Riemer bepaalt eerste toptarget bij Anderlecht

Riemer bepaalt eerste toptarget bij Anderlecht

Brian Riemer bezorgt RSC Anderlecht een ware make-over met fris, intensief en dominant voetbal. Zo’n speelwijze vraagt uiteraard veel energie van de spelers en daarom is Adrien Trebel een cruciale pion in de tactiek van de Deense coach. Het - dikbetaalde - contract van de Fransman loopt eind dit seizoen af bij Sporting maar de Brusselaars moeten op z’n minst overwegen om hem een nieuwe verbintenis voor te schotelen. Weliswaar aan fel verminderde financiële voorwaarden uiteraard.


WERK- EN DRESSUURPAARDEN

Sinds Brian Riemer de sportieve leiding heeft over Anderlecht, lijkt de ploeg wel een metamorfose ondergaan te hebben. De Deense coach zet zijn enthousiasme over op zijn spelers en hij draagt teamspirit hoog in het vaandel. In zijn tactiek focust Riemer op een hoge pressing en een compact blok. Dat bleek eerder in de bekermatch tegen KRC Genk, de beste Belgische ploeg van het moment, en in de competitiematch tegen het stugge Sporting Charleroi. Dergelijke aanpak vraagt veel energie en daarvoor moet je wel de juiste spelers ter beschikking hebben.Zoals Adrien Trebel bijvoorbeeld. De 31-jarige middenvelder vervult een belangrijke rol in het wedstrijdplan van Brian Riemer, de Fransman brengt onder meer de cruciale power, verticaliteit en grinta in het paars-witte elftal. Een werkpaard die veel vuil werk opknapt en die een belangrijke steun biedt aan de technisch onderlegde ‘dressuurpaarden’. “Dat ik sta waar ik sta in mijn carrière heb ik meer te danken aan mijn werklust en inzet, dan aan mijn talent. Ik laat me gelden op een veld, ook verbaal. Ik vuur de jongens rond mij voortdurend aan”, zei hij onlangs in Het Laatste Nieuws.

DE PATRON VAN ANDERLECHT

L’Avenir
onderschreef na de moeilijk gewonnen wedstrijd tegen Sporting Charleroi dat Adrien Trebel een erg dankbare pion is voor Brian Riemer. De roodharige middenvelder vervult een belangrijke rol in de spelopbouw maar hij is tevens de eerste speler die druk zet bij balverlies. En dat ziet de Deense coach natuurlijk graag. Trebel was tegen de Carolo’s dan ook de meest bedrijvige middenvelder bij Anderlecht, geen enkele andere middenvelder ging meer acties aan dan hem, en daarnaast was hij een belangrijk doorgeefluik in balbezit. Trebel was als het ware de patron op het veld.Hij speelde bijvoorbeeld 57 passes tegen Charleroi. Dat aantal konden enkel Jan Vertonghen en Hannes Delcroix overtreffen, wat ook logisch is omdat verdedigers doorgaans meer aangespeeld worden dan spelers hogerop het veld. Daarnaast was Adrien Trebel zelf ook een erg druk gesolliciteerde speler op Mambourg, want met uitzondering van de verdedigers was de Fransman de meest aangespeelde speler bij Anderlecht. 41 keer kreeg hij een pass van een ploegmaat. Trebel opereerde tijdens de vorige speeldag dus ook in het balbezit als een echte patron van de ploeg.

EINDE CONTRACT

Adrien Trebel wint dus opnieuw aan importantie onder Brian Riemer, maar dat was trouwens ook al het geval onder de vorige coach Felice Mazzu. De 31-jarige stond al meermaals ter discussie bij Anderlecht, waar hij onder Vincent Kompany zelfs naar de B-kern verwezen werd, maar desondanks blijft hij een belangrijke speler voor de Brusselaars. CEO Jesper Fredberg zal toch moeten overwegen om zijn aflopend contract te verlengen, want een speler met zo’n belangrijke rol in de ploeg mag je niet zomaar de deur laten uitwandelen. En al zeker niet omdat Trebel zelf graag wil blijven bij RSCA.Al zal Adrien Trebel ook een serieuze inspanning moeten leveren, vooral op het financiële vlak. De Fransman strijkt jaarlijks 2,7 miljoen euro op in het Lotto Park en zijn huidig contract hangt als een molensteen rond de nek van de financieel frêle Brusselaars. Indien Trebel wil dat er een akkoord wordt gevonden omtrent een verlengd verblijf bij Anderlecht, dan zal hij op het financieel gebied dus serieus moeten inleveren. De familie van Trebel is bovendien goed geïntegreerd in Brussel en Trebel prefereert ook een nieuw contract bij Sporting boven een exotisch en lucratiever buitenlands avontuur.

ONMISBAAR BIJ ANDERLECHT

De resultaten van Anderlecht met en zonder Adrien Trebel dit seizoen zijn ook fel contrasterend. Met Trebel won Sporting 7 van 11 wedstrijden in de huidige jaargang en zonder Trebel was dat maar 7 zeges op 19 wedstrijden. Dat lijkt veel op scorebordjournalistiek, een groot gedeelte van de Anderlecht-fans zijn ook geen grote aanhangers van Trebel, maar de cijfers zijn nu eenmaal wat ze zijn. Daarenboven is de Fransman dit seizoen de defensief regelmatigste centrale middenvelder van Sporting, gaat hij de meeste offensieve en defensieve acties aan, telt hij de meeste gepleegde intercepties en legt hij bovendien de meeste verticaliteit in zijn passing.

