Parker & Club Brugge maken cruciale fout

Parker & Club Brugge maken cruciale fout

Dag op dag een jaar na de aanstelling van Alfred Schreuder stond Scott Parker dinsdag voor het eerst op het oefenveld in Westkapelle. Daags voordien beleefde de nieuwe coach van Club Brugge reeds zijn vuurdoop voor de Belgische pers. De indruk die hij maakte tijdens die eerste kennismaking doet op bepaalde vlakken echter niet bepaald het beste vermoeden. Of beging de landskampioen vooral zélf een potentieel peperdure inschattingsfout?


Het zijn drukke dagen voor de 42-jarige Engelsman, van wie op oudjaar bekend geraakte dat hij het roer zou overnemen van Carl Hoefkens – pas drie dagen eerder op kant geschoven. In een razendsnel rekruteringsproces won Parker zo het pleit van onder andere zijn landgenoot Steven Gerrard, een veel grotere naam en uiteraard ook meer charismatische figuur. 'Steven Gerrard Bruges Army' bekt voor het publiek in Jan Breydel, dat net zoals de kleedkamer blijkbaar dringend nood had aan een frisse wind, alleszins net iets lekkerder. In plaats van 'Stevie G' staat straks dus evenwel 'Scotty P' langs de zijlijn in Jan Breydel. Benieuwd of hij er even vlug als Schreuder in slaagt om iedereen achter zich te scharen en de Brugse harten te veroveren. Dat zal dan in de eerste plek óp het veld moeten gebeuren.

MOEDERZIEL ALLEEN
Met goede resultaten, liefst gekoppeld aan aantrekkelijker voetbal. Tijdens zijn mediaverplichtingen maakte Parker, strak in het pak, maandag tenslotte vooral een nerveuze indruk. Enigszins bedeesd en schuchter ook: ondanks de blijde gebeurtenis viel op zijn gelaat zelden een glimlach te ontwaren. Die onwennigheid had ergens wel zijn charme, zijn rustige houding en kalme uitstraling komt handig van pas in deze hectische periode. Toch oogde Schreuder, nochtans minder ervaren als T1 op het hoogste niveau, destijds een pak zelfverzekerder. In dat opzicht liet Parker bij zijn presentatie wat te wensen over. Opvallend overigens hoe de kersverse trainer moederziel alleen plaatsnam voor de verzamelde pers. Niet geflankeerd door het bestuur dus, dat al langer verkiest om op de achtergrond te blijven.Hoefkens en Schreuder kregen bij hun voorstelling evenmin het gezelschap van Bart Verhaeghe of Vincent Mannaert – de nieuwe sportief directeur Tom Caluwé liet de gelegenheid eveneens aan zich voorbijgaan. De laatste coach met wie het duo gewillig op de foto ging was Philippe Clement. Club is toe aan een vierde oefenmeester op amper een jaar tijd, maar of dat getuigt van slecht management? Clement en Schreuder werden simpelweg weggeplukt door grotere ploegen als AS Monaco en Ajax, dat naar verluidt nu tevens aan Mannaert zijn mouw trekt. Gezien het succes in de Champions League valt zelfs Hoefkens bezwaarlijk een echte miscast te noemen. Toch bleek zijn krediet bijzonder beperkt. Ondanks de historische hoogtepunten in Europa was het geduld na nauwelijks een halfjaar reeds op.

