Fiasco Vanhaezebrouck: transfer loopt lelijk mis

Fiasco Vanhaezebrouck: transfer loopt lelijk mis

AA Gent heeft de eenzijdige cluboptie in het contract van Darko Lemajic niet gelicht, waardoor de club afscheid heeft genomen van de Servische spits. Twee jaar geleden drukte Hein Vanhaezebrouck himself hard door voor Lemajic’ komst, ondanks de verdeelde meningen over de spits binnen de club, maar de boomlange spits kon de verwachtingen niet inlossen. Hij werd vaak op de korrel genomen door de eigen supporters, en hij voldeed niet aan de normen en waarden van een echte AA Gent-spits.

Stijlbreuk bij AA Gent

AA Gent staat voor grote veranderingen, aangezien de club binnenkort overgenomen wordt door Sam Baro. De Oost-Vlaamse ondernemer betaalt naar verluidt een bedrag van 7,7 miljoen euro om de huidige aandeelhouders uit te kopen. Daarnaast zal hij ook 2 miljoen euro investeren via sponsorgelden en maar liefst 21 miljoen euro in de club injecteren. Ondanks de nakende overname zullen voorzitter Ivan De Witte en sportief directeur Michel Louwagie nog minstens één seizoen aanblijven om Baro een soepele overgangsperiode te bieden. Naast de bestuurlijke veranderingen zal ook het sportieve aspect van AA Gent volledig herzien worden.

Hein Vanhaezebrouck heeft als doel om volgend seizoen fris en dynamisch voetbal te brengen, gekenmerkt door veel energie en intensiteit. Deze nieuwe aanpak zal ook grote gevolgen hebben voor het aankoopbeleid van de Buffalo's, waarbij de focus meer zal liggen op het aantrekken van energieke voetballers. Vanhaezebrouck heeft onlangs benadrukt dat AA Gent alleen weer kan wedijveren met de topclubs in België als ze een meer energiek voetbal spelen. Dit betekent dat enkele spelers die niet binnen de plannen passen, zullen vertrekken bij de club. Zo nam AA Gent onlangs al afscheid van vijf overbodige spelers. Bij AA Gent zijn enkele spelers niet langer onder contract, waaronder Bruno Godeau (Sint-Truiden), Vadis Odjidja-Ofoe, Sulayman Marreh, Cederick Van Daele en Darko Lemajic. Met name de laatste naam valt op, omdat Lemajic twee jaar geleden werd aangetrokken op aanbeveling van Hein Vanhaezebrouck, maar hij kon nooit aan de verwachtingen voldoen. Sterker nog, Lemajic kreeg vaak kritiek en fluitconcerten van de fans van AA Gent. De 29-jarige Servische spits had afgelopen seizoen te kampen met een adductorenletsel, en de gevolgen daarvan, waardoor hij maar sporadisch in actie kwam en volledig in de vergetelheid is geraakt.

Liever Lemajic dan Depoitre

AA Gent had een cluboptie van één jaar om het contract van Darko Lemajic eenzijdig te verlengen, en er werd lange tijd overwogen om van die optie gebruik te maken. De clubleiding overwoog om de Servische spits te behouden en tegelijkertijd Laurent Depoitre van de hand te doen. Deze overweging werd voornamelijk ingegeven doordat Lemajic een veel minder dure optie is, terwijl Depoitre aanzienlijk meer impact heeft op het salarisbudget van de club en ook veel gevoeliger is voor blessures. Het Nieuwsblad meldde zelfs dat als Lemajic niet zo lang geblesseerd was geweest, hij waarschijnlijk al een nieuw contract zou hebben gekregen.


De transfer van Vanhaezebrouck

Twee jaar geleden had AA Gent één grote prioriteit in de slotfase van de zomermercato. Een scorende spits met gestalte en body, stond hoog op de verlanglijst van de Buffalo’s. Iemand die letterlijk en figuurlijk wat meer gewicht in de schaal kon leggen. Vanhaezebrouck zag verschillende topspitsen, de club was zelfs bereid om hun transferrecord te verbreken, maar de topprofielen wilden niet naar de Ghelamco Arena komen. Het was uiteindelijk Vanhaezebrouck die zelf doordrukte om Lemajic naar de club te halen. Met 90 kilogram voor 1 meter 99 beantwoordde de Serviër, twee keer topschutter van de Letse competitie, grotendeels aan het geschetste profiel. En hij kostte amper 900 duizend euro.



Hein Vanhaezebrouck werd overtuigd door Darko Lemajic tijdens de voorronde van de Conference League tegen RFS Riga. Maar niet iedereen was even optimistisch over de spits. Het Nieuwsblad meldde al snel dat Lemajic onmogelijk gezien kon worden als de directe opvolger van Roman Yaremchuk. Ook bij AA Gent waren de meningen verdeeld over de Servische spits, aangezien de geluiden intern negatiever waren over Lemajic. Volgens Het Nieuwsblad waren er twijfels over zijn medische tests, een accent wat juist belangrijk was in dat seizoen. Desondanks besloot Vanhaezebrouck, die een aanzienlijke invloed heeft op het transferbeleid, om toch door te duwen voor Lemajic’ komst.

