Stemming bij Rode Duivels bereikt absoluut dieptepunt

Stemming bij Rode Duivels bereikt absoluut dieptepunt

Eén goede helft van de Rode Duivels was niet voldoende om te winnen van Marokko. De jongens van Roberto Martinez moeten donderdag winnen van Kroatië om de groepsronde te overleven, maar dat wordt alvast een helse klus om te klaren. Speltechnisch, tactisch maar ook qua teamgeest. De onderhuidse fricties in de Belgische selectie komen tijdens dit Wereldkampioenschap steeds nadrukkelijker naar boven.


DE BRUYNE-ALDERWEIRELD

In de eerste wedstrijd van België tegen Canada uitte Kevin De Bruyne meermaals zijn ergernis en zijn frustratie over de tactiek en het spelniveau van de Rode Duivels. Een irritatie die zijn climax kende net na het doelpunt van Michy Batshuayi. De Bruyne ging aan de zijlijn verhaal halen bij Roberto Martinez en op dat moment kwam ook Toby Alderweireld zich bemoeien in de discussie. Daarna raakten de gemoederen verhit tussen de twee Rode Duivels, waarbij De Bruyne zelfs een wegwerpgebaar maakte richting Alderweireld.



Kevin De Bruyne wilde Roberto Martinez duidelijk maken dat de ploeg moest afstappen van de lange bal, hoewel Toby Alderweireld de assist leverde voor het doelpunt van Michy Batshuayi - net met een heerlijke lange pass. Het schouwspel was zorgwekkend, maar na afloop van de wedstrijd was het akkefietje vergeten en vergeven. Al zette Alderweireld in een interview met het ANP toch nog fijntjes de puntjes op de i. “Af en toe moeten we ook de lange bal durven spelen. De eerste helft waren we drie keer gevaarlijk en dat was drie keer na een lange pass van mij.”

DENIGRERENDE HAZARD

Zaterdag stond Eden Hazard de pers te woord in aanloop naar de wedstrijd tegen Marokko. De aanvaller van Real Madrid beantwoordde zijn vragen op een relaxte manier, maar verrassend genoeg deelde hij ook een steek onder water uit aan zijn (defensieve) ploegmaats. De aanvoerder van de Rode Duivels werd gevraagd hoe het gebrek aan snelheid kan worden opgelost. “Snellere speler opstellen zou het oplossen”, zei hij eerst met een kwinkslag, om daarna een meer serieuze toon te zetten. “Neen, wij - en zij weten dat ook - hebben niet de snelste verdedigers ter wereld. Dat is toch wat je wilt dat ik zeg.”



Eden Hazard is altijd in voor een grap en een grol, maar toch werd deze uitspraak met de nodige vraagtekens onthaald. Gert Verheyen vond het antwoord van Hazard bijvoorbeeld toch wat ongepast. De analist en oud-Rode Duivel vond dat de aanvoerder iets genuanceerder mocht reageren. “Ik zou dat nooit zo zeggen over die jongens”, vertelde Verheyen bij Villa Sporza. “Daar kan je anders op antwoorden. Hij moet niet zo direct zeggen dat 'we weten dat onze mannen van achter niet de rapste van de wereld zijn'. Het is niet echt lachen met de eigen verdedigers, maar ik vind het toch een beetje denigrerend.”

MOL IN DE KLEEDKAMER

De opstellingen van de wedstrijden in Qatar worden één uur voor de aftrap vrijgegeven maar zondag wist Sporza al om 11u30 hoe het basiselftal van de Rode Duivels er zou uitzien tegen Marokko. Dat is dus twee uur en half voor de aftrap van de wedstrijd. Dat is toch wat ongezien, want op de vorige grote toernooien onder Roberto Martinez was dat nooit het geval. De laatste keer dat de opstellingen uitlekten was onder het bewind van Marc Wilmots, die in de kleedkamer veel tegenstanders kende. “Er zit dus een mol in de selectie van de Rode Duivels”, stelde Karl Vannieuwkerke in Villa Sporza.

