Esposito maakt het al te bont bij Anderlecht

Esposito maakt het al te bont bij Anderlecht

Sebastiano Esposito was op papier een erg interessante aanwinst voor RSC Anderlecht, maar in de praktijk is de Italiaanse spits absoluut geen meerwaarde gebleken. De 20-jarige staat dit seizoen meer in de spotlights door zijn bedenkelijk gedrag dan met zijn sportieve prestaties, en een vroegtijdig vertrek in januari wordt steeds waarschijnlijker.


MOOIE TRANSFER (IN THEORIE)

Peter Verbeke vreesde de dag dat Anderlecht een spits zou rekruteren die niet onmiddellijk zou presteren. “Dat is momenteel het geval met Esposito”, zei de CEO van Anderlecht enkele weken geleden aan Het Laatste Nieuws. Nochtans beschikte de jonge Italiaan over enkele mooie adelbrieven die ons deden geloven dat hij wel degelijk een aanwinst kon zijn voor Anderlecht. Esposito werd vorig seizoen succesvol uitgeleend aan FC Basel, waar hij 7 goals en 9 assists liet noteren. Met de cijfers was hij zelfs de op één na meest beslissende Italiaanse speler jonger dan 21 jaar in Europa.Bovendien stond Sebastiano Esposito ook op de payroll van Internazionale, de Italiaanse topclub waarvoor hij op 17-jarige leeftijd debuteerde én scoorde. Anderzijds mogen we ook niet vergeten dat Antonio Conte hem destijds redelijk wat speelkansen gunde omdat Inter toen niet bepaald een brede kern voorhanden had. Ook andere jongelingen zoals Filip Stankovic, Matias Fonseca en Edoardo Vergani maakten uit grote noodzaak en personeelstekort vaak deel uit van de wedstrijdselectie van Conte. Een tussenstap bij Anderlecht was dan ook een ideale beslissing voor alle betrokken partijen.

AANKOOPOPTIE VAN 6 Á 7 MILJOEN

Maar al na een half seizoen lijkt het verhaal tussen Sebastiano Esposito en Anderlecht op een sisser af te lopen. De huurling komt amper aan de bak in het Lotto Park en hij speelt allerminst een rol van betekenis. Er zou zelfs sprake zijn van een vroegtijdig vertrek in januari. Anderlecht is niet tevreden met de prestaties en de sportieve bijdrage van Esposito, er werd veel meer van hem verwacht, maar ook de spits raakt steeds gefrustreerder met zijn situatie. “Hij is de meest gefrustreerde speler in de kern van Anderlecht”, schreef La Dernière Heure onlangs. “De situatie doet hem zelf geen goed, maar is ook slecht voor Anderlecht dat hem eigenlijk voor niets betaalt”, aldus de Waalse krant.Volgens journalist Gianluca Di Marzio betaalde Sporting vorige zomer een huursom van één miljoen euro om Sebastiano Esposito voor één seizoen te huren, al wordt er binnen de Brusselse club ontkend dat er een huurvergoeding werd betaald. Anderlecht zou ook een aankoopoptie afgedwongen hebben die tussen de zes en zeven miljoen euro moet bedragen en het zou ook zijn volledig loon overnemen. Internazionale bedong dan weer een terugkoopoptie van 11,5 miljoen euro. Maar na vier maand en half is het wel duidelijk geworden dat Anderlecht nooit de aankoopoptie zal lichten om Esposito definitief over te nemen. De beëindiging van zijn huurcontract is dan weer veel realistischer.

DE HANDLEIDING

Sebastiano Esposito maakt zelden het verschil bij Anderlecht en hij valt vooral op met zijn maniertjes. “Elke speler heeft een handleiding. Bij de ene is die dikker dan de andere. Seba werkt héél hard, maar hij moet beseffen dat het moét gebeuren in de tien minuten die hij mag spelen”, zei Peter Verbeke over hem. Vorige zomer waarschuwden wij al over die handleiding van Esposito want vorig seizoen kwam hij bij FC Basel reeds enkele keren op een negatieve wijze ter sprake. Hij weigerde bijvoorbeeld om in te vallen in de slotfase van de Conference League tegen Qarabag, en daarna werd hij op een erg domme manier uitgesloten met een rode kaart in de competitiematch tegen Grasshoppers.Door die twee incidenten hing er in Basel opeens een erg turbulente sfeer rond Sebastiano Esposito, waardoor zijn relatie met de fans en zelfs met de coach onder druk kwam te staan. Het bestuur van FC Basel bleef Esposito voluit steunen. “Hij weet dat dit niet mag gebeuren en dat dit zichzelf grote schade berokkent, maar ook het team”, zei directeur Philippe Degen aan Gazzetta dello Sport. “Er was al wekenlang iets aan het borrelen. Hij had problemen met blessures en was ongeduldig. Maar hij is geen bad boy. Integendeel, hij gedraagt zich voorbeeldig. Maar hij is ook een jongen die je elke dag bij de hand moet nemen en die je goed moet opvolgen.”

