Bestuur Anderlecht aan zet: 8 mogelijke opvolgers Mazzu

Bestuur Anderlecht aan zet: 8 mogelijke opvolgers Mazzu

De dagen van Felice Mazzu als coach van Anderlecht zijn geteld. Wouter Vandenhaute moet dus dringend op zoek naar een nieuwe T1 om ervoor te zorgen dat de crisis in het Lotto Park niet helemaal ontspoort. VoetbalNieuws zette alvast acht mogelijke kandidaten op een rijtje, de ene mogelijk al wat controversiëler dan de andere.


Veel tijd heeft Paars-Wit niet te verliezen, want voor het WK staan Anderlecht zowel in de beker, competitie als Europa de komende weken nog een aantal belangrijke opdrachten te wachten. Geld om te spenderen aan een vervanger voor Mazzu, die van de Brusselaars nog een ontslagpremie ontvangt, is er ook niet bepaald in overvloed. Factoren die de keuzemogelijkheden uiteraard enigszins beperken: elders een actieve trainer wegplukken, zoals pakweg Jonas De Roeck bij Westerlo, lijkt mede daardoor alleszins niet aan de orde. De volgende acht pistes kan Vandenhaute daarentegen wél bewandelen.

Robin VELDMAN
De goedkoopste optie, want Robin Veldman is vandaag al in dienst bij de recordkampioen. Daar levert hij prima werk bij de RSCA Futures, reden genoeg voor heel wat fans om hem prompt naar voren te schuiven als dé geschikte kandidaat om het roer dan ook maar meteen bij de A-ploeg over te nemen. Diverse media sluiten evenmin uit dat de Nederlander, in tegenstelling tot de rest van diens staf zelf alvast geen gezant van Mazzu, in aanmerking komt voor een fikse promotie. Ondanks zijn gebrek aan ervaring misschien wel de meest logische oplossing, is het niet permanent dan wel op tijdelijke basis.Roberto MARTINEZ
Veldman zou namelijk wel eens vooral de ideale figuur kunnen zijn om nu de eerstkomende periode te overbruggen. Tijd kopen dus, in de hoop overhaaste beslissingen dit keer te vermijden. Wie weet tenslotte welke interessante pistes zich na het WK aandienen. Roberto Martinez bijvoorbeeld, wiens contract bij de Rode Duivels na het toernooi afloopt. De bondscoach heeft een boontje voor Neerpede, kent een deel van de spelersgroep, is vertrouwd met de competitie én bewees reeds ruimschoots zijn expertise. Alleen vallen zijn looneisen vermoedelijk vrij hoog uit en droomt de Spanjaard zelf van meer.

Ivan LEKO
Nog iemand voor wie Veldman de stoel even warm kan houden. Ivan Leko is momenteel nog altijd aan de slag in China, waar ook zijn verbintenis stopt aan het eind van dit kalenderjaar. Nadien is de ex-trainer van STVV, Club Brugge en Antwerp, eveneens een dure vogel, dus vrij om elders zijn kribbel te zetten. Omwille van zijn verleden wellicht niet de meest populaire keuze, maar met zijn mix van passie en offensieve dadendrang kan de Kroaat wel eens precies zijn waar Anderlecht nood aan heeft. Iemand die weet wat het is om prijzen te pakken ook, én bovendien nog een oude bekende van Peter Verbeke.Michel PREUD'HOMME
De CEO kruiste destijds bij Club Brugge tevens het pad van Michel Preud'homme, naar eigen zeggen nog niet definitief op pensioen. "Als je Preud'homme wil, kom je het hem vragen", liet hij recent weten open te staan voor suggesties. Een passage in het Lotto Park lijkt onwaarschijnlijk voor het icoon van de twee gezworen rivalen, al is MPH niet het type om een uitdaging uit de weg te gaan. Een geboren winnaar, die zowel Club, Standard als AA Gent na lange periodes zonder zilverwerk opnieuw successen bezorgde. Paars-Wit zoekt al lang haar eigen versie. Tijd om eens te polsen bij het originele exemplaar?

Jess THORUP
Iets verderop in het contactenboekje van Verbeke staat het nummer van Jess Thorup, met wie hij twee jaar nauw samenwerkte in Gent. Nadien deelde de Deen nog kortstondig de lakens uit bij KRC Genk, al kon hij na amper een paar weken niet weerstaan aan de lokroep van FC Kopenhagen. Een huwelijk dat ongeveer een maand geleden op de klippen liep. Net op tijd voor een derde doortocht in ons land? Als ervaren, aanvallend ingestelde coach mét oog voor de jeugd past Thorup alvast perfect in het gezochte profiel. In de Bundesliga ligt VfB Stuttgart wel reeds op de loer. Kort op de bal spelen is de boodschap.Hernan LOSADA
Hetzelfde geldt naar verluidt voor Hernan Losada, bij Charleroi in beeld om de pas ontslagen Edward Still op te volgen. Daarvoor werd de Argentijn, tijdens zijn actieve loopbaan geen voltreffer in het Lotto Park, hier en daar gelinkt aan de Brusselaars – eventueel in een tandem met Nicolas Frutos. Twee jaar geleden gooide Losada nog hoge ogen bij Beerschot, om vervolgens tevergeefs zijn kans te wagen in de MLS. Ook op het Kiel was het vet naar het einde toe eigenlijk stilaan al van de soep. Vooral qua ervaring lijkt Losada niet de persoon om Anderlecht veilig doorheen de woelige wateren te loodsen.

