Exit Mignolet: Club Brugge verrast met bizarre Parker-deal

Exit Mignolet: Club Brugge verrast met bizarre Parker-deal

In de vaderlandse competitie staat Club Brugge voor een serieuze inhaalrace wil het een vierde titel op rij in de wacht slepen, in de achtste finale van de Champions League hoopt Blauw-Zwart dan weer geen mal figuur te slaan. De wintermercato lijkt dan ook een ideale gelegenheid om een aantal zaken bij te stellen. Alleen doet het eerste wapenfeit in Westkapelle meteen de wenkbrauwen fronsen.


Wie dacht dat Tom Caluwé, die onder het toeziend oog van Vincent Mannaert bezig is aan zijn eerste transferperiode als sportief directeur in Brugge, zomaar direct buidel diep in de mag tasten komt straks wellicht bedrogen uit. Afgelopen zomer spendeerde Club tenslotte reeds een slordige 50 miljoen om de kleedkamer van vers bloed te voorzien. Investeringen die, met uitzondering van Dedryck Boyata en recordaankoop Roman Yaremchuk, in Europa alleszins rendeerden. In de tweede helft van het seizoen vertrouwt de landskampioen op nieuwe coach Scott Parker om uit de aanwezige individuele kwaliteit ook in de Jupiler Pro League een stevig geheel te smeden. Veel meer dan een aantal subtiele correcties hoeven we, behoudens verrassende vertrekkers, in januari dus niet te verwachten in Jan Breydel.

DESTANOGLU VS. BURSIK
Een van die kleinere dossiers betreft de doublure voor Simon Mignolet. Diens huidige back-up Senne Lammens is tenslotte op weg naar Leeds, en dus heeft Club nood aan een nieuwe nummer twee onder de lat. Even leek dat Ersin Destanoglu te worden, een 22-jarige Turk met een marktwaarde van negen miljoen en bijna 100 wedstrijden voor Besiktas achter de kiezen. Op het eerste gezicht niet iemand die bereid is om nog drie jaar tweede viool te spelen. Mignolet brak zijn lucratief contract recent open tot medio 2026, wanneer hij 38 jaar zal zijn. Dat hij tot dan de vaste titularis blijft tussen de palen valt niet uit te sluiten. De vermeende belangstelling in Destanoglu was in dat opzicht enigszins bizar, al valt de keuze nu blijkbaar wel op een minder dure leeftijdsgenoot met op veel vlakken een gelijkaardig profiel.



Naar verluidt zet Josef Bursik namelijk weldra zijn kribbel in Westkapelle. Hij beschikt eveneens al over de nodige dosis ervaring: 53 duels voor de Engelse tweedeklasser Stoke City om precies te zijn, waar de Engels jeugdinternational net zoals Destanoglu de laatste tijd gaandeweg het vertrouwen verloor. Toch legt ook Bursik vrij fraaie adelbrieven voor om vrijwillig ergens in het buitenland de bank te gaan verwarmen. Net zoals dat bij Lammens het geval is loopt zijn contract binnenkort overigens af, Blauw-Zwart betaalt vermoedelijk dus nog minder dan zijn geschatte marktwaarde van een tweetal miljoen. Lammens combineerde zijn taak als bankzitter bij de hoofdmacht trouwens met sporadische optredens voor Club NXT, een dubbele rol waar zijn toekomstige vervanger tevens nog voor in aanmerking komt.

GEEN BELGISCHE BACK-UP
Doorgaans rekent Nicky Hayen echter op Nick Shinton, in wie Club niet genoeg gelooft om hem een rij te laten opschuiven in de pikorde. Ook hij is bezig aan de laatste maanden van zijn verbintenis, mogelijk trekt de doelman dezelfde conclusies en gaat hij elders op zoek naar speelminuten. Het duo beseft dat ze te lang moeten wachten op een kans achter hun ongenaakbare concurrent, het geduld om hem ooit op te volgen kunnen beiden niet meer opbrengen. Benieuwd of Bursik, voor wie ongetwijfeld wel een concreet sportief traject werd uitgestippeld, daarvan volledig op de hoogte is. Hoe dan ook een koopje dus, die vooral de stempel van Parker draagt – bij Bournemouth liet hij al een oogje op hem vallen. Vanuit dat perspectief lijkt het talentvolle sluitstuk een potentiële buitenkans die weinig risico inhoudt.



