Fredberg zet Verbeke volledig buitenspel

Fredberg zet Verbeke volledig buitenspel

Woensdag keert Anderlecht terug van het oefenkamp in Kreta, daags nadien wordt Brian Riemer officieel voorgesteld als kersvers T1. Een aanstelling die nadrukkelijk de stempel draagt van nieuwe sterke man Jesper Fredberg, die schijnbaar carte blanche krijgt om Paars-Wit naar zijn hand te zetten. Hij laar er dus alvast geen gras over groeien, wat wellicht dan weer slecht nieuws betekent voor zijn voorganger Peter Verbeke.


"Jesper komt hier niet binnen als sportief of technisch directeur, maar als sportieve baas", liet Wouter Vandenhaute een drietal weken geleden bij de persvoorstelling van Fredberg direct weten waar het op stond. Officieel kreeg de 41-jarige Deen dan ook de titel van CEO Sports toebedeeld. In die hoedanigheid draagt hij voortaan de sportieve eindverantwoordelijkheid, wat meteen blijkt uit de keuze voor zijn drie jaar oudere landgenoot. Een onervaren assistent van Brentford, die voor het eerst zelf op het hoogste niveau de lakens mag uitdelen. Riemer verdient alle krediet, maar veel adelbrieven kan hij niet voorleggen. Anderlecht legt haar lot zo toch in handen van een nobele onbekende. Net zoals het dat eigenlijk al deed met Fredberg zelf, de afgelopen jaren in eigen land bij het bescheiden Viborg aan de slag.

VISIE VAN KOMPANY
Daar schoot hij wel driemaal raak bij de rekrutering van een nieuwe trainer, genoeg voor Paars-Wit om compleet op zijn oordeel te vertrouwen. Eens hoofdcoach ad interim Robin Veldman zijn kandidatuur voor een permanente vacature introk en settelde voor een rol als T2 mocht Fredberg bijgevolg al op zoek naar de échte opvolger van Felice Mazzu. "Nu is het aan Jesper om de juiste keuze te maken en te beslissen wie de nieuwe trainer wordt. Mogelijk wordt die knoop heel snel doorgehakt, wie weet ook niet", vertelde Vandenhaute op diezelfde persconferentie. "Ik heb iets in mijn hoofd, al ben ik hier nog maar pas. Ik heb een breed netwerk en ken heel wat profielen. Maar het moet de juiste zijn", aldus Fredberg, met wie de eerste contacten weliswaar reeds een pak vroeger werden gelegd, op zijn beurt."Het belangrijkste is dat de nieuwe trainer binnen onze ideeën past. De club bepaalt onze spelwijze, niet de coach", deed zijn visie vervolgens verdacht veel aan die van Vincent Kompany denken. Het vakjargon in Neerpede heeft de sportieve baas alleszins al onder de knie. Winnaarscultuur, geschiedenis, dominantie, het beruchte RSCA-DNA: zowat alle typische termen passeerden de revue. Net zoals zijn streven naar aanvallend, agressief en attractief voetbal met een herkenbare identiteit, of zijn aandacht voor de jeugd die tevens volgens Fredberg centraal staat in de weg terug naar de top, klinkt het de Brusselse burger als muziek in de oren. Nu die woorden nog omzetten in daden. Daarvoor legt Fredberg zijn eieren dus in het mandje van Riemer, die hij blijkbaar als de geknipte man voor de job beschouwt.

SOLO SLIM MET RIEMER
Ondanks zijn geringe staat van dienst stond de nieuwe T1, die tijdens de winterstage reeds zijn officieus debuut in de dug-out vierde, naar verluidt namelijk vanaf dag één met stip bovenaan de verlanglijst. Fredberg is overigens niet de enige buitenlandse beleidsmaker die als eerste wapenfeit de kaart van een landgenoot trekt. Denk bijvoorbeeld maar aan de Anterpse tandem Marc Overmars en Mark van Bommel, anders dan het Deense duo wel namen die klinken als een klok. Met de eigenzinnige keuze voor Riemer speelt Fredberg dan ook meteen een soort van solo slim. De nieuwe coach kwam er louter op zijn initiatief, wat uiteraard de nodige risico's inhoudt. Een mislukking zou tenslotte aan hem blijven plakken. Andersom gaat hij bij een eventuele voltreffer wel op zijn eentje met de pluimen lopen.Misschien is het daarom geen toeval dat beiden, ondanks hun uitgesproken intentie om in het Lotto Park iets op te bouwen op de lange termijn, hun kribbel zetten onder een contract tot 2024. Is het lot van Fredberg van meet af aan verbonden aan dat van Riemer? "We hebben de tijd genomen om de geschikte kandidaat te vinden. Brian staat voor een speelstijl die onze filosofie belichaamt", lijkt hij alvast zeker van zijn stuk. "Jesper staat onder meer bekend om zijn gerichte keuzes voor moderne trainers", heeft ook Vandenhaute vertrouwen in een goede afloop. "Zijn aanstelling vormt een belangrijke stap in de uitbouw van onze sportieve leiding. Zijn voetbalvisie sluit naadloos aan bij de richting die we willen inslaan", bevestigde de voorzitter voorts nogmaals dat alle partijen helemaal op dezelfde lijn zitten.