SAAIE SCHOOLMEESTER
Niet in het minst in de tribune, rotverwend door de recente hoogconjunctuur. Al verloor ook Mannaert zelf, die apart een woordje uitleg bij de trainerswissel verschafte, gaandeweg het geloof. "De intenties waren er, maar de drive, spirit en houvast waren weg", aldus de CEO, om de hand vervolgens deels in eigen boezem te steken en ook de spelers nogmaals op hun plichten te wijzen. Niet alles was dus de schuld van Hoefkens, die niettemin het gelag betaalde voor de huidige crisis en als eerste coach sinds Juan Carlos Garrido in 2013 de laan werd uitgestuurd. Behalve diens opvolger Michel Preud'homme zong sindsdien niemand het langer uit dan 2,5 jaar, exact de termijn waarvoor Parker werd vastgelegd. Dat in de technische staf plaats werd gemaakt voor zijn assistenten is alvast een blijk van vertrouwen.Zelf ziet de voormalige middenvelder, onder de indruk van de professionele omkadering en structuur in Westkapelle, de samenwerking helemaal zitten. "Het is een eer om hier te zijn. Dit is de juiste plaats voor mij. Ik denk dat dit een geslaagd huwelijk wordt", aldus Parker, fervent aanhanger van de leuze No Sweat/No Glory. Naast dominantie in balbezit streeft hij naar dynamisch voetbal, met de nadruk op inzet en mentaliteit – wie vond dat het de laatste tijd aan strijdlust ontbrak zal het graag horen. Van de zelfverklaarde fit lijkt dus wel degelijk sprake. De jonge T1 omschrijft zichzelf voorts nog als een "gepassioneerde, intense en enthousiaste coach". De op het eerste gezicht saaie schoolmeester, wat tevens van Schreuder en Clement kon worden gezegd, past zo alleszins in de lijn van zijn voorgangers.

ONBEKEND TERREIN
Al waren Hoefkens en Leko toch net iets meer rock-'n-roll. En, zoals Clement, vertrouwd met de interne keuken én competitie in zijn geheel. Parker daarentegen geeft toe dat hij zich op volstrekt onbekend terrein begeeft. Logisch gezien de snelle gang van zaken, maar zijn discours oogde nogal onvoorbereid. Aan lof voor de geschiedenis en huidige werking van Blauw-Zwart geen gebrek, maar concreet ingaan op sportieve kwesties? Veel wijzer dan zijn focus op de ontwikkeling van talentvolle jongeren werden we niet. "Uit respect voor mijn voorgangers", aldus Parker, die het niet fair vond om een gedetailleerde analyse te maken. Daarover beschikt de Engelsman naar eigen zeggen nog over te weinig informatie. Niet dat hij zomaar blind de sprong waagt. Parker weet in zekere mate welk vlees hij in de kuip heeft.Een aantal sterkhouders stonden naar verluidt zelfs op zijn radar bij Bournemouth en Fulham. "Ik ken de individuele spelers. De kern ziet er goed uit" klonk het zonder verdere commentaar. Toch heeft hij nog heel wat studeerwerk voor de boeg. "Ik ben nog maar net ingestapt in dit verhaal en dus nog niet van alles op de hoogte. Natuurlijk bekeek ik al wat beelden, maar eerst moet ik de selectie zelf zien", aldus Parker, die volgens Mannaert straks mag aangeven waar hij eventueel vers bloed kan gebruiken. Nochtans valt er geen tijd meer te verliezen, met behulp van zijn vertrouwde assistenten om het werk te verlichten schiet de trainer best op met zijn evaluatie. "Mijn job is nu om vlug de problemen aan te duiden en beter te worden. Ik weet waar ik naartoe wil", beseft hij alvast wat van hem wordt verwacht.

VERSCHIL MET SCHREUDER
Hopelijk kan Parker de kleedkamer wél in mum van tijd begeesteren, want zondag wacht al een bezoek aan autoritaire leider KRC Genk. Een cruciale wedstrijd om de titelkansen gaaf te houden: en of er in zijn debuut direct veel op het spel staat. Meteen een stevige waardemeter ook voor de nieuwe T1, die volgens Mannaert op korte termijn voor meer stabiliteit kan zorgen om zo het tij te keren. Al begrijpt de CEO dat het kort dag wordt om die kentering al in de Cegeka Arena, waar weliswaar toch reeds een paar nuances zichtbaar zouden mogen zijn, in te zetten. "Voor een analyse van de tegenstanders was het nog te vroeg, maar dat is naar analogie met Schreuder een jaar geleden. Het is aan ons om hem de nodige info te bezorgen", vertelde Mannaert nog. Alleen vergeet hij dan enkele essentiële verschillen.Qua timing en kloof met de koploper zijn de omstandigheden vergelijkbaar, maar Schreuder zijn eerste opdracht stond pas een week later op het programma. Tussendoor kreeg hij zelfs de kans om tijdens de winterstage in Marbella, twee oefenmatchen incluis, zijn draai te vinden. Een luxe die Parker zich niet kan permitteren. Hij moet vol aan de bak met een loodzwaar tweeluik tegen Genk en Anderlecht. Dan had Schreuder met STVV en Standard een gemakkelijkere inloopperiode alvorens Union in de ogen te kijken. Met een acht op 15 na vijf duels bleek de balans aanvankelijk dan nog niet bijster positief. Eenzelfde tussentijds rapport en Club mag na de bekeruitschakeling wellicht tevens een kruis maken over een vierde opeenvolgende titel. Vlot uit de startblokken schieten wordt zo nagenoeg een vereiste.

