Antwerp ruikt Premier League-jackpot

Antwerp ruikt Premier League-jackpot

Na een aarzelende start heeft Vincent Janssen zich helemaal onmisbaar gemaakt bij Antwerp FC. De Great Old investeerde flink in zijn transfer, een transfersom van 5,5 miljoen euro met een netto-jaarloon van 2,5 miljoen euro, en die grote financiële inspanning levert rendement. Janssen is goed op weg om zijn indrukwekkende statistieken te evenaren van bij AZ Alkmaar, waar hij het absolute piekmoment van zijn carrière beleefde. Kort daarna maakte hij een knaltransfer naar Tottenham voor 22 miljoen euro. En zeven jaar later lonkt een transfer naar de kapitaalkrachtige Premier League opnieuw …


AAN DE ABSOLUTE TOP VAN ZIJN KUNNEN

Vincent Janssen is gelukkig bij Antwerp FC. Hij voelt zich helemaal in z’n sas op de Bosuil en een transfer is momenteel niet aan de orde. Janssen wil prijzen winnen bij Antwerp. “Of ik nog droom van een topcompetitie? Neen”, zei hij vorige week stellig in een interview met Eleven Sports. “Ik ben hier zo op mijn plek dat ik die ambitie nu niet heb of daarmee bezig ben.” Maar in het leven mag je nooit iets uitsluiten en dat doet de Nederlander ook over een eventuele transfer. “Mocht zoiets ooit voorkomen zal ik er natuurlijk over nadenken, maar dat is niet wat ik op dit moment zou willen.”Vincent Janssen is per slot van rekening 28 jaar, en in voetbaltermen bevindt hij zich aan de absolute top van z’n kunnen. En dat blijkt ook uit de cijfers. De spits scoorde dit seizoen reeds 15 doelpunten in 27 competitiewedstrijden. Gemiddeld is dat 0,61 goal per 90 minuten, een heel aardige regelmaat. Daarmee komt hij aardig in de buurt van zijn topperiode bij AZ Alkmaar, waar hij in het seizoen 2015/16 maar liefst 27 keer scoorde in 34 Eredivisie wedstrijden. Oftewel 0,87 doelpunt per 90 minuten. Nooit of te nimmer haalde hij betere statistieken in zijn carrière als toen.

DE BESTE SPITS VAN BELGIË

Vincent Janssen toont zich bij Antwerp FC wel veel efficiënter voor het doel in vergelijking met zijn topseizoen bij AZ Alkmaar, en hij heeft ook veel minder nodig om de netten te doen trillen. Bij Antwerp scoort hij bijvoorbeeld 16% boven de verwachtingen en zet hij 21% van zijn doelkansen om in een doelpunt. Bij AZ Alkmaar presteerde hij 4% onder de verwachtingen in de box en zette hij 18% van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt. Beide parameters zijn dit seizoen dus beter. Zeven jaar later is Janssen een meer ervaren en geroutineerde spits. Kwalitatiever en dodelijker.Voor wie er dus nog aan mocht twijfelen: Vincent Janssen bevindt zich duidelijk in de vorm van zijn leven. Het Belang van Limburg vroeg vorig weekend aan Johan Boskamp of zijn landgenoot op dit moment de beste spits in België is en de analist ging daar volmondig akkoord mee. “Die verkeert wel in bloedvorm, ja.” Janssens woorden over een eventuele transfer naar een topcompetitie waren nog maar koud, toen de journalist Ekrem Konur naar buiten kwam met buitenlandse interesse in hem. Twee niet nader genoemde clubs uit de Premier League zouden zijn situatie immers op de voet volgen. Logisch ook, gelet op zijn indrukwekkende prestaties dit seizoen bij Antwerp FC.

BETER DAN OOIT

Eerder in zijn carrière stond Vincent Janssen al onder contract bij Tottenham Hotspur, dat de Nederlandse goaltjesdief voor 22 miljoen euro overnam van AZ Alkmaar. Maar in Engeland flopte hij grandioos. Daarna bracht een uitleenbeurt aan Fenerbahçe ook geen soelaas, waardoor Janssen de drie jaar daarna in Mexico voetbalde, bij Monterrey. Maar in de lager aangeschreven Liga MX vond hij zijn torinstinct en scorend vermogen ook al niet terug. Tot nu bij Antwerp FC dus, waar hij één van de meest gevreesde spitsen van de Jupiler Pro League is geworden, en zelfs ook terug Oranje-international.

Vincent Janssen zette zijn carrière dus duidelijk terug op de rails bij Antwerp FC met hoogwaardige prestaties en vele doelpunten, waardoor de interesse vanuit de Premier League een logisch gevolg is. Daarnaast is Janssen een erg hardwerkende spits die ook het verschil maakt met zijn arbeidsethos, balvastheid en duelkracht. In het balbezit is hij een cruciaal rustpunt voor zijn ploeg en in het balverlies is hij altijd de eerste verdediger. Janssen weegt op een verdediging. Tot op het irritante af, zelfs. “Hij is … irritant”, stelde Mark van Bommel eerder dit seizoen.“Een lastpak voor de verdediging. Een aanvaller die eigenlijk alles kan. Hij kan snel draaien en keren. Trappen met links, met rechts. Hij is redelijk goed met de kop. Het is gewoon een complete, hardwerkende speler die de tegenstander voortdurend op de huid zit.” Een spits die zo’n specifieke kwaliteiten combineert, samen met een neus voor doelpunten en een hoge efficiëntie voor het doel, is dan ook altijd een interessant profiel voor clubs uit de Premier League. Per slot van rekening is Janssen ook nog ‘maar’ 28 jaar, Oranje-international, en heeft hij nog enkele mooie jaren voor zich.

