Code rood: Depoitre en AA Gent op ramkoers

Code rood: Depoitre en AA Gent op ramkoers

Michel Louwagie en Ivan De Witte maakten in april een uitzondering door Laurent Depoitre - een dertiger - een nieuw tweejarig contract aan te bieden. De 34-jarige haalde vorig seizoen een uitermate hoog niveau dat een contractverlenging zich rechtvaardigde. Maar in de huidige jaargang is Depoitre een schim van zichzelf geworden, tot grote frustratie van Louwagie en in mindere mate ook Hein Vanhaezebrouck. AA Gent greep zelfs in tijdens de voorbije wintermercato door met Gift Orban een rechtstreekse concurrent te halen voor Depoitre.


DE UITZONDERING DEPOITRE

AA Gent heeft niet de gewoonte om de aflopende contracten van dertigers zomaar te verlengen. Vraag maar eens aan Vadis Odjidja-Ofoe (34) en Sven Kums (33). Maar voor Laurent Depoitre maakten de Buffalo’s wel een uitzondering. In april vorig jaar verlengde hij zijn contract tot en met 2024. Depoitre vroeg twee jaar extra en die kreeg hij ook. “Dat is exact wat ik vroeg”, duidde de 34-jarige toen in Het Nieuwsblad. Depoitre was dan ook heel blij dat hij zijn contract kon verlengen want hij voelde zich fysiek in staat om nog twee jaar te kunnen voetballen op zijn niveau, dat vorig seizoen erg hoog lag.



Hein Vanhaezebrouck is al veel langer een grote fan van de voetballer Laurent Depoitre en hij stelde ook een groot vertrouwen in zijn spits. De coach van AA Gent voelde een grote honger bij Depoitre, vorig seizoen groeide hij naar zijn beste vorm toe in zijn tweede passage bij de Buffalo’s, en hij hoopte dat hij die ook kan blijven tonen in de komende jaren. Vanhaezebrouck stelde vast dat de ervaren spits fysiek nog op niveau was en dat hij dat ook nog zou zijn in de komende twee jaar. Maar tegelijkertijd waarschuwde Vanhaezebrouck dat het mentale aspect ook een belangrijke rol zal spelen.

OOK VANHAEZEBROUCK PRO-DEPOITRE

Laurent Depoitre vormde samen met Tarik Tissoudali een complementair en gouden duo. “De Beauty & The Beast. De pingelaar en de sloophamer van AA Gent”, stelde Het Nieuwsblad. Een contractverlenging voor Depoitre was dan ook een logisch gevolg, hoewel Michel Louwagie en Michel De Witte dat niet gemakkelijk doen bij spelers boven de dertig jaar. Uiteraard werd Hein Vanhaezebrouck bevraagd in dit contractdossier en de coach was heel erg duidelijk in zijn advies. “Daar heb ik volmondig ja op geantwoord.”, zei Vanhaezebrouck toen over deze kwestie.



Vorig seizoen konden we de ‘oude’ Laurent Depoitre bewonderen bij AA Gent. De spits won terug (kop)duels, hij knokte, werkte hard én hij had een impact op het offensieve spelbeeld van de ploeg. Depoitre was meermaals belangrijk voor zijn ploeg, al liet de afwerking vaak te wensen over, hij is nooit een echte goalgetter geweest. De ervaren spits is enorm genereus in zijn inspanning, hij speelt altijd in functie van het team en hij steekt zich zelden weg. Depoitre is de ideale bliksemafleider waarvan zijn ploegmaats goed kunnen profiteren. Dat maakt van hem een dankbare pion voor Hein Vanhaezebrouck en een heel interessante speler.

