Nieuwe Duivel voor PSV? “Sonck vergeleek me met Vertonghen”

Nieuwe Duivel voor PSV?  “Sonck vergeleek me met Vertonghen”

Bij PSV brak Johan Bakayoko dit seizoen helemaal door in het eerste elftal. Er is echter nog een jonge Belg die op de deur klopt van het eerste team: Fedde Leysen. VoetbalNieuws trok naar Eindhoven en had een interessante babbel met de talentvolle verdediger, die al door meerdere mensen werd vergeleken met Jan Vertonghen. Een kennismaking.


Fedde Leysen speelt ondertussen vier jaar voor PSV. De linksvoetige verdediger speelt voornamelijk voor Jong PSV, maar zat de laatste twee maanden ook regelmatig in de wedstrijdselectie van Ruud van Nistelrooy. Onze redactie sprak met hem over PSV, zijn toekomst, en de Rode Duivels.

Fedde, hoe ben je bij PSV terechtgekomen?

"Ik zat bij de U16 van OHL en we kenden toen een heel goed seizoen. Club Brugge en PSV waren achteraf de concrete opties en ik heb voor PSV gekozen. Er waren meerdere redenen waarom ik voor PSV heb gekozen. Het was dichter bij huis dan Brugge en de speelstijl die PSV hanteerde paste beter mijn manier van spelen. Ik ben iemand die graag voor de voetballende oplossing kiest en daarom was PSV, en het Nederlandse voetbal, toch iets wat beter bij mijn kwaliteiten aansloot. Daarnaast waren er ook een aantal jongens bij PSV die ik al kende. Daarom is de keuze op hen gevallen."


Leysen heeft een aflopend contract bij PSV.

Je bent nu drie jaar actief bij Jong PSV. Hoe kijk je tot op heden terug op je evolutie?

"De eerste voorbereiding was echt wel heel erg aanpassen. Er heerst een andere mentaliteit in Nederland dan in België, en ze zijn hier verbaal toch een stuk aanweziger. Na een aantal weken ben je dat echter ook weer gewend en ga je daarin ook mee. Het eerste jaar bij Jong PSV was het wat schipperen, omdat ik toen vroeger werd doorgeschoven. Je voelde dat er toen weinig vertrouwen was en dat ze mij toch nog niet echt klaar achtten."

"Daar moet je dan door, maar vorig jaar had ik er meer van verwacht bij Jong PSV. In het begin van dit seizoen speelde ik ook niet meteen. Maar ik had er vertrouwen in dat het wel ging lukken en als ik mijn ding deed, zouden ze niet meer naast mij kunnen kijken. In het tussenseizoen vroeg mijn zaakwaarnemer of ik misschien niet naar een andere club wenste uit te kijken. Ik vertelde hem dat ik nog bij PSV wilde blijven en dat ik zou zorgen dat het goed zou komen. Uiteindelijk was dat ook het geval."

Prachtige ervaring in de Kuip

De A-kern lonkt steeds meer. Je zat al een aantal keren op de bank, onder meer tijdens de bekerfinale…

"Soms train ik twee dagen mee met de A-kern, soms niet en soms een hele week. Ik zat in de selectie voor de bekerfinale tegen Feyenoord en dat was echt gekkenwerk. Het was fantastisch! Ik zat twee weken voordien pas voor het eerst in de selectie en toen dacht ik al van: ‘stel je voor dat ik mag meegaan naar de Kuip’."

"Ik kreeg toen een bericht dat ik de dag nadien mocht meetrainen met de A-kern en in de selectie zou zitten voor de finale. Toen was ik al blij en dan winnen we die beker nog. Een zéér mooie dag. Ik had niet echt veel zenuwen, omdat ik ook wel besefte dat ik als verdediger niet zomaar zou invallen. Ik droomde er wel van, maar spanning was er niet echt bij mij persoonlijk."

Bij Jong PSV speelde je al als linksachter en centraal. Heb je een voorkeurspositie?

"Als ik mag kiezen, dan speel ik centraal. Ik vind dat ik daar aan de bal het best tot mijn recht kom. Ik speel vanuit de passing en ik houd er wel van om die balletjes strak naar de back of de flankaanvaller te spelen, of uit te pakken met crosspasses. Maar ik heb er uiteraard geen probleem mee om als linksachter te spelen. Mijn grootte en mijn voetballend vermogen zijn toch mijn sterke punten. Mijn positiespel, zowel defensief als offensief, zit volgens mij ook wel goed. In de luchtduels ben ik aan het verbeteren, maar daar is nog werk aan. Het is daarom zeker goed om in de tweede klasse te kunnen spelen in Nederland. Je komt er zeer ervaren aanvallers tegen, die met hun leepheid bepaalde dingen aanpakken. Daar leer je dan uit."

Met trainers als Van Nistelrooy en Ooijer krijg je wellicht veel tips? (Het interview werd afgenomen voor het vertrek van Van Nistelrooy)

"Ik krijg vooral veel tips van André Ooijer, die een mooie carrière uitbouwde als verdediger. Ik spreek uiteraard wel met Van Nistelrooy, maar de echte tips komen meer van trainer André. Wat voor een coach Van Nistelrooy is? Hij komt inderdaad rustig over, maar het is ook iemand die er kort opzit. Dat is ook nodig. Hij is een echte winnaar, maar als je alles geeft op training heb je geen problemen met hem. Als je het wat laat hangen, dan zal je het wel weten (lacht)."


