Anderlecht grote verliezer bij Van Crombrugge-deal

Anderlecht grote verliezer bij Van Crombrugge-deal

RSC Anderlecht bereidt een serieuze besparingsronde voor, waarbij verschillende grootverdieners plaats moeten ruimen met het doel om financiële ademruimte te creëren. Hendrik Van Crombrugge mag alvast beschikken in het Lotto Park, de aanvoerder zou er naar verluidt 1,6 miljoen euro per jaar verdienen. Door zijn mindere prestaties dit seizoen moet Anderlecht echter niet jackpot verwachten bij een eventuele verkoop. Sterker nog, het ideale momentum om Van Crombrugge voor flink wat geld te verkopen is al lang voorbij.


OP ZOEK NAAR 7 MILJOEN

De spelerslonen van Anderlecht bedragen zowat 30 miljoen euro. Enkel bij Club Brugge ligt de loonmassa nog hoger. Het is duidelijk dat Sporting dus dringend moet ingrijpen in het salarisbudget, het is de bedoeling om in januari maar liefst 7 miljoen euro aan salarissen te lozen. Eén van de voornaamste slachtoffers van de geplande besparingsronde is Hendrik Van Crombrugge, die in het Lotto Park naar verluidt zo’n 1,6 miljoen euro per jaar verdient. “Het bestuur zei me dat het beter is dat ik vertrek”, zei de aanvoerder vorig weekend na de wedstrijd tegen Union SG.“Ze moeten strategische beslissingen maken om de club weer financieel gezond te maken en ik pas niet meer in de plannen.” Economisch gezien valt de geplande verkoop van Hendrik Van Crombrugge vanuit het standpunt van Anderlecht goed te begrijpen. Sporting kan een transfersom vangen bij een verkoop van hun aanvoerder, terwijl er met Bart Verbruggen een groot talent staat te drummen om de nummer één te worden. Van Crombrugge is bovendien niet aan zijn beste seizoen bezig bij Anderlecht, maar die laatste argumentatie is een mes die langs twee kanten snijdt

 ZWAKKE ONDERHANDELINGSPOSITIE

Indien Bart Verbruggen de kans krijgt om eerste doelman te worden bij Anderlecht, dan is de kans op een sportieve minderwaarde erg beperkt. De 20-jarige Nederlander depanneerde al enkele keren tussen de palen en daarin liet hij telkens een goede en veelbelovende indruk na. Tegen Sporting Charleroi verving hij al succesvol Hendrik Van Crombrugge, die toen afwezig was wegens ziekte. “Wat ons betreft was dat niet noodzakelijk een verzwakking”, beoordeelde Het Nieuwsblad. “Van Crombrugge wisselt dit seizoen te vaak goede met slechte momenten af.”Anderzijds stellen de verminderde sportieve prestaties van Hendrik Van Crombrugge, in combinatie met de ‘lichte dwang’ voor een verkoop, Anderlecht in een erg zwakke onderhandelingspositie tegenover geïnteresseerde clubs. Iedereen weet namelijk dat Anderlecht dringend harde cash nodig heeft en door het tegenvallende seizoen van Van Crombrugge vertegenwoordigt hij tegelijkertijd ook geen al te grote marktwaarde. De grootste winst van Anderlecht in deze is dan eerder het lozen van zijn flinke salaris, dat dus naar verluidt 1,6 miljoen euro bedraagt.

VAN CROMBRUGGE IN VERVAL

Hendrik Van Crombrugge speelde dit seizoen uiteraard ook enkele heel sterke wedstrijden, denk bijvoorbeeld aan de Europese matchen tegen Young Boys Bern en Silkeborg, maar die wisselde hij al te veel af met veel momenten van onzekerheid. L’Avenir meldde reeds in november dat er achter de schermen geruchten de ronde deden bij Anderlecht dat zijn plaats als nummer één toen al ter discussie stond, en dat Verbruggen zijn kans verdiende. Van Crombrugge maakt dit seizoen veel individuele fouten, en sinds zijn rugoperatie haalt hij precies niet meer zijn aloude hoge niveau.

Twee jaar geleden vochten hij en Simon Mignolet een onderlinge strijd uit wie de beste doelman van de Belgische competitie was, hij hield Anderlecht vaak recht met zijn knappe saves en met zijn groot voetballend vermogen, maar dit seizoen staat Van Crombrugge zelfs niet op de foto. De 29-jarige keeper pakt opmerkelijk veel minder punten dan voorheen en hij liet zich ook al meermaals betrappen op enkele dure foutjes. Van Crombrugge keept dit seizoen precies met de daver op het lijf en hij straalt ook amper vertrouwen uit.Op basis van de cijfers (expected goals tegen en het reële aantal tegendoelpunten), pakt Hendrik Van Crombrugge 30% minder punten voor Anderlecht dan tijdens het vorige seizoen. In vergelijking met zijn eerste (top)seizoen bij Anderlecht (2019/20) is die afname zelfs een onwaarschijnlijke 60%.

