Winteroffensief bij Anderlecht met 3 topdeals

Winteroffensief bij Anderlecht met 3 topdeals

RSC Anderlecht heeft één grote prioriteit in de huidige wintermercato. Sporting zoekt een spits met heel specifieke kwaliteiten: de nieuwe spits is fysiek sterk, balvast, groot van gestalte en het liefst van al bezit hij ook een groot scorend vermogen. Dat is een complexe opdracht voor het financieel frêle Anderlecht, dat vandaag nog steeds elke euro twee keer moet omdraaien, maar dat maakt de zoektocht zeker niet minder interessant.


WIE VAN DE DRIE?

Volgens L’Avenir staan er alvast drie namen met stip genoteerd bij de Brusselaars: Sory Kaba (FC Midtjylland), Dion Drena Beljo (NK Osijek) en Casper Tengstedt (Rosenborg BK). Elk van deze spitsen heeft zijn eigen unieke kwaliteiten en is op één of andere manier een bijzonder interessant target voor Anderlecht. Wij maken alvast de afweging of Kaba, Beljo en Tengstedt wel aan de hoge opgelegde voorwaarden voldoen om op de korte termijn de nieuwe Anderlecht-spits te worden.

SORY KABA (FC MIDTJYLLAND)

De Guineeër bewees vorig seizoen nog zijn scorend vermogen op uitleenbasis bij Oud-Heverlee Leuven, waar hij in totaal 10 doelpunten scoorde in 26 competitiewedstrijden. Sory Kaba (1 meter 90) heeft alvast zijn gestalte mee en hij is ook fysiek sterk en balvast. De 27-jarige toonde zich aan den Dreef vooral erg efficiënt in de zone van de waarheid. Hij zette toen namelijk 28% van zijn kansen om in een doelpunt, waarmee hij vorig seizoen zelfs derde efficiëntste spits in de Jupiler Pro League was.

Enkel Bas Dost (toen Club Brugge, 35%) en Michael Frey (Antwerp FC, 29%) hadden nog minder kansen nodig om een doelpunt te scoren. Zo’n type zou dus wel erg welkom zijn voor Anderlecht. Maar Sory Kaba heeft naast zijn efficiëntie in de box nog veel meer kwaliteiten te bieden. Hij is een echt winnaarstype die steeds aanwezig is in de zestien meter en die bovendien ook sterk is met de rug naar het doel. Kaba heeft ook veel drive en hij wil zijn tegenstanders altijd van antwoord dienen.



Daarnaast kan de Guineeër met zijn fysieke kracht, lengte en présence ook perfect gebruikt worden als targetman. De combinatie van deze kwaliteiten, samen met zijn neus voor doelpunten, vult exact de beschrijving in die Anderlecht beoogt in de zoektocht naar een nieuwe centrumspits. Dat Jesper Fredberg en Brian Riemer de Deense spelersmarkt kennen, helpt daar uiteraard ook bij. De marktwaarde van Kaba wordt momenteel geschat op 2,5 miljoen euro, waardoor Anderlecht wel een flinke financiële investering zal moeten doen om hem naar het Lotto Park te kunnen halen.

DION DRENA BELJO (NK OSIJEK)

Dion Drena Beljo is zelfs nog groter dan Sory Kaba, want de 20-jarige spits meet maar liefst 1 meter 95. Het Kroatische talent was vorig seizoen de derde meest scorende speler in de Kroatische competitie en in de huidige jaargang bezet hij alweer de vierde plaats met tien treffers achter zijn naam. De Kroaat is trouwens zeker geen volslagen onbekende voor Anderlecht, want in de vorige zomermercato stond hij ook al op het lijstje van Peter Verbeke en zijn scoutingsteam.