FIAT VOOR FREDBERG
Voor de CEO Sports zelf, naar eigen zeggen rotsvast overtuigd van het project dat hem te wachten staat, is het een van de voornaamste redenen om de uitdaging aan te gaan. Voor de recordkampioen voldoende om hem exclusief zeggenschap te gunnen. Wellicht straks ook op de transfermarkt, waar heel wat werk op de plank ligt. "We hebben niet gepresteerd zoals gehoopt. Daar moet ik straks induiken, al is het nog te vroeg om te zeggen wie of wat we nodig hebben. Maar natuurlijk evalueren we onze kern", wist Fredberg te vertellen. De nieuwe sportieve baas betuigt respect voor het recente verleden en wil verder bouwen op het geleverde werk van zijn voorganger, om van daaruit zijn eigen strategie uit te stippelen. Toch is het nog maar de vraag welke rol er voortaan nog precies voor Verbeke is weggelegd.Fredberg heeft de reputatie van een workaholic, die net zoals Verbeke graag veel zaken naar zich toe trekt. Zoals we bij de aanstelling van Riemer reeds ondervonden iemand die op zijn eentje de show runt dus, mét goedkeuring van Vandenhaute. Volgens de preses gaf ook Verbeke zelf trouwens zijn fiat voor de komst van Fredberg. Ondanks diens ijver werd het hem allemaal eventjes te veel, na de breuk met Kompany kwam nagenoeg alles op zijn bord terecht. Het gevolg: een virale infectie die hem nu al twee maanden aan de kant houdt. De nood aan versterking werd zo nog groter. "Peter gaf daarvoor al aan dat de huidige operationele werking niet vol te houden was. Hij stond open voor alles en wenste vooral op lange termijn bij de club te blijven", aldus Vandenhaute in een recente update.

WAT MET VERBEKE?
Op die manier kwam Anderlecht dus bij Fredberg terecht. Alleen oogt de toekomst van Verbeke net door zijn komst plots onzeker. "Het zal nog even duren voor Peter de oude is. Samen gaan we bekijken wat hij nog voor ons kan betekenen. Momenteel ligt dat nog niet vast, maar we willen alleszins verder met elkaar. Ik vraag jullie vooral om niet te speculeren", dixit de voorzitter. Het is evenwel niet meer dan logisch dat er vragen worden gesteld. De voorbije jaren werd Verbeke naar voren geschoven als de persoon om Paars-Wit uit het slop te trekken, tot voor kort was hij dé grote baas in het Lotto Park. Nu werd zijn takenpakket ineens uitgehold. Per slot van rekening blijft Kenneth Bornauw gewoon aan als zogenaamde CEO Non-Sports. Welke functie schiet er dan over voor Verbeke om te bekleden?Een job creëren dan maar? In het verleden liep dat vaak niet goed af – kijk maar naar hoe het pakweg Pär Zetterberg, Frank Arnesen en Luc Devroe verging. Hun tijdelijke oplossingen bleken helaas ook niet meer dan dat, teveel hanen op hetzelfde erf is sowieso nooit een formule tot succes. Bovendien moet Anderlecht nog steeds de tering naar de nering zetten. Kunnen de Brusselaars het zich veroorloven om enigszins overbodige bestuursleden zomaar een salaris te blijven uitbetalen? Niet dat we Verbeke als overtollige ballast willen bestempelen, integendeel, maar alle beetjes helpen om de rode boekhouding groener te doen kleuren. Door zijn gezondheidsperikelen komt hij tot overmaat van ramp alsmaar meer buitenspel te staan: Vandenhaute en Fredberg bezochten zonder hem het oefenkamp in Kreta.

