Antwerp doet JPL beven met monsterdeal

Antwerp doet JPL beven met monsterdeal

De jeugdwerking van Antwerp FC was voor 2017 op sterven na dood, maar dankzij de aanzienlijke investeringen van Paul Gheysens beschikt de club nu over een state-of-the-art jeugdcomplex dat getuigt van de ambitie en visie van de eigenaar. Met een sterke interne druk om de jeugdwerking verder uit te bouwen, streeft de familie Gheysens naar een aanzienlijke return on investment voor hun inspanningen en investeringen. En wie kan daar beter aan bijdragen dan Jean Kindermans, de man die Anderlecht bijna 170 miljoen euro opleverde door de verkoop van jeugdspelers nadat die hun waarde hadden bewezen in het eerste elftal?

Antwerpse jeugdwerking op sterven na dood

Voor 2017 werd de jeugdwerking van Antwerp FC ernstig verwaarloosd door het bestuur, en ze verkeerde zelfs op de rand van de afgrond. Ondanks de overvloed aan jong voetbaltalent in de enorme kweekvijver van Antwerpen en omstreken, kozen de meest getalenteerde spelers er nooit voor om hun opleiding bij de Great Old te volgen. In plaats daarvan gaven spelers zoals Mousa Dembélé, Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld de voorkeur aan Beerschot, terwijl Romelu Lukaku voor Lierse koos en Jeremy Doku voor RSC Anderlecht. Destijds stond de jeugdwerking van Antwerp FC bekend om haar lage niveau en de infrastructuur liet veel te wensen over. Ritchie De Laet verwoordde het treffend toen hij in een interview met Het Nieuwsblad zei: “Gaten in de deuren, douches die niet werkten en soms stond ik helemaal alleen op het trainingsveld” tijdens zijn jeugdopleiding bij Antwerp.


RAFC Academy

In maart 2017 werd bekend dat Paul Gheysens de nieuwe grote man was bij Antwerp FC, hoewel hij al jarenlang geld in de club investeerde achter de schermen. In 2016 begon Antwerp al enkele grote bouwprojecten voor te bereiden en terwijl ze wachtten op goedkeuring daarvoor, werd er al een nieuwe sportieve structuur opgezet voor de jeugdopleiding. Gheysens stelde budgetten beschikbaar voor Steven Smet, die als hoofd jeugdopleiding werd aangesteld, en hij trok ook voormalige profvoetballers zoals Gill Swerts, Stef Wils, Maxime Biset, Kristof Snelders, Paul Kpaka en Thomas Wils aan om de uitbreiding van de jeugdwerking te ondersteunen.Naast het aanstellen van professionele trainers, werd er ook veel aandacht besteed aan de verbetering van de begeleiding. Er werden samenwerkingen opgezet met topsportscholen en er werd hard gewerkt aan de infrastructuur. Dit laatste was een langdurig proces, maar het resultaat is indrukwekkend. In juni 2021 werd de gloednieuwe RAFC Academy geopend, een prachtig complex waar elke Belgische topclub jaloers op mag zijn. Deze state-of-the-art jeugdaccommodatie in Antwerpen beschikt over een eigen fitnessruimte, een hardloopbaan van 70 meter, een jeugdkantine, een medische ruimte, kantoren, vergaderzalen en huiswerkklassen. Bovendien zijn er vijftien aparte kleedkamers voor elke jeugdcategorie aanwezig. Tribune 4 fungeert als het kloppend hart van de jeugdwerking van Antwerp.

Eerste veelbelovende resultaten

Antwerp FC heeft de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van de eigen jeugdwerking. Deze investering was absoluut noodzakelijk, aangezien de club op dat gebied een grote achterstand moest inhalen ten opzichte van andere Belgische clubs - Antwerp was zelfs lichtjaren verwijderd van Anderlecht, Club Brugge en KRC Genk. Paul Gheysens zag dit dan ook als een cruciale investering in de verdere groei en uitbouw van de club. Het doel van deze zware investeringen in begeleiding, expertise en infrastructuur, was om meer jonge spelers uit de eigen jeugdopleiding naar het eerste elftal te laten doorstromen. Dit stelt Antwerp in staat om gebruik te maken van een ‘interne transfermarkt’.De jeugdstrategie van Antwerp FC krijgt sterke steun en erkenning van Marc Overmars, die regelmatig aanwezig is langs de zijlijn van de jeugdvelden bij de Bosuil. Zijn aanwezigheid bevestigt de betrokkenheid en het belang dat de club hecht aan de ontwikkeling van jonge spelers. Bovendien heeft de club nu ook Arthur Vermeeren als een jong uithangbord dat de verdiensten van de jeugdopleiding benadrukt. Algemeen manager Sven Jaecques verklaarde eerder dit seizoen in een interview met de Gazet van Antwerpen: “Zijn doorbraak komt niet uit de lucht vallen.” Naast Vermeeren hebben dit seizoen ook andere eigen jeugdspelers zoals Kobe Corbanie, Zeno Van Den Bosch, Gerard Vandeplas en Milan Smits dit seizoen hun debuut gemaakt in het eerste elftal.

