Haaland vs. Lewandowski in cijfers: 'Hij is nóg efficiënter'

Foto: Haaland vs. Lewandowski in cijfers: 'Hij is nóg efficiënter'

De Duitse Bundesliga zag deze zomer twee absolute topspitsen vertrekken. Erling Haaland verhuisde van Borussia Dortmund naar Manchester City en Robert Lewandowski trok van Bayern München richting FC Barcelona. Zij waren in de voorbije jaren twee van de meest gevreesde spitsen ter wereld, maar het viel nog af te wachten hoe Haaland en Lewandowski zouden gedijen in hun nieuwe habitat. Uitzonderlijk goed, zo blijkt. Beide topspitsen leggen fenomenale statistieken voor, waarin Haaland wel nog iets indrukwekkender presteert dan Lewandowski.


TWEE DOELPUNTENMACHINES

Erling Haaland scoorde ondertussen al 14 doelpunten in 10 officiële wedstrijden voor Manchester City. Robert Lewandowski lukte dan weer 11 treffers in zijn eerste 9 officiële wedstrijden voor FC Barcelona. Met deze cijfers zijn de Noor en de Pool vandaag de twee vlotst scorende spelers op het Europees grondgebied. Hun start van het nieuwe seizoen is zelfs zo indrukwekkend dat het nu al een onderlinge strijd belooft te worden tussen Haaland en Lewandowski om de Gouden Schoen te winnen, de prijs die wordt toegekend aan de speler die in Europa het meeste doelpunten scoort.ROBERT LEWANDOWSKI

In de voorbije zomermercato was er veel te doen rond de transfer van Robert Lewandowski naar FC Barcelona, want de Catalanen omzeilden daarbij de financiële reglementen van LaLiga op een hoogst creatieve maar vooral kunstmatige manier. Barça kreeg bijvoorbeeld heel wat kritiek te slikken omdat de club 45 miljoen euro betaalde voor Lewandowski, maar gelet op zijn prestaties op het veld is elke uitgegeven euro voor de Pool uiteindelijk een uitstekende investering gebleken.

“Hij is één van de beste spitsen ter wereld en niet enkel door zijn goals”, vertelde clubicoon en ex-aanvoerder Carles Puyol dit seizoen aan Mundo Deportivo. “Ik hoop dat hij de Gouden Bal wint. Dat verdient hij ook voor al die goede seizoenen die hij gedraaid heeft. Als hij die prijs kan winnen in het shirt van Barcelona, zou dat ook een mooi signaal zijn. Benzema en Lewandowski zijn momenteel de beste spitsen van wereld”, aldus Puyol aan de Spaanse krant.En ook Xavi Hernandez overstelpt Robert Lewandowski met heel wat lof en positieve woorden. De coach is uiteraard dolgelukkig dat FC Barcelona dit seizoen over zo’n spits van absolute wereldklasse kan beschikken. Hij zou Lewandowski zelfs niet voor Erling Haaland willen ruilen. “Ik zou Lewandowski voor niemand ter wereld willen ruilen”, klonk het op een persconferentie. “Wat hij doet is buitengewoon. Hij heeft alles al gewonnen, maar blijft bijzonder nederig en dat werkt aanstekelijk.”

Robert Lewandowski scoort dit seizoen over alle competities heen maar liefst 1,45 doelpunt per 90 minuten. Hij acteert ook bovengemiddeld op het gebied van de efficiëntie voor het doel: de 34-jarige Pool zet 29% van zijn kansen om in een doelpunt. Daarmee presteert hij opmerkelijk beter dan vorig seizoen, toen hij bij Bayern München 1,06 doelpunt per match scoorde en 27% van zijn kansen omzette tot een doelpunt. Uiteraard zullen de huidige cijfers van Lewandowski straks afnemen naarmate het seizoen vordert en de wedstrijden zich razendsnel zullen opvolgen.

HAALAND

De transfer van Erling Haaland deze zomer kostte Manchester City 60 miljoen euro en ook zijn deal blijkt al snel een schot in de roos te zijn. Kevin De Bruyne speelde in de voorbije jaren in het Etihad Stadium samen met topspits Sergio Aguero, en hij zet Haaland nu al op datzelfde niveau. “Uiteindelijk is hij een sensatie op dit moment”, zei de Rode Duivel onlangs bij RTL 7. “Hij staat op de goede plekken om te scoren.” En scoren doet Haaland dus met overvloed, getuige zijn 14 doelpunten in 10 officiële wedstrijden voor Man City.

