Vandenhaute & Fredberg breken belofte bij Anderlecht

Vandenhaute & Fredberg breken belofte bij Anderlecht

Dankzij een vier op zes tegen Seraing en Antwerp heeft Anderlecht weer wat ademruimte. Op het veld van KV Oostende hopen de Brusselaars vrijdag een vervolg te breien aan die kleine reeks. Na een bewogen Deadline Day krijgt Brian Riemer aan de kust met kersverse spits Islam Slimani, die voorin mogelijk meteen de geschorste Benito Raman vervangt, echter amper één nieuwkomer tot zijn beschikking. Nochtans hadden Wouter Vandenhaute en Jesper Fredberg zowel hun trainer als de supporters vooraf vuurwerk beloofd.


"Ik reken op drie à vier versterkingen", aldus Riemer een tweetal weken geleden na de krappe zege in Luik, waar die andere winteraanwinst Anders Dreyer direct goed was voor een assist. De zoektocht naar een opvolger voor Fabio Silva, om wiens vroegtijdige exit vrij tegenstrijdige verklaringen de ronde doen, diep in de punt was dan nochtans al volop aan de gang. Zelf legde de trainer de focus evenwel op vers bloed in de defensie, niet alleen links maar ook centraal achterin. Achteraf luidde het dan weer dat Anderlecht daar bewust geen actie ondernam. Ondanks het definitieve vertrek van Wesley Hoedt, een pluim op de hoed van Fredberg. In het verleden bleek het vaak minder evident om permanent van zulke zware salarissen af te geraken. Zo is de recordkampioen nog steeds niet verlost van Adrien Trebel.

GROTE SCHOONMAAK
Dat zijn contract niet meer wordt verlengd is de logica zelve, Lior Refaelov krijgt wel nog een voorstel. Hendrik Van Crombrugge weigerde zelf een aanbieding van Nottingham Forest, met wie Paars-Wit in de clinch ligt omtrent de afgesprongen deal voor linksachter Harry Toffolo. Vermits behalve Trebel ook Moussa N'Diaye ontbreekt aan de kust moet Riemer, die tevens zijn vertrouwen uitsprak in jongeren als Hannes Delcroix, Marco Kana of Kristian Arnstadt en dus wel bereid is om de kaart van de jeugd te trekken, het daar nog met Killian Sardella stellen. Hij betreurt dan ook het vroege afscheid van Julien Duranville, net als Fredberg. Al onthulde de CEO Sports wel dat zijn handen mede door de financiële situatie in Neerpede gebonden waren. Grote kuis houden in de kleedkamer was daarom dé prioriteit.



Iets wat Fredberg graag onderstreept. Hoewel hij zelf slechts vastligt tot medio 2024 wil de Deen een duurzame strategie op de lange termijn uitstippelen. Door alle overtollige ballast overboord te werpen trachtte hij in januari niet louter de loonmassa te drukken, maar tevens ruimte te creëren in het budget om volgende zomer daadkrachtiger toe te slaan. Vooral in de moeizame jacht op een nieuwe spits liet Anderlecht zich meermaals de kaas van het brood eten. Onder andere door KRC Genk, dat minder lang talmde om Tolu Arokodare definitief over te nemen. Zelf neemt Fredberg de Limburgers weinig kwalijk, net zoals bij Riemer ligt de manier waarop Toffolo hem op de valreep nog ontglipte dan veel zwaarder op de maag. Een pijnlijke les voor de man die zich bij Viborg ooit liet foppen door een spookvoetballer.

(ON)VOLDOENDE VOORBEREID
Al is een schadeclaim misschien wat overdreven. De bedoeling was alleszins wel om zijn komst sneller af te ronden, zonder blessurepech stond Thomas Henry ook al even in het Lotto Park. Nadat nog tal van andere targets in het water vielen richtten de Brusselaars in allerijl hun pijlen tevergeefs op Amine Salama, om uiteindelijk bij Islam Slimani te belanden. Een 34-jarige Algerijn wiens beste periode al een hele poos achter zich ligt: de laatste keer dat hij in de dubbele cijfers scoorde dateert van 2016. Een paniektransfer die wat doet denken aan types als Lazar Markovic, Filip Djuricic of Marko Marin, met wie Herman Van Holsbeeck vaak tijdens de winter op de proppen kwam. En dus bij heel wat fans flink de wenkbrauwen doet fronsen. Zij gunnen dan nog liever Mario Stroeykens of Lucas Stassin hun kans.