DRUK OP DE KETEL

Nog voor hij goed en wel gesetteld is in Westkapelle staat er voor Parker dus al flink wat druk op de ketel. Misschien hadden Mannaert en Verhaeghe de bruggen met Hoefkens dan toch beter nog iets vroeger opgeblazen. Is het niet al voor de WK-break dan wel na de bekerexit, zodat tenminste louter de sowieso reeds verstoorde voorbereiding tegen OH Leuven in het gedrang kwam. In plaats daarvan begint diens opvolger meteen met het mes op de keel aan zijn taak. Of de serene Engelsman zich ten volste bewust is van die nijpende situatie zal moeten blijken. Bij de eerste ontmoeting leek het van niet, al is wat zich tussen de lijnen afspeelt nog altijd het enige wat telt. Een goede afloop tegen Genk en Anderlecht, en voor je het weet schalt 'Scott Parker Bruges Army' alsnog van de tribunes.

AD

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Denkt u dat Parker voldoende voorbereid oogt?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"

De Rode Duivels begonnen indrukwekkend aan hun oefenwedstrijd in Duitsland, waar ze na acht minuten ...

0
0
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"

De Jonge Duivels sloten maandag hun stage in Spanje af met een 3-2-zege tegen Japan, waardoor ze hun ...

11
11
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'

Bij Union scheert Loïc Lapoussin op sportief vlak hoge toppen, maar de flankaanvaller komt ...

12
12
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"

De Rode Duivels lijken helemaal herboren te zijn onder Domenico Tedesco. Vrijdag namen ze al een ...

179
179
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"

België speelt om 20u45 tegen Duitsland. De Rode Duivels moeten tonen dat ze stappen zetten onder ...

73
73
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"

België wist al sinds het vorige EK niet meer te winnen van een topploeg. Toen wisten ze Portugal ...

36
36
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"

België neemt het vanavond op tegen Duitsland. Domenico Tedesco roteert amper en voerde slechts twee ...

195
195
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing

België neemt het om 20u45 op tegen Duitsland. Na de 0-3-zege in Zweden vragen velen zich uiteraard ...

483
483
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'

KRC Genk heeft een aantal spelers in de rangen die zeker mogen dromen van een toptransfer. Zelfs de ...

245
245
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"

Jan Vertonghen kende een sterk WK en snoerde de criticasters de mond. Nadat hij was aangepast aan ...

183
183
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'

Divock Origi en Charles De Ketelaere kennen een zeer matig seizoen bij AC Milan. De twee Belgen ...

134
134
Bounida op weg naar toptransfer?
Bounida op weg naar toptransfer?

Ajax wist Rayane Bounida weg te halen bij RSC Anderlecht. Zijn eerste jaar is er een met vallen en ...

275
275
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"

KRC Genk was bijzonder boos dat Bryan Heynen en Mike Trésor niet werden opgeroepen voor de Rode ...

590
590
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'

Na de nederlaag in de Klassieker tegen Feyenoord van afgelopen weken dreigt Ajax voor het eerst ...

39
39
'Terugkeer naar Londen voor Eden Hazard?'
'Terugkeer naar Londen voor Eden Hazard?'

Een van de redenen waarom Eden Hazard afscheid nam als Rode Duivel is het gebrek aan speelminuten op ...

213
213