Antwerp begaat dubbele blunder op Deadline Day

Antwerp begaat dubbele blunder op Deadline Day

Antwerp kwam op Deadline Day nog steeds niet met een officiële aankondiging van Willian Pacho zijn toekomstige recordtransfer richting Eintracht Frankfurt op de proppen. Hoewel het er in het verleden vaak nog veel drukker was viel er in de laatste uurtjes van de wintermercato toch heel wat te beleven op de Bosuil. Helaas ziet het er wel naar uit dat stamnummer één in twee dossiers vooral zichzelf in de voet heeft geschoten.


Eerst het goede nieuws: met Mandela Keita strikte Antwerp op de valreep een tweede winteraanwinst. De 20-jarige middenvelder wordt voor een half seizoen gehuurd van OH Leuven, waarbij de Great Old tevens een aankoopoptie bedong die naar verluidt maar liefst tien miljoen bedraagt. Indien hij zijn stempel drukt in Deurne-Noord kan Keita daar dus zomaar met ruime voorsprong de duurste aankoop ooit worden. En dat nadat Marc Overmars vorige zomer reeds vier van de vijf huidige koplopers in dat klassement overtuigde. Samen met de historische verkoop van Pacho gaan de eerste transferperiodes onder het bewind van de directeur voetbalzaken, wegens gezondheidsperikelen weliswaar bijgestaan door CEO Sven Jaecques, op die manier op financieel gebied alvast meteen de geschiedenisboeken in.

SPREIDSTAND OVERMARS
Nu nog op sportief vlak renderen. Wat dat betreft zijn Mark van Bommel en zijn troepen alleszins op de goede weg. In de competitie bedraagt de achterstand op koploper Genk 12 en straks misschien zelfs 15 punten, maar ondanks de kleinere kloof met nummer vijf AA Gent mag Antwerp naar boven kijken. Onder impuls van nieuwkomers als Toby Alderweireld, Vincent Janssen, Jurgen Ekkelenkamp en Calvin Stengs – het merendeel van de overige zomertransfers droeg eveneens al hun steentje bij – hoopt het stamnummer één woensdag op bezoek bij Union bovendien een eerste stap richting de bekerfinale te zetten. Vermits de sportieve ambities primeren verbaast het sommigen dan ook dat Paul Gheysens de geldbuidel op zak hield. Doorheen heel januari bevond Overmars zich echter in een lastige spreidstand.In principe beschikt Van Bommel over een brede selectie, na de vroegtijdig exit in Europa eigenlijk zelfs té breed. Door een blessuregolf was de kern afslanken evenwel niet aan de orde, zeker omdat het gros van de vele afwezigen nog even in de lappenmand vertoeft. Op korte termijn, wanneer de Great Old een loodzwaar schema te wachten staat, sluiten Alhassan Yusuf en co slechts mondjesmaat weer aan. Eens het zover is wordt het voor hem en Pieter Gerkens nu al moeilijk om hun plek op het middenveld, waar Ekkelenkamp, Stengs en Arthur Vermeeren als trio samen een succesformule vormen, opnieuw op te eisen. Luxeproblemen waar Van Bommel zich vandaag op verlekkert, maar vers bloed opstapelen louter om die periode te helpen overbruggen heeft daarom ook op tal van andere posities weinig zin.

