Otasowie out, Vormer in bij Club Brugge?

Foto: Otasowie out, Vormer in bij Club Brugge?

"Ruud! Ruud! Ruud! Ruud!", weergalmde afgelopen vrijdagavond als vanouds door Jan Breydel. Niet omdat de aanvoerder zopas een zoveelste hoogtepunt had beleefd bij Club Brugge. Wel omdat hij bij een teleurstellende 1-1 tussenstand tegen Zulte Waregem, en met nog maar een vijftal minuten te gaan, eindelijk tussen de lijnen kwam. Wie dacht dat Vormer de bakens nog zou verzetten kwam echter bedrogen uit. Toch wenkt komend weekend in Leuven mogelijk een basisplaats. Dat zit zo.


Blauw-Zwart kwam tegen Essevee beter voor de dag dan een week eerder in Eupen. Niet dat het veel slechter kon. Ook het verdedigende trio, dit keer met Brandon Mechele en Owen Otasowie naast enige certitude Clinton Mata, oogde iets stabieler. Alleen door een aantal geschenkjes van die laatste, in de beginfase een heuse brokkenpiloot, moest Simon Mignolet nog maar eens een paar keer de meubelen redden. Geen enkele doelman stak de voorbije weken vaker de handen uit de mouwen, bovendien werd hij na drie speeldagen al maar liefst vijf keer geklopt. Cijfer die niet passen bij de gedoodverfde titelfavoriet. Hoewel ook het aanvalsspel niet bepaald vlot verloopt, wat weliswaar eveneens van achteren begint, heeft Carl Hoefkens vooral in het defensief compartiment dus werk aan de winkel.

LEEGTE NA NSOKI
Otasowie kreeg vorige vrijdag nog een herkansing na de pauze en greep die ook, tot hij plots met een blessure naar de kant moest. Niet veel later zette Oleksandr Drambaev – hoger opgeschoven in de tweede helft, een tactische zet van Mbaye Leye die dus rendeerde – de bordjes terug in evenwicht. De linksbuiten troefde Mata af op een voorzet vanaf rechts: Club liet zich niet voor het eerst dit seizoen op die manier verrassen. Ook zomeraanwinst Bjorn Meijer en de jonge Abakar Sylla, die net Otasowie was komen aflossen, tastten niet doortastend genoeg op. Op de linkerflank blijft het wachten op Tajon Buchanan. Hoewel hij uiteraard geduld verdient, is Meijer er in balbezit voorlopig een dood gewicht. Misschien komt hij in de tussentijd wel iets beter uit de verf als meest linkse pion centraal achterin?Daar loste de Nederlander in Eupen reeds de ondertussen vertrokken Stanley Nsoki af. Am Kehrweg speelde de Fransman een draak van een afscheidsmatch, maar amper een week later bleek al wat voor een leegte hij achterlaat. Niet dat de opbouw van achteruit met hem er nog bij de laatste tijd van een leien dakje ging, maar toch: vooral zijn voetballend vermogen zal gemist worden. Op fysiek vlak moet Otasowie dan weer weinig onderdoen. Zo werd hij op hoekschoppen – tegenwoordig niet met Vormer maar Andreas Skov Olsen achter de bal – voortdurend gezocht en geregeld ook gevonden. Behalve zijn slordigheden, die dankzij Mignolet gelukkig stuk voor stuk onbestraft bleven, was Hoefkens overigens uiterst tevreden over zijn prestatie. Een permanente oplossing lijkt de Amerikaan evenwel allerminst.

HOEFKENS ALS KOMPANY
Of hij een rij hoger veel beter tot zijn recht zou komen durven we betwijfelen. Daarvoor oogt Otasowie zijn handelingssnelheid te traag. Conditioneel zit het evenmin snor: ook in de Supercup tegen AA Gent zat zijn match er al na een uurtje op. Otasowie depanneerde toen eveneens voor Nsoki links achterin, een voor hem toch ongebruikelijke positie. De opties voor Hoefkens zijn er dan ook bijzonder beperkt, al is de trainer zelf van mening dat hij in de defensie nog altijd voldoende alternatieven voorhanden heeft. Een leugentje om bestwil om zijn kleedkamer vertrouwen in te pompen? Hoewel nieuwkomer Joel Ordóñez naar verluidt alsnog meteen aansluit bij de hoofdmacht, lijkt de kans haast onbestaande dat Vincent Mannaert de komende weken niet nog minstens één of zelfs twee verdedigers vastlegt.Sowieso een linkspoot, want na het vertrek van Nsoki blijft Sylla over als enig exemplaar. Federico Ricca is op weg naar de tegenstander van zondag. Hoefkens maakte het er zichzelf vorig weekend trouwens niet eenvoudiger op door Jack Hendry na diens basisplaats in Eupen, een kans die de Schot weliswaar vergat te grijpen, prompt een ticketje retour richting de tribune te bezorgen. Het lijkt wel typisch voor een kersverse hoofdcoach: bij Anderlecht zagen we het ook Vincent Kompany af en toe doen. Hopelijk gaf Hoefkens wél een uitleg, al kon Hendry daar dan alvast weinig begrip voor opbrengen – zo getuige zijn reactie op sociale media. Verrassender nog was dat ook Éder Balanta uit de wedstrijdkern geweerd gewerd. Nochtans kan de linksbenige controleur tevens op de knelpuntpositie van Nsoki uit de voeten.

