Bloedstollende overnamestrijd Club Brugge barst los

Bloedstollende overnamestrijd Club Brugge barst los

Bart Verhaeghe heeft Raine Group een mandaat gegeven om de verkoop van Club Brugge te begeleiden, een beslissing die naar verluidt unaniem gesteund wordt door alle leden van de aandeelhouders Grizzly Sports NV en Orkila Capital. Raine Group is een geïntegreerde zakenbank die advies verleent en investeert in snelgroeiende sectoren zoals technologie, media, telecom en sport. Hun rol in eerdere overnameprocessen, zoals die van Chelsea en het huidige proces bij Manchester United, is zeker niet onbesproken geweest.

Ondernemer Verhaeghe bereikt zijn plafond

Club Brugge bevindt zich momenteel op eenzame hoogte in België, zowel wat betreft structuur, budgetten als sportieve resultaten. Onder het voorzitterschap van Bart Verhaeghe heeft de club ambitieuze plannen om naar een next level te groeien, met een nieuw stadion als hefboom. Maar het complexe stadiondossier ondervindt aanzienlijke tegenstand en de geraamde kosten zijn ondertussen al gestegen van 100 miljoen naar 150 miljoen euro. Dit verklaart deels waarom Verhaeghe heeft besloten de club te koop te zetten. De ondernemer heeft zijn plafond bereikt bij Club Brugge en bereidt zich voor op een exit uit de sportwereld. De potentiële verkoop van de club zal Verhaeghe ongetwijfeld geen windeieren leggen. In 2012 betaalde hij slechts 15 miljoen euro om eigenaar te worden van Club Brugge. Vandaag de dag wordt de Belgische topclub echter gewaardeerd op meer dan 230 miljoen euro.


3 opties op tafel

Volgens De Tijd worden verschillende opties overwogen voor de toekomst van Club Brugge. Een serieuze mogelijkheid is een volledige exit van de huidige aandeelhouders. Dit zou betekenen dat Grizzly Sports NV, dat momenteel 71,89% van de aandelen bezit en geleid wordt door voorzitter Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, Peter Vanhecke en Jan Boone, evenals Orkila Capital (met 23,26% van de aandelen), zich volledig terugtrekken uit Club Brugge. Een andere optie die wordt overwogen, is het toelaten van extern kapitaal door middel van een extra investeerder. Dit zou bijvoorbeeld kunnen dienen om het stadiondossier te financieren, dat momenteel voor de nodige uitdagingen zorgt. Op die manier behoort een gedeeltelijke verkoop van aandelenpakketten tot de mogelijkheden. Interessant is dat Club Brugge ook zou kunnen overwegen om onderdeel te worden van een groter geheel, namelijk een Europees voetbalnetwerk dat verbonden is aan een moederclub uit een grote competitie.

Creatieve overnamespecialist

Bart Verhaeghe heeft Raine Group een mandaat gegeven om de verkoop van Club Brugge te begeleiden, een beslissing die naar verluidt unaniem gesteund wordt door alle leden van Grizzly Sports NV en Orkila Capital. Hoewel Raine Group wellicht geen bekende naam is bij het grote publiek, geniet deze Amerikaanse zakenbank een goede reputatie in de financiële wereld. Ze staan bekend om hun expertise in het begeleiden van acquisitiestrategieën en het creëren van aantrekkelijke exitmogelijkheden voor hun klanten. Raine Group is een geïntegreerde zakenbank die advies verleent en investeert in snelgroeiende sectoren zoals technologie, media, telecom en sport. Ze hebben een trackrecord van succesvolle dossiers en staan bekend om hun innovatieve ideeën. James Murdoch, CEO van 21st Century Fox, omschreef Raine Group als volgt: “Ze hebben altijd een nieuw idee dat je nog nooit gezien hebt. Ze kunnen veel creativiteit aan tafel brengen.”