ALLES OP JANSSEN
De kwaliteit in de bomvolle ziekenboeg – met ook nog andere potentiële titularissen zoals Koji Miyoshi – weerhield Overmars er dus van om verder de markt op te trekken. Nochtans kreeg Van Bommel de voorbije weken nauwelijks een volwaardige bank bij elkaar gepuzzeld. Ook wanneer iedereen fit is oogt de spoeling achterin en diep in de punt bijzonder dun. Toch mocht een van die schaarse wisselopties beschikken op Deadline Day. Bruny Nsimba verhuist namelijk – al dan niet definitief, waarover nog wat onenigheid bestaat – naar tweedeklasser SK Beveren. Op zich geen ramp: na een vrij veelbelovende start bleef de 22-jarige aanvaller steken op één doelpunt en twee assists in 20 optredens voor Antwerp. Ook bij Van Bommel lag hij ondanks zijn polyvalentie voorin duidelijk niet echt in de bovenste schuif.Zelfs na de werkweigering en het uiteindelijke vertrek van Michael Frey kwam Nsimba, die op de flank evenmin het vertrouwen kreeg, amper aan de bak. Om de geschorste Janssen te vervangen koos Van Bommel tegen Anderlecht zelfs direct voor Gyrano Kerk. Hoewel de pas gearriveerde huurling al enkele trainingen in de benen had willen we aan zijn debuut niet te veel belang schenken, maar zoals zijn CV al liet vermoeden lijkt ook hij op de zijkanten beter tot zijn recht te komen. Een heel ander profiel dan Janssen, voor wie Van Bommel nu geen zuivere stand-in meer voorhanden heeft. Voortaan blijven de beschikbare alternatieven stuk voor stuk verschillende types, met als gevolg dat het hele systeem moet worden omgegooid telkens de spits verstek geeft. Vingers kruisen dat Janssen haast altijd inzetbaar is.

SLINKS MET STENGS
Op zich is Nsimba geen groot verlies, maar misschien had Overmars toch best nog een nummer negen in huis gehaald. Tenslotte gaat Kerk allicht vooral op rechts de concurrentie aan met Arbnor Muja, die daar profiteert van Stengs zijn nieuwe rol in het centrum. Net als Janssen is Vermeeren zijn partner in crime gelukkig van de partij tegen Union, wanneer Van Bommel nog geen beroep kan doen op Keita. Nadien krijgt de last-minute aanwinst minstens vier matchen de kans om te tonen dat hij een waardige opvolger kan zijn voor Stengs – en mogelijk in één klap ook van Yusuf, met wiens verkoop de Great Old dan een flinke hap van Keita zijn clausule kan financieren – mocht hij komende zomer niet definitief overkomen van Nice. Al kon de Nederlandse smaakmaker één wedstrijd minder op de strafbank zitten.Antwerp ging echter in beroep tegen de aanvankelijk nochtans vrij milde minnelijke schikking van het bondsparket, dat drie speeldagen effectief vroeg voor zijn naar eigen zeggen onopzettelijke slaande beweging richting Amadou Diawara. Meer dan een poging om zijn sanctie te verminderen een slinkse kneep om Stengs zijn schorsing pas ná de cruciale confrontatie in de Croky Cup te laten ingaan. Missie geslaagd, alleen merkte de bondsprocureur terecht op dat hij er eigenlijk reeds goedkoop vanaf kwam. Waarop het Disciplinair Comité prompt een nog strenger verdict velde. Het stamnummer kreeg zo het deksel op de neus voor haar nogal doorzichtig 'misbruik' van de regels. Vermoedelijk zal verder beroep dan ook geen zoden aan de dijk meer brengen. De straf nu gewoon aanvaarden lijkt een beter idee.

TIJD VOOR KEITA
Bovenop de krakers tegen Club Brugge en Genk die hij sowieso zou missen staat Stengs in dat geval ook tegen Eupen en OH Leuven aan de kant. Samen met de vacature van stand-in voor Janssen, dankzij het vertrek van Paul Onuachu de gedoodverfde Gouden Stier, die niet werd ingevuld en zelfs nog meer openstaat dan voorheen misschien wel een tweede verkeerde inschatting op Deadline Day. Al ruilt Van Bommel die iets minder belangrijke duels wellicht met plezier in voor Stengs zijn aanwezigheid in de eerste van twee clashes tegen Union. In de tussentijd krijgt Keita bovendien de tijd om zich rustig in te werken op de Bosuil, wie weet geraakt tegen dan zelfs nog wat extra volk opgelapt. Of hoe Antwerp, ongeacht de uitkomst, ondanks het statement van de bond aan het langste eind lijkt te trekken.

