3 hoofdschuldigen forceren Piqué naar exit

3 hoofdschuldigen forceren Piqué naar exit

Gerard Piqué was altijd al van plan om zijn carrière af te sluiten bij FC Barcelona, maar niet als bankzitter. Hij maakte er ook een erezaak van om Spanje te vertegenwoordigen op het WK 2022 in Qatar. Helaas voor hem draaiden die droomscenario's helemaal anders uit. Piqué kondigde donderdag zijn afscheid aan als profvoetballer: zaterdag wordt zijn laatste wedstrijd in het Camp Nou. Het wordt een afscheid in mineur, een vertrek dat hij zich altijd anders had voorgesteld. Ontgoocheld door zijn sportieve degradatie, maar nog steeds met Barça in zijn hart.


HET WAANBEELD VAN PIQUÉ

“Ik zal mijn carrière sowieso beëindigen bij FC Barcelona. Maar ik zal niet accepteren om als bankzitter op pensioen te gaan”, zei Gerard Piqué in oktober vorig jaar aan El País. “Ik zou geen gans seizoen op de bank willen zitten.” Piqué telt dit seizoen 5 basisplaatsen op 18 wedstrijden in La Liga en de Champions League. Dan ben je echt wel een bankzitter, maar daar denkt Piqué anders over. De 35-jarige beschouwt zich nog steeds als een speler met een meerwaarde. In de kleedkamer en op het veld.

Marca vernam dat Gerard Piqué dit seizoen altijd zijn hard werkte op training om Xavi Hernandez te overtuigen om hem op te stellen in het basiselftal, maar die kiest echter resoluut voor Ronald Araujo, Eric Garcia, Andreas Christensen en Jules Koundé boven de ervaren verdediger. Dat was een domper voor Piqué, die alles in het werk stelde om terug belangrijk te worden voor FC Barcelona en tegelijkertijd een selectie voor het WK 2022 in Qatar probeerde af te dwingen. Bondscoach Luis Enrique nam hem zelfs op in zijn 55-koppige voorselectie.Uiteindelijk zullen we nooit weten of Gerard Piqué de uiteindelijke selectie van Spanje zou halen, want zaterdag speelt hij zijn laatste wedstrijd in het Camp Nou. Pique won alles wat er te winnen viel bij FC Barcelona, met onder meer 8 Spaanse titels, 3 Champions Leagues en 7 bekers, maar zich vereenzelvigen met een invallersstatuut kon hij niet. Pique hield de eer aan zichzelf, in plaats dat Barça die beslissing voor hem moest nemen. Want zijn sportieve toekomst zag er allerminst rooskleurig uit bij de Catalaanse topclub.

GEVEN EN NEMEN

In oktober vond de socio vergadering plaats van FC Barcelona en daarin kondigde Mateu Alemany grote veranderingen aan. De voetbaldirecteur van Barça deelde mee dat de club druk in de weer is om verschillende contracten te elimineren die te zwaar doorwegen op het salarisbudget en ook gewoon buitenproportioneel zijn. Alemany noemde geen namen, maar iedereen wist dat Gerard Piqué één van de geviseerde spelers was. De 35-jarige verdediger is al veel langer een last dan een meerwaarde en zijn vertrek moet een frisse wind laten waaien in de centrale defensie.Anderzijds deed Gerard Piqué ook veel moeite om zijn club op financieel gebied te helpen. Als een ware gentleman deed hij - tot tweemaal toe zelfs - een toegift waardoor FC Barcelona hem minder salaris moest uitbetalen en tegelijkertijd meer financiële ademruimte kreeg om nieuwe transfers te registreren op de spelerslijst. Door de geste van Piqué moest Barça zijn contract tot en met 2024 aan flink verminderde voorwaarden uitbetalen. Maar dat betekent uiteraard niet dat Xavi Hernandez hem dan maar blindelings moest opstellen in zijn basiselftal.

