Club Brugge breekt alle verwachtingen met toptransfer

Club Brugge breekt alle verwachtingen met toptransfer

Club Brugge legt Clinton Mata niets in de weg om een transfer naar Olympique Lyon te maken. “De gunfactor bij Club is groot”, stelt Het Nieuwsblad. Ondanks zijn langlopende contract tot 2026 werkt Club Brugge goed mee aan de transfer van de rechtsback en na enkele jaren wachten kan Mata eindelijk hopen op een overstap naar een grotere Europese competitie. In elke transferperiode was er bezorgdheid bij Club Brugge over het mogelijke vertrek van de Angolese verdediger, maar die vrees is al geruime tijd verdwenen. Vorig seizoen was Mata, vooral tijdens de reguliere competitie, een schim van de sterke voetballer die hij in de voorgaande jaren was. Het is zelfs verrassend dat Lyon nog bereid is om 5,5 miljoen euro voor hem te betalen.

(Ooit) een van de beste in de Jupiler Pro League

Clinton Mata was een onmisbare kracht in de verdediging van Club Brugge de afgelopen jaren. Zijn fysieke kracht en solide spel trokken de aandacht van clubs zoals Sevilla FC, evenals diverse Engelse en Duitse clubs. In elke transferperiode was er zelfs grote angst bij Club Brugge dat hun sterke verdediger zou vertrekken. Mata's indrukwekkende prestaties, zowel in België als in Europese competities, hebben duidelijk aangetoond dat hij op een hoger niveau kan spelen dan de Belgische competitie. In een interview met La Dernière Heure voorspelde Gaëtan Englebert zelfs dat het verlies van Mata mogelijk een grotere impact kan hebben dan het vertrek van Odilon Kossounou. “Ze hebben altijd de juiste vervangers kunnen vinden, maar dat zal niet gemakkelijk zijn met Mata.”Clinton Mata maakte ook een grote indruk op Aimé Anthuenis. “Als ik de man van het geld van Real Madrid of Barcelona ben en ik zie Mata spelen, dan vraag ik direct wat dat kost”, zei ex-bondscoach voorheen in Het Laatste Nieuws.“Gotverdomme, is dat een sterke beer! En het is natuurlijke kracht, niet van in het krachthonk te zitten … het zou spijtig zijn voor Brugge én voor de competitie als ze Mata zouden kwijtspelen. Speel daar maar tegen, hé.” Het leek er sterk op dat Mata op weg was om de top van het Europese voetbal te bestormen, en een mooie buitenlandse transfer wenkte. Mata gold in de voorbije jaren als één van de beste verdedigers van de Jupiler Pro League, maar in het afgelopen seizoen stond hij mijlenver verwijderd van zijn aloude topniveau.

Fysiek en mentaal niet meer op niveau

Vorig seizoen was Clinton Mata, vooral tijdens de reguliere competitie, een schim van de sterke voetballer die hij in de voorgaande jaren was. Mata was altijd een vaste basisspeler onder Carl Hoefkens, maar onder Scott Parker werd hij inconsistent ingezet: de ene week stond hij in de basis, terwijl hij de volgende week op de bank belandde. De 30-jarige leek duidelijk aan kracht, wendbaarheid en explosiviteit te hebben ingeboet. Zijn passing, diepgang en offensieve bijdrage waren op een veel lager niveau, terwijl hij meer balverlies leed. Daarnaast leek Mata ook snelheid en duelkracht te hebben verloren. Hij kwam vaak een stap te laat, waardoor Club Brugge soms met een speler minder leek te spelen.

Hoewel Clinton Mata nog wel goed presteerde tijdens de Champions' Play-offs, kon dat niet compenseren dat hij zijn slechtste seizoen ooit speelde bij Club Brugge. Dat heeft te maken met de zwaar tegenvallende collectieve prestaties van Club Brugge, maar voornamelijk ook met een opgelopen blessure. De Angolees liep namelijk een enkeldistorsie op in de match tegen Cercle Brugge, waardoor hij sinds 2 september te kampen heeft met fysieke ongemakken. Deze blessure was volgens toenmalig coach Carl Hoefkens geen vanzelfsprekende blessure en vereiste een geleidelijke opbouw. Maar het herstelproces van Mata verliep met vallen en opstaan, want de beresterke verdediger herviel verschillende keren in zijn revalidatie.Na een wedstrijd van Club Brugge afgelopen seizoen sprak Clinton Mata spontaan met Franky Van der Elst en gaf aan dat hij bezorgd was over de staat van zijn enkel. “Hij zuchtte en begon direct over zijn enkel. Hij zei dat hij vooral problemen had wanneer hij na de rust opnieuw moest beginnen”, aldus Van der Elst in Het Nieuwsblad. Naast de fysieke ongemakken speelde dus ook de mentale kwestie een belangrijke rol in de huidige teleurstellende prestaties van Mata. Als gevolg van de nasleep van zijn enkelblessure die hij op 2 september opliep, kon Mata de afgelopen maanden niet op zijn gebruikelijke niveau presteren, waardoor het logisch is dat Club zich wissel op de wacht voorbereidde. Op 30-jarige leeftijd is er weinig ruimte voor verdere ontwikkeling, en hij moet zich zeker aangesproken voelen nadat Vincent Mannaert zich afvraagt of de as van de ploeg over zijn hoogtepunt heen is.