AD

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Antwerp had nog een spits moeten aantrekken

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

<strong>Anderlecht gaat voor ‘Slimani-upgrade’</strong>
Anderlecht gaat voor ‘Slimani-upgrade’

Puur sportief gezien, en zeker qua rendement, moet RSC Anderlecht het aflopende contract van Islam ...

37
37
Grote Skov Olsen-domper voor Club Brugge
Grote Skov Olsen-domper voor Club Brugge

Sinds de jaarwisseling kwam Andreas Skov Olsen amper drie keer in actie voor Club Brugge, want een ...

151
151
Verrassende Man van de Match bij Antwerp
Verrassende Man van de Match bij Antwerp

Antwerp FC won vrijdagavond met 0-2 van Zulte Waregem en Toby Alderweireld scoorde twee doelpunten. ...

105
105
<strong>3 topcoaches in de running bij Club Brugge</strong>
3 topcoaches in de running bij Club Brugge

Rik De Mil doet als hoofdcoach ad-interim de huidige jaargang uit bij Club Brugge, maar volgend ...

457
457
De Bruyne vliegt weer: "Hij is een uitzonderlijke speler"
De Bruyne vliegt weer: "Hij is een uitzonderlijke speler"

De Engelse Premier League wordt zaterdagnamiddag weer op gang getrokken met een kraker van formaat. ...

79
79
Alderweireld schiet op VAR na heldenrol
Alderweireld schiet op VAR na heldenrol

Antwerp FC is goed begonnen aan de slotfase van de reguliere competitie. De huidige nummer drie uit ...

247
247
'Transfervuurwerk Union: prijskaartje van 20 miljoen'
'Transfervuurwerk Union: prijskaartje van 20 miljoen'

Union SG is wederom bezig aan een ijzersterk seizoen in eigen land en strijdt nog volop mee voor de ...

215
215
'Comeback Messi: Barça lanceert ongezien voorstel'
'Comeback Messi: Barça lanceert ongezien voorstel'

Paris Saint-Germain zal ook dit seizoen de Champions League niet winnen en dat blijft mogelijk niet ...

172
172
De Mil schuift met basispionnen in cruciaal duel
De Mil schuift met basispionnen in cruciaal duel

Club Brugge maakt zich op voor een spannend slot van de reguliere competitie. Blauw-Zwart wil er in ...

402
402
'Anderlecht gaat voor terugkeer twee publiekslievelingen'
'Anderlecht gaat voor terugkeer twee publiekslievelingen'

RSC Anderlecht wil zondagnamiddag zijn achtste plaats in het klassement met succes verdedigen op het ...

504
504
Anderlecht krijgt er extra rechtsachter bij
Anderlecht krijgt er extra rechtsachter bij

RSC Anderlecht krijgt er voor komend seizoen alvast een rechtsachter bij. De Brusselaars verhuren ...

274
274
Vrancken verklaart waarom Genk "niet nerveus" moet zijn
Vrancken verklaart waarom Genk "niet nerveus" moet zijn

KRC Genk ontvangt zondag Oud-Heverlee Leuven. Dat is toch een match die ze maar beter kunnen winnen, ...

151
151
Rondje buitenland: Kompany loopt schade op met Burnley
Rondje buitenland: Kompany loopt schade op met Burnley

In het buitenland stonden vanavond ook een aantal duels op het programma. Onder meer Olympique ...

177
177
Alderweireld kent droomavond bij zege van Antwerp
Alderweireld kent droomavond bij zege van Antwerp

Royal Antwerp FC trok vanavond naar de Gaverbeek. Daar gaf het Zulte Waregem partij en de Great Old ...

306
306
"Anderlecht wordt mijn laatste club"
"Anderlecht wordt mijn laatste club"

RSC Anderlecht heeft heel wat jong talent rondlopen, uit binnen- en buitenland. Daarnaast heeft de ...

404
404