Marc Overmars stort zich op Spaanse toptransfer

Marc Overmars stort zich op Spaanse toptransfer

Antwerp blijft voortdurend zijn doelstellingen en ambities verleggen, en de club beschikt over enorme mogelijkheden. Een belangrijke figuur achter het huidige succes is voorzitter Paul Gheysens, terwijl Marc Overmars en Mark van Bommel de club sportief en financieel gestaag laten groeien. De technisch directeur streeft ernaar om de club financieel onafhankelijker te maken en minder afhankelijk te zijn van de financiële steun van Gheysens. Met de recente verkoop van Willian Pacho aan Eintracht Frankfurt voor een bedrag van 11 miljoen euro heeft Overmars al een belangrijke transferslag gerealiseerd. Bovendien is het slechts een kwestie van tijd vooraleer Jean Butez ook een toptransfer zal maken.

Te duur voor Club Brugge

Jean Butez heeft zich de afgelopen zes jaar consistent bewezen als een van de beste doelmannen in België. In 2017 maakte hij de overstap van Lille OSC, waar hij als te klein en niet fanatiek genoeg werd beschouwd, naar Moeskroen. Bij Les Hurlus stond Butez meteen onder grote druk, aangezien de club te maken had met sportieve en financiële problemen. Ondanks deze uitdagingen ontwikkelde de Fransman zich al snel tot een betrouwbare en constante doelman. Na drie seizoenen in Henegouwen genoot Butez al interesse van zowel binnen- als buitenlandse clubs, waarbij Club Brugge hem graag wilde aantrekken als hun nieuwe nummer één. Moeskroen vroeg een te hoge transfersom van zes miljoen euro, waardoor Club Brugge uiteindelijk besloot door te schakelen en koos voor Simon Mignolet.


De echte muur van de Pro League

In het seizoen 2020/21 werd de langverwachte toptransfer voor Jean Butez werkelijkheid. Ivan Leko, de coach van Antwerp FC, erkende het potentieel van de getalenteerde doelman en bracht hem naar de Bosuil. Eenmaal bij Antwerp was Butez direct een vaste waarde en zelden werd er aan zijn positie getwijfeld. Alleen in zijn eerste seizoen kwam hij af en toe op de bank terecht als gevolg van een bizarre concurrentiestrijd met Alireza Beiranvand, waarbij financiële en relationele factoren een rol speelden. Sindsdien heeft Butez zich onmisbaar gemaakt in het doel van Antwerp en heeft hij zich ontwikkeld tot een completere, meer ervaren en simpelweg betere doelman. Op 27-jarige leeftijd bevindt hij zich nu op het hoogtepunt van zijn carrière en wordt hij zelfs door verschillende media en analisten beschouwd als de beste doelman in de Belgische competitie. Zo noemde Knack hem bijvoorbeeld “De echte muur van de Pro League”.

Safe hands en koning van de clean sheet

Jean Butez is een complete doelman die uitblinkt op verschillende vlakken. Hij is sterk op de lijn en op hoge ballen, hij is uitstekend in één tegen één situaties, en hij beschikt tevens over goede voeten. Butez heeft ‘safe hands’ en hij pakt uit met goede reflexen. Hij ontwikkelt zich stilaan ook op tot een penaltyspecialist, een onderdeel waar hij intensief op werkt met doelmannentrainer Brian Vandenbussche. Naast zijn technische vaardigheden straalt de Franse doelman ook zelfvertrouwen en kalmte uit op het veld, wat een contrast vormt met voormalig publiekslieveling Sinan Bolat. “Butez boezemt de tegenpartij al angst in voor de match begonnen is”, schreef Knack eerder lovende woorden over de goalie van Antwerp FC. Jean Butez lijkt dit seizoen bijna onverslaanbaar omdat hij in de Belgische competitie maar liefst 20 clean sheets telt.

Eiji Kawashima hield bij Standard eveneens al 20 keer de nul in één seizoen (2013-2014), wat tot op vandaag nog steeds het record is sinds de invoering van de play-offs. Jean Trappeniers (1974-75, Antwerp FC) en Michel Preud’homme (1988-1989, KV Mechelen) hielden 21 keer hun netten schoon in één seizoen. Jean Butez is dus goed op koers om beide records te breken.

In vergelijking met voorgaande seizoenen wordt Jean Butez minder aan het werk gezet, aangezien Antwerp onder leiding van Mark van Bommel veel dominanter speelt. Bovendien wordt Butez beschermd door een ijzeren verdediging, met een sterk centraal duo Willian Pacho-Toby Alderweireld. Maar dat brengt ook grote uitdagingen met zich mee voor de doelman. Butez moet nu het spel meer inschatten en zich zonder bal goed positioneren. Hij moet alert zijn en zijn concentratie op peil houden, zelfs wanneer hij tijdens de wedstrijden maar sporadisch hoeft in te grijpen. Het is essentieel dat hij op die cruciale momenten paraat staat, attent is en zijn kwaliteiten toont. En daar slaagt Butez uitstekend in.

La Liga-topdeal op komst

Jean Butez werd afgelopen zomer beloond met een nieuw en verbeterd contract door Antwerp FC, maar zijn goede prestaties heeft de aandacht getrokken van verschillende buitenlandse clubs, met teams uit Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er tijdens de komende zomerse transferperiode een toptransfer op het spel staat voor de getalenteerde doelman. “Als er nu geen clubs uit Europese topcompetities gaan komen, stel ik me vragen bij de scouting”, zei Peder Hansen, ex-doelmannentrainer van Antwerp FC, in Het Laatste Nieuws. Sven Jaecques, CEO van Antwerp FC, erkende recentelijk in Extra Time dat de belangstelling voor Butez steeds concreter begint te worden.

Begin april werd AS Monaco genoemd als een mogelijke bestemming, terwijl journalist Sacha Tavolieri onlangs de interesse van het Spaanse Villarreal heeft gemeld. Hoewel de Bundesliga en de Ligue 1 hem het meest aanspreken, zal Jean Butez ongetwijfeld ook gecharmeerd zijn voor een verhuis naar La Liga. Een transfer naar Spanje biedt hem de kans om wedstrijden te spelen tegen zijn favoriete doelman, Marc-André ter Stegen van FC Barcelona. Bovendien beheerst Butez de Spaanse taal goed, waardoor hij gemakkelijk kan communiceren met Spaanssprekende spelers zoals Gastón Avila, Willian Pacho en Anthony Valencia bij Antwerp FC. Zelfs op het veld coacht hij hen in het Spaans. Villarreal is op zoek naar een nieuwe eerste doelman, aangezien het contract van Pepe Reina (40) eind dit seizoen afloopt in het Estadio de la Cerámica. Met Filip Jörgensen (21) heeft El Submarino Amarillo reeds een talentvolle doelman in de selectie, maar de oude en atletische Reina verdrong hem tussen de palen. De 40-jarige goalie wil graag nog een vervolg breien aan zijn actieve carrière en hij verwacht een voorstel van Villarreal, maar tot op heden is dat er nog niet gekomen. Villarreal ziet Reina voornamelijk als een back-up voor het komende seizoen, iemand die met zijn ruime ervaring de eerste doelman kan ondersteunen en begeleiden. Naast Jean Butez worden ook Paulo Gazzaniga (Girona, gehuurd van Fulham) en Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb) als opties overwogen.

POLL: Wie is de beste doelman van de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

45
45
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

85
85
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

116
116
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

41
41
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

154
154
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

160
160
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

179
179
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

644
644
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

623
623
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

67
67
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

190
190
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

107
107
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

432
432
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

697
697