De belangrijkheid van Adrien Trebel werd dit seizoen al meermaals aangehaald toen hij geblesseerd raakte in de heenmatch van de Conference League-kwalificatie tegen Young Boys Bern. Trebel kwam toen helemaal verkeerd op zijn schouder terecht, waarna een operatie aan de schouder volgde en bijgevolg een lange revalidatie. “Er is echter genoeg weelde in de kern, zoals bijvoorbeeld een Kana die vorig jaar al sterk presteerde. Ze kunnen zijn afwezigheid wel relatief vlot opvangen”, zei Frank Boeckx toen op Play Sports. Maar de realiteit was echter dat de afwezigheid van Trebel nooit adequaat werd opgevangen.“Ik hou niet van simplistische redeneringen, zoals die van de slechte resultaten sinds de blessure van Trebel”, stelde Alex Teklak in La Dernière Heure, “Maar we hebben toch het gevoel dat Anderlecht op zoek is naar de positieve dynamiek van de Franse middenvelder”, moest de Franstalige analist toch het grote verlies van Trebel erkennen. Het viel ook Filip Joos op dat Anderlecht het heel wat minder deed zonder Trebel. “En die hadden ze vorig jaar niet eens nodig”, stelde hij in Extra Time. “Er worden dus ook wel fouten gemaakt binnen de club. Als Trebel op het veld stond, ging hij er altijd voor. Dat zijn mentaliteit niet goed zou zijn, dat heb ik nooit gezien”, aldus Joos.

Samba Diawara onderstreepte onlangs ook nog eens de belangrijkheid van Adrien Trebel in L’Avenir. “De impact van zijn blessure was enorm”, zei de ex-assistent-coach van Felice Mazzu bij Anderlecht. “Niemand had gedacht dat een speler die vorig seizoen nog persona non grata was zo'n belangrijke rol zou spelen. Hij had impact op zijn teamgenoten. Als Adrien spreekt, luistert iedereen. Vervolgens geeft hij het goede voorbeeld. Als je hem zijn leven ziet geven op het veld, kun jij alleen maar hetzelfde doen”, aldus Diawara, die onlangs een nieuwe uitdaging vond bij Stade Reims.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Verdient Trebel een nieuw (maar minder betaald) contract?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Carrasco: "We leren snel wat de trainer wil"
Carrasco: "We leren snel wat de trainer wil"

Het nieuwe tijdperk van de Rode Duivels is begonnen met een dubbele knaller, want na de 0-3 in ...

6
6
Tedesco door het dolle heen: "Fantastische wedstrijd"
Tedesco door het dolle heen: "Fantastische wedstrijd"

Domenico Tedesco heeft in zijn eerste twee matchen als bondscoach meteen komaf gemaakt met alle ...

47
47
Uitblinker De Bruyne ziet nog één werkpunt bij Rode Duivels
Uitblinker De Bruyne ziet nog één werkpunt bij Rode Duivels

De Rode Duivels herademen onder Domenico Tedesco, zoveel lijkt wel duidelijk. De nieuwe bondscoach ...

85
85
Spanje gaat met de billen bloot in Spanje, Kroatië dankt Kovacic
Spanje gaat met de billen bloot in Spanje, Kroatië dankt Kovacic

Dinsdagavond stonden nog de laatste EK-kwalificatiewedstrijden van deze interlandbreak op het ...

67
67
Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland
Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland

Domenico Tedesco heeft zijn start als bondscoach van de Rode Duivels niet gemist. Na de 0-3 in ...

233
233
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"

De Rode Duivels begonnen indrukwekkend aan hun oefenwedstrijd in Duitsland, waar ze na acht minuten ...

468
468
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"

De Jonge Duivels sloten maandag hun stage in Spanje af met een 3-2-zege tegen Japan, waardoor ze hun ...

138
138
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'

Bij Union scheert Loïc Lapoussin op sportief vlak hoge toppen, maar de flankaanvaller komt ...

47
47
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"

De Rode Duivels lijken helemaal herboren te zijn onder Domenico Tedesco. Vrijdag namen ze al een ...

332
332
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"

België speelt om 20u45 tegen Duitsland. De Rode Duivels moeten tonen dat ze stappen zetten onder ...

121
121
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"

België wist al sinds het vorige EK niet meer te winnen van een topploeg. Toen wisten ze Portugal ...

60
60
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"

België neemt het vanavond op tegen Duitsland. Domenico Tedesco roteert amper en voerde slechts twee ...

235
235
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing

België neemt het om 20u45 op tegen Duitsland. Na de 0-3-zege in Zweden vragen velen zich uiteraard ...

515
515
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'

KRC Genk heeft een aantal spelers in de rangen die zeker mogen dromen van een toptransfer. Zelfs de ...

310
310
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"

Jan Vertonghen kende een sterk WK en snoerde de criticasters de mond. Nadat hij was aangepast aan ...

221
221