Van Bommel pusht Nainggolan richting exit

Van Bommel pusht Nainggolan richting exit

Opvallend nieuws in de marge woensdag: Radja Nainggolan die voortaan privéjets aanbiedt aan de elite der aarde. Mogelijk maakt hij binnenkort reeds zelf gebruik van zijn eigen diensten. Een breuk met Antwerp, wie weet zelfs in januari al, lijkt namelijk alsmaar meer onvermijdelijk. Zijn eigen schuld, al heeft Mark van Bommel ook iets te maken met de ex-Rode Duivel zijn aanstaande exit.


Vier nederlagen in zes duels: en of Antwerp, daarvoor fiere leider met een foutloos rapport, in een dip zit. Het dubbeltje valt even langs de verkeerde kant, waar de Great Old voorheen zelf een koele killer was ontbreekt het tegenwoordig aan efficiëntie. Aan de overkant beging Jean Butez tegen Genk een zeldzame blunder, in Charleroi werd het stamnummer één een week later koud gepakt op de counter. Zondag komt Anderlecht op bezoek, als afsluiter voor het WK trekt Antwerp naar Club Brugge. Wellicht nog altijd zónder Nainggolan, die sinds het vape-incident op bezoek bij Standard – waar een gebrek aan scherpte in de openingsfase zuur opbrak – in de B-kern vertoeft. Voor onbepaalde tijd, al kan dat ballingschap wel eens langer duren dan gedacht. Zien we de middenvelder überhaupt nog terug op de Bosuil?

LAMKEL ZÉ 2.0
"Het was een heel lastige beslissing, maar ik heb niet overwogen om hem terug te nemen. Dit is geen kwestie van weken of wedstrijden", aldus Van Bommel voor de nederlaag tegen Charleroi. De nieuwste teleurstelling brengt daar vermoedelijk evenmin verandering in. Nadat zijn fratsen in het verkeer met de mantel der liefde werden bedekt, was zijn gedrag in Luik op extra-sportief gebied dus de druppel voor Nainggolan. "RAFC heeft een gesprek gehad met Radja over zijn algemeen functioneren en over hoe bepaalde gedragingen afstralen op de club en de spelersgroep", luidde het algemeen statement over zijn verbanning uit de kleedkamer. "Er zijn tevens duidelijke afspraken gemaakt over wat onze club wel en niet van haar speler verwacht. Speler noch club zullen hierover verder commentaar geven."



Dat laatste advies sloeg Nainggolan alvast meteen in de wind. "Ik wil even zeggen dat ik het ook erg vind, wat ik heb gedaan. Ik vind dit zelf ook volledig fout, maar stond er op dat moment niet bij stil. De club heeft een beslissing genomen en ik kan die enkel accepteren, ook al vind ik de straf zelf misschien wat zwaar. Maar ik ga op één of andere manier toch proberen mijn steentje bij te blijven dragen", reageerde hij via Instagram. Later volgde via datzelfde platform nog een foto van een avondje uit met Anderlecht-spitsen Fabio Silva en Sebastiano Esposito. Het getuigt allemaal van vrij weinig schuldbesef. De vergelijking met Didier Lamkel Zé, evenmin weg te slaan van sociale media, wordt er zo weer wat groter op. Antwerp hoopte net eindelijk verlost te zijn van de negatieve aandacht rond diens fratsen.

FAN GHEYSENS
Gelet op de controversiële aanstelling van Marc Overmars enigszins hypocriet, zeker omdat de Great Old aanvankelijk niet zo zwaar leek te tillen aan het voorval. Na een gesprek met Nainggolan, en onder druk van een mediastorm na de opeenvolging van incidenten, kon een sanctie echter niet uitblijven. Overmars, Van Bommel en CEO Sven Jaecques namen allen deel aan dat onderhoud, Paul Gheysens was opvallend afwezig. Zelfs nu er deze zomer nieuwe speeltjes arriveerden ziet de voorzitter, die vurig hoopte dat zij Nainggolan konden motiveren om beter zijn best te doen, ongetwijfeld met lede ogen aan hoe zijn prestigetransfer langzaam wegkwijnt. Hoewel hij de torenhoge verwachtingen mede door een blessure vorig seizoen niet helemaal kon inlossen, is Gheysens immers een fan van het eerste uur.



"Wie heb je liever: Hans Vanaken voor drie miljoen of Nainggolan voor twee?", klonk het nog bij diens aankomst. Een uitspraak die als een boemerang in zijn gezicht terugkeerde, want terwijl Vanaken met Club Brugge uitgerekend op de Bosuil een zoveelste landstitel veroverde kwam Nainggolan niet verder dan twee goals en drie assists in 32 competitieduels. Met een vierde plek in de stand zette Antwerp zelfs een stap achteruit. Enter dus Van Bommel, met wie het beter leek te klikken dan met Brian Priske. Zo gaf de kersvers coach gehoor aan Nainggolan zijn suggestie om hem hoger op het veld als nummer tien uit te spelen. Behalve een week waarin hij drie keer raak trof zorgde het voor weinig beterschap in zijn statistieken. Ondanks een vrij degelijke start is de huidige balans drie doelpunten en twee assists.

