Code rood: Depoitre en AA Gent op ramkoers

Code rood: Depoitre en AA Gent op ramkoers

Michel Louwagie en Ivan De Witte maakten in april een uitzondering door Laurent Depoitre - een dertiger - een nieuw tweejarig contract aan te bieden. De 34-jarige haalde vorig seizoen een uitermate hoog niveau dat een contractverlenging zich rechtvaardigde. Maar in de huidige jaargang is Depoitre een schim van zichzelf geworden, tot grote frustratie van Louwagie en in mindere mate ook Hein Vanhaezebrouck. AA Gent greep zelfs in tijdens de voorbije wintermercato door met Gift Orban een rechtstreekse concurrent te halen voor Depoitre.


DE UITZONDERING DEPOITRE

AA Gent heeft niet de gewoonte om de aflopende contracten van dertigers zomaar te verlengen. Vraag maar eens aan Vadis Odjidja-Ofoe (34) en Sven Kums (33). Maar voor Laurent Depoitre maakten de Buffalo’s wel een uitzondering. In april vorig jaar verlengde hij zijn contract tot en met 2024. Depoitre vroeg twee jaar extra en die kreeg hij ook. “Dat is exact wat ik vroeg”, duidde de 34-jarige toen in Het Nieuwsblad. Depoitre was dan ook heel blij dat hij zijn contract kon verlengen want hij voelde zich fysiek in staat om nog twee jaar te kunnen voetballen op zijn niveau, dat vorig seizoen erg hoog lag.Hein Vanhaezebrouck is al veel langer een grote fan van de voetballer Laurent Depoitre en hij stelde ook een groot vertrouwen in zijn spits. De coach van AA Gent voelde een grote honger bij Depoitre, vorig seizoen groeide hij naar zijn beste vorm toe in zijn tweede passage bij de Buffalo’s, en hij hoopte dat hij die ook kan blijven tonen in de komende jaren. Vanhaezebrouck stelde vast dat de ervaren spits fysiek nog op niveau was en dat hij dat ook nog zou zijn in de komende twee jaar. Maar tegelijkertijd waarschuwde Vanhaezebrouck dat het mentale aspect ook een belangrijke rol zal spelen.

OOK VANHAEZEBROUCK PRO-DEPOITRE

Laurent Depoitre vormde samen met Tarik Tissoudali een complementair en gouden duo. “De Beauty & The Beast. De pingelaar en de sloophamer van AA Gent”, stelde Het Nieuwsblad. Een contractverlenging voor Depoitre was dan ook een logisch gevolg, hoewel Michel Louwagie en Michel De Witte dat niet gemakkelijk doen bij spelers boven de dertig jaar. Uiteraard werd Hein Vanhaezebrouck bevraagd in dit contractdossier en de coach was heel erg duidelijk in zijn advies. “Daar heb ik volmondig ja op geantwoord.”, zei Vanhaezebrouck toen over deze kwestie.Vorig seizoen konden we de ‘oude’ Laurent Depoitre bewonderen bij AA Gent. De spits won terug (kop)duels, hij knokte, werkte hard én hij had een impact op het offensieve spelbeeld van de ploeg. Depoitre was meermaals belangrijk voor zijn ploeg, al liet de afwerking vaak te wensen over, hij is nooit een echte goalgetter geweest. De ervaren spits is enorm genereus in zijn inspanning, hij speelt altijd in functie van het team en hij steekt zich zelden weg. Depoitre is de ideale bliksemafleider waarvan zijn ploegmaats goed kunnen profiteren. Dat maakt van hem een dankbare pion voor Hein Vanhaezebrouck en een heel interessante speler.