VEEL MANIERTJES

Ook in België kwam het vurige temperament en de maniertjes van Sebastiano Esposito enkele keren tot uiting. Hij scoorde tegen Westerlo zijn eerste doelpunt van het seizoen bij Anderlecht en dat vierde hij prompt door ostentatief zijn vinger voor de mond te houden. Een boodschap aan zijn criticasters, zo leek het. Alleen speelde Esposito tegen Westerlo verder helemaal niets klaar en was zijn reactie ongegrond en geen teken van nederigheid. Youri Mulder opperde in Extra Time dat Esposito aangepakt mocht worden voor die gebaren, iets wat voorzitter Wouter Vandenhaute nadien ook effectief gedaan heeft.

“Deze reactie was ook richting de wereld. Wees niet boos op de wereld, maar wel op jezelf”, vond Filip Joos. Ook Marc Degryse was niet te spreken over de bedenkelijke reactie van Sebastiano Esposito. “Komaan, man. Je hebt één doelpunt gemaakt in elf wedstrijden. Doe toch eens normaal. Als Esposito denkt dat hij met z'n goal de criticasters van antwoord heeft gediend: écht niet”, klonk het hard in Het Laatste Nieuws. En ook na de stilgelegde wedstrijd tegen Standard maakte Esposito zich schuldig aan onnodig haantjesgedrag.De Italiaan spurtte richting Denis Dragus, de aanvaller van Standard die de bezoekende fans provoceerde en olie gooide op de reeds explosieve situatie. Jan Vertonghen en enkele andere ploegmaats hielden Sebastiano Esposito tegen om hem te behoeden van verdere stommiteiten. “Dus hij vindt dat hij Anderlecht vertegenwoordigt?” vroeg Filip Joos zich af. “Hij heeft nog niks gedaan behalve zijn goal op West Ham en dan komt hij het even zeggen. Dat mag je doen als je er iets hebt betekend of er in de jeugd hebt gespeeld.” “Niet presteren is één ding, maar dat allemaal erbij is kwalijk”, voegde Gert Verheyen eraan toe.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Moet Esposito nog een kans krijgen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"

De Rode Duivels begonnen indrukwekkend aan hun oefenwedstrijd in Duitsland, waar ze na acht minuten ...

39
39
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"

De Jonge Duivels sloten maandag hun stage in Spanje af met een 3-2-zege tegen Japan, waardoor ze hun ...

15
15
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'

Bij Union scheert Loïc Lapoussin op sportief vlak hoge toppen, maar de flankaanvaller komt ...

15
15
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"

De Rode Duivels lijken helemaal herboren te zijn onder Domenico Tedesco. Vrijdag namen ze al een ...

189
189
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"

België speelt om 20u45 tegen Duitsland. De Rode Duivels moeten tonen dat ze stappen zetten onder ...

75
75
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"

België wist al sinds het vorige EK niet meer te winnen van een topploeg. Toen wisten ze Portugal ...

36
36
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"

België neemt het vanavond op tegen Duitsland. Domenico Tedesco roteert amper en voerde slechts twee ...

198
198
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing

België neemt het om 20u45 op tegen Duitsland. Na de 0-3-zege in Zweden vragen velen zich uiteraard ...

486
486
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'

KRC Genk heeft een aantal spelers in de rangen die zeker mogen dromen van een toptransfer. Zelfs de ...

249
249
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"

Jan Vertonghen kende een sterk WK en snoerde de criticasters de mond. Nadat hij was aangepast aan ...

184
184
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'

Divock Origi en Charles De Ketelaere kennen een zeer matig seizoen bij AC Milan. De twee Belgen ...

137
137
Bounida op weg naar toptransfer?
Bounida op weg naar toptransfer?

Ajax wist Rayane Bounida weg te halen bij RSC Anderlecht. Zijn eerste jaar is er een met vallen en ...

278
278
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"

KRC Genk was bijzonder boos dat Bryan Heynen en Mike Trésor niet werden opgeroepen voor de Rode ...

594
594
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'

Na de nederlaag in de Klassieker tegen Feyenoord van afgelopen weken dreigt Ajax voor het eerst ...

39
39
'Terugkeer naar Londen voor Eden Hazard?'
'Terugkeer naar Londen voor Eden Hazard?'

Een van de redenen waarom Eden Hazard afscheid nam als Rode Duivel is het gebrek aan speelminuten op ...

215
215