Meesterzet Club Brugge met nieuwe topcoach

Meesterzet Club Brugge met nieuwe topcoach

Enkele weken geleden leek Alfred Schreuder de nieuwe hoofdcoach van Club Brugge te worden, maar de onderhandelingen tussen beide partijen zijn al een tijdje geblokkeerd. Vincent Mannaert kijkt daarom naar andere opties en in die zoektocht is de manager uitgekomen bij Dino Toppmöller, de laatste jaren de vaste assistent van Julian Nagelsmann bij RB Leipzig en Bayern München. De 42-jarige is klaar om terug hoofdcoach te worden en volgens Sacha Tavolieri zou dat dus kunnen bij Club Brugge. Toppmöller is de tegenpool van Scott Parker en zijn profiel past erg goed in de nieuwe doorgevoerde dynamiek bij de huidige Belgische landskampioen.


ASSISTENT VAN NAGELSMANN (MET ERVARING ALS HOOFDCOACH)
Julian Nagelsmann kreeg vorige week vrijdag de bons bij Bayern München. Der Rekordmeister is 10 jaar op een rij ongenaakbaar in Duitsland, maar dit seizoen loopt het duidelijk verkeerd in München. Sinds vorige week staat Bayern niet meer aan de leiding in de Bundesliga en dat is men niet gewend bij de Duitse topclub. In het zog van Nagelsmann moesten ook zijn trouwe assistenten beschikken: Benjamin Glück, Xaver Zembrod en Dino Toppmöller. Die laatste wordt nu als potentiële nieuwe hoofdcoach van Club Brugge genoemd.



Dino Toppmöller heeft reeds ervaring als hoofdcoach bij F91 Dudelange (2016 tot en met 2019) en zelfs eventjes in België bij RE Virton (2019), waarbij hij vooral bij de Luxemburgers succesvol was. Toppmöller loodste Dudelange naar drie opeenvolgende titels, waaronder een treble in zijn eerste seizoen. Hij kwalificeerde de club ook voor de groepsfase van de Europa League, voor de eerste keer ooit in de clubgeschiedenis, waarin Dudelange onder andere AC Milan, Real Betis en Olympiakos bekampte.

DE ‘SPELER FLUISTERAAR’
Dino Toppmöller werd daarna de vaste assistent-coach van Julian Nagelsmann bij RB Leipzig en Bayern München. Toppmöller was een belangrijke asset in de technische staf van Nagelsmann, waarbij hij vooral verantwoordelijk was voor het uitwerken van de trainingen, in het bijzonder het analyseren en het inoefenen van stilstaande fases. Toppmöller vormde ook een belangrijke link tussen de technische staf en de spelers, want hij spreekt vloeiend Frans waardoor hij probleemloos kon communiceren met spelers zoals Kingsley Coman, Corentin Tolisso en Michael Cuisance.

Dino Toppmöller was bij RB Leipzig en Bayern München altijd populair bij de spelers, wat ook niet geheel verrassend is in de rol van assistent-coach, en in Duitsland wordt hij daarom ook als de 'speler fluisteraar' omschreven. “Ik wist meteen dat we op dezelfde golflengte zaten”, zei Julian Nagelsmann over Toppmöller. “Dino is een relaxte kerel met een groot hart en hij begrijpt het voetbal erg goed. Hij is een geweldige toevoeging voor mijn technische staf en hij verdient het om meer in de spotlights te staan.” En dat laatste mag je zelfs letterlijk nemen.


Dino Toppmöller aan Transfermarkt.de: “Ik geloof dat leiderschap meer is dan enkel expertise. De spelers moeten je accepteren als coach, maar ook als een persoon.”

Door zijn eerdere ervaring als hoofdcoach bij F91 Dudelange en RE Virton, net als door zijn charisma en natuurlijke uitstraling, liet Julian Nagelsmann zijn assistent-coach vaak de pers te woord staan. “Hij heeft een zekere ervaring om voor de camera’s te staan”, zei Nagelsmann daar over. “Je kan het zien dat hij zelf hoofdcoach is geweest en hij is geen verwaande eikel.” Maar naast de talenkennis, het analyseren en inoefenen van de stilstaande fases, het voorbereiden en uitwerken van de trainingen, en de wedstrijd interviews, ligt de voornaamste kwaliteit van Toppmöller toch bij zijn tactische knowhow.

NAGELSMANN, TUCHEL, KLOPP EN HEYNCKES
Julian Nagelsmann omschrijft Dino Toppmöller als een intelligente man met een goede expertise. Dino is trouwens de zoon van Klaus Toppmöller, die Bayer Leverkusen in 2002 naar de finale van de Champions League leidde, en het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn dat de 42-jarige terug op zijn eigen benen zal staan als hoofdcoach. Wat zou Club Brugge dan kunnen verwachten van Toppmöller? Hij staat alvast voor dezelfde filosofie en visie van Nagelsmann. “Zijn voetbal is ook mijn voetbal”, zei Toppmöller eerder in de Duitse media.



“Balbezit is nooit een doel op zich. We willen aanvallend, doortastend en aantrekkelijk voetbal spelen, met een hoge intensiteit, druk- en counterpress momenten.” Dino Toppmöller haalt zijn inspiratie niet alleen bij Julian Nagelsmann, maar ook bij andere Duitse topcoaches zoals Thomas Tuchel “Omdat hij tactisch briljant is”, Jurgen Klopp “Hij motiveert de spelers ongelooflijk. Uiteindelijk gaat het om de wil en de laatste inspanning en Klopp zorgt daar voor”, en Jupp Heynckes: “Hij heeft gewoon ongelooflijke personele vaardigheden.”

TOPPMÖLLER KLAAR VOOR CLUB BRUGGE?
Club Brugge houdt met Dino Toppmöller dus duidelijk een veelzijdige coach in de gaten. Zijn tactische expertise en people skills staan buiten kijf, net als zijn ervaring bij topclubs zoals RB Leipzig en Bayern München. Toppmöller is ook een coach die de rangen sluit, goed communiceert en altijd populair is bij de spelers. Toevallig of niet zet Club Brugge - en voornamelijk Rik De Mil - na het vertrek van Scott Parker vol in op het creëren van een positieve groepsdynamiek. Het enige wat niet in zijn voordeel spreekt is een gebrek aan ervaring als hoofdcoach. Anderzijds had Alfred Schreuder dat vorig jaar ook niet, maar hij loodste Club Brugge toen wel nog naar de Belgische landstitel.



Dino Toppmöller verklaarde vorig jaar dat hij nog steeds een rol als hoofdcoach ambieert, en dat dit zelfs een doel is voor hem. Maar toen was er geen enkele reden om iets te veranderen, want hij voelde zich erg goed in zijn toenmalige rol als assistent-coach van Julian Nagelsmann bij Bayern München. In oktober vorig jaar was er zelfs al interesse van VfB Stuttgart, dat toen Pellegrino Matarazzo de laan uit stuurde. Nu Toppmöller sinds vorige week vrijdag een vrije coach is, zal hij dergelijke benaderingen en voorstellen ongetwijfeld uitgebreid bekijken. En dan is de vacante functie bij Club Brugge uiteraard ook een interessante piste om te bestuderen voor hem.

POLL: Is Toppmöller de ideale coach voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

72
72
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

57
57
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

41
41
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

23
23
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

31
31
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

332
332
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

84
84
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

71
71
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

128
128
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

277
277
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

148
148
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

479
479
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

874
874
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

274
274
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

766
766