Fredberg zet Verbeke volledig buitenspel

Fredberg zet Verbeke volledig buitenspel

Woensdag keert Anderlecht terug van het oefenkamp in Kreta, daags nadien wordt Brian Riemer officieel voorgesteld als kersvers T1. Een aanstelling die nadrukkelijk de stempel draagt van nieuwe sterke man Jesper Fredberg, die schijnbaar carte blanche krijgt om Paars-Wit naar zijn hand te zetten. Hij laar er dus alvast geen gras over groeien, wat wellicht dan weer slecht nieuws betekent voor zijn voorganger Peter Verbeke.


"Jesper komt hier niet binnen als sportief of technisch directeur, maar als sportieve baas", liet Wouter Vandenhaute een drietal weken geleden bij de persvoorstelling van Fredberg direct weten waar het op stond. Officieel kreeg de 41-jarige Deen dan ook de titel van CEO Sports toebedeeld. In die hoedanigheid draagt hij voortaan de sportieve eindverantwoordelijkheid, wat meteen blijkt uit de keuze voor zijn drie jaar oudere landgenoot. Een onervaren assistent van Brentford, die voor het eerst zelf op het hoogste niveau de lakens mag uitdelen. Riemer verdient alle krediet, maar veel adelbrieven kan hij niet voorleggen. Anderlecht legt haar lot zo toch in handen van een nobele onbekende. Net zoals het dat eigenlijk al deed met Fredberg zelf, de afgelopen jaren in eigen land bij het bescheiden Viborg aan de slag.

VISIE VAN KOMPANY
Daar schoot hij wel driemaal raak bij de rekrutering van een nieuwe trainer, genoeg voor Paars-Wit om compleet op zijn oordeel te vertrouwen. Eens hoofdcoach ad interim Robin Veldman zijn kandidatuur voor een permanente vacature introk en settelde voor een rol als T2 mocht Fredberg bijgevolg al op zoek naar de échte opvolger van Felice Mazzu. "Nu is het aan Jesper om de juiste keuze te maken en te beslissen wie de nieuwe trainer wordt. Mogelijk wordt die knoop heel snel doorgehakt, wie weet ook niet", vertelde Vandenhaute op diezelfde persconferentie. "Ik heb iets in mijn hoofd, al ben ik hier nog maar pas. Ik heb een breed netwerk en ken heel wat profielen. Maar het moet de juiste zijn", aldus Fredberg, met wie de eerste contacten weliswaar reeds een pak vroeger werden gelegd, op zijn beurt.



"Het belangrijkste is dat de nieuwe trainer binnen onze ideeën past. De club bepaalt onze spelwijze, niet de coach", deed zijn visie vervolgens verdacht veel aan die van Vincent Kompany denken. Het vakjargon in Neerpede heeft de sportieve baas alleszins al onder de knie. Winnaarscultuur, geschiedenis, dominantie, het beruchte RSCA-DNA: zowat alle typische termen passeerden de revue. Net zoals zijn streven naar aanvallend, agressief en attractief voetbal met een herkenbare identiteit, of zijn aandacht voor de jeugd die tevens volgens Fredberg centraal staat in de weg terug naar de top, klinkt het de Brusselse burger als muziek in de oren. Nu die woorden nog omzetten in daden. Daarvoor legt Fredberg zijn eieren dus in het mandje van Riemer, die hij blijkbaar als de geknipte man voor de job beschouwt.

SOLO SLIM MET RIEMER
Ondanks zijn geringe staat van dienst stond de nieuwe T1, die tijdens de winterstage reeds zijn officieus debuut in de dug-out vierde, naar verluidt namelijk vanaf dag één met stip bovenaan de verlanglijst. Fredberg is overigens niet de enige buitenlandse beleidsmaker die als eerste wapenfeit de kaart van een landgenoot trekt. Denk bijvoorbeeld maar aan de Anterpse tandem Marc Overmars en Mark van Bommel, anders dan het Deense duo wel namen die klinken als een klok. Met de eigenzinnige keuze voor Riemer speelt Fredberg dan ook meteen een soort van solo slim. De nieuwe coach kwam er louter op zijn initiatief, wat uiteraard de nodige risico's inhoudt. Een mislukking zou tenslotte aan hem blijven plakken. Andersom gaat hij bij een eventuele voltreffer wel op zijn eentje met de pluimen lopen.



Misschien is het daarom geen toeval dat beiden, ondanks hun uitgesproken intentie om in het Lotto Park iets op te bouwen op de lange termijn, hun kribbel zetten onder een contract tot 2024. Is het lot van Fredberg van meet af aan verbonden aan dat van Riemer? "We hebben de tijd genomen om de geschikte kandidaat te vinden. Brian staat voor een speelstijl die onze filosofie belichaamt", lijkt hij alvast zeker van zijn stuk. "Jesper staat onder meer bekend om zijn gerichte keuzes voor moderne trainers", heeft ook Vandenhaute vertrouwen in een goede afloop. "Zijn aanstelling vormt een belangrijke stap in de uitbouw van onze sportieve leiding. Zijn voetbalvisie sluit naadloos aan bij de richting die we willen inslaan", bevestigde de voorzitter voorts nogmaals dat alle partijen helemaal op dezelfde lijn zitten.