SPORTIEF ZONDE (?)
Na vijf speeldagen, die Antwerp wel allemaal winnend afsloot, was zijn rijk dan ook uit. Door de komst van Jurgen Ekkelenkamp, sindsdien onderdeel van een vast trio met Alhassan Yusuf en Pieter Gerkens, moest Nainggolan vrede nemen met een plaats op de bank. Als invaller kreeg Il Ninja wel steevast zijn minuten. Wanneer hij een maand geleden tegen KV Kortrijk dan toch nog eens aan de aftrap verscheen liep het evenwel prompt voor een eerste keer verkeerd. Ook in Sclessin nam Nainggolan dus gewoon plaats op het zitje waar hij iets eerder nog werd betrapt terwijl hij aan een e-sigaret lurkte. Nochtans pakte Van Bommel toen uit met een verrassing door zijn elftal in een 4-4-2 formatie de wei in te sturen. Een mislukt experiment, maar dat hij zelfs dan geen plaats had voor Nainggolan spreekt boekdelen.



Vooral omdat de opties op het middenveld beperkt zijn. "Het klopt dat we nu plots wat krap zitten", gaf Van Bommel toe. "Al mag dat geen reden zijn om die beslissing niet te nemen. Een speler uit de selectie zetten is de moeilijkste keuze die je als trainer zijnde kan maken. Dat doe je niet zomaar. Radja was zelf zwaar teleurgesteld. Hij is een heel goede voetballer, die het verschil kan maken en zelfs buiten categorie kan zijn. Vanuit dat perspectief is deze maatregel zonde", luidde het verder echter nog. In theorie kan Nainggolan inderdaad nog van pas komen, is het niet als titularis dan wel als wisselspeler. Met zijn intrinsiek scorend vermogen bijvoorbeeld, al blijft de Bosuil ook op dat vlak wat op de honger zitten: zelfs met Vincent Janssen in de rangen scoort Antwerp van alle ploegen in de top vier het minst.

ZWAARGEWICHT
Toch laat Van Bommel niet echt het achterste van zijn tong zien. Los van zijn perikelen buiten de lijnen past Nainggolan simpelweg niet in zijn sportieve plannen, of ligt hij zeker niet in de bovenste schuif. Niet geheel onterecht ook gezien diens matige prestaties en geringe meerwaarde. Samen met zijn loodzwaar salaris reden te meer voor het stamnummer één om de grootverdiener, niet alleen bij de Great Old maar in heel België, opzij te schuiven wanneer hij zichzelf als onaantastbaar beschouwt. Nog in Luik liet Nainggolan, die na de pauze wel tevergeefs mocht proberen om de meubelen nog te redden, zich in de eerste helft trouwens opmerken door ostentatief mee te coachen langs de zijlijn. Ondanks zijn verminderde status in de kleedkamer is er aan geldingsdrang duidelijk nog steeds geen gebrek.



Hoewel hij zichzelf zo geregeld boven de groep lijkt te zetten blijft de 30-voudig international daar wel een invloedrijke stem. Iemand met impact, net zoals pakweg Ritchie De Laet of Michael Frey. Die eerste verzeilde eveneens een tijdje op de bank, waar ook Frey wellicht nog wat langer dreigt te vertoeven. Gedurende tien minuten bleek in Charleroi opnieuw dat de spits niet compatibel is met Janssen. Tot hiertoe weet Van Bommel de ego's in zijn selectie moeiteloos te managen, maar wat als de resultaten blijven tegenvallen? Zetten de misnoegde zwaargewichten in de kleedkamer, Nainggolan op kop, dan de boel op stelten? Of keren de fans, die de publiekslieveling nog altijd op handen dragen, zich ineens gezamenlijk tegen Van Bommel? Hij past toch maar beter op met zich diens verstoting toe te eigenen.

EXIT IN JANUARI
Een licht ontvlambare situatie, of zeg maar gerust tikkende tijdbom. Al volstond het eerste akkefietje niet om voor een ontsteking te zorgen. Voorlopig lijkt Nainggolan ook niet van plan om voor wrevel te zorgen. Met frisse tegenzin aanvaardt hij zijn straf, net zoals hij zijn plaats op de bank slikte. "Hij hoeft het niet eens te zijn, maar accepteert het wel", vertelde Van Bommel recent nog hoe de ervaren rot de keuzes van zijn coach respecteert. De trainer staat alvast sterk in zijn schoenen: tenzij de nederlagen zich blijven opstapelen geniet hij meer krediet dan Nainggolan, die zijn hoge loonbrieven hoe langer hoe minder rechtvaardigt. Van een botsing met Van Bommel mag dan wel geen sprake zijn, diens C4 is nog minder aan de orde. Afwachten of een andere coach soelaas brengt is daarom geen oplossing.



En dus lijkt het verhaal van Nainggolan op de Bosuil definitief over en uit. Zijn rol is stilaan uitgespeeld, zeker nu hij zichzelf alsmaar meer buitenspel zet. Het dik betaald contract van de voormalige Rode Duivel loopt komende zomer af, in januari is Il Ninja al vrij om elders een voorakkoord te tekenen. In tegenstelling tot Lior Refaelov of Simen Jukleröd een aantal jaren geleden zal Antwerp de dure en overbodige stoorzender met plezier naar de uitgang begeleiden, of alleszins weinig in de weg leggen. Nochtans blijft Nainggolan zelf naar verluidt liefst gewoon op post. Niet alleen zal hij zich dan tevreden moeten stellen met een pak minder centen op zijn rekening, zowel op als naast het veld is het eeuwige woelwater in dat geval dringend aan bezinning toe. Al zou het daarvoor wel eens reeds te laat kunnen zijn.

AD

POLL: Denkt u dat Nainggolan ooit nog zal spelen voor Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'

Manchester United hoopt in extremis nog een Champions League-ticket te veroveren in de Premier ...

15
15
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

30
30
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

46
46
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

28
28
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

208
208
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

152
152
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

91
91
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

210
210
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

112
112
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

208
208
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

257
257
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

534
534
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

537
537
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

244
244