Standard in diepe crisis na Club Brugge-deal

Standard in diepe crisis na Club Brugge-deal

Ronny Deila nam de vlucht vooruit bij Standard. De Noor wordt volgend seizoen de nieuwe coach van Club Brugge en dit lijkt op persoonlijk vlak een verstandige zet van Deila, gezien het vertrek van veel basisspelers, de besparingen en de beperkte financiële middelen bij de Rouches. Het is zelfs allerminst zeker dat de Luikenaars over een betere spelersgroep zullen beschikken in het volgende seizoen. Het geval van Arnaud Bodart is in die optiek heel confronterend. Hij is een van de beste doelmannen van de competitie en er zijn afspraken met de club om een transfer te bespreken in de komende zomermercato. Als Bodarts opvolger wordt Ersin Destanoglu (Besiktas) genoemd. De 22-jarige Turk heeft zich niet bewezen als een betrouwbare keeper die punten kan pakken, en ook voetballend is hij niet goed.

Deila heeft het goed gezien

Het contract van Noë Dussenne en Gojko Cimirot wordt niet verlengd. Huurlingen Steven Alzate en Philip Zinckernagel keren respectievelijk terug naar Brighton & Hove Albion en Olympiakos. Kostas Laifis heeft gesuggereerd dat hij mogelijk wil vertrekken, terwijl William Balikwisha en Arnaud Bodart hun uitstekende seizoen kunnen/willen verzilveren met een mooie buitenlandse transfer. Er lijkt een grote uittocht op komst bij Standard en dit rechtvaardigt de beslissing van Ronny Deila om de onzekere situatie bij Sclessin te verlaten voor de ambitieuze sportieve projecten bij Club Brugge.

Ronny Deila heeft herhaaldelijk zijn grote liefde voor Standard uitgesproken en hij had ook ambitieuze toekomstplannen met de Rouches, die veel hoger liggen dan te strijden voor de vijfde plaats. Deila wil titels en bekers winnen, maar dat leek op korte termijn niet haalbaar met Standard. Deila zocht naar financiële en sportieve garanties om zijn doelstellingen te verwezenlijken, maar eigenaar 777 Partners kon die niet bieden. Onlangs verklaarde Pierre Locht, CEO van Standard, dat het budget voor het komende seizoen vergelijkbaar zou zijn met dat van dit seizoen.Dit betekent dat de club weinig financiële middelen zal hebben om zich te versterken tijdens de aankomende zomertransferperiode, aangezien de club blijft besparen. Ronny Deila vond deze financiële garanties wel bij Club Brugge, tot grote frustratie en teleurstelling van de Standard-fans en clubleiding. Persoonlijk lijkt dit een verstandige zet van de Noorse coach, gezien het vertrek van veel basisspelers, de besparingen en de beperkte financiële middelen bij Standard. Het is zelfs allerminst zeker dat de Luikenaars over een betere spelersgroep zullen beschikken in het volgende seizoen.

Vertrek Bodart wordt onvermijdelijk

Het geval van Arnaud Bodart is in die optiek heel confronterend. De doelman beseft dat Standard volgend seizoen mogelijk aanzienlijk zwakker zal zijn door het vertrek van Ronny Deila en een aantal belangrijke spelers. “We praten over stabiliteit maar het is altijd een eeuwige herstart”, zei Arnaud Bodart vorig weekend aan RTBF. Met de voormalige clubleiding is bovendien overeengekomen dat in de zomer van 2023 gesprekken zouden plaatsvinden om gezamenlijk aan een vertrek van Bodart zelf te werken. Fergal Harkin, de huidige technisch directeur, houdt zich aan de afspraken van zijn voorgangers en heeft laten weten dat hij bereid is Bodart te verkopen als er een bod van ongeveer 3 miljoen euro binnenkomt.Na vier jaar als de nummer één van Standard lijkt het erop dat Arnaud Bodart de club zal verlaten in de komende zomermercato. Op dit moment lijkt Borussia Mönchengladbach de meest concrete optie te zijn voor de 25-jarige doelman. Dit zou een fantastische uitdaging zijn voor hem, omdat de 25-jarige ambitieus is en zich graag wil meten op een hoger niveau. Bodart gaf eerder aan dat hij de Europese avonden op Sclessin mist, omdat deze wedstrijden extra motivatie bieden en een unieke ervaring vormen in zijn ontwikkelingsproces. “Ik heb geweldige herinneringen aan onze verplaatsingen naar Arsenal, Frankfurt, Benfica... Ik mis het en ik wil het herbeleven.”

