Antwerp moet bliksemvertrek Mark van Bommel vrezen

Antwerp moet bliksemvertrek Mark van Bommel vrezen

Mark van Bommel heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als trainer bij Antwerp FC en zijn geloofwaardigheid als (toekomstige) topcoach neemt weer stevig toe. Zijn triomf in de Croky Cup markeerde zijn eerste grote succes als coach, en het winnen van de Belgische landstitel zou zijn reputatie in het Europese voetbal naar nieuwe hoogten kunnen tillen. Van Bommel heeft nu al alle verwachtingen overtroffen op de Bosuil, maar zijn meesterwerk moet nog volgen.

‘Dokter van Bommel’: kroonprins van het Nederlandse trainersgilde

Toen Mark van Bommel vorige zomer werd aangesteld als coach van Antwerp FC, keken wij ook met enige scepsis naar deze beslissing. Hoewel hij ooit de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde werd genoemd, waren de eerste jaren van zijn trainerscarrière allesbehalve succesvol. Binnen een tijdsbestek van minder dan twee jaar werd van Bommel zowel bij VfL Wolfsburg als bij PSV Eindhoven de deur gewezen. Marco van Basten zei openlijk dat hij van Bommel niet hoog inschat als trainer. Hij zou niet goed overkomen. Te weinig inhoud hebben. Daarnaast werd van Bommel bij zijn vorige clubs beschreven als een controlefreak met moeilijk karaktereigenschappen.“Hij ging op een gegeven moment de arts zeggen hoe hij moest opereren. Ja, schoenmaker blijf bij je leest”, zei Ibrahim Affelay. ‘Dokter van Bommel’, werd hij smalend genoemd. NRC schreef destijds op basis van anonieme bronnen dat van Bommel zich zelfs bemoeide met de medische staf en hun behandelplannen, terwijl hij helemaal geen fysische of medische achtergrond heeft. Maar bij Antwerp FC heeft van Bommel zich opnieuw uitgevonden als trainer en zijn geloofwaardigheid als (toekomstige) topcoach neemt weer toe. Zowel in de bestuurskamer, de kleedkamer als op de tribunes is er unaniem lof voor zowel de coach als de persoon van Bommel.

Enorm krediet afgedwongen bij Antwerp FC

Mark van Bommel lijkt in zijn trainerscarrière telkens een patroon te volgen, waarbij hij een veelbelovende en krachtige start maakt bij zijn clubs, gevolgd door een periode van grote teleurstelling. Dit was het geval bij VfL Wolfsburg, PSV Eindhoven, en dit seizoen ook bij Antwerp FC. Op de Bosuil kende van Bommel een verschroeiende start met een historische reeks van 27 op 27 in de competitie, maar na deze sterke reeks volgde een zware terugval met slechts 9 punten op 27. Bij zijn eerdere clubs leidde een vergelijkbare neergang telkens tot een pijnlijk ontslag, maar bij Antwerp FC heeft van Bommel altijd het vertrouwen weten te behouden, zowel binnen als buiten de club.

Mark van Bommel wist steeds een positieve sfeer rondom zichzelf te creëren, waarbij hij ook een goede verstandhouding met de pers en media onderhield. Dit heeft hem veel krediet opgeleverd in Deurne Noord, en niet in het minst bij voorzitter Paul Gheysens. Zelfs na de dramatische terugval waarbij de club slechts 9 punten behaalde iop27, stond de voorzitter volledig achter zijn coach. In een interview met Het Laatste Nieuws verklaarde Gheysens: “Eigenlijk is er niks aan de hand. Ik maak me niet al te veel zorgen over de recente resultaten, omdat ik het groeiproces zie. Marc Overmars en Mark van Bommel weten wat ze doen. Ze zijn echte vakmensen”, aldus de voorzitter van Antwerp.Mark van Bommel heeft uiteindelijk ‘de crisis’ bij Antwerp FC weten te bezweren, en hij zal ongetwijfeld opgelucht zijn dat hij dit keer wel in staat was om het tij te keren, in vergelijking met zijn eerdere periodes bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg. Bovendien vertoont de Nederlandse coach op andere vlakken ook grote vooruitgang. Voorheen hield hij krampachtig vast aan zijn persoonlijke visie op voetbal, die voornamelijk draaide om balbezit maar met beperkte diepgang. Bij Antwerp FC heeft van Bommel duidelijk aangepast, waarbij het team een herkenbaar en eerder aantrekkelijk voetbal speelt dat ook de fans kan bekoren. Vooral bij Wolfsburg was dat anders.