Marktwaarde meer dan de helft gehalveerd

Het is dus hoogst onzeker of Clinton Mata door zijn fysieke problemen snel weer zijn beste niveau kan bereiken. De verdediging van Club Brugge heeft dringend behoefte aan zijn intrinsieke kwaliteiten, en op 30-jarige leeftijd zou hij zich normaal gesproken in de beste fase van zijn carrière moeten bevinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Club Brugge de afgelopen weken en maanden in verband is gebracht met potentiële versterkingen voor de rechtsbackpositie. Spelers zoals Mattia Zanotti (Internazionale), Louis Patris (Oud-Heverlee Leuven), Denso Kasius (Bologna) en Max Johnston (Motherwell) worden genoemd als mogelijke transferdoelwitten.Hoewel Club Brugge het contract van Clinton Mata in oktober heeft verlengd tot 2026, heeft de club tot nu toe niet veel rendement gekregen voor die investering. De kans was dan ook erg klein dat Club in de toekomst nog een aanzienlijke transfersom zou kunnen ontvangen bij een mogelijk vertrek van Mata. Sinds maart 2021 is de marktwaarde van Mata gestaag gedaald, van 10 miljoen euro naar 4,5 miljoen euro. Gezien zijn prestaties dit seizoen en zijn leeftijd van 30 jaar is het onwaarschijnlijk dat zijn waarde nog aanzienlijk zal stijgen. Club Brugge mag zich dus gelukkig prijzen dat ze nog 5,5 miljoen euro zullen ontvangen bij de aanstaande transfer van Clinton Mata naar Olympique Lyon.

POLL: Het vertrek van Mata is een groot verlies voor Club Brugge

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Klasse bij AA Gent: "Nu al hét beeld van het weekend"
Klasse bij AA Gent: "Nu al hét beeld van het weekend"

KRC Genk en AA Gent hebben zondagmiddag de punten netjes onder mekaar verdeeld. Een erg aangename ...

1
1
AA Gent bezorgt Genk zware mokerslag in absolute slotfase
AA Gent bezorgt Genk zware mokerslag in absolute slotfase

Na een aangename topper heeft Racing Genk nagelaten om de drie punten in eigen huis te houden. Na ...

101
101
Verstikkende druk op Vreven na nederlaag KVO in kelderkraker
Verstikkende druk op Vreven na nederlaag KVO in kelderkraker

Na een spannende maar weinig hoogstaande kelderkraker heeft Lierse Kempenzonen een prima zaak gedaan ...

33
33
Hasi maakt statement met basiself, Fink vertrouwt jonkies
Hasi maakt statement met basiself, Fink vertrouwt jonkies

KV Mechelen is goed begonnen aan zijn nieuwe hoofdstuk met Besnik Hasi als hoofdcoach. Maar zondag ...

25
25
Zinsverbijstering Donnarumma overschaduwt cruciale zege PSG
Zinsverbijstering Donnarumma overschaduwt cruciale zege PSG

Paris Saint-Germain heeft zijn machtspositie in de Franse Ligue 1 nog wat verstevigd. De ...

41
41
42 op 42! Bakayoko assisteert PSV ook voorbij Feyenoord
42 op 42! Bakayoko assisteert PSV ook voorbij Feyenoord

In de Nederlandse Eredivisie staat dit seizoen geen maat op PSV. De Eindhovenaren wonnen ...

119
119
Gent-fans vervloeken zondebok: "Elke wedstrijd ..."
Gent-fans vervloeken zondebok: "Elke wedstrijd ..."

KRC Genk en AA Gent tekenden zondagmiddag voor een onvervalste topaffiche in de Jupiler Pro League. ...

145
145
Waarschuwing Duivels: "Enige EK-ambitie die ze mogen hebben"
Waarschuwing Duivels: "Enige EK-ambitie die ze mogen hebben"

De Rode Duivels weten sinds zaterdag waar ze aan toe zijn tijdens de groepsfase van het EK 2024. Zo ...

75
75
'Vaste basiskracht plots in problemen bij Club Brugge'
'Vaste basiskracht plots in problemen bij Club Brugge'

Club Brugge kan met vertrouwen toeleven naar de kraker van zondagavond tegen Standard. Afgelopen ...

427
427
Carrasco laat Saudi's kirren met hemelse actie
Carrasco laat Saudi's kirren met hemelse actie

De Rode Duivels strijden tijdens de groepsfase van het komende EK tegen Roemenië, Slowakije en ...

56
56
Sterkhouder Duivels: "Anderlecht is club van mijn hart"
Sterkhouder Duivels: "Anderlecht is club van mijn hart"

Nu de tegenstanders in de groepsfase van het komende Europees kampioenschap bekend zijn, kan ...

165
165
Nieuwe verrassing Vrancken, last-minute wissel bij Gent
Nieuwe verrassing Vrancken, last-minute wissel bij Gent

In de Jupiler Pro League staat zondagmiddag weer een interessant duel op het programma. AA Gent en ...

56
56
TRANSFERUURTJE: 'Nieuwe jackpot Union, supertransfer Openda'
TRANSFERUURTJE: 'Nieuwe jackpot Union, supertransfer Openda'

Het seizoen 2023-2024 draait inmiddels op volle toeren en ook de winterse transferperiode komt ...

265
265
Topspits van 60 miljoen trekt naar Barça
Topspits van 60 miljoen trekt naar Barça

Medio oktober verzekerde FC Barcelona zich van de diensten van Vitor Roque. De jonge Braziliaanse ...

96
96
Ophef in Italië: "Beter dan Lukaku? Ja, met overtuiging!"
Ophef in Italië: "Beter dan Lukaku? Ja, met overtuiging!"

Vorig seizoen heeft Romelu Lukaku besloten om terug te keren naar Internazionale, maar de dingen ...

260
260