Een van de beste in België

Het vertrek van Arnaud Bodart zou een aanzienlijk sportief verlies betekenen voor Standard, dat op die manier een van zijn beste spelers kan verliezen volgend seizoen. La Dernière Heure houdt per wedstrijd een score bij van elke individuele speler dit seizoen en bij Standard was Bodart de speler met de beste beoordeling aan het einde van de reguliere competitie, gevolgd door Merveille Bokadi en Nicolas Raskin. De doelman behaalde het afgelopen seizoen 12 clean sheets, wat alleen werd overtroffen door Simon Mignolet (Club Brugge, 14) en Jean Butez (Antwerp FC, 20) in termen van aantal wedstrijden zonder tegendoelpunt.

Arnaud Bodart heeft veel lof gekregen van analisten en (ex-) coaches vanwege zijn uitstekende prestaties. “Ik kijk altijd graag naar Arnaud, die ik heb gelanceerd bij Standard”, zei Michel Preud’homme eerder dit seizoen. Jean-François Gillet, keeperstrainer van Standard, vindt dat Bodart een uitstekend seizoen achter de rug heeft. “Hij is heel regelmatig, heel compleet ook, evenzeer op zijn gemak in een-op-een-duels, in luchtspel, in ingooien, met de rechtervoet of de linkervoet... Sterker nog, hij was vaak beslissend en pakte punten voor de ploeg. Zijn grote kracht is zijn constantheid.”Door zijn indrukwekkende prestaties komt Arnaud Bodart steeds meer in beeld bij de Rode Duivels. Ronny Deila vond zelfs dat de 25-jarige doelman, samen met Nicolas Raskin, een plaats in de selectie voor het Wereldkampioenschap in Qatar verdiende. “Het is niet aan mij om daarover te praten, maar als zij niet op de lijst van 55 spelers staan, is dat omdat men denkt dat er 55 spelers zijn die beter zijn. Hun afwezigheid is toch bizar”, zei Deila. Onlangs bracht Max Urwantschsky, de huidige keeperstrainer van de Rode Duivels, wel een bezoek aan Bodart om elkaar te ontmoeten.

Bodart out: verlies van kwaliteit

De kans is dus bijzonder groot dat Arnaud Bodart straks Standard zal verlaten, en de Rouches hebben alvast een potentiële opvolger op het oog. Ersin Destanoglu van Besiktas is eerder ook al in verband gebracht met Club Brugge tijdens eerdere transferperiodes, maar de West-Vlamingen hebben nooit doorgezet voor hem. Dit is begrijpelijk, gezien er twijfels kunnen worden geuit over de capaciteiten van Destanoglu. Hoewel hij aan het begin van dit seizoen de eerste doelman was bij Besiktas, heeft hij toen niet echt een overweldigende indruk achtergelaten. Hij stond negen keer onder de lat bij de Turkse topclub, maar de 22-jarige doelman heeft zich niet echt bewezen als een betrouwbare keeper die punten kan pakken.

Ersin Destanoğlu heeft afgelopen seizoen de minste reddingspogingen gehad in de Süper Lig, maar zijn reddingspercentage van slechts 52% is opvallend laag - bijna één op de twee doelpogingen resulteert in een tegendoelpunt. Ter vergelijking, Simon Mignolet heeft een reddingspercentage van 75% in de Jupiler Pro League. Het is duidelijk dat Destanoğlu niet bepaald bekend staat als een doelman die veel punten pakt, aangezien hij ook op dat vlak tot de slechtst presterende keepers in de Turkse competitie behoort. Daarnaast wordt hij ook niet beschouwd als een goede voetballende doelman.Daarnaast brengt de mogelijke komst van Ersin Destanoglu ook een aanzienlijk prijskaartje met zich mee, met een vraagprijs van 3 miljoen euro. Dit maakt hem een zeer kostbare optie voor de Rouches. Als gevolg hiervan verkent Standard ook andere mogelijkheden intern om Arnaud Bodart te vervangen. Hierbij worden vooral gekeken naar Laurent Henkinet, die de afgelopen jaren de trouwe reservekeeper van Standard is geweest, en de jonge Mathieu Opolo, die mogelijk in de hiërarchie van de doelmannen van Luik zal opschuiven. Het verwachte vertrek van Bodart zal in ieder geval een directe verzwakking betekenen voor de ploeg in het komende seizoen.