Besnik HASI
Bijna dag op dag drie jaar geleden deed Paars-Wit daarvoor een beroep op Frank Vercauteren, die zelf alleszins geen trek heeft in een zoveelste comeback. Wie dat ongetwijfeld wél ziet zitten is Besnik Hasi, eveneens een kind van het huis én bovenal een gecertificeerd crisismanager. Na het ontslag van John van den Brom leidde hij de recordkampioen in 2014 immers vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie alsnog naar de landstitel. Twee jaar later waren de fans hem wel liever kwijt dan rijk, het parcours dat Hasi sindsdien aflegde oogt niet bepaald denderend. Toch niet de meest overtuigende sollicitatie dus.Frank DE BOER
Tal van grote namen in het internationaal trainersgild zitten momenteel zonder werkgever. Een van hen is Frank de Boer, wiens vingers bijna anderhalf jaar na zijn vertrek bij Oranje blijkbaar nog steeds niet jeuken om terug aan de slag te gaan. Misschien kan Vandenhaute het succes van Alfred Schreuder en Mark van Bommel in onze competitie gebruiken om hem te inspireren? Als telg van de Ajax-school zou hij wellicht weer wat meer krediet genieten bij de aanhang, terwijl zijn resultaatgericht realisme als gegoten past bij de visie van het bestuur. Als statement om de bom te ontmijnen zou het tellen.

Kijk en wed live op Europees topvoetbal

POLL: Wie van deze 8 lijkt u de meest geschikte kandidaat?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Carrasco: "We leren snel wat de trainer wil"
Carrasco: "We leren snel wat de trainer wil"

Het nieuwe tijdperk van de Rode Duivels is begonnen met een dubbele knaller, want na de 0-3 in ...

1
1
Tedesco door het dolle heen: "Fantastische wedstrijd"
Tedesco door het dolle heen: "Fantastische wedstrijd"

Domenico Tedesco heeft in zijn eerste twee matchen als bondscoach meteen komaf gemaakt met alle ...

40
40
Uitblinker De Bruyne ziet nog één werkpunt bij Rode Duivels
Uitblinker De Bruyne ziet nog één werkpunt bij Rode Duivels

De Rode Duivels herademen onder Domenico Tedesco, zoveel lijkt wel duidelijk. De nieuwe bondscoach ...

76
76
Spanje gaat met de billen bloot in Spanje, Kroatië dankt Kovacic
Spanje gaat met de billen bloot in Spanje, Kroatië dankt Kovacic

Dinsdagavond stonden nog de laatste EK-kwalificatiewedstrijden van deze interlandbreak op het ...

65
65
Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland
Blitzstart bezorgt Duivels historische zege in Duitsland

Domenico Tedesco heeft zijn start als bondscoach van de Rode Duivels niet gemist. Na de 0-3 in ...

231
231
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"
Wissel Tedesco niet gesmaakt: "Dat is het niet"

De Rode Duivels begonnen indrukwekkend aan hun oefenwedstrijd in Duitsland, waar ze na acht minuten ...

465
465
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"
Jonge Duivel twijfelt nog: "Dan maak ik mijn definitieve keuze"

De Jonge Duivels sloten maandag hun stage in Spanje af met een 3-2-zege tegen Japan, waardoor ze hun ...

136
136
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'
Lapoussin reageert na nieuw incident rond 'ongepast gedrag'

Bij Union scheert Loïc Lapoussin op sportief vlak hoge toppen, maar de flankaanvaller komt ...

47
47
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"
Rode Duivels stelen alle harten: "We worden los Europees kampioen"

De Rode Duivels lijken helemaal herboren te zijn onder Domenico Tedesco. Vrijdag namen ze al een ...

327
327
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"
Tedesco legt 'verrassing' uit: "Daarom speelt hij"

België speelt om 20u45 tegen Duitsland. De Rode Duivels moeten tonen dat ze stappen zetten onder ...

119
119
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"
De Bilde: "Tedesco wil iets bewijzen"

België wist al sinds het vorige EK niet meer te winnen van een topploeg. Toen wisten ze Portugal ...

60
60
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"
Fans zien één grote afwezige bij Duivels: "Waarom speelt hij niet?"

België neemt het vanavond op tegen Duitsland. Domenico Tedesco roteert amper en voerde slechts twee ...

235
235
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing
De 11 namen: Tedesco zorgt voor één verrassing

België neemt het om 20u45 op tegen Duitsland. Na de 0-3-zege in Zweden vragen velen zich uiteraard ...

515
515
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'
'Real Madrid en Man Utd kloppen aan bij KRC Genk'

KRC Genk heeft een aantal spelers in de rangen die zeker mogen dromen van een toptransfer. Zelfs de ...

306
306
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"
Vertonghen: "Tot dan kan ik zeker nog mee bij België"

Jan Vertonghen kende een sterk WK en snoerde de criticasters de mond. Nadat hij was aangepast aan ...

220
220