Net als Silva schiet die laatste volgens Riemer echter tekort op fysiek vlak. Al zei de immer positieve coach, wiens goednieuwsshows meer doen denken aan Roberto Martinez zijn persbabbels dan die van Felice Mazzu, zonet nog dat Paars-Wit zulke talenten niet wil blokkeren. Riemer voegde eraan doe dat zijn voorhoede naar zijn mening versterkt is en Slimani eveneens reeds langer op de lijst pronkte, wat Fredberg bevestigde. De sportieve baas verzekert voorts dat hij in de zomer, wanneer hij naar eigen zeggen meer tijd krijgt om diverse dossier voor te bereiden, vlugger wil handelen. Bij zijn voorstelling midden november klonk het nochtans dat beide partijen de facto al langer aan het samenwerken waren. Bovendien besloot hij zelf om geen beroep meer te doen op de expertise van Peter Verbeke.

FREDBERG VS. VERBEKE
In plaats daarvan trok Fredberg prompt de volledige eindverantwoordelijkheid naar zich toe. Omdat er werkelijk geen plekje meer was voor Verbeke in het alsmaar wijzigende organigram, of uit angst dat de voormalige CEO anders wel eens een interne bedreiging kon vormen? Fredberg is iemand die graag stevig zijn stempel drukt, tot het spelsysteem toe. Zelfs tijdens de wedstrijd staat hij in contact met Riemer, niet zomaar eigenhandig uitgekozen. Het duo Denen, die kort na hun intrede punten scoorden door in dialoog te gaan met de aanhang, vormen twee handen op één buik: ook over zijn chef heeft Riemer niks dan superlatieven over. Een gunstig voorteken, al zaten Vandenhaute, Verbeke en Vincent Kompany niet zo lang geleden ook allemaal op dezelfde lijn. Iedereen weet nog hoe dat precies afliep.



Net zoals Verbeke werd Fredberg alvast snel geconfronteerd met de harde realiteit van een ploeg in heropbouw, zoals hij het zelf noemt. Zo keerde de CEO Sports eveneens al vlug zijn kar wat eventuele huurlingen betreft, al werden de twee gedumpte exemplaren uiteindelijk niet ingeruild. Sardella, Kana en Noah Sadiki bleven alsnog aan boord, na de mislukte gok op buitenlands jong talent in de zomer – aangevuld met de peperdure Jan Vertonghen, pas de voorbije weken een meerwaarde ten opzichte van Hoedt – mikte Fredberg daarnaast duidelijk op iets meer ervaren pistes. Tenzij zowel Dreyer als Slimani allebei een regelrecht schot in de roos blijken dreigt Anderlecht niettemin eerder verzwakt dan versterkt. En dat terwijl de recordkampioen momenteel pas op de elfde stek in de ranking kampeert.

GEEN SHORTCUTS
Fredberg zorgde dus niet voor de broodnodige kwaliteitsinjectie. Voorlopig krijgen hij en Riemer meer krediet dan hun voorgangers, maar de fans hadden wel meer verwacht van zijn vuurdoop. Tenslotte was hen ook meer beloofd. "Natuurlijk willen en zullen we ons versterken. We gaan tonen dat we in een financieel goede gezondheid verkeren en ons kapitaal op een slimme manier inzetten", vertelde Vandenhaute toen hij zijn stap opzij zette. Hoewel de spaarpot met de verkoop van Hoedt, Duranville en Anouar Ait El Hadj ruim voor de deadline aardig werd gevuld bleef het voorziene vuurwerk evenwel achterwege. Fredberg – die wél wees op de erfenissen uit het verleden – bewijst zo dat voortaan hij alleen de sportieve lijnen uitzet, ongeacht het ambitieuzere advies van zijn niet-uitvoerend voorzitter.