FIAT VOOR FREDBERG
Voor de CEO Sports zelf, naar eigen zeggen rotsvast overtuigd van het project dat hem te wachten staat, is het een van de voornaamste redenen om de uitdaging aan te gaan. Voor de recordkampioen voldoende om hem exclusief zeggenschap te gunnen. Wellicht straks ook op de transfermarkt, waar heel wat werk op de plank ligt. "We hebben niet gepresteerd zoals gehoopt. Daar moet ik straks induiken, al is het nog te vroeg om te zeggen wie of wat we nodig hebben. Maar natuurlijk evalueren we onze kern", wist Fredberg te vertellen. De nieuwe sportieve baas betuigt respect voor het recente verleden en wil verder bouwen op het geleverde werk van zijn voorganger, om van daaruit zijn eigen strategie uit te stippelen. Toch is het nog maar de vraag welke rol er voortaan nog precies voor Verbeke is weggelegd.



Fredberg heeft de reputatie van een workaholic, die net zoals Verbeke graag veel zaken naar zich toe trekt. Zoals we bij de aanstelling van Riemer reeds ondervonden iemand die op zijn eentje de show runt dus, mét goedkeuring van Vandenhaute. Volgens de preses gaf ook Verbeke zelf trouwens zijn fiat voor de komst van Fredberg. Ondanks diens ijver werd het hem allemaal eventjes te veel, na de breuk met Kompany kwam nagenoeg alles op zijn bord terecht. Het gevolg: een virale infectie die hem nu al twee maanden aan de kant houdt. De nood aan versterking werd zo nog groter. "Peter gaf daarvoor al aan dat de huidige operationele werking niet vol te houden was. Hij stond open voor alles en wenste vooral op lange termijn bij de club te blijven", aldus Vandenhaute in een recente update.

WAT MET VERBEKE?
Op die manier kwam Anderlecht dus bij Fredberg terecht. Alleen oogt de toekomst van Verbeke net door zijn komst plots onzeker. "Het zal nog even duren voor Peter de oude is. Samen gaan we bekijken wat hij nog voor ons kan betekenen. Momenteel ligt dat nog niet vast, maar we willen alleszins verder met elkaar. Ik vraag jullie vooral om niet te speculeren", dixit de voorzitter. Het is evenwel niet meer dan logisch dat er vragen worden gesteld. De voorbije jaren werd Verbeke naar voren geschoven als de persoon om Paars-Wit uit het slop te trekken, tot voor kort was hij dé grote baas in het Lotto Park. Nu werd zijn takenpakket ineens uitgehold. Per slot van rekening blijft Kenneth Bornauw gewoon aan als zogenaamde CEO Non-Sports. Welke functie schiet er dan over voor Verbeke om te bekleden?



Een job creëren dan maar? In het verleden liep dat vaak niet goed af – kijk maar naar hoe het pakweg Pär Zetterberg, Frank Arnesen en Luc Devroe verging. Hun tijdelijke oplossingen bleken helaas ook niet meer dan dat, teveel hanen op hetzelfde erf is sowieso nooit een formule tot succes. Bovendien moet Anderlecht nog steeds de tering naar de nering zetten. Kunnen de Brusselaars het zich veroorloven om enigszins overbodige bestuursleden zomaar een salaris te blijven uitbetalen? Niet dat we Verbeke als overtollige ballast willen bestempelen, integendeel, maar alle beetjes helpen om de rode boekhouding groener te doen kleuren. Door zijn gezondheidsperikelen komt hij tot overmaat van ramp alsmaar meer buitenspel te staan: Vandenhaute en Fredberg bezochten zonder hem het oefenkamp in Kreta.

VOETBALDIEREN
Verbeke ging dan wel akkoord met de zoveelste herschikking van het organigram, volstrekt tevreden kan hij onmogelijk zijn. Zijn sportieve inspraak werd prompt quasi tot nul herleid, bij de zoektocht naar een nieuwe coach en uiteindelijke aanwerving van Riemer had hij duidelijk bijzonder weinig in de pap te brokken. Tijdens de wintermercato schuift hij hopelijk opnieuw aan rond de onderhandeltafel, maar ook dan zal de wil van Fredberg wet zijn. “De facto zijn we al een poos aan het samenwerken. In alle stilte hebben we reeds wat dingen voorbereid", aldus Vandenhaute, om toch met een positieve noot te eindigen. “Met Peter Verbeke, Robin Veldman en Jesper Fredberg hebben we drie voetbaldieren met een totaal andere achtergrond. Als zij samenwerken zullen we snel stappen zetten”. Benieuwd of dat lukt.

AD

POLL: Denkt u dat de samenwerking tussen Fredberg & Verbeke vlot zal verlopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

18
18
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

20
20
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

251
251
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

394
394
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

124
124
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

207
207
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

716
716
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

826
826
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

659
659
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

201
201
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1275
1275
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

299
299
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

277
277
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

930
930
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

308
308