POLL: Bodart behoort tot de top-5 beste doelmannen in België

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Tottenham velt op de valreep 9 spelers van Liverpool
Tottenham velt op de valreep 9 spelers van Liverpool

Liverpool had zaterdagavond de koppositie kunnen veroveren in de Premier League, maar het heeft die ...

11
11
Bayern stopt briljante Openda nog, Real maakt einde aan sprookje
Bayern stopt briljante Openda nog, Real maakt einde aan sprookje

Er stonden zaterdagavond in het buitenland nog enkele topwedstrijden op het programma. In de ...

21
21
Eupen baalt hard: "Waren een tijdlang beter dan Anderlecht"
Eupen baalt hard: "Waren een tijdlang beter dan Anderlecht"

Anderlecht schaarde zich zaterdagavond voorlopig naast AA Gent aan de leiding, want na drie gelijke ...

26
26
Hoefkens krijgt Rouches op de rails met dank aan ex-Club pion
Hoefkens krijgt Rouches op de rails met dank aan ex-Club pion

Een volwassen voetballend Standard lijkt bezig aan een remonte in de Jupiler Pro League. Hoefkens en ...

96
96
AC Milan neemt koppositie over na zege in topduel
AC Milan neemt koppositie over na zege in topduel

AC Milan doet het uitstekend dit seizoen. Ze staan bovenaan in de Serie A en boekten een 15 op 18. ...

16
16
Loïs Openda speelt Bayern hélémaal op een hoopje (🎥)
Loïs Openda speelt Bayern hélémaal op een hoopje (🎥)

Loïs Openda maakt indruk in de Bundesliga, dat is het minste wat je kan zeggen. De Belgische ...

207
207
Deila maakt selectie bekend: twee opvallende afwezigen
Deila maakt selectie bekend: twee opvallende afwezigen

Club Brugge zit even in een dipje. De Bruggelingen verloren de afgelopen weken toch de nodige ...

282
282
Riemer ziet nog een groot werkpunt: "Dat moet beter"
Riemer ziet nog een groot werkpunt: "Dat moet beter"

RSC Anderlecht won met 1-3 op het veld van KAS Eupen. Een logische zege. De Brusselaars kregen ...

196
196
Vazquez scoort zijn eerste voor Anderlecht: "Zo een type is handig"
Vazquez scoort zijn eerste voor Anderlecht: "Zo een type is handig"

RSC Anderlecht heeft na drie draws op rij met 1-3 gewonnen op het veld van KAS Eupen. Het was een ...

163
163
Van Himst over Rode Duivel: "Wordt een van de beste in Europa"
Van Himst over Rode Duivel: "Wordt een van de beste in Europa"

Paul Van Himst is een van de beste spelers die België ooit heeft gehad. De 80-jarige ex-Rode ...

159
159
Vreven viert terugkeer op Het Kiel met zuur puntenverlies
Vreven viert terugkeer op Het Kiel met zuur puntenverlies

Stijn Vreven heeft zijn terugkeer op Het Kiel niet bekroond met een zege. KV Oostende was in grote ...

52
52
Man City verrassend onderuit, Kompany baalt opnieuw
Man City verrassend onderuit, Kompany baalt opnieuw

In de Premier League gingen om 16u zes duels van start. Zo kwamen onder meer Manchester City, ...

51
51
Spartelend Anderlecht houdt moeizaam strijdende Panda's af
Spartelend Anderlecht houdt moeizaam strijdende Panda's af

Een andermaal wisselvallig Paars-Wit heeft met moeite de zege gepakt aan de Kehrweg. Het team van ...

142
142
Leverkusen maakt indruk, Undav treft twee keer raak
Leverkusen maakt indruk, Undav treft twee keer raak

In de Bundesliga stonden er om 15u30 vijf duels op het programma. Bayer Leverkusen bewees dat het in ...

56
56
Vreven verwacht meer van Club-huurling: "Brengt te weinig"
Vreven verwacht meer van Club-huurling: "Brengt te weinig"

Bij Club Brugge lieten ze afgelopen zomer heel wat spelers de club verlaten. Blauw-Zwart stalde ...

75
75