DEPOITRE WORDT BANKZITTER

Maar dit seizoen kan Laurent Depoitre het grote geloof van Hein Vanhaezebrouck en het bestuur van AA Gent niet bevestigen, Michel Louwagie en Ivan De Witte geven niet elke dertiger een contractverlenging van twee seizoenen. Depoitre lag sinds april - kort na zijn contractverlenging - in de lappenmand door een zoveelste blessure, en ook de huidige jaargang begon erg stroef voor hem. De 34-jarige sukkelde in het tussenseizoen al meteen met enkele kleine pijntjes aan de kuit en aan de adductoren. “Eigenlijk mag je de komende maanden ook niet echt rekenen op Laurent Depoitre, die al sinds april op de sukkel is”, stelde analist Wim De Coninck toen in Het Nieuwsblad.



Sinds medio augustus werd Laurent Depoitre terug fit bevonden voor de strijd maar, op enkele goede wedstrijden na, maakte hij zelden het verschil voor AA Gent. De spits wordt dit seizoen dan ook vooral gebruikt als invaller: Depoitre telt 7 basisplaatsen en 14 invalbeurten in de Jupiler Pro League. Hij is fit, maar hij brengt sportief niet wat er van hem verwacht wordt. Zo kreeg de tiener Malick Fofana soms zelfs de voorkeur op Depoitre. '”Dat de jonge gasten hun kans krijgen, wil iets zeggen”, waarschuwde Hein Vanhaezebrouck eerder al in Het Laatste Nieuws.

LOUWAGIE EN VANHAEZEBROUCK VERWACHTEN MEER

Laurent Depoitre is de topschutter aller tijden bij AA Gent maar dit seizoen voldoet hij niet aan de verwachtingen. Dat zorgt uiteraard voor wrevel bij de club want de Buffalo’s deden een grote inspanning om zijn contract met twee extra jaar te verlengen, vooral op basis van zijn uitstekende prestaties in de vorige jaargang. Ook de financiële situatie bij de club speelt ongetwijfeld een rol, want de Oost-Vlamingen leden vorig seizoen zes miljoen euro verlies. Daarom was Michel Louwagie vorige week messcherp over Depoitre in Het Nieuwsblad. “Ik verwacht verdorie ook wel wat meer van Laurent Depoitre. Hij mag al wat ouder zijn, hij heeft wel een contract van twee jaar gekregen. Hij mag eens wakker worden”, aldus de CEO Van AA Gent.



Michel Louwagie wil spelers wil die honger hebben en die dat kunnen omzetten in prestaties. Dat was nochtans wat Depoitre vorig jaar deed, maar waar hij dit seizoen niet lijkt in te slagen. Daarom haalde AA Gent met Gift Orban zelfs een extra centrumspits in de wintermercato. En ook Hein Vanhaezebrouck verwacht ook meer van Depoitre. “Ik hoop vooral dat hij zelf ook meer verwacht. Hij ligt nog een jaar onder contract na dit jaar. Als hij daar nog iets van wil maken, is het tijd om wat extra's te doen. Meer dan nu. Ik hoop dat hij dat ook beseft, wil hij weer de belangrijke Depoitre worden”, aldus de coach van AA Gent.

IS DEPOITRE (EINDELIJK) WAKKER GESCHOTEN?

Laurent Depoitre diende Michel Louwagie en Hein Vanhaezebrouck vorig weekend meteen van antwoord, toen hij tijdens een invalbeurt - hoe kan het ook anders? - een goede prestatie leverde en zelfs een doelpunt scoorde tegen KRC Genk. “Het is uiteraard niet leuk om dat te lezen, maar je moet ook eerlijk zijn. Het is niet makkelijk om het niveau te halen wanneer je telkens maar vijf á tien minuten mag invallen”, sneerde Depoitre na afloop in Het Laatste Nieuws. De 34-jarige spits lijkt zich enigszins te herpakken op basis van zijn 27 minuten durende invalbeurt, maar de komst van rechtstreekse Gift Orban geeft vanuit de club ook niet meteen een blijk van een groot vertrouwen in hem.

POLL: Zal Depoitre het tij kunnen keren bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

0
0
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

5
5
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

15
15
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

205
205
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

62
62
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

58
58
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

123
123
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

217
217
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

141
141
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

437
437
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

764
764
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

247
247
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

688
688
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

636
636
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

385
385