De Kroatische spits is vandaag gegeerd wild op de transfermarkt want hij wordt ook het hof gemaakt door tal van andere Europese clubs. Vorig seizoen leek Dion Brena Beljo zelfs op weg naar West Ham United, dat maar liefst 10 miljoen euro veil had voor hem, maar toen kozen The Hammers uiteindelijk voor Gianluca Scamacca (Sassuolo, 36 miljoen euro). Daarnaast werd Beljo ook genoemd bij Borussia Dortmund, VfL Wolfsburg, VfB Stuttgart, Borussia Mönchengladbach en FC Basel.



Dat zijn alvast niet de minste clubs en dat is een belangrijke indicatie dat Anderlecht echt wel een kwalitatieve spits op het oog heeft. SudPresse meldde ondertussen dat hoofdscout Dries Belaen de spits heeft bekeken bij NK Osijek én dat Sporting de eerste verkennende gesprekken heeft gevoerd met de clubleiding van Osijek. Anderlecht zou zelfs een waar koopje kunnen doen, want Dion Brena Beljo kostte afgelopen zomer nog 10 miljoen euro maar ondertussen daalde de vraagprijs van Osijek naar 5 miljoen euro. Dat is dus de helft van de initiële prijs waardoor Beljo een echt ‘koopje’ is.

CASPER TENGSTEDT (ROSENBORG BK)

De 22-jarige Deense spits werd vorige zomer door Rosenborg BK weggehaald bij AC Horsens voor een half miljoen euro, maar die beperkte investering heeft hij ondertussen al dubbel en dik terugbetaald. Casper Tengstedt scoorde vorig seizoen al 15 doelpunten in 14 competitiewedstrijden, en hij gaf daarin ook nog eens 6 assists. Met een waanzinnig gemiddelde van 1,07 doelpunt per wedstrijd komt hij aardig in de buurt van Paul Onuachu bij KRC Genk, de vlotst scorende speler in de Jupiler Pro League, die momenteel een waanzinnige 1,19 doelpunt per wedstrijd laat noteren.

Casper Tengstedt, die ‘slechts’ 1 meter 85 meet, weet ook één op drie van zijn doelkansen om te zetten in een effectief doelpunt, en dat is een indrukwekkende ratio als centrumspits. Het mag dan ook niet verbazen dat Anderlecht de 22-jarige heeft geïdentificeerd als mogelijke aanwinst in de huidige wintermercato, want Sporting heeft dringend nood aan aanvallende en vlotscorende versterking. Enig probleem: volgens Adresseavisen wil Rosenborg BK alleen maar settelen voor een verkoop aan 5 miljoen euro. Kjetil Rekdal is de coach van Rosenborg BK en hij prees zijn spits al meermaals de hemel in.



“Hij is een fantastische afwerker. Hij is goed wanneer hij kansen krijgt. Zijn vorm is buiten alle verwachtingen. Hij is een uitstekende spits en hij is bovendien ook nog jong. We kunnen alleen maar hopen dat we hem kunnen houden”, aldus Rekdal. De algemene verwachting is dat de spits weldra onhoudbaar wordt voor de Noorse topclub. Jacob Krüger, de makelaar van Tengstedt, ontkent alvast niet dat er ‘iets kan gebeuren’ met zijn cliënt in de eerstkomende wintermercato. Naast de interesse van Anderlecht ligt ook het Italiaanse Genoa op de loer voor hem.

POLL: Wie moet Anderlecht halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

74
74
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

39
39
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

289
289
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

391
391
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

305
305
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

336
336
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

202
202
<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

264
264
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

112
112
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

419
419
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"

RSC Anderlecht haalde in januari Mads Kikkenborg naar Brussel. De Deense doelman kwam nog niet in ...

192
192
<strong>Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem</strong>
Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem

Het probleem van Union SG van dit seizoen ligt duidelijk in de topmatchen. We haalden het al voor de ...

69
69
<strong>Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen</strong>
Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen

Bij RSC Anderlecht gaan er in de zomer de nodige transfers plaatsvinden. Paars-Wit wil de nodige in- ...

214
214
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

665
665
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

461
461