Veel clubs willen een coach als Mark van Bommel

Mark van Bommel maakt zijn spelers ook beter bij Antwerp FC en zelfs 'gemiddelde' voetballers zoals Jelle Bataille en Sam Vines hebben onder zijn leiding een onverwacht hoog niveau bereikt. Daarnaast zijn Gaston Avila, Arbnor Muja, Gyrano Kerk en Christopher Scott met alle respect ook geen wereldvoetballers. Antwerp FC beschikt niet over een kampioenenploeg, maar toch slaagt van Bommel erin om tot de laatste speeldag mee te strijden om de Belgische titel, iets wat aan het begin van het seizoen niet echt op de planning stond voor de club. Het is duidelijk: van Bommel overtreft de stoutste verwachtingen op de Bosuil en zijn geloofwaardigheid als (toekomstige) topcoach neemt weer toe.“Ik denk dat veel clubs graag een coach als Mark van Bommel zouden willen hebben”, merkte Patrick Goots op in Gazet van Antwerpen. Het contract van de Nederlandse coach loopt na de zomer nog één seizoen, en volgens Goots moet voorzitter Paul Gheysens nu al zijn portemonnee opentrekken en van Bommel een flinke salarisverhoging geven. Sven Jaecques bevestigde dat de club na dit seizoen met de coach om de tafel zal zitten, en niet alleen vanwege de indrukwekkende resultaten. “Wat Mark hier heeft neergezet en hoe hij werkt, is bewonderenswaardig. Bovendien is er een sterke klik ontstaan tussen Mark, Marc Overmars, de voorzitter en mijzelf, wat voor een positieve sfeer heeft gezorgd.”

Het kroonstuk van Mark van Bommel

De ontwikkeling van Mark van Bommel bij Antwerp FC is indrukwekkend om te zien. Hij behaalde zijn eerste prijs als coach door de Croky Cup te winnen. Bovendien kan het winnen van de Belgische landstitel zijn reputatie in het Europese voetbal helemaal naar een hoger niveau tillen. Niet alleen door een extra prijs in zijn prijzenkast te zetten, maar vooral als hij erin slaagt om zijn ploeg te inspireren om de teleurstelling van het afgelaste titelfeest van vorig weekend om te zetten in positieve energie en de allesbeslissende wedstrijd tegen KRC Genk te winnen. Het is een uitdaging waarbij zijn leiderschap en vermogen om zijn spelers te motiveren van cruciaal belang zullen zijn.Als hij daarin slaagt, zal het een mijlpaal zijn voor zowel hemzelf als voor Antwerp FC. De Nederlander blijft alleszins rustig en zijn houding is voorbeeldig. Hij gaf na de wedstrijd tegen Union toe dat hij niet veel tegen zijn spelers zei. “Als je zelf hebt gevoetbald, begrijp je hoe zwaar teleurstellend dit is. Dan weet je ook dat dit niet het moment is om in de kleedkamer te zeggen: 'Kom op jongens, we gaan ervoor...'. Nee, dan begrijp je het niet. We moeten dit verwerken en ons voorbereiden op zondag. We hebben de eerste kans gemist, maar we krijgen nog een tweede.” Als van Bommel erin slaagt om alsnog de titel naar Antwerp te brengen, dan wordt hij wellicht helemaal onhoudbaar voor de club.