GEVISEERD DOOR DE FANS

Hij is dit seizoen pas de vijfde centrale verdediger in de pikorde, na Ronald Araujo, Eric Garcia, Jules Koundé en Andreas Christensen. Enkel bij blessures mocht Gerard Piqué zich opmaken om te spelen. Dat was bijvoorbeeld het geval in de wedstrijden tegen Mallorca en Celta Vigo, waarin Barça telkens een clean sheet behaalde. Maar de echte waardemeter vond plaats tegen Internazionale en toen zakte Piqué keihard door de mand. Hij speelde een erbarmelijke wedstrijd en hij had een groot aandeel in de drie Italiaanse tegendoelpunten. Piqué werd zelfs stevig uitgefloten door de fans in het Camp Nou.Na de wedstrijd sprak Xavi Hernandez over “individuele fouten” bij zijn spelers, maar iedereen wist dat de coach het had over Gerard Piqué. Nog in oktober kreeg Piqué opnieuw de volle laag van de eigen achterban. In minuut 78 verving hij Jules Kounde in de wedstrijd tegen Villarreal en op de tribunes werden de meest uiteenlopende reacties vastgesteld. Xavi Hernandez nam het meteen op voor zijn verdediger. “Dit is een moment om verenigd te zijn. De ploeg, de staff, het bestuur, de fans, de media. Ik weet niet waarom ze floten en het interesseert me eigenlijk ook niet. Ik ben gelukkig om Piqué’s coach te mogen zijn.”

GEEN AFSCHEID?

Het was wellicht in die periode - waarin hij veel kritiek te slikken kreeg - toen Gerard Piqué besliste om een eind te maken aan zijn spelerscarrière. Al was het zeker geen overhaaste beslissing. Volgens Marca dacht hij namelijk al wekenlang om zijn kicksen aan de wilgen te hangen, omdat hij er maar niet in slaagde om zijn bankzittersstatuut om te keren in een vaste basisplaats, en omdat hij geschrokken en verbaasd was door de vele en scherpe kritiek vanuit de buitenwereld.Ook het feit dat de clubleiding af wilde van zijn - al fel verminderd - zwaar contract, lag Gerard Piqué zwaar op de maag. “Dit is erg unfair voor jou”, stelde Carles Puyol kort nadat Piqué zijn afscheid als profvoetballer aankondigde. En die quote bevat dus wel een bepaalde grond van waarheid. Maar dit betekent echter niet dat Piqué FC Barcelona definitief zal verlaten. In zijn afscheidsvideo laat hij namelijk een deur open voor een terugkeer in de toekomst. “Je kent mij. Ik kom terug. Ik zie jullie in het Camp Nou. Lang leve Barça.”

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Is het pensioen van Piqué een spijtige zaak?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland
Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland

Domenico Tedesco heeft zijn start als bondscoach van de Rode Duivels niet gemist. Na de 0-3 in ...

114
114
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"

De Rode Duivels begonnen indrukwekkend aan hun oefenwedstrijd in Duitsland, waar ze na acht minuten ...

223
223
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"

De Jonge Duivels sloten maandag hun stage in Spanje af met een 3-2-zege tegen Japan, waardoor ze hun ...

57
57
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'

Bij Union scheert Loïc Lapoussin op sportief vlak hoge toppen, maar de flankaanvaller komt ...

24
24
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"

De Rode Duivels lijken helemaal herboren te zijn onder Domenico Tedesco. Vrijdag namen ze al een ...

234
234
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"

België speelt om 20u45 tegen Duitsland. De Rode Duivels moeten tonen dat ze stappen zetten onder ...

90
90
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"

België wist al sinds het vorige EK niet meer te winnen van een topploeg. Toen wisten ze Portugal ...

38
38
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"

België neemt het vanavond op tegen Duitsland. Domenico Tedesco roteert amper en voerde slechts twee ...

207
207
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing

België neemt het om 20u45 op tegen Duitsland. Na de 0-3-zege in Zweden vragen velen zich uiteraard ...

495
495
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'

KRC Genk heeft een aantal spelers in de rangen die zeker mogen dromen van een toptransfer. Zelfs de ...

262
262
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"

Jan Vertonghen kende een sterk WK en snoerde de criticasters de mond. Nadat hij was aangepast aan ...

186
186
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'
'Origi en De Ketelaere moeten plots vrezen bij AC Milan'

Divock Origi en Charles De Ketelaere kennen een zeer matig seizoen bij AC Milan. De twee Belgen ...

140
140
Bounida op weg naar toptransfer?
Bounida op weg naar toptransfer?

Ajax wist Rayane Bounida weg te halen bij RSC Anderlecht. Zijn eerste jaar is er een met vallen en ...

287
287
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"
Sneer voor Genk: "Zij zijn beter dan Heynen en Trésor"

KRC Genk was bijzonder boos dat Bryan Heynen en Mike Trésor niet werden opgeroepen voor de Rode ...

635
635
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'
'Newcastle wil shoppen bij Ajax'

Na de nederlaag in de Klassieker tegen Feyenoord van afgelopen weken dreigt Ajax voor het eerst ...

41
41