Meesterzet Club Brugge met nieuwe topcoach

Meesterzet Club Brugge met nieuwe topcoach

Enkele weken geleden leek Alfred Schreuder de nieuwe hoofdcoach van Club Brugge te worden, maar de onderhandelingen tussen beide partijen zijn al een tijdje geblokkeerd. Vincent Mannaert kijkt daarom naar andere opties en in die zoektocht is de manager uitgekomen bij Dino Toppmöller, de laatste jaren de vaste assistent van Julian Nagelsmann bij RB Leipzig en Bayern München. De 42-jarige is klaar om terug hoofdcoach te worden en volgens Sacha Tavolieri zou dat dus kunnen bij Club Brugge. Toppmöller is de tegenpool van Scott Parker en zijn profiel past erg goed in de nieuwe doorgevoerde dynamiek bij de huidige Belgische landskampioen.


ASSISTENT VAN NAGELSMANN (MET ERVARING ALS HOOFDCOACH)
Julian Nagelsmann kreeg vorige week vrijdag de bons bij Bayern München. Der Rekordmeister is 10 jaar op een rij ongenaakbaar in Duitsland, maar dit seizoen loopt het duidelijk verkeerd in München. Sinds vorige week staat Bayern niet meer aan de leiding in de Bundesliga en dat is men niet gewend bij de Duitse topclub. In het zog van Nagelsmann moesten ook zijn trouwe assistenten beschikken: Benjamin Glück, Xaver Zembrod en Dino Toppmöller. Die laatste wordt nu als potentiële nieuwe hoofdcoach van Club Brugge genoemd.Dino Toppmöller heeft reeds ervaring als hoofdcoach bij F91 Dudelange (2016 tot en met 2019) en zelfs eventjes in België bij RE Virton (2019), waarbij hij vooral bij de Luxemburgers succesvol was. Toppmöller loodste Dudelange naar drie opeenvolgende titels, waaronder een treble in zijn eerste seizoen. Hij kwalificeerde de club ook voor de groepsfase van de Europa League, voor de eerste keer ooit in de clubgeschiedenis, waarin Dudelange onder andere AC Milan, Real Betis en Olympiakos bekampte.

DE ‘SPELER FLUISTERAAR’
Dino Toppmöller werd daarna de vaste assistent-coach van Julian Nagelsmann bij RB Leipzig en Bayern München. Toppmöller was een belangrijke asset in de technische staf van Nagelsmann, waarbij hij vooral verantwoordelijk was voor het uitwerken van de trainingen, in het bijzonder het analyseren en het inoefenen van stilstaande fases. Toppmöller vormde ook een belangrijke link tussen de technische staf en de spelers, want hij spreekt vloeiend Frans waardoor hij probleemloos kon communiceren met spelers zoals Kingsley Coman, Corentin Tolisso en Michael Cuisance.

Dino Toppmöller was bij RB Leipzig en Bayern München altijd populair bij de spelers, wat ook niet geheel verrassend is in de rol van assistent-coach, en in Duitsland wordt hij daarom ook als de 'speler fluisteraar' omschreven. “Ik wist meteen dat we op dezelfde golflengte zaten”, zei Julian Nagelsmann over Toppmöller. “Dino is een relaxte kerel met een groot hart en hij begrijpt het voetbal erg goed. Hij is een geweldige toevoeging voor mijn technische staf en hij verdient het om meer in de spotlights te staan.” En dat laatste mag je zelfs letterlijk nemen.


Dino Toppmöller aan Transfermarkt.de: “Ik geloof dat leiderschap meer is dan enkel expertise. De spelers moeten je accepteren als coach, maar ook als een persoon.”

Door zijn eerdere ervaring als hoofdcoach bij F91 Dudelange en RE Virton, net als door zijn charisma en natuurlijke uitstraling, liet Julian Nagelsmann zijn assistent-coach vaak de pers te woord staan. “Hij heeft een zekere ervaring om voor de camera’s te staan”, zei Nagelsmann daar over. “Je kan het zien dat hij zelf hoofdcoach is geweest en hij is geen verwaande eikel.” Maar naast de talenkennis, het analyseren en inoefenen van de stilstaande fases, het voorbereiden en uitwerken van de trainingen, en de wedstrijd interviews, ligt de voornaamste kwaliteit van Toppmöller toch bij zijn tactische knowhow.

NAGELSMANN, TUCHEL, KLOPP EN HEYNCKES
Julian Nagelsmann omschrijft Dino Toppmöller als een intelligente man met een goede expertise. Dino is trouwens de zoon van Klaus Toppmöller, die Bayer Leverkusen in 2002 naar de finale van de Champions League leidde, en het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn dat de 42-jarige terug op zijn eigen benen zal staan als hoofdcoach. Wat zou Club Brugge dan kunnen verwachten van Toppmöller? Hij staat alvast voor dezelfde filosofie en visie van Nagelsmann. “Zijn voetbal is ook mijn voetbal”, zei Toppmöller eerder in de Duitse media.“Balbezit is nooit een doel op zich. We willen aanvallend, doortastend en aantrekkelijk voetbal spelen, met een hoge intensiteit, druk- en counterpress momenten.” Dino Toppmöller haalt zijn inspiratie niet alleen bij Julian Nagelsmann, maar ook bij andere Duitse topcoaches zoals Thomas Tuchel “Omdat hij tactisch briljant is”, Jurgen Klopp “Hij motiveert de spelers ongelooflijk. Uiteindelijk gaat het om de wil en de laatste inspanning en Klopp zorgt daar voor”, en Jupp Heynckes: “Hij heeft gewoon ongelooflijke personele vaardigheden.”