Gheysens eist return on investment

Het succesvol integreren van eigen jeugdspelers op het hoogste niveau is niet alleen een bron van trots voor de club, maar het maakt Deurne Noord ook weer aantrekkelijk als een plek waar veelbelovende talenten van andere clubs graag willen komen spelen. Naast het sportieve aspect zit er echter ook een duidelijk businessmodel achter deze zware investeringen. Door talentvolle spelers uit de eigen opleiding door te laten stromen naar het eerste elftal, kan de club zowel sportief als financieel profiteren. Het opleiden en verkopen van jonge spelers kan een belangrijke bron van inkomsten zijn, waardoor de investeringen in de jeugdwerking op termijn zichzelf kunnen terugverdienen. Dit sluit nauw aan bij het grotere plan van Paul Gheysens.In een ander interview met Knack liet Sven Jaecques weten dat de interne druk groot is op de uitbouw van de RAFC Academy. De familie Gheysens verwacht namelijk een aanzienlijke return on investment voor hun inspanningen en investeringen in de RAFC Academy. Hoewel ze zeer betrokken en gemotiveerd zijn, stellen ze ook bepaalde eisen. Jaecques verwees naar hun verwachtingen en benadrukte dat de eigenaar het langetermijnproject van de club volledig steunt en ernaar streeft om op het gebied van infrastructuur, organisatie en sportieve prestaties de beste te worden. Hoewel Jaecques erkende dat het vergelijken van Antwerp FC met clubs zoals Barcelona of Ajax te hoog gegrepen is, beschouwt hij ze wel als voorbeelden waar de club naar kijkt.

Cashcow Jean Kindermans

Om zowel een consistente doorstroming vanuit de RAFC Academy naar het eerste elftal te bewerkstelligen als een financiële meerwaarde te creëren met betrekking tot eigen jeugdspelers, dient Antwerp FC zijn jeugdwerking nog een niveau hoger te tillen. In deze ambitie wordt Jean Kindermans, een icoon van RSC Anderlecht, beschouwd als de ideale kandidaat om de rol van Hoofd Jeugdopleiding op zich te nemen bij de Great Old. Met zijn ervaring en expertise zou Kindermans kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van het doel om de beste jeugdopleiding van België te worden, een succesvolle doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal te bewerkstelligen en uiteindelijk te kunnen profiteren van deze investeringen.

Volgens Het Nieuwsblad heeft Jean Kindermans daarom grote interesse gewekt bij Antwerp FC, waarbij er zelfs sprake is van een positief gesprek tussen beide partijen. Kindermans is een expert in het ontwikkelen van de jeugdwerking en het produceren van kwalitatieve jeugdspelers voor het eerste elftal. Hij heeft bewezen hoe een jeugdopleiding naar een hoog niveau kan worden getild en hoe waardevolle jeugdspelers kunnen worden voortgebracht. Onder zijn leiding behaalde Anderlecht opmerkelijke sportieve successen op het gebied van jeugdwerking, doorstroming en financiële winst. Spelers zoals Romelu Lukaku (1), Leander Dendoncker (2), Youri Tielemans (2) en Dennis Praet (3) werden bijvoorbeeld minstens één keer kampioen met Anderlecht. Praet werd zelfs bekroond met de Gouden Schoen, als prijs voor de voetballer in de Belgische competitie.Deze successen vertaalden zich ook in aanzienlijke financiële voordelen voor Anderlecht. De club verdiende bijna 170 miljoen euro aan de verkoop van jeugdspelers nadat ze hun waarde hadden bewezen in het eerste elftal. Dit toont aan dat een goed functionerende jeugdopleiding niet alleen sportieve successen kan opleveren, maar ook aanzienlijke financiële winst kan genereren. Gezien het indrukwekkende traject en de resultaten van Jean Kindermans bij Anderlecht, is hij een zeer interessant doelwit voor Paul Gheysens en Antwerp FC. Met zijn expertise en ervaring zou hij kunnen bijdragen aan het verder versterken en ontwikkelen van de jeugdopleiding van Antwerp, met als doel het voortbrengen van getalenteerde jeugdspelers voor het eerste elftal en het behalen van zowel sportieve als financiële successen.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Kindermans is de geknipte man voor Antwerp FC

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

<strong>VACATURE: Passie voor voetbal én journalistiek? Wij zoeken jou!</strong>
VACATURE: Passie voor voetbal én journalistiek? Wij zoeken jou!

