Esposito maakt het al te bont bij Anderlecht

Esposito maakt het al te bont bij Anderlecht

Sebastiano Esposito was op papier een erg interessante aanwinst voor RSC Anderlecht, maar in de praktijk is de Italiaanse spits absoluut geen meerwaarde gebleken. De 20-jarige staat dit seizoen meer in de spotlights door zijn bedenkelijk gedrag dan met zijn sportieve prestaties, en een vroegtijdig vertrek in januari wordt steeds waarschijnlijker.


MOOIE TRANSFER (IN THEORIE)

Peter Verbeke vreesde de dag dat Anderlecht een spits zou rekruteren die niet onmiddellijk zou presteren. “Dat is momenteel het geval met Esposito”, zei de CEO van Anderlecht enkele weken geleden aan Het Laatste Nieuws. Nochtans beschikte de jonge Italiaan over enkele mooie adelbrieven die ons deden geloven dat hij wel degelijk een aanwinst kon zijn voor Anderlecht. Esposito werd vorig seizoen succesvol uitgeleend aan FC Basel, waar hij 7 goals en 9 assists liet noteren. Met de cijfers was hij zelfs de op één na meest beslissende Italiaanse speler jonger dan 21 jaar in Europa.



Bovendien stond Sebastiano Esposito ook op de payroll van Internazionale, de Italiaanse topclub waarvoor hij op 17-jarige leeftijd debuteerde én scoorde. Anderzijds mogen we ook niet vergeten dat Antonio Conte hem destijds redelijk wat speelkansen gunde omdat Inter toen niet bepaald een brede kern voorhanden had. Ook andere jongelingen zoals Filip Stankovic, Matias Fonseca en Edoardo Vergani maakten uit grote noodzaak en personeelstekort vaak deel uit van de wedstrijdselectie van Conte. Een tussenstap bij Anderlecht was dan ook een ideale beslissing voor alle betrokken partijen.

AANKOOPOPTIE VAN 6 Á 7 MILJOEN

Maar al na een half seizoen lijkt het verhaal tussen Sebastiano Esposito en Anderlecht op een sisser af te lopen. De huurling komt amper aan de bak in het Lotto Park en hij speelt allerminst een rol van betekenis. Er zou zelfs sprake zijn van een vroegtijdig vertrek in januari. Anderlecht is niet tevreden met de prestaties en de sportieve bijdrage van Esposito, er werd veel meer van hem verwacht, maar ook de spits raakt steeds gefrustreerder met zijn situatie. “Hij is de meest gefrustreerde speler in de kern van Anderlecht”, schreef La Dernière Heure onlangs. “De situatie doet hem zelf geen goed, maar is ook slecht voor Anderlecht dat hem eigenlijk voor niets betaalt”, aldus de Waalse krant.



Volgens journalist Gianluca Di Marzio betaalde Sporting vorige zomer een huursom van één miljoen euro om Sebastiano Esposito voor één seizoen te huren, al wordt er binnen de Brusselse club ontkend dat er een huurvergoeding werd betaald. Anderlecht zou ook een aankoopoptie afgedwongen hebben die tussen de zes en zeven miljoen euro moet bedragen en het zou ook zijn volledig loon overnemen. Internazionale bedong dan weer een terugkoopoptie van 11,5 miljoen euro. Maar na vier maand en half is het wel duidelijk geworden dat Anderlecht nooit de aankoopoptie zal lichten om Esposito definitief over te nemen. De beëindiging van zijn huurcontract is dan weer veel realistischer.

DE HANDLEIDING

Sebastiano Esposito maakt zelden het verschil bij Anderlecht en hij valt vooral op met zijn maniertjes. “Elke speler heeft een handleiding. Bij de ene is die dikker dan de andere. Seba werkt héél hard, maar hij moet beseffen dat het moét gebeuren in de tien minuten die hij mag spelen”, zei Peter Verbeke over hem. Vorige zomer waarschuwden wij al over die handleiding van Esposito want vorig seizoen kwam hij bij FC Basel reeds enkele keren op een negatieve wijze ter sprake. Hij weigerde bijvoorbeeld om in te vallen in de slotfase van de Conference League tegen Qarabag, en daarna werd hij op een erg domme manier uitgesloten met een rode kaart in de competitiematch tegen Grasshoppers.



Door die twee incidenten hing er in Basel opeens een erg turbulente sfeer rond Sebastiano Esposito, waardoor zijn relatie met de fans en zelfs met de coach onder druk kwam te staan. Het bestuur van FC Basel bleef Esposito voluit steunen. “Hij weet dat dit niet mag gebeuren en dat dit zichzelf grote schade berokkent, maar ook het team”, zei directeur Philippe Degen aan Gazzetta dello Sport. “Er was al wekenlang iets aan het borrelen. Hij had problemen met blessures en was ongeduldig. Maar hij is geen bad boy. Integendeel, hij gedraagt zich voorbeeldig. Maar hij is ook een jongen die je elke dag bij de hand moet nemen en die je goed moet opvolgen.”

VEEL MANIERTJES

Ook in België kwam het vurige temperament en de maniertjes van Sebastiano Esposito enkele keren tot uiting. Hij scoorde tegen Westerlo zijn eerste doelpunt van het seizoen bij Anderlecht en dat vierde hij prompt door ostentatief zijn vinger voor de mond te houden. Een boodschap aan zijn criticasters, zo leek het. Alleen speelde Esposito tegen Westerlo verder helemaal niets klaar en was zijn reactie ongegrond en geen teken van nederigheid. Youri Mulder opperde in Extra Time dat Esposito aangepakt mocht worden voor die gebaren, iets wat voorzitter Wouter Vandenhaute nadien ook effectief gedaan heeft.

“Deze reactie was ook richting de wereld. Wees niet boos op de wereld, maar wel op jezelf”, vond Filip Joos. Ook Marc Degryse was niet te spreken over de bedenkelijke reactie van Sebastiano Esposito. “Komaan, man. Je hebt één doelpunt gemaakt in elf wedstrijden. Doe toch eens normaal. Als Esposito denkt dat hij met z'n goal de criticasters van antwoord heeft gediend: écht niet”, klonk het hard in Het Laatste Nieuws. En ook na de stilgelegde wedstrijd tegen Standard maakte Esposito zich schuldig aan onnodig haantjesgedrag.



De Italiaan spurtte richting Denis Dragus, de aanvaller van Standard die de bezoekende fans provoceerde en olie gooide op de reeds explosieve situatie. Jan Vertonghen en enkele andere ploegmaats hielden Sebastiano Esposito tegen om hem te behoeden van verdere stommiteiten. “Dus hij vindt dat hij Anderlecht vertegenwoordigt?” vroeg Filip Joos zich af. “Hij heeft nog niks gedaan behalve zijn goal op West Ham en dan komt hij het even zeggen. Dat mag je doen als je er iets hebt betekend of er in de jeugd hebt gespeeld.” “Niet presteren is één ding, maar dat allemaal erbij is kwalijk”, voegde Gert Verheyen eraan toe.

POLL: Moet Esposito nog een kans krijgen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

11
11
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

133
133
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

60
60
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

104
104
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

478
478
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

158
158
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

491
491
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

875
875
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

214
214
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

129
129
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

589
589
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

53
53
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

E&eacute;n van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

143
143
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

203
203
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

118
118