3 hoofdschuldigen forceren Piqué naar exit

3 hoofdschuldigen forceren Piqué naar exit

Gerard Piqué was altijd al van plan om zijn carrière af te sluiten bij FC Barcelona, maar niet als bankzitter. Hij maakte er ook een erezaak van om Spanje te vertegenwoordigen op het WK 2022 in Qatar. Helaas voor hem draaiden die droomscenario's helemaal anders uit. Piqué kondigde donderdag zijn afscheid aan als profvoetballer: zaterdag wordt zijn laatste wedstrijd in het Camp Nou. Het wordt een afscheid in mineur, een vertrek dat hij zich altijd anders had voorgesteld. Ontgoocheld door zijn sportieve degradatie, maar nog steeds met Barça in zijn hart.


HET WAANBEELD VAN PIQUÉ

“Ik zal mijn carrière sowieso beëindigen bij FC Barcelona. Maar ik zal niet accepteren om als bankzitter op pensioen te gaan”, zei Gerard Piqué in oktober vorig jaar aan El País. “Ik zou geen gans seizoen op de bank willen zitten.” Piqué telt dit seizoen 5 basisplaatsen op 18 wedstrijden in La Liga en de Champions League. Dan ben je echt wel een bankzitter, maar daar denkt Piqué anders over. De 35-jarige beschouwt zich nog steeds als een speler met een meerwaarde. In de kleedkamer en op het veld.

Marca vernam dat Gerard Piqué dit seizoen altijd zijn hard werkte op training om Xavi Hernandez te overtuigen om hem op te stellen in het basiselftal, maar die kiest echter resoluut voor Ronald Araujo, Eric Garcia, Andreas Christensen en Jules Koundé boven de ervaren verdediger. Dat was een domper voor Piqué, die alles in het werk stelde om terug belangrijk te worden voor FC Barcelona en tegelijkertijd een selectie voor het WK 2022 in Qatar probeerde af te dwingen. Bondscoach Luis Enrique nam hem zelfs op in zijn 55-koppige voorselectie.



Uiteindelijk zullen we nooit weten of Gerard Piqué de uiteindelijke selectie van Spanje zou halen, want zaterdag speelt hij zijn laatste wedstrijd in het Camp Nou. Pique won alles wat er te winnen viel bij FC Barcelona, met onder meer 8 Spaanse titels, 3 Champions Leagues en 7 bekers, maar zich vereenzelvigen met een invallersstatuut kon hij niet. Pique hield de eer aan zichzelf, in plaats dat Barça die beslissing voor hem moest nemen. Want zijn sportieve toekomst zag er allerminst rooskleurig uit bij de Catalaanse topclub.

GEVEN EN NEMEN

In oktober vond de socio vergadering plaats van FC Barcelona en daarin kondigde Mateu Alemany grote veranderingen aan. De voetbaldirecteur van Barça deelde mee dat de club druk in de weer is om verschillende contracten te elimineren die te zwaar doorwegen op het salarisbudget en ook gewoon buitenproportioneel zijn. Alemany noemde geen namen, maar iedereen wist dat Gerard Piqué één van de geviseerde spelers was. De 35-jarige verdediger is al veel langer een last dan een meerwaarde en zijn vertrek moet een frisse wind laten waaien in de centrale defensie.



Anderzijds deed Gerard Piqué ook veel moeite om zijn club op financieel gebied te helpen. Als een ware gentleman deed hij - tot tweemaal toe zelfs - een toegift waardoor FC Barcelona hem minder salaris moest uitbetalen en tegelijkertijd meer financiële ademruimte kreeg om nieuwe transfers te registreren op de spelerslijst. Door de geste van Piqué moest Barça zijn contract tot en met 2024 aan flink verminderde voorwaarden uitbetalen. Maar dat betekent uiteraard niet dat Xavi Hernandez hem dan maar blindelings moest opstellen in zijn basiselftal.

GEVISEERD DOOR DE FANS

Hij is dit seizoen pas de vijfde centrale verdediger in de pikorde, na Ronald Araujo, Eric Garcia, Jules Koundé en Andreas Christensen. Enkel bij blessures mocht Gerard Piqué zich opmaken om te spelen. Dat was bijvoorbeeld het geval in de wedstrijden tegen Mallorca en Celta Vigo, waarin Barça telkens een clean sheet behaalde. Maar de echte waardemeter vond plaats tegen Internazionale en toen zakte Piqué keihard door de mand. Hij speelde een erbarmelijke wedstrijd en hij had een groot aandeel in de drie Italiaanse tegendoelpunten. Piqué werd zelfs stevig uitgefloten door de fans in het Camp Nou.



Na de wedstrijd sprak Xavi Hernandez over “individuele fouten” bij zijn spelers, maar iedereen wist dat de coach het had over Gerard Piqué. Nog in oktober kreeg Piqué opnieuw de volle laag van de eigen achterban. In minuut 78 verving hij Jules Kounde in de wedstrijd tegen Villarreal en op de tribunes werden de meest uiteenlopende reacties vastgesteld. Xavi Hernandez nam het meteen op voor zijn verdediger. “Dit is een moment om verenigd te zijn. De ploeg, de staff, het bestuur, de fans, de media. Ik weet niet waarom ze floten en het interesseert me eigenlijk ook niet. Ik ben gelukkig om Piqué’s coach te mogen zijn.”

GEEN AFSCHEID?

Het was wellicht in die periode - waarin hij veel kritiek te slikken kreeg - toen Gerard Piqué besliste om een eind te maken aan zijn spelerscarrière. Al was het zeker geen overhaaste beslissing. Volgens Marca dacht hij namelijk al wekenlang om zijn kicksen aan de wilgen te hangen, omdat hij er maar niet in slaagde om zijn bankzittersstatuut om te keren in een vaste basisplaats, en omdat hij geschrokken en verbaasd was door de vele en scherpe kritiek vanuit de buitenwereld.



Ook het feit dat de clubleiding af wilde van zijn - al fel verminderd - zwaar contract, lag Gerard Piqué zwaar op de maag. “Dit is erg unfair voor jou”, stelde Carles Puyol kort nadat Piqué zijn afscheid als profvoetballer aankondigde. En die quote bevat dus wel een bepaalde grond van waarheid. Maar dit betekent echter niet dat Piqué FC Barcelona definitief zal verlaten. In zijn afscheidsvideo laat hij namelijk een deur open voor een terugkeer in de toekomst. “Je kent mij. Ik kom terug. Ik zie jullie in het Camp Nou. Lang leve Barça.”

POLL: Is het pensioen van Piqué een spijtige zaak?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

14
14
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

94
94
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

44
44
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

82
82
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

108
108
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

235
235
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

322
322
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

150
150
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

54
54
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

274
274
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

152
152
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

230
230
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

107
107
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

130
130
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

193
193