Het is dan ook geen verrassing dat het reddingspercentage van Hendrik Van Crombrugge het laagste is van zijn laatste drie seizoenen. Hij redt gemiddeld 67% van zijn geïncasseerde doelpogingen en dat is niet meteen een indrukwekkend cijfer. Van Crombrugge is daarmee pas de tiende best presterende doelman in de Jupiler Pro League, na Gaetan Coucke ( Mechelen), Lennart Moser ( Eupen), Daniel Schmidt (Sint-Truiden), Marko Ilic (KV Kortrijk), Jean Butez (Antwerp FC), Radoslaw Majecki (Cercle Brugge), Arnaud Bodart (Standard), Paul Nardi (AA Gent) en Maarten Vandevoordt ( Genk).

DE GEMISTE GOUDEN DEAL

Verkopen op het juiste moment is een kunst. En in het geval van Hendrik Van Crombrugge moest dat in de vorige zomer gebeuren. PSV Eindhoven meldde zich toen al voor de tweede keer bij Anderlecht, wat erop wees dat de Nederlandse topclub dolgraag een transferdeal wilde afsluiten met Sporting. Sterker nog, Eindhovens Dagblad schreef zelfs dat de Eindhovenaren “er veel voor over” hadden om Van Crombrugge naar het Philips Stadion te halen. Volgens de krant moest de doelman van Anderlecht meerdere miljoenen kosten, maar PSV had er veel voor over om in het hok weer een echt onomstreden sluitpost te hebben.Ook een transfer van Hendrik Van Crombrugge naar Burnley FC was in de vorige zomermercato eventjes een optie, maar Vincent Kompany schakelde uiteindelijk (en ook tevergeefs) door naar … Bart Verbruggen. Uiteindelijk bleef Van Crombrugge dus op post bij Anderlecht, maar daardoor wordt de Belgische recordkampioen nu dusdanig onder druk gezet om de aanvoerder te verpatsen, iets wat met zijn mindere prestaties dit seizoen ongetwijfeld geen gemakkelijke opdracht zal worden. Volgens Transfermarkt.nl wordt zijn marktwaarde op 4 miljoen euro geschat, al zal Anderlecht bezwaarlijk mogen hopen op een transfersom van die omvang.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Anderlecht moet Van Crombrugge verkopen

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"

De Rode Duivels begonnen indrukwekkend aan hun oefenwedstrijd in Duitsland, waar ze na acht minuten ...

48
48
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"

De Jonge Duivels sloten maandag hun stage in Spanje af met een 3-2-zege tegen Japan, waardoor ze hun ...

16
16
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'

Bij Union scheert Loïc Lapoussin op sportief vlak hoge toppen, maar de flankaanvaller komt ...

15
15
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"

De Rode Duivels lijken helemaal herboren te zijn onder Domenico Tedesco. Vrijdag namen ze al een ...

192
192
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"

België speelt om 20u45 tegen Duitsland. De Rode Duivels moeten tonen dat ze stappen zetten onder ...

75
75
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"

België wist al sinds het vorige EK niet meer te winnen van een topploeg. Toen wisten ze Portugal ...

36
36
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"

België neemt het vanavond op tegen Duitsland. Domenico Tedesco roteert amper en voerde slechts twee ...

198
198
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing

België neemt het om 20u45 op tegen Duitsland. Na de 0-3-zege in Zweden vragen velen zich uiteraard ...

486
486
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'

KRC Genk heeft een aantal spelers in de rangen die zeker mogen dromen van een toptransfer. Zelfs de ...

249
249
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"

Jan Vertonghen kende een sterk WK en snoerde de criticasters de mond. Nadat hij was aangepast aan ...

184
184
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'

Divock Origi en Charles De Ketelaere kennen een zeer matig seizoen bij AC Milan. De twee Belgen ...

137
137
Bounida op weg naar toptransfer?
Bounida op weg naar toptransfer?

Ajax wist Rayane Bounida weg te halen bij RSC Anderlecht. Zijn eerste jaar is er een met vallen en ...

278
278
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"

KRC Genk was bijzonder boos dat Bryan Heynen en Mike Trésor niet werden opgeroepen voor de Rode ...

596
596
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'

Na de nederlaag in de Klassieker tegen Feyenoord van afgelopen weken dreigt Ajax voor het eerst ...

39
39
'Terugkeer naar Londen voor Eden Hazard?'
'Terugkeer naar Londen voor Eden Hazard?'

Een van de redenen waarom Eden Hazard afscheid nam als Rode Duivel is het gebrek aan speelminuten op ...

215
215