TOPPMÖLLER KLAAR VOOR CLUB BRUGGE?
Club Brugge houdt met Dino Toppmöller dus duidelijk een veelzijdige coach in de gaten. Zijn tactische expertise en people skills staan buiten kijf, net als zijn ervaring bij topclubs zoals RB Leipzig en Bayern München. Toppmöller is ook een coach die de rangen sluit, goed communiceert en altijd populair is bij de spelers. Toevallig of niet zet Club Brugge - en voornamelijk Rik De Mil - na het vertrek van Scott Parker vol in op het creëren van een positieve groepsdynamiek. Het enige wat niet in zijn voordeel spreekt is een gebrek aan ervaring als hoofdcoach. Anderzijds had Alfred Schreuder dat vorig jaar ook niet, maar hij loodste Club Brugge toen wel nog naar de Belgische landstitel.Dino Toppmöller verklaarde vorig jaar dat hij nog steeds een rol als hoofdcoach ambieert, en dat dit zelfs een doel is voor hem. Maar toen was er geen enkele reden om iets te veranderen, want hij voelde zich erg goed in zijn toenmalige rol als assistent-coach van Julian Nagelsmann bij Bayern München. In oktober vorig jaar was er zelfs al interesse van VfB Stuttgart, dat toen Pellegrino Matarazzo de laan uit stuurde. Nu Toppmöller sinds vorige week vrijdag een vrije coach is, zal hij dergelijke benaderingen en voorstellen ongetwijfeld uitgebreid bekijken. En dan is de vacante functie bij Club Brugge uiteraard ook een interessante piste om te bestuderen voor hem.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Is Toppmöller de ideale coach voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Knaltransfer Tielemans vlak na Leicester City-vertrek'
'Knaltransfer Tielemans vlak na Leicester City-vertrek'

Tijdens de zomermaanden lijken weer heel wat Rode Duivels van club te gaan veranderen. Thorgan ...

16
16
'Fredberg content: nieuwe Anderlecht-transfer op komst'
'Fredberg content: nieuwe Anderlecht-transfer op komst'

CEO Sports Jesper Fredberg is bij RSC Anderlecht inmiddels druk in de weer op de transfermarkt. De ...

47
47
'Club Brugge drukt door voor eerste grote Deila-aanwinst'
'Club Brugge drukt door voor eerste grote Deila-aanwinst'

Deze week raakte bekend dat voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert van plan zijn hun ...

115
115
Koningen van Europa League: Sevilla klopt Roma na penalty's
Koningen van Europa League: Sevilla klopt Roma na penalty's

Sevilla FC heeft zich woensdagavond voor de zevende keer in zijn geschiedenis verzekerd van de ...

65
65
Genk-preses rekent op Noa Lang: "Je maakt het mij niet wijs"
Genk-preses rekent op Noa Lang: "Je maakt het mij niet wijs"

KRC Genk staat op de slotspeeldag van de Champions' Play-Offs voor een loodzware opdracht indien het ...

181
181
'Messi stelt FC Barcelona voor pittige deadline'
'Messi stelt FC Barcelona voor pittige deadline'

Kersvers Frans kampioen Paris Saint-Germain sluit zijn seizoen komend weekend af met een ...

139
139
Pech voor Genk en Antwerp? "Club gaat niet voluit op Union"
Pech voor Genk en Antwerp? "Club gaat niet voluit op Union"

Zondag valt de ontknoping in de titelstrijd van de Jupiler Pro League tijdens de slotspeeldag van ...

586
586
'Benzema verstomt Real Madrid met transferbesluit'
'Benzema verstomt Real Madrid met transferbesluit'

Real Madrid beëindigt komend weekend zijn seizoen met een thuiswedstrijd tegen Athletic Bilbao. ...

151
151
'Club Brugge kent voorwaarde voor transfer van 15 miljoen'
'Club Brugge kent voorwaarde voor transfer van 15 miljoen'

Dinsdag raakte bekend dat Club Brugge te koop staat, maar dat overnameproces zal nog een tijdje in ...

323
323
Oorlog bij RWDM compleet: "Grote, stomme leugens"
Oorlog bij RWDM compleet: "Grote, stomme leugens"

RWDM won dit seizoen de Challenger Pro League en dus mag de Brusselse traditieclub in de komende ...

141
141
Nieuw hoofdstuk van start: Tielemans kondigt vertrek aan
Nieuw hoofdstuk van start: Tielemans kondigt vertrek aan

Nu het seizoen in het clubvoetbal er bijna opzit, gaan heel wat spelers transfervrij op zoek naar ...

359
359
Pijnlijk: Club en Anderlecht compleet genegeerd bij 'Speler vh Jaar'
Pijnlijk: Club en Anderlecht compleet genegeerd bij 'Speler vh Jaar'

Komend weekend valt het doek over de jaargang 2022-2023 in de Jupiler Pro League met een razend ...

265
265
'Brute machtsgreep Pochettino: 15 Chelsea-spelers te koop'
'Brute machtsgreep Pochettino: 15 Chelsea-spelers te koop'

Voor Chelsea FC zit het seizoen er sinds afgelopen weekend definitief op en daar zal men binnen de ...

256
256
<strong>Bloedstollende overnamestrijd Club Brugge barst los</strong>
Bloedstollende overnamestrijd Club Brugge barst los

Bart Verhaeghe heeft Raine Group een mandaat gegeven om de verkoop van Club Brugge te begeleiden, ...

656
656
"Terugkeren naar Club Brugge? Dat is niet de bedoeling"
"Terugkeren naar Club Brugge? Dat is niet de bedoeling"

Bij Club Brugge zijn ze al begonnen met het voorbereiden van het volgende seizoen. Met Ronny Deila ...

395
395