VOETBALDIEREN
Verbeke ging dan wel akkoord met de zoveelste herschikking van het organigram, volstrekt tevreden kan hij onmogelijk zijn. Zijn sportieve inspraak werd prompt quasi tot nul herleid, bij de zoektocht naar een nieuwe coach en uiteindelijke aanwerving van Riemer had hij duidelijk bijzonder weinig in de pap te brokken. Tijdens de wintermercato schuift hij hopelijk opnieuw aan rond de onderhandeltafel, maar ook dan zal de wil van Fredberg wet zijn. “De facto zijn we al een poos aan het samenwerken. In alle stilte hebben we reeds wat dingen voorbereid", aldus Vandenhaute, om toch met een positieve noot te eindigen. “Met Peter Verbeke, Robin Veldman en Jesper Fredberg hebben we drie voetbaldieren met een totaal andere achtergrond. Als zij samenwerken zullen we snel stappen zetten”. Benieuwd of dat lukt.

AD

Wed nu op de Jupiler Pro League bij Unibet.be

POLL: Denkt u dat de samenwerking tussen Fredberg & Verbeke vlot zal verlopen?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Bondsparket eist zware sanctie voor Schoofs (KV Mechelen)
Bondsparket eist zware sanctie voor Schoofs (KV Mechelen)

KV Mechelen leek zondag op weg naar een eenvoudige zege tegen Charleroi, tot het licht uitging bij ...

22
22
Antwerp incasseert uppercut uit ziekenboeg
Antwerp incasseert uppercut uit ziekenboeg

Antwerp kwam de kraker tegen Club Brugge niet helemaal zonder kleerscheuren door. Zo hangt Ritchie ...

36
36
Referee Department: "Anderlecht ontsnapt in Oostende"
Referee Department: "Anderlecht ontsnapt in Oostende"

Anderlecht won zondag met 0-2 op bezoek bij KV Oostende. Pas in het absolute slot van de wedstrijd ...

184
184
Onyedika & De Laet riskeren alsnog schorsing
Onyedika & De Laet riskeren alsnog schorsing

De topper tussen Antwerp en Club Brugge baarde zondag een muis, al was er langs beide ...

286
286
<strong>Genk schrikt zich rot met toptransfer </strong>
Genk schrikt zich rot met toptransfer

De kop is eraf voor Tolu Arokodare. Eerste invalbeurt, eerste doelpoging en eerste doelpunt. De ...

261
261
Manchester City allerminst onder de indruk van dreigende sancties
Manchester City allerminst onder de indruk van dreigende sancties

Manchester City kreeg vandaag van de Premier League te horen dat na onderzoek blijkt dat de Engelse ...

47
47
'Spezia was Belgische (top)club te snel af voor spits'
'Spezia was Belgische (top)club te snel af voor spits'

De Belgische ploegen zochten in januari nog volop naar versterkingen. Er gebeurden uiteraard weer de ...

75
75
'Eerste zomertransfer lonkt al voor Zulte Waregem'
'Eerste zomertransfer lonkt al voor Zulte Waregem'

Zulte Waregem liet zich gelden op de transfermarkt in januari. Essevee haalde met onder meer Ruud ...

69
69
'Raman moet stadionverbod vrezen'
'Raman moet stadionverbod vrezen'

Benito Raman pakte een domme rode kaart tegen Royal Antwerp FC en kreeg een stevig fluitconcert van ...

539
539
Leeds ontslaat coach, Hasenhüttl op weg naar Bundesliga
Leeds ontslaat coach, Hasenhüttl op weg naar Bundesliga

Leeds United kent een bijzonder moeilijk seizoen en heeft vandaag zijn coach ontslagen. De komende ...

68
68
"Ik zou een kandidaat kunnen zijn om Anderlecht te leiden"
"Ik zou een kandidaat kunnen zijn om Anderlecht te leiden"

Bij RSC Anderlecht leverde Wouter Vandenhaute de afgelopen jaren misschien niet het beste werk. De ...

616
616
Vanhaezebrouck voorspelt Genkse toptransfer: "20 miljoen euro"
Vanhaezebrouck voorspelt Genkse toptransfer: "20 miljoen euro"

KRC Genk won met 2-3 van AA Gent en stoomt verder door naar de landstitel. De Limburgers hebben een ...

817
817
Albert ziet drie lichtpunten bij Anderlecht
Albert ziet drie lichtpunten bij Anderlecht

RSC Anderlecht boekte een belangrijke zege bij KV Oostende. De degradatiezorgen zijn helemaal weg en ...

411
411
Dury: "Zij deden mij een aanbieding"
Dury: "Zij deden mij een aanbieding"

Francky Dury is nog steeds niet aan de slag gegaan bij een andere werkgever sinds hij Zulte Waregem ...

320
320
De Condé gaat richting 300 miljoen euro bij Genk
De Condé gaat richting 300 miljoen euro bij Genk

Sinds Dimitri De Condé de sportieve baas is bij KRC Genk is de club steeds stabieler geworden. ...

688
688