Toffolo-deal breekt Anderlecht erg zuur op

Toffolo-deal breekt Anderlecht erg zuur op

RSC Anderlecht leverde half werk in de wintermercato. Jesper Fredberg had twee grote transferprioriteiten in januari, een diepe spits en een linksback, maar uiteindelijk werd er enkel voor die eerste positie vers bloed gehaald. Nochtans was er met Harry Toffolo een nieuwe linksback onderweg naar het Lotto Park, hij was ook effectief in Brussel en alles stond in gereedheid om zijn transfer officieel aan te kondigen, maar zijn club Nottingham Forest gooide roet in het eten. Pech voor Anderlecht, want Toffolo had alle kwaliteiten om een meerwaarde te leveren bij Sporting.


NJET VAN NOTTINGHAM

“Hectisch”, omschreef Jesper Fredberg de wintermercato van Anderlecht in één woord in Het Laatste Nieuws. De soap rond de gemiste transfer van Tolu Arokodare (via Amiens naar KRC Genk) was erg pijnlijk, maar ook het mislopen van Harry Toffolo (Nottingham Forest) kwam hard aan bij Sporting. “We hadden ook graag een linksback gehaald”, verwees Fredberg naar Toffolo. “Maar daar zijn we uiteindelijk niet in geslaagd. Om van een echt succesvolle mercato te kunnen spreken had die linksback er moeten staan.”Er lag een akkoord op tafel tussen alle partijen en Harry Toffolo was al enkele dagen in België. Hij zat in de tribune tijdens de wedstrijd tegen Antwerp FC, zijn medische proeven waren afgelegd, zijn contract was getekend, en het mediateam had alles in gereedheid gebracht om zijn transfer officieel aan te kondigen. Maar dat was buiten Nottingham Forest gerekend. De Reds zagen af van de deal op deadline day omdat het herstelproces van hun geblesseerde andere linksback Omar Richards meer tijd in beslag neemt dan verwacht.

ANDERLECHT DIENT KLACHT IN BIJ FIFA

En aldus geen Harry Toffolo bij Anderlecht dit seizoen. Tot grote frustratie van Jesper Fredberg. “Als we het eerder hadden kunnen doen, hadden we het gedaan”, verzekert de Deen bij Mauve TV. “Dat was het geval met Toffolo, die hier al sinds zondag was. We dachten dus dat we daarmee wel goed op tijd waren. Dreyer deden we heel vroeg. Het was dus helemaal niet onze ambitie om op de laatste dag nog actief te zijn. Maar sommige van de spelers die we bekeken waren ook jongens die we al langer volgden."

Ook Brian Riemer bleef verweesd achter nadat Harry Toffolo in extremis niet naar Anderlecht kwam. Een extra linksachter die een onmiddellijke meerwaarde kan leveren (zie verder) was nochtans erg welkom voor de coach. “Ik was heel verrast. Dat is het stomme aan deze mercato. Om 11u was er nog een deal”, zei Riemer aan Het Laatste Nieuws. “Door, naar mijn mening, extreem onprofessionalisme van die club werd Harry teruggehaald. Het is een lastige situatie voor Jesper Fredberg en de scouts, want wij belanden in een lastig parket. In voetbal is een deal soms blijkbaar niet voldoende. Anderlecht blijft echter niet bij de pakken zitten en de Brusselaars dienden zelfs een klacht in bij de FIFA. Sporting beschuldigt Nottingham ervan dat ze een gevalideerd akkoord niet getekend hebben en paars-wit beschikt over mailverkeer waaruit blijkt dat de Engelsen instemden met de voorwaarden voor de uitleenbeurt. Daarnaast vindt Anderlecht de blessure van Richards geen juridisch geldige reden om een gemaakte afspraak te verkeren. De FIFA zal zich nu over de zaak moeten buigen en beslissen of de transfer van Toffolo naar Anderlecht alsnog als afgerond beschouwd mag worden.

TOCH NIET ZO SLECHT IN DE PREMIER LEAGUE

Harry Toffolo speelde dit seizoen geen hoofdrol bij Nottingham Forest, hij was enkel een back-up voor Renan Lodi, de Braziliaanse international die eerder kampioen speelde met Atlético Madrid. Met ook nog de herstellende Omar Richards (die in vorige zomer nog gewild was door Antwerp FC) in aantocht had Toffolo amper perspectief op speelkansen in City Ground. De 27-jarige valt bovendien iets te licht uit voor de Premier League, maar bepaalde specifieke kwaliteiten zijn wel van een hoog niveau.

In zijn verkregen speeltijd, die met 667 minuten zeker niet weinig is, leverde Brian Toffolo gemiddeld drie voorzetten per wedstrijd af. Dat is een gemiddelde waarmee hij in de top tien staat van alle linksbacks en linker wingbacks van de Premier League. Dat is bijvoorbeeld een pak meer dan Moussa N’Diaye, de huidige linksback van Anderlecht die gemiddeld amper 0,6 voorzet per wedstrijd aflevert. Die voorzetten leveren ook vaak gevaar op want Toffolo is de vijfde beste linksback in de Premier League op het gebied van kansencreatie.Dat heeft hij ook te danken aan zijn goede dribbels, die weliswaar niet veelvuldig zijn maar wel razend efficiënt. Maar liefst 80% van zijn dribbels is succesvol, waarmee Harry Toffolo het hoogste dribbel-percentage haalt van alle linksbacks en linker wingbacks van de Premier League. “Ok, qua dribbels is het geen Neymar. Hij is snel, voetbalt simpel en heeft een goede voorzet. Daarnaast zet hij zijn voet, gooit hij zijn lijf in de strijd en legt hij zijn kop ervoor. Typisch Engels wel”, vatte Isaac Mbenza het goed samen in Het Nieuwsblad.