Conform met zijn taakomschrijving vaart de CEO Sports zijn eigen koers. Zelf is hij liever vandaag dan morgen weer competitief, maar Fredberg benadrukt dat er geen binnenwegen zijn op weg terug naar de top. Ondanks de honger naar de gloriejaren van weleer in het Lotto Park weigert hij om stappen over te slaan in het proces – een woord dat er tegenwoordig angstvallig gemeden wordt. Liever maakt hij nu tabula rasa om binnen zes maanden korter op de bal te spelen. Nu liepen de Brusselaars deals mis omdat ze in onderhandelingen het onderste uit de kan moeten zien te slepen of zelfs wachten of goedkopere opportuniteiten. "We wilden niet te veel centen uitgeven en daardoor in een lastig parket geraken. Elke euro moet goed worden besteed", verklaarde Riemer het halfjarig contract voor Slimani.

VOORBARIG VERTROUWEN
"Nu sparen om in de zomer harder toe te slaan. Soms maak je een selectie sterker door spelers te laten gaan of transfers niet te doen", aldus Fredberg, samen met zijn coach op zoek naar een kern die past bij hun intensieve stijl en wil vechten voor het shirt. Hoewel hij niet voor iedereen een oplossing vond acht de sportieve baas zijn missie grotendeels geslaagd. Fredberg blikt al bij al tevreden terug op zijn eerste transferperiode aan de Paars-Witte knoppen. Dat er slechts twee en geen vier nieuwkomers neerstreken in Neerpede is bijzaak: straks is er meer marge om actief op jacht te gaan naar rendabele investeringen. Benieuwd of hij het (voorbarig) vertrouwen niet beschaamt en zijn belofte dan wél inlost, opnieuw met een spits bovenaan de verlanglijst. Of de buitenwereld in de tussentijd haar mening bijstelt hangt enkel van de resultaten af.

AD

POLL: Gelooft u dat Anderlecht volgende zomer harder zal toeslaan?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"

STVV kent een zeer goed seizoen en de Kanaries willen verder op die weg gaan. De Truienaars trekken ...

8
8
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"
Van Bommel plots mysterieus: "Dat zijn nogal teksten, hé"

Morgenavond nemen Royal Antwerp FC en Union SG het tegen elkaar op. Beide ploegen kunnen maar best ...

91
91
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?

Herman Van Holsbeeck kwam de afgelopen jaren een aantal keren in opspraak vanwege niet al te ...

119
119
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"

Cercle Brugge trekt vanavond naar het Lotto Park om er RSC Anderlecht partij te geven. De Vereniging ...

163
163
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"

Ze hadden het vroeger wellicht nooit durven dromen, maar Nicky Hayen en Wouter Vrancken zijn nu de ...

209
209
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"

Bij RSC Anderlecht weten ze wat ze vanavond moeten doen tegen Cercle Brugge: winnen. Brian Riemer ...

135
135
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union

De voorbije weken kende Union een spectaculaire implosie. Maandenlang waren de Brusselaars de ...

37
37
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging

Afgelopen zomer slaagde Anderlecht erin om Thorgan Hazard terug naar België te halen. Een ...

86
86
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'

Bij Antwerp lijken we in de zomer een uittocht te mogen verwachten. De club zal enkele smaakmakers ...

162
162
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga

Het voorbije jaar stroomden al een aantal jonge talenten door naar de Rode Duivels en er zit nog het ...

65
65
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'

Standard kon vorig weekend alweer niet winnen, want het bleef deze keer steken op een 0-0 tegen KV ...

174
174
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller

Dinsdagavond wist OH Leuven zijn ongeslagen reeks te verlengen tot vier wedstrijden, want het ...

49
49
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'

Liverpool werd onlangs wel uitgeschakeld in de Europa League, maar heeft nog steeds uitzicht op de ...

133
133
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven

OH Leuven kende een woelig seizoen, waarin heel wat oudgedienden de club verlieten. Het begon met ...

295
295
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis

Het Argentijnse voetbal werd dinsdagnacht opgeschrikt door een zorgwekkend voorval. Een zeer grote ...

50
50