Bestuur Anderlecht aan zet: 8 mogelijke opvolgers Mazzu

Bestuur Anderlecht aan zet: 8 mogelijke opvolgers Mazzu

De dagen van Felice Mazzu als coach van Anderlecht zijn geteld. Wouter Vandenhaute moet dus dringend op zoek naar een nieuwe T1 om ervoor te zorgen dat de crisis in het Lotto Park niet helemaal ontspoort. VoetbalNieuws zette alvast acht mogelijke kandidaten op een rijtje, de ene mogelijk al wat controversiëler dan de andere.


Veel tijd heeft Paars-Wit niet te verliezen, want voor het WK staan Anderlecht zowel in de beker, competitie als Europa de komende weken nog een aantal belangrijke opdrachten te wachten. Geld om te spenderen aan een vervanger voor Mazzu, die van de Brusselaars nog een ontslagpremie ontvangt, is er ook niet bepaald in overvloed. Factoren die de keuzemogelijkheden uiteraard enigszins beperken: elders een actieve trainer wegplukken, zoals pakweg Jonas De Roeck bij Westerlo, lijkt mede daardoor alleszins niet aan de orde. De volgende acht pistes kan Vandenhaute daarentegen wél bewandelen.

Robin VELDMAN
De goedkoopste optie, want Robin Veldman is vandaag al in dienst bij de recordkampioen. Daar levert hij prima werk bij de RSCA Futures, reden genoeg voor heel wat fans om hem prompt naar voren te schuiven als dé geschikte kandidaat om het roer dan ook maar meteen bij de A-ploeg over te nemen. Diverse media sluiten evenmin uit dat de Nederlander, in tegenstelling tot de rest van diens staf zelf alvast geen gezant van Mazzu, in aanmerking komt voor een fikse promotie. Ondanks zijn gebrek aan ervaring misschien wel de meest logische oplossing, is het niet permanent dan wel op tijdelijke basis.



Roberto MARTINEZ
Veldman zou namelijk wel eens vooral de ideale figuur kunnen zijn om nu de eerstkomende periode te overbruggen. Tijd kopen dus, in de hoop overhaaste beslissingen dit keer te vermijden. Wie weet tenslotte welke interessante pistes zich na het WK aandienen. Roberto Martinez bijvoorbeeld, wiens contract bij de Rode Duivels na het toernooi afloopt. De bondscoach heeft een boontje voor Neerpede, kent een deel van de spelersgroep, is vertrouwd met de competitie én bewees reeds ruimschoots zijn expertise. Alleen vallen zijn looneisen vermoedelijk vrij hoog uit en droomt de Spanjaard zelf van meer.

Ivan LEKO
Nog iemand voor wie Veldman de stoel even warm kan houden. Ivan Leko is momenteel nog altijd aan de slag in China, waar ook zijn verbintenis stopt aan het eind van dit kalenderjaar. Nadien is de ex-trainer van STVV, Club Brugge en Antwerp, eveneens een dure vogel, dus vrij om elders zijn kribbel te zetten. Omwille van zijn verleden wellicht niet de meest populaire keuze, maar met zijn mix van passie en offensieve dadendrang kan de Kroaat wel eens precies zijn waar Anderlecht nood aan heeft. Iemand die weet wat het is om prijzen te pakken ook, én bovendien nog een oude bekende van Peter Verbeke.



Michel PREUD'HOMME
De CEO kruiste destijds bij Club Brugge tevens het pad van Michel Preud'homme, naar eigen zeggen nog niet definitief op pensioen. "Als je Preud'homme wil, kom je het hem vragen", liet hij recent weten open te staan voor suggesties. Een passage in het Lotto Park lijkt onwaarschijnlijk voor het icoon van de twee gezworen rivalen, al is MPH niet het type om een uitdaging uit de weg te gaan. Een geboren winnaar, die zowel Club, Standard als AA Gent na lange periodes zonder zilverwerk opnieuw successen bezorgde. Paars-Wit zoekt al lang haar eigen versie. Tijd om eens te polsen bij het originele exemplaar?

Jess THORUP
Iets verderop in het contactenboekje van Verbeke staat het nummer van Jess Thorup, met wie hij twee jaar nauw samenwerkte in Gent. Nadien deelde de Deen nog kortstondig de lakens uit bij KRC Genk, al kon hij na amper een paar weken niet weerstaan aan de lokroep van FC Kopenhagen. Een huwelijk dat ongeveer een maand geleden op de klippen liep. Net op tijd voor een derde doortocht in ons land? Als ervaren, aanvallend ingestelde coach mét oog voor de jeugd past Thorup alvast perfect in het gezochte profiel. In de Bundesliga ligt VfB Stuttgart wel reeds op de loer. Kort op de bal spelen is de boodschap.