VoetbalNieuws is de voorbije jaren uitgegroeid tot hét grootste voetbalmedium van Vlaanderen, zowel ...

0
0
<strong>Fredberg wil excelleren met krachtig doelpuntenkanon</strong>
Fredberg wil excelleren met krachtig doelpuntenkanon

Met het verwachte vertrek van Islam Slimani heeft de club dringend behoefte aan minstens één of ...

48
48
L'Equipe komt met nieuwe update over transfer Openda
L'Equipe komt met nieuwe update over transfer Openda

Van een aantal Rode Duivels werd de voorbije maanden verwacht dat ze in de zomer een transfer zouden ...

19
19
Club Brugge mag na wending onverhoopt cashen
Club Brugge mag na wending onverhoopt cashen

Bij Club Brugge zagen ze de voorbije dagen heel wat spelers vertrekken. Met Irsan Muric (Westerlo), ...

94
94
'AA Gent troeft Club Brugge af en heeft JPL-smaakmaker beet'
'AA Gent troeft Club Brugge af en heeft JPL-smaakmaker beet'

Het wordt voor AA Gent een drukke transferzomer. De Buffalo's hebben nog heel wat werk om hun kern ...

293
293
'Ronkende naam mengt zich in de strijd om Tielemans'
'Ronkende naam mengt zich in de strijd om Tielemans'

De komende tien dagen zal Youri Tielemans zich wellicht vooral focussen op de interlands tegen ...

56
56
'Koude douche Anderlecht: miljoenenbod van tafel geveegd'
'Koude douche Anderlecht: miljoenenbod van tafel geveegd'

Terwijl de voorbereiding donderdag van start is gegaan voor een deel van de selectie, wordt bij RSC ...

239
239
'Club Brugge-kassa rinkelt na nieuwe transferwending'
'Club Brugge-kassa rinkelt na nieuwe transferwending'

Terwijl de spelers zonder interland-verplichtingen inmiddels op vakantie zijn vertrokken, wordt ...

158
158
'Man City akkoord met eerst topaanwinst voor 2023-2024'
'Man City akkoord met eerst topaanwinst voor 2023-2024'

Zaterdagavond krijgt Manchester City de kans om beslag te leggen op de historische treble, maar dan ...

107
107
Antwerp-fans 'bedanken' Club: spandoek en ... aardappelen
Antwerp-fans 'bedanken' Club: spandoek en ... aardappelen

Na 66 jaar wachten heeft Antwerp FC zich opnieuw verzekerd van de landstitel. De Great Old haalde ...

403
403
'Slimani-soap nadert ontknoping bij Anderlecht'
'Slimani-soap nadert ontknoping bij Anderlecht'

Dat RSC Anderlecht tijdens de zomerse transferperiode verschillende spelers van de hand zal trachten ...

361
361
De Bruyne plakt percentage op CL-kansen Man City
De Bruyne plakt percentage op CL-kansen Man City

Aanstaande zaterdag staat de laatste grote afspraak van het seizoen in het clubvoetbal op het ...

119
119
Ongezien: Benzema op waanzinnige wijze gepresenteerd
Ongezien: Benzema op waanzinnige wijze gepresenteerd

Karim Benzema heeft afgelopen weekend definitief afscheid genomen van Real Madrid. Enkele dagen ...

133
133
Leegloop Standard: vertrek tweetal officieel bevestigd
Leegloop Standard: vertrek tweetal officieel bevestigd

Bij Standard staat de sportieve leiding voor een bijzonder drukke periode. Zo zullen de Rouches een ...

232
232
KBVB bevestigt zware domper: titelmach kost Vermeeren EK
KBVB bevestigt zware domper: titelmach kost Vermeeren EK

Antwerp FC kroonde zich afgelopen weekend tot landskampioen na een onwaarschijnlijke titelmatch op ...

677
677
'Anderlecht drukt door: bod van 4.5 miljoen euro'
'Anderlecht drukt door: bod van 4.5 miljoen euro'

Het seizoen in de Jupiler Pro League zit er nog maar enkele dagen op, of bij RSC Anderlecht gaat de ...

452
452