GEMISTE KANS OP ABSOLUTE MEERWAARDE

Harry Toffolo’s sterke punten liggen dus vooral op het offensieve vlak. De 27-jarige is een moderne fullback die ervan houdt om de diepte op te zoeken en offensieve impulsen in zijn spel te leggen. Toffolo haalde op het gebied van voorzetten, kansencreatie en dribbels een hoog niveau in de Premier League, waardoor hij in die onderdelen ongetwijfeld zou uitblinken in de Jupiler Pro League. Hoewel het moeilijk te voorspellen valt, ging Toffolo hoogstwaarschijnlijk een belangrijke en cruciale aanwinst geweest zijn voor Anderlecht. En dat maakt zijn gemiste transfer des te pijnlijker.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Toffolo ging een mooie transfer zijn voor Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Grote Skov Olsen-domper voor Club Brugge
Grote Skov Olsen-domper voor Club Brugge

Sinds de jaarwisseling kwam Andreas Skov Olsen amper drie keer in actie voor Club Brugge, want een ...

59
59
Verrassende Man van de Match bij Antwerp
Verrassende Man van de Match bij Antwerp

Antwerp FC won vrijdagavond met 0-2 van Zulte Waregem en Toby Alderweireld scoorde twee doelpunten. ...

77
77
<strong>3 topcoaches in de running bij Club Brugge</strong>
3 topcoaches in de running bij Club Brugge

Rik De Mil doet als hoofdcoach ad-interim de huidige jaargang uit bij Club Brugge, maar volgend ...

358
358
De Bruyne vliegt weer: "Hij is een uitzonderlijke speler"
De Bruyne vliegt weer: "Hij is een uitzonderlijke speler"

De Engelse Premier League wordt zaterdagnamiddag weer op gang getrokken met een kraker van formaat. ...

62
62
Alderweireld schiet op VAR na heldenrol
Alderweireld schiet op VAR na heldenrol

Antwerp FC is goed begonnen aan de slotfase van de reguliere competitie. De huidige nummer drie uit ...

213
213
'Transfervuurwerk Union: prijskaartje van 20 miljoen'
'Transfervuurwerk Union: prijskaartje van 20 miljoen'

Union SG is wederom bezig aan een ijzersterk seizoen in eigen land en strijdt nog volop mee voor de ...

188
188
'Comeback Messi: Barça lanceert ongezien voorstel'
'Comeback Messi: Barça lanceert ongezien voorstel'

Paris Saint-Germain zal ook dit seizoen de Champions League niet winnen en dat blijft mogelijk niet ...

142
142
De Mil schuift met basispionnen in cruciaal duel
De Mil schuift met basispionnen in cruciaal duel

Club Brugge maakt zich op voor een spannend slot van de reguliere competitie. Blauw-Zwart wil er in ...

355
355
'Anderlecht gaat voor terugkeer twee publiekslievelingen'
'Anderlecht gaat voor terugkeer twee publiekslievelingen'

RSC Anderlecht wil zondagnamiddag zijn achtste plaats in het klassement met succes verdedigen op het ...

467
467
Anderlecht krijgt er extra rechtsachter bij
Anderlecht krijgt er extra rechtsachter bij

RSC Anderlecht krijgt er voor komend seizoen alvast een rechtsachter bij. De Brusselaars verhuren ...

262
262
Vrancken verklaart waarom Genk "niet nerveus" moet zijn
Vrancken verklaart waarom Genk "niet nerveus" moet zijn

KRC Genk ontvangt zondag Oud-Heverlee Leuven. Dat is toch een match die ze maar beter kunnen winnen, ...

142
142
Rondje buitenland: Kompany loopt schade op met Burnley
Rondje buitenland: Kompany loopt schade op met Burnley

In het buitenland stonden vanavond ook een aantal duels op het programma. Onder meer Olympique ...

173
173
Alderweireld kent droomavond bij zege van Antwerp
Alderweireld kent droomavond bij zege van Antwerp

Royal Antwerp FC trok vanavond naar de Gaverbeek. Daar gaf het Zulte Waregem partij en de Great Old ...

298
298
"Anderlecht wordt mijn laatste club"
"Anderlecht wordt mijn laatste club"

RSC Anderlecht heeft heel wat jong talent rondlopen, uit binnen- en buitenland. Daarnaast heeft de ...

398
398
'Exit Yaremchuk? Club gaat voor peperdure spits'
'Exit Yaremchuk? Club gaat voor peperdure spits'

Club Brugge gaat in de zomer wellicht nog maar eens een karrenvracht transfers afronden. De ...

626
626