Dejaegere kan ultieme revanche nemen bij Anderlecht

Dejaegere kan ultieme revanche nemen bij Anderlecht

Hoewel Brecht Dejaegere een heldenstatus geniet bij Toulouse FC, heeft de club besloten om hem te laten vertrekken. De 32-jarige middenvelder was een cruciale speler op het veld en hij werd op handen gedragen door de supporters. Maar door het strikte datagedreven transferbeleid van Les Violets kon er geen overeenstemming worden bereikt voor een verdere samenwerking. Hij moet nu dus op zoek naar een nieuwe club en misschien ligt zijn toekomst wel in België: Dejaegere wordt alvast gelinkt aan RSC Anderlecht. Deze transfer zou voor Dejaegere een ultieme revanche kunnen zijn op AA Gent, de club waar hij drie jaar geleden met slaande deuren vertrok.

Gehaald door data, vertrokken door data

Brecht Dejaegere was een atypische transfer voor Toulouse FC, gezien het datagerichte transferbeleid van Les Violets waarbij zelden spelers ouder dan 26 jaar worden aangetrokken. Maar net Dejaegere's specifieke data, zijn vooracties, aanjager-gehalte, en balrecuperaties hoog op het veld, overtuigden Toulouse om hem binnen te halen bijna drie jaar geleden. De ervaren middenvelder maakte direct een sterke indruk in het Stadium Municipal, waar hij vorig jaar als aanvoerder een kampioenschap in de Ligue 2 veroverde. Dit seizoen voegde Dejaegere zelfs de Franse beker toe aan zijn palmares, een prestatie die sinds de Tweede Wereldoorlog alleen werd behaald door spelers zoals Eden Hazard en Thomas Meunier. Dejaegere werd op handen gedragen door het bestuur, de spelers en de supporters van Toulouse FC vanwege zijn onvermoeibare inzet en zijn belangrijke bijdrage op en naast het veld.Ondanks de heldenstatus van Brecht Dejaegere bij Toulouse FC, heeft het datagedreven beleid van de club besloten om niet verder te gaan met de speler. Les Violets maken gebruik van uitgebreide cijfers en parameters, geïnspireerd door het boek en de film 'Moneyball', en op basis van deze data werd besloten om niet alleen Dejaegere, maar ook andere belangrijke spelers zoals Maxime Dupé, Stijn Spierings en Branco Van den Boomen niet te behouden. Toulouse heeft ervoor gekozen om spelers die aan het einde van hun contract kwamen niet koste wat het kost bij de club te houden. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat ze deze spelers kunnen vervangen door nieuwe (goedkopere) krachten die worden aanbevolen op basis van data-analyse. In het geval van Dejaegere bood Toulouse hem één extra contractjaar aan, terwijl de speler zelf liever twee jaar wilde.

Naar de exit gepusht bij AA Gent

Brecht Dejaegere heeft alvast meerdere aanbiedingen ontvangen uit Frankrijk, Turkije en België. Volgens de laatste geruchten zou RSC Anderlecht geïnteresseerd zijn in de komst van de 32-jarige middenvelder, wat hem de kans zou geven om een ultieme revanche te nemen op AA Gent. Dejaegere, als een van de weinige overgebleven spelers die in 2016 de landstitel veroverde met Gent, moest de Buffalo’s drie jaar geleden verlaten op een manier waarmee hij allerminst tevreden was. In de eerste maanden onder coach Jess Thorup kreeg Dejaegere nog speeltijd, maar daarna nam zijn aantal minuten op het veld aanzienlijk af. Uiteindelijk mocht hij zelfs niet meer meespelen in oefenwedstrijden.

“Of je nu bakker of voetballer bent, een mens wil zich geapprecieerd voelen”, zei hij toen in Het Nieuwsblad. “Van bovenaf voelde ik dat vertrouwen niet meer. Het overkwam ook Nana Asare, nochtans een crème van een mens. Renato Neto in het verleden ook.” Ook onder de volgende trainer Laszlo Bölöni kreeg Dejaegere aanvankelijk, althans naar buiten toe, een nieuwe kans, maar al snel belandde hij weer op de bank en zelfs op de tribune. Toen begon het bij hem door te dringen dat dit duidelijk een keuze was die van bovenaf werd gemaakt. Desondanks kreeg Dejaegere nooit enige communicatie van het bestuur, er vonden ook nooit gesprekken plaats met hem, en hekelde hij het flagrante gebrek aan communicatie van bovenaf.Financiële motieven speelden een rol in de bedenkelijke handelswijze van AA Gent, waarbij ze probeerden Brecht Dejaegere naar een andere club te duwen in plaats van zijn contract uit te betalen. “Als puntje bij paaltje komt, is het voetbal een wereld waar respect moet plaatsmaken voor het realisme van het geld. Het is pure business.” Op het einde van zijn Gentse passage ontving Dejaegere zelfs een aangetekende brief van de club waarin stond dat hij naar de B-kern werd verbannen wegens onsportief gedrag. Maar nauwelijks nadat Dejaegere voor het eerst op training werd verwacht bij de beloften van AA Gent, koos de toenmalige 29-jarige middenvelder ervoor om naar de Franse tweedeklasser Toulouse te vertrekken.