POLL: Is van Bommel volgend jaar nog de coach van Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Zulte Waregem verrast met nieuws over D'Hollander en De fauw
Zulte Waregem verrast met nieuws over D'Hollander en De fauw

Zulte Waregem gaat dit seizoen in de Challenger Pro League op zoek naar een snelle terugkeer op het ...

5
5
Tottenham velt op de valreep 9 spelers van Liverpool
Tottenham velt op de valreep 9 spelers van Liverpool

Liverpool had zaterdagavond de koppositie kunnen veroveren in de Premier League, maar het heeft die ...

20
20
Bayern stopt briljante Openda nog, Real maakt einde aan sprookje
Bayern stopt briljante Openda nog, Real maakt einde aan sprookje

Er stonden zaterdagavond in het buitenland nog enkele topwedstrijden op het programma. In de ...

29
29
Eupen baalt hard: "Waren een tijdlang beter dan Anderlecht"
Eupen baalt hard: "Waren een tijdlang beter dan Anderlecht"

Anderlecht schaarde zich zaterdagavond voorlopig naast AA Gent aan de leiding, want na drie gelijke ...

32
32
Hoefkens krijgt Rouches op de rails met dank aan ex-Club pion
Hoefkens krijgt Rouches op de rails met dank aan ex-Club pion

Een volwassen voetballend Standard lijkt bezig aan een remonte in de Jupiler Pro League. Hoefkens en ...

114
114
AC Milan neemt koppositie over na zege in topduel
AC Milan neemt koppositie over na zege in topduel

AC Milan doet het uitstekend dit seizoen. Ze staan bovenaan in de Serie A en boekten een 15 op 18. ...

18
18
Loïs Openda speelt Bayern hélémaal op een hoopje (🎥)
Loïs Openda speelt Bayern hélémaal op een hoopje (🎥)

Loïs Openda maakt indruk in de Bundesliga, dat is het minste wat je kan zeggen. De Belgische ...

221
221
Deila maakt selectie bekend: twee opvallende afwezigen
Deila maakt selectie bekend: twee opvallende afwezigen

Club Brugge zit even in een dipje. De Bruggelingen verloren de afgelopen weken toch de nodige ...

307
307
Riemer ziet nog een groot werkpunt: "Dat moet beter"
Riemer ziet nog een groot werkpunt: "Dat moet beter"

RSC Anderlecht won met 1-3 op het veld van KAS Eupen. Een logische zege. De Brusselaars kregen ...

201
201
Vazquez scoort zijn eerste voor Anderlecht: "Zo een type is handig"
Vazquez scoort zijn eerste voor Anderlecht: "Zo een type is handig"

RSC Anderlecht heeft na drie draws op rij met 1-3 gewonnen op het veld van KAS Eupen. Het was een ...

174
174
Van Himst over Rode Duivel: "Wordt een van de beste in Europa"
Van Himst over Rode Duivel: "Wordt een van de beste in Europa"

Paul Van Himst is een van de beste spelers die België ooit heeft gehad. De 80-jarige ex-Rode ...

174
174
Vreven viert terugkeer op Het Kiel met zuur puntenverlies
Vreven viert terugkeer op Het Kiel met zuur puntenverlies

Stijn Vreven heeft zijn terugkeer op Het Kiel niet bekroond met een zege. KV Oostende was in grote ...

63
63
Man City verrassend onderuit, Kompany baalt opnieuw
Man City verrassend onderuit, Kompany baalt opnieuw

In de Premier League gingen om 16u zes duels van start. Zo kwamen onder meer Manchester City, ...

52
52
Spartelend Anderlecht houdt moeizaam strijdende Panda's af
Spartelend Anderlecht houdt moeizaam strijdende Panda's af

Een andermaal wisselvallig Paars-Wit heeft met moeite de zege gepakt aan de Kehrweg. Het team van ...

143
143
Leverkusen maakt indruk, Undav treft twee keer raak
Leverkusen maakt indruk, Undav treft twee keer raak

In de Bundesliga stonden er om 15u30 vijf duels op het programma. Bayer Leverkusen bewees dat het in ...

57
57