DEPOITRE WORDT BANKZITTER

Maar dit seizoen kan Laurent Depoitre het grote geloof van Hein Vanhaezebrouck en het bestuur van AA Gent niet bevestigen, Michel Louwagie en Ivan De Witte geven niet elke dertiger een contractverlenging van twee seizoenen. Depoitre lag sinds april - kort na zijn contractverlenging - in de lappenmand door een zoveelste blessure, en ook de huidige jaargang begon erg stroef voor hem. De 34-jarige sukkelde in het tussenseizoen al meteen met enkele kleine pijntjes aan de kuit en aan de adductoren. “Eigenlijk mag je de komende maanden ook niet echt rekenen op Laurent Depoitre, die al sinds april op de sukkel is”, stelde analist Wim De Coninck toen in Het Nieuwsblad.Sinds medio augustus werd Laurent Depoitre terug fit bevonden voor de strijd maar, op enkele goede wedstrijden na, maakte hij zelden het verschil voor AA Gent. De spits wordt dit seizoen dan ook vooral gebruikt als invaller: Depoitre telt 7 basisplaatsen en 14 invalbeurten in de Jupiler Pro League. Hij is fit, maar hij brengt sportief niet wat er van hem verwacht wordt. Zo kreeg de tiener Malick Fofana soms zelfs de voorkeur op Depoitre. '”Dat de jonge gasten hun kans krijgen, wil iets zeggen”, waarschuwde Hein Vanhaezebrouck eerder al in Het Laatste Nieuws.

LOUWAGIE EN VANHAEZEBROUCK VERWACHTEN MEER

Laurent Depoitre is de topschutter aller tijden bij AA Gent maar dit seizoen voldoet hij niet aan de verwachtingen. Dat zorgt uiteraard voor wrevel bij de club want de Buffalo’s deden een grote inspanning om zijn contract met twee extra jaar te verlengen, vooral op basis van zijn uitstekende prestaties in de vorige jaargang. Ook de financiële situatie bij de club speelt ongetwijfeld een rol, want de Oost-Vlamingen leden vorig seizoen zes miljoen euro verlies. Daarom was Michel Louwagie vorige week messcherp over Depoitre in Het Nieuwsblad. “Ik verwacht verdorie ook wel wat meer van Laurent Depoitre. Hij mag al wat ouder zijn, hij heeft wel een contract van twee jaar gekregen. Hij mag eens wakker worden”, aldus de CEO Van AA Gent.Michel Louwagie wil spelers wil die honger hebben en die dat kunnen omzetten in prestaties. Dat was nochtans wat Depoitre vorig jaar deed, maar waar hij dit seizoen niet lijkt in te slagen. Daarom haalde AA Gent met Gift Orban zelfs een extra centrumspits in de wintermercato. En ook Hein Vanhaezebrouck verwacht ook meer van Depoitre. “Ik hoop vooral dat hij zelf ook meer verwacht. Hij ligt nog een jaar onder contract na dit jaar. Als hij daar nog iets van wil maken, is het tijd om wat extra's te doen. Meer dan nu. Ik hoop dat hij dat ook beseft, wil hij weer de belangrijke Depoitre worden”, aldus de coach van AA Gent.

IS DEPOITRE (EINDELIJK) WAKKER GESCHOTEN?

Laurent Depoitre diende Michel Louwagie en Hein Vanhaezebrouck vorig weekend meteen van antwoord, toen hij tijdens een invalbeurt - hoe kan het ook anders? - een goede prestatie leverde en zelfs een doelpunt scoorde tegen KRC Genk. “Het is uiteraard niet leuk om dat te lezen, maar je moet ook eerlijk zijn. Het is niet makkelijk om het niveau te halen wanneer je telkens maar vijf á tien minuten mag invallen”, sneerde Depoitre na afloop in Het Laatste Nieuws. De 34-jarige spits lijkt zich enigszins te herpakken op basis van zijn 27 minuten durende invalbeurt, maar de komst van rechtstreekse Gift Orban geeft vanuit de club ook niet meteen een blijk van een groot vertrouwen in hem.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Zal Depoitre het tij kunnen keren bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

<strong>3 topcoaches in de running bij Club Brugge</strong>
3 topcoaches in de running bij Club Brugge

Rik De Mil doet als hoofdcoach ad-interim de huidige jaargang uit bij Club Brugge, maar volgend ...