“Zeer ambetant”, vulde analist Frank Boeckx aan, die daar ook veel ervaring mee heeft bij Anderlecht. “Je kan er tegen proberen te vechten maar je weet toch nooit van waar het precies komt. Die informatie wordt zo snel gedeeld.” Het lekken van informatie uit de kleedkamer is nooit goed nieuws, al het is nog maar de vraag wat de mol in de kleedkamer hiermee precies wil bereiken. Het lekken van de basiselftal was evenwel niet de oorzaak van de 2-0 nederlaag van de Rode Duivels tegen Marokko.



Na de eerste helft zag het er nog veelbelovend uit voor België. De ploeg van Roberto Martinez had het meeste balbezit, was baas over de bal maar het kon geen al te grote doelkansen creëren. De prestatie in de eerste helft was in elk geval stukken beter dan die tegen Canada, de intenties waren ook goed, maar het was altijd net niet in de laatste fase van de aanval. In de tweede helft ging het dan weer steil bergaf met de Rode Duivels, die bezweken onder de druk van de intensieve en enthousiaste Marokkanen. Zij gingen doorjagen en onder die helse pressing kon België nooit meer uitvoetballen.

GROTE VRIENDENBENDE BESTAAT NIET MEER

Na de wedstrijd kon Jan Vertonghen zijn ontgoocheling niet verbergen voor de camera’s van Sporza. “Er gaan veel dingen door mijn hoofd die ik beter niet zeg, of toch niet buitenskamers”, sakkerde de verdediger van Anderlecht. “Het is heel frustrerend.” Daarmee zei Vertonghen alles en niets, maar ook dit is een behoorlijk onrustwekkend signaal dat het niet helemaal snor zit in de Belgische selectie. Gert Verheyen vreest ook dat er binnen de kleedkamer het één en ander speelt. “Als je luistert naar de interviews, dan zijn sommige zaken niet helemaal oké”, stelt Verheyen bij Villa Sporza, waarmee de analist ook verwees naar de persconferentie van Eden Hazard zaterdag (zie hierboven).



Gert Verheyen vindt dat het interview met Jan Vertonghen ook in diezelfde lijn lag. “Dan beland je in een straatje waarin de verdedigers aanvallers iets verwijten en andersom. Dan weet je: het zit niet zo goed in die groep. Ik had ook al geluiden opgevangen dat de grote vriendenbende niet meer bestaat. Dat is eigen aan voetbal, zo weet ik uit ervaring. Als je ploeg niet meer wint, dan wordt er vaak naar elkaar gekeken en kijk je niet naar jezelf. Je hoeft ook geen dikke vrienden te zijn om te presteren. Maar je moet wel letten op wat je zegt en je moet respect houden”, aldus Verheyen bij Sporza.

COURTOIS

Het eerste tegendoelpunt van België tegen Marokko was een vrije trap van Abdelhamid Sabiri, die Thibaut Courtois verraste in de korte hoek. De doelman de schuld geven van dit tegendoelpunt kán, maar is misschien ook wat te kort door de bocht. Roberto Martinez zette Courtois alvast uit de wind tijdens zijn postgame interview want nu iemand met de vinger wijzen, heeft helemaal geen zin. Maar de doelman van de nationale ploeg was er wél als de kippen bij om de schuldigen aan te duiden.



Thibaut Courtois verklaarde meteen na de wedstrijd dat de organisatie onvoldoende was bij de bewuste vrije trap van Abdelhamid Sabiri. “We verdedigen niet goed op die vrije trap. We lieten de bal doorschieten, als keeper is dat dodelijk en frustrerend. We hebben onze afspraken zodat iedereen zijn taak opneemt bij stilstaande fases. In de eerste zone mag de bal niet erdoor komen. Die is voor de rekening van de verdedigers. Het is moeilijk en is voor een keeper geen fijne goal om te slikken”, zei Courtois aan Sporza.

POLL: Is het stilaan over & uit voor deze generatie Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

222
222
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

182
182
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

470
470
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

81
81
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

163
163
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

495
495
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

155
155
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

400
400
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

262
262
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

139
139
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

178
178
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

100
100
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

346
346
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

136
136
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

72
72