Mocht er iets gebeuren met Mignolet heeft Parker voortaan alvast een volwaardig alternatief achter de hand. Maar of we Bursik anders veel aan het werk zullen zien in Jan Breydel? Ondanks zijn akkoord met de perspectieven die Club hem vandaag biedt kan de Engelsman het wachten sneller beu geraken. De afgelopen drie seizoenen kwamen Mignolet zijn stand-ins in totaal vier keer in actie, Ethan Horvath hield het daarom ook al vlug voor bekeken. Een geruisloze doortocht valt dus zeker niet uit te sluiten. Had de landskampioen in plaats van een buitenlandse back-up dan niet beter gewoon geopteerd voor een iets meer ervaren landgenoot als reservekeeper, zoals pakweg Ortwin De Wolf of Louis Bostyn die blijkbaar voor het oprapen liggen – Hendrik Van Crombrugge is overgekwalificeerd voor de vacature?

EXIT MIGNOLET?
In normale omstandigheden voldoen de Bruggelingen dan wel vmpt aan de voorschriften op het wedstrijdblad, een Belgisch paspoort komt op die positie altijd handig van pas. Bovendien zijn zij nog iets goedkopere en op de korte termijn misschien zelfs betrouwbaardere pistes. Of broedt Blauw-Zwart op andere plannen? Op zijn oude dag, relatief voor een doelman, wekt Mignolet dankzij zijn prima prestaties nog steeds de nodige interesse. De 35-voudige Rode Duivel wordt zelfs geregeld gelinkt aan Europese subtoppers, die op het kampioenenbal nog maar eens merkten hoe hij verre van versleten is. Wat indien er vroeg of laat een interessant aanbod binnenstroomt dat niet alleen Mignolet zelf kan bekoren, die dan allicht bedankt wordt voor zijn bewezen diensten, maar Club zelfs nog een degelijke compensatie oplevert?



Een scenario dat men in Jan Breydel bij voorkeur vermijdt, al is het niet ondenkbaar. Wie weet heeft de drievoudig Doelman van het Jaar wel geen zin in een seizoen zonder Champions League, of zelfs Europees voetbal in het algemeen. Hoewel het een gezond financieel beleid voert, en dus niet meteen moet panikeren zonder die extra inkomsten, verdwijnt in dat geval alleszins een absolute grootverdiener uit de boeken. In hun achterhoofd houden de immer voorbereide Mannaert en Bart Verhaeghe er toch voorzichtig rekening mee. Voor de komst van Mignolet, die elke cent ruimschoots waard bleek, waren zij lang op zoek naar stabiliteit tussen de palen. Een tocht door de woestijn die ze niet willen herhalen. Anticiperen is dus de boodschap, met Bursik als eerste bewijs dat die operatie langzaam wordt ingezet.

GOUDEN SCHOEN(EN)
Mocht het op een dag werkelijk afscheid nemen van Mignolet trekt Blauw-Zwart ongetwijfeld nog de portefeuille open voor een direct inzetbare versterking onder de lat, met wie Bursik vervolgens de strijd moet aanbinden. De hoop dat zijn troonopvolger uit de eigen academie afkomstig zal zijn heeft men in Westkapelle anderhalf jaar na de exit van Horvath alvast opgeborgen. Zondag tegen Anderlecht verdedigt Mignolet – de laatste tijd net iets minder onfeilbaar – al voor de 169ste keer het Brugse doel, sinds Stijn Stijnen (207) komt niemand in de buurt. Zijn uiteindelijke vervanger heeft dus sowieso grote en straks waarschijnlijk zelfs gouden schoenen te vullen. Of dat dan Bursik of toch nog iemand anders wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Al wacht Club liefst zo lang mogelijk om dat te ontdekken.

AD

POLL: Vindt u dat een tweede doelman altijd een Belg moet zijn?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach</strong>
Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach

Club Brugge's keuze voor Nicky Hayen als interim-hoofdcoach werd aanvankelijk met grote scepsis ...

87
87
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'

Manchester City sneuvelde afgelopen woensdag op pijnlijke wijze uit de Champions League. De Engelse ...

15
15
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp

Antwerp FC wil dit weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste punten in de Champions' Play-Offs ...

104
104
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'

RSC Anderlecht gaat zaterdagavond op bezoek bij KRC Genk, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen de ...

134
134
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

485
485
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

43
43
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

56
56
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

72
72
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

193
193
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

55
55
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

171
171
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

488
488
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

661
661
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

530
530
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven h&eacute;&eacute;l zuur te maken in de strijd om de ...

139
139