Hernan LOSADA
Hetzelfde geldt naar verluidt voor Hernan Losada, bij Charleroi in beeld om de pas ontslagen Edward Still op te volgen. Daarvoor werd de Argentijn, tijdens zijn actieve loopbaan geen voltreffer in het Lotto Park, hier en daar gelinkt aan de Brusselaars – eventueel in een tandem met Nicolas Frutos. Twee jaar geleden gooide Losada nog hoge ogen bij Beerschot, om vervolgens tevergeefs zijn kans te wagen in de MLS. Ook op het Kiel was het vet naar het einde toe eigenlijk stilaan al van de soep. Vooral qua ervaring lijkt Losada niet de persoon om Anderlecht veilig doorheen de woelige wateren te loodsen.

Besnik HASI
Bijna dag op dag drie jaar geleden deed Paars-Wit daarvoor een beroep op Frank Vercauteren, die zelf alleszins geen trek heeft in een zoveelste comeback. Wie dat ongetwijfeld wél ziet zitten is Besnik Hasi, eveneens een kind van het huis én bovenal een gecertificeerd crisismanager. Na het ontslag van John van den Brom leidde hij de recordkampioen in 2014 immers vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie alsnog naar de landstitel. Twee jaar later waren de fans hem wel liever kwijt dan rijk, het parcours dat Hasi sindsdien aflegde oogt niet bepaald denderend. Toch niet de meest overtuigende sollicitatie dus.



Frank DE BOER
Tal van grote namen in het internationaal trainersgild zitten momenteel zonder werkgever. Een van hen is Frank de Boer, wiens vingers bijna anderhalf jaar na zijn vertrek bij Oranje blijkbaar nog steeds niet jeuken om terug aan de slag te gaan. Misschien kan Vandenhaute het succes van Alfred Schreuder en Mark van Bommel in onze competitie gebruiken om hem te inspireren? Als telg van de Ajax-school zou hij wellicht weer wat meer krediet genieten bij de aanhang, terwijl zijn resultaatgericht realisme als gegoten past bij de visie van het bestuur. Als statement om de bom te ontmijnen zou het tellen.

POLL: Wie van deze 8 lijkt u de meest geschikte kandidaat?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach

AA Gent en Hein Vanhaezebrouck gaan na het seizoen uit elkaar. Dat gerucht doet al maanden de ronde. ...

12
12
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"

RSC Anderlecht moet vanavond winnen van Cercle Brugge. Anders dreigt het de eerste plaats kwijt te ...

41
41
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027

Lierse K is volop bezig met het samenstellen van de kern voor volgend seizoen. De club uit de ...

15
15
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd

Bij Club Brugge breken de afgelopen jaren steeds meer spelers door. In het verleden was dat niet ...

88
88
Tissoudali doet oproep na zege: "Hopelijk wordt het snel geweerd"
Tissoudali doet oproep na zege: "Hopelijk wordt het snel geweerd"

AA Gent lijkt stilaan zeker van de eindzege in de Europe Play-Offs. Zo deden de Buffalo's ...

74
74
'Vervanger Vanaken: Club gaat voor transfer oude bekende'
'Vervanger Vanaken: Club gaat voor transfer oude bekende'

Club Brugge maakt zich op voor enkele belangrijke weken. Blauw-Zwart doet in eigen land immers weer ...

493
493
'Smaakmaker wil weg bij City: Barça klaar om toe te slaan'
'Smaakmaker wil weg bij City: Barça klaar om toe te slaan'

Manchester City kruist donderdagavond de degens met Brighton en kan zich dan geen puntenverlies ...

65
65
Vrancken noemt sleutelduo: "Geen haar op mijn hoofd denkt eraan"
Vrancken noemt sleutelduo: "Geen haar op mijn hoofd denkt eraan"

Het verloop van de Champions' Play-Offs blijft voorlopig erg spannend en dat heeft niet in het minst ...

180
180
Drastische voorspelling: "Anderlecht wordt géén kampioen"
Drastische voorspelling: "Anderlecht wordt géén kampioen"

Na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs blijft de titelstrijd razend spannend. Dat heeft deels ...

486
486
<strong>Koude oorlog bij Club Brugge: "Je wordt zot van hem"</strong>
Koude oorlog bij Club Brugge: "Je wordt zot van hem"

Andreas Skov Olsen werd dit seizoen geprezen als een potenti&euml;le kampioenenmaker en Gouden ...

794
794
Engelse pers fileert Trossard na afslachting Chelsea
Engelse pers fileert Trossard na afslachting Chelsea

In de Premier League heeft Arsenal FC zijn voorlopige leidersplaats dinsdagavond nog wat verstevigd. ...

195
195
Crisis Standard: match stilgelegd, nieuwe sanctie dreigt
Crisis Standard: match stilgelegd, nieuwe sanctie dreigt

In de Europe Play-Offs heeft leider AA Gent zijn positie in het klassement dinsdag nog wat ...

478
478
Riemer grijpt in: opvallende wijziging bij Anderlecht
Riemer grijpt in: opvallende wijziging bij Anderlecht

RSC Anderlecht krijgt deze week een uitgelezen kans om zijn voorsprong in het klassement verder uit ...

408
408
Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel
Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel

In de Champions' Play-Offs staan woensdagavond weer twee belangrijke matchen op het programma. ...

447
447
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'

Bij de Schotse topclub Rangers is er dezer dagen een stevige Belgische connectie. Met Nicolas Raskin ...

103
103