Niet goed genoeg voor AA Gent

De prestaties van Darko Lemajic bij AA Gent kunnen over het algemeen als wisselvallig worden bestempeld. In sommige wedstrijden vervulde de Serviër een nuttige rol, terwijl hij in andere wedstrijden opviel door onhandige balcontroles en een dramatische afwerking voor het doel. “Het zit in de heupen”, verklaarde Franky Van der Elst in Extra Time over een nieuwe onbegrijpelijke gemiste kans van Lemajic. “Het zit hem in de voeten, denk ik”, voegde Gert Verheyen grinnikend toe. Het was moeilijk om greep te krijgen op Lemajic's prestaties. Onder de fans van AA Gent werd hij zelfs ‘een C-spits’ genoemd, en hij kreeg vaak te maken met fluitconcerten.

“Wat Lemajic doet is niet allemaal zo slecht, zelfs al vind ik hem ook onvoldoende voor AA Gent. Maar het gaat om goals. Om wat er in de zestien gebeurt”, verwoordde Gert Verheyen het goed in Het Nieuwsblad. “De Serviër staat in het team om te scoren, want met de bal in de combinatie is hij onbeholpen. Scoren doet hij echter niet. Zelfs niet uit de grootste kansen”, schreef chef Voetbal Ludo Vandewalle in diezelfde krant. Marc Degryse ging zelfs een stapje verder. De analist opperde letterlijk dat Darko Lemajic niet voldoet aan de normen en waarden van een echte AA Gent-spits. “Lemajic is niet goed genoeg voor AA Gent”, zei Degryse op VTM.



Ondanks de kritiek en teleurstellende prestaties van Darko Lemajic bleef Hein Vanhaezebrouck zijn spits openlijk verdedigen, wat niet verrassend is gezien de coach de grootste pleitbezorger was van zijn komst naar de Ghelamco Arena. Vanhaezebrouck bekritiseerde zelfs de eigen fans omdat ze Lemajic regelmatig uitfloten. Het verdient echter erkenning dat Lemajic altijd zijn best deed en zich voor de volle 100 procent inzette. Op het gebied van balvastheid, fysieke kracht en luchtkwaliteiten bracht hij toch enige toegevoegde waarde aan het team. Lemajic wist uiteindelijk zelfs de harten van enkele supporters te winnen door zijn onvermoeibare inzet. Niettemin kan geconcludeerd worden dat de Serviër geen succesvolle aankoop was voor AA Gent, getuige de beslissing om de eenzijdige cluboptie in zijn contract niet te lichten.

POLL: Goede keuze om Lemajic' optie niet te lichten

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club

Antwerp FC speelt binnen een weekje de bekerfinale tegen Union SG. Als generale repetitie op die ...

33
33
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

14
14
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door

Donderdagavond worden de heenmatchen in de halve finales van de Conference League afgewerkt. Daarbij ...

310
310
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'

De reguliere competitie van de Challenger Pro League leverde al twee promovendi op, om het laatste ...

215
215
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

134
134
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

53
53
Club Brugge lanceert groot nieuws vlak voor Europese clash
Club Brugge lanceert groot nieuws vlak voor Europese clash

Club Brugge staat donderdagavond voor de historische heenmatch tegen AFC Fiorentina. Maar het ...

519
519
Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL
Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL

Cercle Brugge is bezig aan een sterk seizoen en mag zelfs nog steeds dromen van een Europees ticket. ...

93
93
<strong>Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge</strong>
Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge

Bjorn Meijer of Maxim De Cuyper? Antonio Nusa of Ferran Jutgl&agrave;? Michal Skoras of Andreas Skov ...

534
534
<strong>Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen</strong>
Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen

Raphael Onyedika schittert op Premier League-niveau na een opmerkelijke transformatie onder coach ...

830
830
Kaartenpakkers in play-offs: 8 extra spelers op scherp
Kaartenpakkers in play-offs: 8 extra spelers op scherp

Bij de start van de play-offs gingen de tellers weer op nul, maar na zes speeldagen begint de ...

149
149
KBVB maakt scheidsrechters speeldag 7 én bekerfinale bekend
KBVB maakt scheidsrechters speeldag 7 én bekerfinale bekend

Naar eigen zeggen is het Referee Department tot dusver tevreden over de arbitrage in de play-offs. ...

279
279
Luxeprobleem voor Hayen: 3 dilemma's bij Club Brugge
Luxeprobleem voor Hayen: 3 dilemma's bij Club Brugge

Club Brugge heeft donderdag een afspraak met de geschiedenis in Firenze, waar het een eerste stap ...

209
209
'KV Mechelen intensifieert zoektocht naar opvolger Hasi'
'KV Mechelen intensifieert zoektocht naar opvolger Hasi'

Na een memorabel halfjaar houdt Besnik Hasi het al voor bekeken bij KV Mechelen. Malinwa vond geen ...

257
257
Ontmoet Lauren, de knappe verschijning achter Club-held Vanaken
Ontmoet Lauren, de knappe verschijning achter Club-held Vanaken

Club Brugge is klaar om een modern voetbalsprookje te voltooien. Blauw-Zwart heeft net op tijd de ...

242
242