Antwerp moet bliksemvertrek Mark van Bommel vrezen

Antwerp moet bliksemvertrek Mark van Bommel vrezen

Mark van Bommel heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als trainer bij Antwerp FC en zijn geloofwaardigheid als (toekomstige) topcoach neemt weer stevig toe. Zijn triomf in de Croky Cup markeerde zijn eerste grote succes als coach, en het winnen van de Belgische landstitel zou zijn reputatie in het Europese voetbal naar nieuwe hoogten kunnen tillen. Van Bommel heeft nu al alle verwachtingen overtroffen op de Bosuil, maar zijn meesterwerk moet nog volgen.

‘Dokter van Bommel’: kroonprins van het Nederlandse trainersgilde

Toen Mark van Bommel vorige zomer werd aangesteld als coach van Antwerp FC, keken wij ook met enige scepsis naar deze beslissing. Hoewel hij ooit de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde werd genoemd, waren de eerste jaren van zijn trainerscarrière allesbehalve succesvol. Binnen een tijdsbestek van minder dan twee jaar werd van Bommel zowel bij VfL Wolfsburg als bij PSV Eindhoven de deur gewezen. Marco van Basten zei openlijk dat hij van Bommel niet hoog inschat als trainer. Hij zou niet goed overkomen. Te weinig inhoud hebben. Daarnaast werd van Bommel bij zijn vorige clubs beschreven als een controlefreak met moeilijk karaktereigenschappen.



“Hij ging op een gegeven moment de arts zeggen hoe hij moest opereren. Ja, schoenmaker blijf bij je leest”, zei Ibrahim Affelay. ‘Dokter van Bommel’, werd hij smalend genoemd. NRC schreef destijds op basis van anonieme bronnen dat van Bommel zich zelfs bemoeide met de medische staf en hun behandelplannen, terwijl hij helemaal geen fysische of medische achtergrond heeft. Maar bij Antwerp FC heeft van Bommel zich opnieuw uitgevonden als trainer en zijn geloofwaardigheid als (toekomstige) topcoach neemt weer toe. Zowel in de bestuurskamer, de kleedkamer als op de tribunes is er unaniem lof voor zowel de coach als de persoon van Bommel.

Enorm krediet afgedwongen bij Antwerp FC

Mark van Bommel lijkt in zijn trainerscarrière telkens een patroon te volgen, waarbij hij een veelbelovende en krachtige start maakt bij zijn clubs, gevolgd door een periode van grote teleurstelling. Dit was het geval bij VfL Wolfsburg, PSV Eindhoven, en dit seizoen ook bij Antwerp FC. Op de Bosuil kende van Bommel een verschroeiende start met een historische reeks van 27 op 27 in de competitie, maar na deze sterke reeks volgde een zware terugval met slechts 9 punten op 27. Bij zijn eerdere clubs leidde een vergelijkbare neergang telkens tot een pijnlijk ontslag, maar bij Antwerp FC heeft van Bommel altijd het vertrouwen weten te behouden, zowel binnen als buiten de club.

Mark van Bommel wist steeds een positieve sfeer rondom zichzelf te creëren, waarbij hij ook een goede verstandhouding met de pers en media onderhield. Dit heeft hem veel krediet opgeleverd in Deurne Noord, en niet in het minst bij voorzitter Paul Gheysens. Zelfs na de dramatische terugval waarbij de club slechts 9 punten behaalde iop27, stond de voorzitter volledig achter zijn coach. In een interview met Het Laatste Nieuws verklaarde Gheysens: “Eigenlijk is er niks aan de hand. Ik maak me niet al te veel zorgen over de recente resultaten, omdat ik het groeiproces zie. Marc Overmars en Mark van Bommel weten wat ze doen. Ze zijn echte vakmensen”, aldus de voorzitter van Antwerp.