Dejaegere (32) is verre van versleten

Door terug te keren naar België zou Brecht Dejaegere de mogelijkheid hebben om een ultieme revanche te nemen op AA Gent. Op 32-jarige leeftijd is hij verre van versleten, zoals blijkt uit zijn vooraanstaande rol op het middenveld van Toulouse FC afgelopen seizoen. Voormalig TFC-trainer Patrice Garande prees onze landgenoot eerder met grote lof: “Dejaegere is belangrijk, zowel in de kleedkamer als op het veld. Hij zorgt voor diepgang, speelt de bal naar voren en zijn passes zijn altijd goed getimed. Ons team is niet hetzelfde zonder hem. Bovendien is hij ook een heel rustige en serieuze jongen.” Dejaegere voegt ook een grote dosis agressiviteit toe op het veld en hij heeft het vermogen om de ploeg te organiseren.Brecht Dejaegere vervult de rol van de ultieme verbindingspersoon binnen het team. Hij streeft ernaar om alles op een positieve manier te benaderen en iedereen in de kleedkamer samen te brengen. “Op het veld moet je vrienden zijn en bereid zijn om alles te geven voor elkaar”, verklaarde hij in Het Laatste Nieuws. Naast zijn leiderschap is Dejaegere ook gewoon een uitstekende voetballer met een grote technische vaardigheid en sluwheid. Dejaegere is de aanjager van het team en heeft ook het vermogen om tactisch bij te sturen wanneer dat nodig is. Hij behoudt vandaag de dag nog steeds dezelfde speelstijl die hij eerder liet zien bij KV Kortrijk en AA Gent. Bij Toulouse speelde hij wel altijd in een centrale rol, vaak als nummer acht of tien, terwijl hij bij Gent op verschillende posities werd ingezet.

POLL: Dejaegere past bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Geweldige sensatie in Lotto Park, Seraing recht rug in CPL
Geweldige sensatie in Lotto Park, Seraing recht rug in CPL

Spektakelrijke avond in de Challenger Pro League. Op bezoek bij de RSCA Futures vocht een ...

13
13
Harde woorden bij OHL: "Daar moeten we op werken"
Harde woorden bij OHL: "Daar moeten we op werken"

OH Leuven koestert de ambitie om op vrij korte termijn door te groeien tot op zijn minst een ...

1
1
Standard wint eindelijk nog eens: "Ik heb nooit getwijfeld"
Standard wint eindelijk nog eens: "Ik heb nooit getwijfeld"

Het is tot dusver een zeer moeizaam seizoen geweest voor Standard. Carl Hoefkens kreeg in de zomer ...

35
35
Zulte Waregem verrast met nieuws over D'Hollander en De fauw
Zulte Waregem verrast met nieuws over D'Hollander en De fauw

Zulte Waregem gaat dit seizoen in de Challenger Pro League op zoek naar een snelle terugkeer op het ...

18
18
Tottenham velt op de valreep 9 spelers van Liverpool
Tottenham velt op de valreep 9 spelers van Liverpool

Liverpool had zaterdagavond de koppositie kunnen veroveren in de Premier League, maar het heeft die ...

28
28
Bayern stopt briljante Openda nog, Real maakt einde aan sprookje
Bayern stopt briljante Openda nog, Real maakt einde aan sprookje

Er stonden zaterdagavond in het buitenland nog enkele topwedstrijden op het programma. In de ...

32
32
Eupen baalt hard: "Waren een tijdlang beter dan Anderlecht"
Eupen baalt hard: "Waren een tijdlang beter dan Anderlecht"

Anderlecht schaarde zich zaterdagavond voorlopig naast AA Gent aan de leiding, want na drie gelijke ...

38
38
Hoefkens krijgt Rouches op de rails met dank aan ex-Club pion
Hoefkens krijgt Rouches op de rails met dank aan ex-Club pion

Een volwassen voetballend Standard lijkt bezig aan een remonte in de Jupiler Pro League. Hoefkens en ...

137
137
AC Milan neemt koppositie over na zege in topduel
AC Milan neemt koppositie over na zege in topduel

AC Milan doet het uitstekend dit seizoen. Ze staan bovenaan in de Serie A en boekten een 15 op 18. ...

20
20
Loïs Openda speelt Bayern hélémaal op een hoopje (🎥)
Loïs Openda speelt Bayern hélémaal op een hoopje (🎥)

Loïs Openda maakt indruk in de Bundesliga, dat is het minste wat je kan zeggen. De Belgische ...

232
232
Deila maakt selectie bekend: twee opvallende afwezigen
Deila maakt selectie bekend: twee opvallende afwezigen

Club Brugge zit even in een dipje. De Bruggelingen verloren de afgelopen weken toch de nodige ...

348
348
Riemer ziet nog een groot werkpunt: "Dat moet beter"
Riemer ziet nog een groot werkpunt: "Dat moet beter"

RSC Anderlecht won met 1-3 op het veld van KAS Eupen. Een logische zege. De Brusselaars kregen ...

212
212
Vazquez scoort zijn eerste voor Anderlecht: "Zo een type is handig"
Vazquez scoort zijn eerste voor Anderlecht: "Zo een type is handig"

RSC Anderlecht heeft na drie draws op rij met 1-3 gewonnen op het veld van KAS Eupen. Het was een ...

190
190
Van Himst over Rode Duivel: "Wordt een van de beste in Europa"
Van Himst over Rode Duivel: "Wordt een van de beste in Europa"

Paul Van Himst is een van de beste spelers die België ooit heeft gehad. De 80-jarige ex-Rode ...

208
208
Vreven viert terugkeer op Het Kiel met zuur puntenverlies
Vreven viert terugkeer op Het Kiel met zuur puntenverlies

Stijn Vreven heeft zijn terugkeer op Het Kiel niet bekroond met een zege. KV Oostende was in grote ...

74
74