RECORDTRANSFER ANTWERP?

Op die manier kan Antwerp FC zelfs de jackpot ruiken, want de Premier League is de meest kapitaalkrachtige competitie ter wereld. In de voorbije zomer- én wintermercato werd het inkomend transferrecord telkens verbeterd, in januari zelfs met 90% (!). Marc Overmars mag zich straks dus misschien verheugen op een mega-aanbieding vanuit de Premier League voor Janssen. Zelfs indien er een transferaanbieding zou komen aan zijn huidige marktwaarde van 6 miljoen euro, dan zou hij nog de duurste uitgaande transfer ooit worden bij de Great Old - de vermeende transfer van Willian Pacho naar Eintracht Frankfurt (16 miljoen euro) is tot op heden nog niet officieel gecommuniceerd.

Maak je eigen persoonlijke weddenschap met betbuilder

POLL: Speelt Janssen volgend seizoen nog bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Tottenham handelt snel na tirade van Conte'
'Tottenham handelt snel na tirade van Conte'

Het zijn op dit moment allerminst rustige dagen bij Tottenham Hotspur. De Engelse topclub werd twee ...

10
10
Vercauteren geeft doel van Rode Duivels aan
Vercauteren geeft doel van Rode Duivels aan

Het clubvoetbal moet opnieuw even plaats ruimen voor interlandvoetbal. Voor onze Rode Duivels is de ...

23
23
Kompany duidelijk over mogelijke opvolging Guardiola
Kompany duidelijk over mogelijke opvolging Guardiola

De terugkeer van Vincent Kompany in het Etihad Stadium was er één in mineur. Ondanks het goede ...

48
48
'Real Madrid wil verloren Clasico doorspoelen met wereldtransfer'
'Real Madrid wil verloren Clasico doorspoelen met wereldtransfer'

Bij Real Madrid likt men nog steeds zijn wonden na de verloren Clasico tegen FC Barcelona. De ...

77
77
'PSG klaar en duidelijk over vertrek Messi'
'PSG klaar en duidelijk over vertrek Messi'

Paris Saint-Germain beleefde een weekend om snel te vergeten. De Franse landskampioen ging in eigen ...

75
75
Juventus geeft Belgisch toptalent unieke kans
Juventus geeft Belgisch toptalent unieke kans

Het is een steevast fenomeen dat Belgische toptalenten al op vroege leeftijd de beslissing maken om ...

64
64
KAA Gent laat Club Brugge huiveren
KAA Gent laat Club Brugge huiveren

Bij KAA Gent beleefde men een week om niet snel te vergeten. De Buffalo’s bereikten na een knappe ...

367
367
PSV komt met loodzware straf na schandalige supportersactie
PSV komt met loodzware straf na schandalige supportersactie

Nederland werd de voorbije weken meermaals geteisterd door supportersgeweld. Eén van de meest ...

73
73
Extra Time lokt opvallende gast naar de studio
Extra Time lokt opvallende gast naar de studio

Naar goede gewoonte staat er op maandagavond steevast een uitzending van Extra Time op het programma ...

173
173
Antwerp maakt zich zorgen om Janssen
Antwerp maakt zich zorgen om Janssen

Antwerp weet weer wat verliezen is. Na negen wedstrijden zonder nederlaag ging de Great Old ...

152
152
Vercauteren reageert op kritiek uit Genk
Vercauteren reageert op kritiek uit Genk

Na de niet-selecties van Bryan Heynen en Mike Trésor schopte KRC Genk als een wesp gestoken wild om ...

172
172
JPL-smaakmaker haakt definitief af voor Rode Duivels
JPL-smaakmaker haakt definitief af voor Rode Duivels

Uit zijn lijst van naar verluidt 130 potentiële internationals stelde Domenico Tedesco afgelopen ...

248
248
'AA Gent neemt abrupt afscheid van steunpilaar'
'AA Gent neemt abrupt afscheid van steunpilaar'

AA Gent wipte afgelopen weekend eindelijk over Club Brugge naar een plekje in de top vier. In de ...

968
968
Club & Cercle Brugge krijgen belangrijk stadionnieuws
Club & Cercle Brugge krijgen belangrijk stadionnieuws

Vorige week zette Club Brugge eindelijk nog eens een stap vooruit in het aanslepend ...

661
661
Referee Department ontleedt klachten Antwerp & Anderlecht
Referee Department ontleedt klachten Antwerp & Anderlecht

Speeldag 30 in de Jupiler Pro League bracht de nodige verschuivingen in het klassement teweeg. Zoals ...

687
687