Antwerp begaat dubbele blunder op Deadline Day

Antwerp begaat dubbele blunder op Deadline Day

Antwerp kwam op Deadline Day nog steeds niet met een officiële aankondiging van Willian Pacho zijn toekomstige recordtransfer richting Eintracht Frankfurt op de proppen. Hoewel het er in het verleden vaak nog veel drukker was viel er in de laatste uurtjes van de wintermercato toch heel wat te beleven op de Bosuil. Helaas ziet het er wel naar uit dat stamnummer één in twee dossiers vooral zichzelf in de voet heeft geschoten.


Eerst het goede nieuws: met Mandela Keita strikte Antwerp op de valreep een tweede winteraanwinst. De 20-jarige middenvelder wordt voor een half seizoen gehuurd van OH Leuven, waarbij de Great Old tevens een aankoopoptie bedong die naar verluidt maar liefst tien miljoen bedraagt. Indien hij zijn stempel drukt in Deurne-Noord kan Keita daar dus zomaar met ruime voorsprong de duurste aankoop ooit worden. En dat nadat Marc Overmars vorige zomer reeds vier van de vijf huidige koplopers in dat klassement overtuigde. Samen met de historische verkoop van Pacho gaan de eerste transferperiodes onder het bewind van de directeur voetbalzaken, wegens gezondheidsperikelen weliswaar bijgestaan door CEO Sven Jaecques, op die manier op financieel gebied alvast meteen de geschiedenisboeken in.

SPREIDSTAND OVERMARS
Nu nog op sportief vlak renderen. Wat dat betreft zijn Mark van Bommel en zijn troepen alleszins op de goede weg. In de competitie bedraagt de achterstand op koploper Genk 12 en straks misschien zelfs 15 punten, maar ondanks de kleinere kloof met nummer vijf AA Gent mag Antwerp naar boven kijken. Onder impuls van nieuwkomers als Toby Alderweireld, Vincent Janssen, Jurgen Ekkelenkamp en Calvin Stengs – het merendeel van de overige zomertransfers droeg eveneens al hun steentje bij – hoopt het stamnummer één woensdag op bezoek bij Union bovendien een eerste stap richting de bekerfinale te zetten. Vermits de sportieve ambities primeren verbaast het sommigen dan ook dat Paul Gheysens de geldbuidel op zak hield. Doorheen heel januari bevond Overmars zich echter in een lastige spreidstand.



In principe beschikt Van Bommel over een brede selectie, na de vroegtijdig exit in Europa eigenlijk zelfs té breed. Door een blessuregolf was de kern afslanken evenwel niet aan de orde, zeker omdat het gros van de vele afwezigen nog even in de lappenmand vertoeft. Op korte termijn, wanneer de Great Old een loodzwaar schema te wachten staat, sluiten Alhassan Yusuf en co slechts mondjesmaat weer aan. Eens het zover is wordt het voor hem en Pieter Gerkens nu al moeilijk om hun plek op het middenveld, waar Ekkelenkamp, Stengs en Arthur Vermeeren als trio samen een succesformule vormen, opnieuw op te eisen. Luxeproblemen waar Van Bommel zich vandaag op verlekkert, maar vers bloed opstapelen louter om die periode te helpen overbruggen heeft daarom ook op tal van andere posities weinig zin.

ALLES OP JANSSEN
De kwaliteit in de bomvolle ziekenboeg – met ook nog andere potentiële titularissen zoals Koji Miyoshi – weerhield Overmars er dus van om verder de markt op te trekken. Nochtans kreeg Van Bommel de voorbije weken nauwelijks een volwaardige bank bij elkaar gepuzzeld. Ook wanneer iedereen fit is oogt de spoeling achterin en diep in de punt bijzonder dun. Toch mocht een van die schaarse wisselopties beschikken op Deadline Day. Bruny Nsimba verhuist namelijk – al dan niet definitief, waarover nog wat onenigheid bestaat – naar tweedeklasser SK Beveren. Op zich geen ramp: na een vrij veelbelovende start bleef de 22-jarige aanvaller steken op één doelpunt en twee assists in 20 optredens voor Antwerp. Ook bij Van Bommel lag hij ondanks zijn polyvalentie voorin duidelijk niet echt in de bovenste schuif.