Raine Group houdt vast aan strategie

In de afgelopen jaren was Raine Group betrokken bij verschillende sportovernames, waaronder die van de Brooklyn Nets en LA Clippers in de NBA, en Inter Miami, Olympique Lyon, Chelsea, Manchester United, Internazionale, en nu ook Club Brugge in het voetbal. De Amerikaanse zakenbank heeft altijd een goed uitgedachte strategie in dit soort processen en wijkt daar zelden van af. Dit werd duidelijk in het overnameproces van Chelsea, waar Raine Group als facilitator optrad. Todd Boehly, met de steun van de Zwitserse miljardair Hansjorg Wyss en de Britse vastgoedontwikkelaar Jonathan Goldstein, was de eerste geïnteresseerde kandidaat die de club in maart van vorig jaar wilde overnemen, maar Raine Group hield het eerste initiatief van Boehly & Co tegen. Normaal gesproken zouden andere Europese clubs meteen in gesprek zijn gegaan met een kapitaalkrachtige partij als deze, maar de strategie van Raine Group hield in dat er nog langer gewacht moest worden en dat niet het eerste beste bod geaccepteerd moest worden.

Kritiek op handelswijze bij verkoop

Chelsea Het plan was om de verkoop uit te stellen om zo de interesse van potentiële kopers en de verkoopprijs zo hoog mogelijk te houden. Daarom liet Raine Group geïnteresseerde kopers in de rij wachten voordat ze een shortlist van vier kandidaten samenstelden. Uiteindelijk slaagde Boehly er alsnog in om Chelsea over te nemen, en Raine Group sloot de meest lucratieve transactie af in de sportwereld ter waarde van 5 miljard euro. Een andere kandidaat was Sir Jim Ratcliffe, eigenaar van Ineos, die een bod van 4,92 miljard euro uitbracht maar niet succesvol was. Ratcliffe was niet tevreden over de toenmalige behandeling door Raine Group, hoewel zijn bod bijna gelijk was aan dat van Boehly. Hij zei tegen BBC Sports: “We hadden contact met Raine en hebben een ontmoeting met hen gehad. We hebben een bod uitgebracht, maar hebben weinig van hen gehoord. Mijn boodschap is dat je ons bod niet weigert. Wij zijn Britten en hebben goede bedoelingen met Chelsea. Als ik Raine was, zou ik geen enkele deur dichtdoen.”


Ook overnameproces Man Utd verloopt niet vlekkeloos

De verkoop van Manchester United belooft de lucratiefste transactie in de sportwereld te worden, met een verwachte opbrengst van meer dan 6 miljard euro. Sir Jim Ratcliffe, die eerder Chelsea probeerde te kopen, is nu een van de kandidaten die geïnteresseerd zijn in de overname van Manchester United. Sheik Jassim bin Hamad Al Thani is ook een belangrijke speler in deze race. Maar het proces verloopt niet zo constructief als verwacht, omdat potentiële kopers de instructies van Raine Group, wederom de adviseur in het verkoopproces, hebben genegeerd, met name wat betreft de discretie van het dossier. De Glazer-familie, de huidige eigenaar van Manchester United, zette de club in november te koop voor bijna 7 miljard euro, en oorspronkelijk was de verkoop gepland om begin 2023 plaats te vinden.



Deze planning is echter uitgesteld tot de zomerperiode, met als doel een zo hoog mogelijke verkoopprijs te realiseren. Volgens berichten uit Engeland hebben Sir Jim Ratcliffe en Sheik Jassim bin Hamad Al Thani zich echter niet strikt gehouden aan de instructies van Raine Group. Er zijn namelijk details gelekt naar de media over een eerste bod van tussen de 5 en 6 miljard euro, terwijl Raine Group benadrukte dat specifieke financiële informatie, zoals de structuur en waarde van de biedingen, niet openbaar gemaakt mag worden tijdens het verkoopproces. Deze instructie is echter al verschillende keren genegeerd. Raine Group was verbaasd over de grote hoeveelheid informatie die naar buiten kwam via de pers.

POLL: Welke overname-optie draagt jouw voorkeur weg?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

40
40
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

83
83
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

113
113
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

40
40
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

153
153
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

158
158
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

175
175
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

636
636
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

618
618
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

66
66
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

190
190
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

107
107
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

431
431
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

696
696