De jonge verdediger werd al vaker vergeleken met Jan Vertonghen.

Rode Duivels en Olympische Spelen

Mogen we zeggen dat je stijl wat doet denken aan die van Jan Vertonghen?

"Die vergelijking heb ik al vaker gehoord (lacht). Op oefenstage bij de U18 van België kwam de assistent-trainer, met wie ik nog nooit had gewerkt, me achteraf zeggen dat ik precies Jan Vertonghen was. Hij had bij zijn eerste jaar bij België ook nog samengewerkt met Vertonghen, dus dat was toch wel opvallend. Vorig jaar zat ik dan bij trainer Wesley (Sonck, nvdr.) en hij zei net hetzelfde: "jij bent echt de 18-jarige Jan Vertonghen". Dus ik heb het al een aantal keren mogen horen, en ik vind het wel leuk als ze dat zeggen. Het is een heel mooi compliment."

Misschien kan je nog met hem bij de Rode Duivels spelen? Bakayoko toonde dat het snel kan gaan.

"Het is uiteraard belangrijk dat ik deze zomer een goede beslissing maak over mijn toekomst. Ik wil veel spelen en mij tonen, en het kan inderdaad zeer snel gaan. Je haalt terecht Johan (Bakayoko, nvdr.) aan, maar je ziet dat veel jonge talenten kansen krijgen bij de nationale ploeg. Iemand als Amadou (Onana, nvdr.) was zelfs al aanvoerder. Een jaar geleden zaten we nog samen bij de beloften. Roméo Lavia? Ja, die heb je ook nog. Hij is zo goed. Niet normaal. We zitten in een doorgangsfase en als je je als jonge speler nu laat zien, dan is dit misschien wel het ideale moment.”

Ex-bondscoach Roberto Martinez noemde twee jaar geleden alvast je naam.

"Ik schrok er zelf van (lacht). Ik had nooit contact gehad met hem, maar plots kreeg ik een bericht van een vriend van mij dat hij mijn naam had genoemd. Dat was wel heel mooi, maar ik denk dat dit vooral kwam omdat ik bijna in alle jeugdploegen van België meestal toch een behoorlijk niveau heb gehaald. Ik werd dan ook eens doorgeschoven naar de beloften en ik vermoed dat hij heel erg bezig was met de jeugdteams. Ik heb nadien ook niet met hem gesproken."


Tobe Leysen van KRC Genk is de broer van Fedde.

Hoop je komende zomer mee te gaan naar het EK met de beloften?

"Dat zit zeker in mijn hoofd en het zou heel fijn zijn als ik dat mag meemaken. Ik zat bij de laatste interlandperiode in de voorselectie, maar werd uiteindelijk niet opgeroepen. Ik hoop er natuurlijk bij te zijn. Als ze het goed doen mogen we misschien naar de Olympische Spelen. Dat mag ook altijd, hoor (lacht)."

Tot slot: je hebt een aflopend contract bij PSV. Wat brengt de toekomst?

"Alles is nog open. We zijn aan het rondkijken en uiteraard is PSV er ook nog. Ze willen graag verlengen, maar er zijn ook clubs uit België, Nederland en het buitenland die interesse tonen. Ik wil nu vooral het seizoen goed eindigen en nadien zien we wel. Ik probeer naar iedereen te luisteren en bij PSV is er het voordeel dat ik hier dagelijks ben. Ik laat dit echter vooral over aan mijn management en ik hoor wel als er iets is. Ik word echter 20 jaar en het is daarom wel belangrijk dat er een goed sportief plan is. Ik voel ook wel dat ik hier echt progressie maak door mee te trainen met de eerste ploeg.”

Misschien kan je ooit eens in één team spelen met je broer Tobe (Leysen, en actief bij KRC Genk, nvdr.). Plagen jullie elkaar soms eens om naar PSV of Genk te komen?

"Tobe vroeg onlangs wel eens wat ik ga doen, omdat ze op Genk vroegen waar ik naartoe ga. Ik zeg dan dat ik het zelf nog niet weet (lacht). Maar we plagen elkaar niet door te zeggen dat ik naar Genk moet gaan, of hij naar PSV. Mijn ouders zouden het wel graag willen, want dan moeten ze maar naar één ploeg gaan kijken (lacht)."

"Een droom om ooit samen te spelen? Misschien ooit. Als het zo uitkomt, zou het mooi zijn. Maar het is zeker geen doel op zich. Waar ik ooit zou willen spelen? Dat is altijd moeilijk om zeggen, maar Spanje is wel een verre droom. En als we echt heel groot mogen dromen, dan is het FC Barcelona”, besluit de sympathieke Leysen.

Claudio Reulens

POLL: Gaat Leysen op termijn Rode Duivel worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

32
32
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

267
267
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

129
129
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

420
420
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

764
764
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

190
190
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

117
117
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

563
563
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

50
50
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

131
131
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

193
193
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

112
112
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

334
334
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

246
246
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

245
245