Zelfs na de werkweigering en het uiteindelijke vertrek van Michael Frey kwam Nsimba, die op de flank evenmin het vertrouwen kreeg, amper aan de bak. Om de geschorste Janssen te vervangen koos Van Bommel tegen Anderlecht zelfs direct voor Gyrano Kerk. Hoewel de pas gearriveerde huurling al enkele trainingen in de benen had willen we aan zijn debuut niet te veel belang schenken, maar zoals zijn CV al liet vermoeden lijkt ook hij op de zijkanten beter tot zijn recht te komen. Een heel ander profiel dan Janssen, voor wie Van Bommel nu geen zuivere stand-in meer voorhanden heeft. Voortaan blijven de beschikbare alternatieven stuk voor stuk verschillende types, met als gevolg dat het hele systeem moet worden omgegooid telkens de spits verstek geeft. Vingers kruisen dat Janssen haast altijd inzetbaar is.

SLINKS MET STENGS
Op zich is Nsimba geen groot verlies, maar misschien had Overmars toch best nog een nummer negen in huis gehaald. Tenslotte gaat Kerk allicht vooral op rechts de concurrentie aan met Arbnor Muja, die daar profiteert van Stengs zijn nieuwe rol in het centrum. Net als Janssen is Vermeeren zijn partner in crime gelukkig van de partij tegen Union, wanneer Van Bommel nog geen beroep kan doen op Keita. Nadien krijgt de last-minute aanwinst minstens vier matchen de kans om te tonen dat hij een waardige opvolger kan zijn voor Stengs – en mogelijk in één klap ook van Yusuf, met wiens verkoop de Great Old dan een flinke hap van Keita zijn clausule kan financieren – mocht hij komende zomer niet definitief overkomen van Nice. Al kon de Nederlandse smaakmaker één wedstrijd minder op de strafbank zitten.



Antwerp ging echter in beroep tegen de aanvankelijk nochtans vrij milde minnelijke schikking van het bondsparket, dat drie speeldagen effectief vroeg voor zijn naar eigen zeggen onopzettelijke slaande beweging richting Amadou Diawara. Meer dan een poging om zijn sanctie te verminderen een slinkse kneep om Stengs zijn schorsing pas ná de cruciale confrontatie in de Croky Cup te laten ingaan. Missie geslaagd, alleen merkte de bondsprocureur terecht op dat hij er eigenlijk reeds goedkoop vanaf kwam. Waarop het Disciplinair Comité prompt een nog strenger verdict velde. Het stamnummer kreeg zo het deksel op de neus voor haar nogal doorzichtig 'misbruik' van de regels. Vermoedelijk zal verder beroep dan ook geen zoden aan de dijk meer brengen. De straf nu gewoon aanvaarden lijkt een beter idee.

TIJD VOOR KEITA
Bovenop de krakers tegen Club Brugge en Genk die hij sowieso zou missen staat Stengs in dat geval ook tegen Eupen en OH Leuven aan de kant. Samen met de vacature van stand-in voor Janssen, dankzij het vertrek van Paul Onuachu de gedoodverfde Gouden Stier, die niet werd ingevuld en zelfs nog meer openstaat dan voorheen misschien wel een tweede verkeerde inschatting op Deadline Day. Al ruilt Van Bommel die iets minder belangrijke duels wellicht met plezier in voor Stengs zijn aanwezigheid in de eerste van twee clashes tegen Union. In de tussentijd krijgt Keita bovendien de tijd om zich rustig in te werken op de Bosuil, wie weet geraakt tegen dan zelfs nog wat extra volk opgelapt. Of hoe Antwerp, ongeacht de uitkomst, ondanks het statement van de bond aan het langste eind lijkt te trekken.

AD

POLL: Antwerp had nog een spits moeten aantrekken

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

7
7
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carrière van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

49
49
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

27
27
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

134
134
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

122
122
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

215
215
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

187
187
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

415
415
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

58
58
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

217
217
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

219
219
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

129
129
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

522
522
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

244
244
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

169
169