Mark van Bommel heeft uiteindelijk ‘de crisis’ bij Antwerp FC weten te bezweren, en hij zal ongetwijfeld opgelucht zijn dat hij dit keer wel in staat was om het tij te keren, in vergelijking met zijn eerdere periodes bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg. Bovendien vertoont de Nederlandse coach op andere vlakken ook grote vooruitgang. Voorheen hield hij krampachtig vast aan zijn persoonlijke visie op voetbal, die voornamelijk draaide om balbezit maar met beperkte diepgang. Bij Antwerp FC heeft van Bommel duidelijk aangepast, waarbij het team een herkenbaar en eerder aantrekkelijk voetbal speelt dat ook de fans kan bekoren. Vooral bij Wolfsburg was dat anders.

Veel clubs willen een coach als Mark van Bommel

Mark van Bommel maakt zijn spelers ook beter bij Antwerp FC en zelfs 'gemiddelde' voetballers zoals Jelle Bataille en Sam Vines hebben onder zijn leiding een onverwacht hoog niveau bereikt. Daarnaast zijn Gaston Avila, Arbnor Muja, Gyrano Kerk en Christopher Scott met alle respect ook geen wereldvoetballers. Antwerp FC beschikt niet over een kampioenenploeg, maar toch slaagt van Bommel erin om tot de laatste speeldag mee te strijden om de Belgische titel, iets wat aan het begin van het seizoen niet echt op de planning stond voor de club. Het is duidelijk: van Bommel overtreft de stoutste verwachtingen op de Bosuil en zijn geloofwaardigheid als (toekomstige) topcoach neemt weer toe.



“Ik denk dat veel clubs graag een coach als Mark van Bommel zouden willen hebben”, merkte Patrick Goots op in Gazet van Antwerpen. Het contract van de Nederlandse coach loopt na de zomer nog één seizoen, en volgens Goots moet voorzitter Paul Gheysens nu al zijn portemonnee opentrekken en van Bommel een flinke salarisverhoging geven. Sven Jaecques bevestigde dat de club na dit seizoen met de coach om de tafel zal zitten, en niet alleen vanwege de indrukwekkende resultaten. “Wat Mark hier heeft neergezet en hoe hij werkt, is bewonderenswaardig. Bovendien is er een sterke klik ontstaan tussen Mark, Marc Overmars, de voorzitter en mijzelf, wat voor een positieve sfeer heeft gezorgd.”

Het kroonstuk van Mark van Bommel

De ontwikkeling van Mark van Bommel bij Antwerp FC is indrukwekkend om te zien. Hij behaalde zijn eerste prijs als coach door de Croky Cup te winnen. Bovendien kan het winnen van de Belgische landstitel zijn reputatie in het Europese voetbal helemaal naar een hoger niveau tillen. Niet alleen door een extra prijs in zijn prijzenkast te zetten, maar vooral als hij erin slaagt om zijn ploeg te inspireren om de teleurstelling van het afgelaste titelfeest van vorig weekend om te zetten in positieve energie en de allesbeslissende wedstrijd tegen KRC Genk te winnen. Het is een uitdaging waarbij zijn leiderschap en vermogen om zijn spelers te motiveren van cruciaal belang zullen zijn.



Als hij daarin slaagt, zal het een mijlpaal zijn voor zowel hemzelf als voor Antwerp FC. De Nederlander blijft alleszins rustig en zijn houding is voorbeeldig. Hij gaf na de wedstrijd tegen Union toe dat hij niet veel tegen zijn spelers zei. “Als je zelf hebt gevoetbald, begrijp je hoe zwaar teleurstellend dit is. Dan weet je ook dat dit niet het moment is om in de kleedkamer te zeggen: 'Kom op jongens, we gaan ervoor...'. Nee, dan begrijp je het niet. We moeten dit verwerken en ons voorbereiden op zondag. We hebben de eerste kans gemist, maar we krijgen nog een tweede.” Als van Bommel erin slaagt om alsnog de titel naar Antwerp te brengen, dan wordt hij wellicht helemaal onhoudbaar voor de club.

POLL: Is van Bommel volgend jaar nog de coach van Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

60
60
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

30
30
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

39
39
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

51
51
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

154
154
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

45
45
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

150
150
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

433
433
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

545
545
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

480
480
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

114
114
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

234
234
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

104
104
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

402
402
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

136
136