177
177
De Bruyne vliegt weer: "Hij is een uitzonderlijke speler"
De Bruyne vliegt weer: "Hij is een uitzonderlijke speler"

De Engelse Premier League wordt zaterdagnamiddag weer op gang getrokken met een kraker van formaat. ...

22
22
Alderweireld schiet op VAR na heldenrol
Alderweireld schiet op VAR na heldenrol

Antwerp FC is goed begonnen aan de slotfase van de reguliere competitie. De huidige nummer drie uit ...

117
117
'Transfervuurwerk Union: prijskaartje van 20 miljoen'
'Transfervuurwerk Union: prijskaartje van 20 miljoen'

Union SG is wederom bezig aan een ijzersterk seizoen in eigen land en strijdt nog volop mee voor de ...

126
126
'Comeback Messi: Barça lanceert ongezien voorstel'
'Comeback Messi: Barça lanceert ongezien voorstel'

Paris Saint-Germain zal ook dit seizoen de Champions League niet winnen en dat blijft mogelijk niet ...

96
96
De Mil schuift met basispionnen in cruciaal duel
De Mil schuift met basispionnen in cruciaal duel

Club Brugge maakt zich op voor een spannend slot van de reguliere competitie. Blauw-Zwart wil er in ...

278
278
'Anderlecht gaat voor terugkeer twee publiekslievelingen'
'Anderlecht gaat voor terugkeer twee publiekslievelingen'

RSC Anderlecht wil zondagnamiddag zijn achtste plaats in het klassement met succes verdedigen op het ...

362
362
Anderlecht krijgt er extra rechtsachter bij
Anderlecht krijgt er extra rechtsachter bij

RSC Anderlecht krijgt er voor komend seizoen alvast een rechtsachter bij. De Brusselaars verhuren ...

215
215
Vrancken verklaart waarom Genk "niet nerveus" moet zijn
Vrancken verklaart waarom Genk "niet nerveus" moet zijn

KRC Genk ontvangt zondag Oud-Heverlee Leuven. Dat is toch een match die ze maar beter kunnen winnen, ...

126
126
Rondje buitenland: Kompany loopt schade op met Burnley
Rondje buitenland: Kompany loopt schade op met Burnley

In het buitenland stonden vanavond ook een aantal duels op het programma. Onder meer Olympique ...

161
161
Alderweireld kent droomavond bij zege van Antwerp
Alderweireld kent droomavond bij zege van Antwerp

Royal Antwerp FC trok vanavond naar de Gaverbeek. Daar gaf het Zulte Waregem partij en de Great Old ...

286
286
"Anderlecht wordt mijn laatste club"
"Anderlecht wordt mijn laatste club"

RSC Anderlecht heeft heel wat jong talent rondlopen, uit binnen- en buitenland. Daarnaast heeft de ...

377
377
'Exit Yaremchuk? Club gaat voor peperdure spits'
'Exit Yaremchuk? Club gaat voor peperdure spits'

Club Brugge gaat in de zomer wellicht nog maar eens een karrenvracht transfers afronden. De ...

573
573
SK Beveren smeert RSCA Futures stevige thuisnederlaag aan
SK Beveren smeert RSCA Futures stevige thuisnederlaag aan

RSCA Futures ontving in het eigen Lotto Park SK Beveren. De Brusselaars zitten duidelijk in een ...

211
211
De Mil zet Lang & co onder druk: "Zou heel naiëf zijn"
De Mil zet Lang & co onder druk: "Zou heel naiëf zijn"

Club Brugge staat voor een verraderlijke uitwedstrijd tegen KV Mechelen. Blauw-Zwart moet echter ...

139
139