Ook de analisten over Het Kanaal zijn erg opgezet met de verschroeiende en imponerende start van Erling Haaland. “Alle teams zakken diep in tegen City, maar zelfs dan kan hij het verschil maken”, stelde Garry Neville bij Sky Sports. “En als er na de openingsgoal eenmaal ruimte komt, dan is Haaland verwoestend. Hij is te snel, te sterk en te efficiënt voor verdedigers. Oneerlijke concurrentie gewoon”, aldus de ex-verdediger en clubicoon van stadsrivaal Manchester United.Erling Haaland was de voorbije jaren al een ware doelpuntenmachine bij Borussia Dortmund, maar de Noorse spits krikt zijn torinstinct dit seizoen nog enkele niveautjes hoger bij Manchester City. Hij scoort gemiddeld - en over alle competities heen - 1,44 doelpunt per 90 minuten, terwijl dat gemiddelde bij Dortmund vorig seizoen op 1,03 lag. Maar Haaland presteert voornamelijk erg uitzonderlijk op het gebied van efficiëntie. Hij zet immers 38% van zijn kansen om in een doelpunt.

HAALAND EFFICIËNTER DAN LEWANDOWSKI

De cijfers die Robert Lewandowski en Erling Haaland dit seizoen neerzetten zijn van een ongezien niveau. Beide spitsen vinden blindelings de weg naar het doel en ze zijn momenteel met voorsprong de vlotst scorende spelers op het Europees grondgebied. Lewandowski en Haaland overtreffen zelfs elk hun eigen gemiddelden en ratio’s van het vorige seizoen, die toen ook al hoogst impressief waren. Beide spitsen scoren op gemiddelde basis quasi evenveel doelpunten per 90 minuten, maar Haaland blijkt dit seizoen toch nog veel efficiënter te zijn in de box in vergelijking met Lewandowski.

Erling Haaland (seizoen 2022-2023): 1,44 goal per 90 minuten en 38% efficiëntie.
Robert Lewandowski (seizoen 2022-2023): 1,45 goal per 90 minuten en 29% efficiëntie.

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.

POLL: Wie scoort dit seizoen het meeste goals?

meer sportnieuws

Italië naar Final Four, Engeland en Duitsland brengen spektakel

Jonge Duivels behalen knap gelijkspel tegen Frankrijk

'Club-sterkhouder zadelt Hoefkens met probleem op'

Gisteren 26 September 2022

{insert image alt}

'Exodus bij Real Madrid: contract van zeven (!) spelers loopt af'

Real Madrid is opnieuw uitstekend aan het seizoen begonnen. De Spaanse landskampioen staat na zes ...

41
{insert image alt}

Jonge Duivels behalen knap gelijkspel tegen Frankrijk

Daags na de verliesbeurt van de Rode Duivels tegen Nederland was het aan de jonge Duivels van Jacky ...

31
{insert image alt}

Dé grote favoriet voor het WK? "Zijn als een pijl en boog"

Op 20 november trapt Qatar in eigen land het WK af tegen Ecuador. Twee dagen later is het dan alweer ...

38
{insert image alt}

Italië naar Final Four, Engeland en Duitsland brengen spektakel

De Rode Duivels slaagden er gisteren niet in om zich te plaatsen voor de Final Four. Na het verlies ...

83
{insert image alt}

'Denayer heeft nieuwe club helemaal beet'

Met het oog op het aankomende WK in Qatar, is het voor veel Rode Duivels belangrijk om de komende ...

32
{insert image alt}

Cocu vindt nieuwe uitdaging in Nederland

Het Nederlandse Vitesse beleefde een rampzalige start van het seizoen. De subtopper uit Arnhem ...

19
{insert image alt}

Keuze van Mbokani uitgelicht: "Hij wil terug naar 1A"

SK Beveren stelde vanavond Dieumerci Mbokani voor als kersverse aanwinst. De 36-jarige Congolees ...

65
{insert image alt}

'Club-sterkhouder zadelt Hoefkens met probleem op'

Bij Club Brugge ging men de interlandbreak met gemengde gevoelens in na een zwaar verlies tegen ...

189
{insert image alt}

Ambitieus Beerschot: "Willen elke wedstrijd winnen"

Beerschot heeft zijn start in 1B niet gemist. De ploeg uit Antwerpen staat na zes speeldagen met ...

63
{insert image alt}

De snelste spelers uit de JPL volgens FIFA23: Club-speler op kop

Morgen is het zover. Dan wordt FIFA23 officieel gelanceerd in ons land. Eén dag vooraleer heel wat ...

145
{insert image alt}

'Club Brugge glundert: sterspeler schittert op groot toneel'

Bij Club Brugge bereidt men zich ondertussen voor op de confrontatie met KV Mechelen. De ...

216
{insert image alt}

SK Beveren haalt slag thuis: Mbokani voorgesteld op Freethiel

Een kleine maand na het afsluiten van de zomermercato worden er nog steeds transfers afgerond. Zo ...

70
{insert image alt}

Barça komt met rampzalige update over sterkhouder

Het WK in Qatar gaat eind november van start. De spelers van de deelnemende landen doen er alles aan ...

32
{insert image alt}

Van Gaal terechtgewezen: "België was slecht"

De Rode Duivels konden zaterdag niet voor een mirakel zorgen op het veld van Nederland. Het werd 1-0 ...

216
{insert image alt}

Kabasele krijgt bekende naam als coach bij Watford

Christian Kabasele (31) is een van de vele Belgen die zijn brood verdient in Engeland. De verdediger ...

20