

Maandagavond stond opnieuw een belangrijke afspraak op het programma in de Champions' Play-Offs. Zo ...

376
376
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'
'Onverwachte club lanceert sensationeel bod op De Bruyne'

Manchester City neemt het deze week op tegen Tottenham Hotspur en West Ham United. Indien het beide ...

349
349
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'
'AA Gent wint pleit van JPL-rivaal in jacht op Vrancken'

Met het vertrek van Wouter Vrancken bij KRC Genk lijkt het startschot voor de trainerswals aan de ...

296
296
<strong>Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”</strong>
Anderlecht gaat voor 'gekke rotzak’: “Heeft schijt aan alles”

RSC Anderlecht overweegt Gabri&euml;l Misehouy aan te trekken, een talentvolle voetballer van 18 ...

343
343
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union
Terugkeer Onyedika eist slachtoffer, één wissel bij Union

Maandagavond staat opnieuw een cruciale wedstrijd binnen de titelstrijd op het programma. Met Club ...

128
128
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'
'Nieuw competitieformat JPL: grote wijziging op til'

Terwijl de spanning in de play-offs alsmaar toeneemt wordt er op de achtergrond nog steeds druk ...

1136
1136
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans
Mats Rits kondigt fantastisch nieuws aan richting RSCA-fans

Mats Rits staat met Paars-Wit dicht bij een eerste landstitel. De middenvelder is al een tijdje het ...

304
304
'Nieuwe spits voor AA Gent: transferplannen bekend'
'Nieuwe spits voor AA Gent: transferplannen bekend'

Ondanks de huidige zoektocht naar een sportief directeur blijkt AA Gent, waar Wouter Vrancken ...

166
166
'Antwerp in actie: opvolger Van Bommel al in aantocht'
'Antwerp in actie: opvolger Van Bommel al in aantocht'

Nadat hij vorig seizoen nog de dubbel veroverde wenkt nu een afscheid in mineur voor Mark van ...

323
323