SPOOR VAN SCHREUDER
Niet alleen kon Balanta louter al daarom handig van pas komen, Hoefkens velde zo toch een erg streng verdict. Akkoord, net als zijn ploegmaats was de Colombiaanse krachtpatser ondermaats in Eupen, waar hij zowaar zelfs in de duels tekortschoot. Maar om hem dan te slachtofferen? Noah Mbamba en Lynnt Audoor kregen alleszins de voorkeur. Opvallend: terwijl die eerste in extremis afviel, nam Audoor plaats op de bank. Na diens zwakke invalbeurt in de Oostkantons wipte hij in de pikorde dus ineens over Mbamba. Hoe het ook zij lijkt Hoefkens net zoals Alfred Schreuder van mening dat Blauw-Zwart beter gebaat is met een meer opbouwend type op de zes. Balanta blijkt dan net iets teveel breker. Een stereotype dat gelet op zijn verdiensten in het verleden hier nochtans niet helemaal opgaat, maar ok.Even probeerde Schreuder het met Vormer als man voor de verdediging, om uiteindelijk te ontdekken dat Denis Odoi de geknipte kandidaat was voor de job. Een uitermate knappe vondst, want de ervaren winteraanwinst speelde er nooit eerder in zijn carrière. Kort nadat Hoefkens de teugels overnam van klonk het dan ook dat hij Odoi opnieuw naar achteren zou schuiven. Anders dan zijn leermeester aanzag de nieuwe T1 de polyvalente ancien vooral als een defensieve pion, die daar op alle drie de posities kan inspringen wanneer nodig. Het plan dat Club aanvankelijk voor ogen had toen het hem in huis haalde. Toch stond Odoi, pas terug na een lichte blessure, direct weer aan de aftrap als controleur op het middenveld. De derde reeds die het daar mocht proberen dit seizoen, na Mbamba en Balanta.

NOODOPLOSSING ODOI
Hoefkens, ook achterin volop op zoek naar de juiste combinatie, valt dus niet te verwijten dat hij niks onderneemt. Om de vacature definitief te vullen hoopt de trainer vurig op Sander Berge, met Nicolas Raskin wil de landskampioen er na de in het water gevallen deal met Jurgen Ekkelenkamp graag ook nog een veelzijdig profiel bij. Iemand die samen met Casper Nielsen en Hans Vanaken een dynamisch middenveld kan vormen, zoals Vormer in zijn beste dagen of Mats Rits eens hij terugkeert uit de ziekenboeg. De plekjes worden dan wel erg duur, zeker indien Club speelgelegenheid aan de eigen jeugd wil gunnen. Mogelijk trekt Hoefkens aan Den Dreef alweer de kaart van Mbamba of zelfs Audoor. Tenslotte zou het ons niet verbazen mocht Odoi in zijn geboortestad plaatsnemen in de achterhoede.Niet dat hij tegen Essevee door de mand viel, integendeel. Met zijn métier, loopvermogen, duelkracht en blik vooruit combineert Odoi de kwaliteiten van Mbamba en Balanta. Momenteel lijkt hij daarom de beste keuze op de zes, alleen staat het water achterin hoger aan de lippen. Niet louter op defensief gebied: ook onder druk uitvoetballen blijkt een probleem. Club vond geen antwoord op de pressing van Eupen en Zulte Waregem, de bal geraakte nauwelijks tot bij Nielsen of Vanaken. Natuurlijk mogen het middenveld en de flanken zich beter aanbieden, een boodschap die enkel Ferran Jutgla begrepen heeft, maar toch: de huidige verdedigers ontbreken het lef of zijn simpelweg niet in staat om, zoals Nsoki dat kon, met een snedige pass linies te doorbreken. Odoi kan in dat opzicht een oplossing bieden.

WACHTEN OP CAVALERIE
In afwachting van een opvolger voor Nsoki lijkt het voor Hoefkens, die alleszins pleit voor meer initiatief van achteruit, een betere keuze dan Meijer, Sylla, Mbamba of Otasowie. Dominantie in balbezit begint per slot van rekening bij de opbouw. Op het middenveld moet hij dan wel op zoek naar een alternatief. Mbamba, Audoor of toch gewoon maar weer Balanta dus, waarmee Hoefkens zijn fout zou toegeven? Of durft de coach het aan om Vormer nog eens zijn kans te gunnen? Vermits de organisatie nu al op wankele poten staat een riskante zet, want de publiekslieveling krijgt het alsmaar moeilijker belopen. Misschien biedt de aanwezigheid van Nielsen, net zoals bij Union dan opnieuw in een iets lagere rol, echter genoeg steun om dat te compenseren. Net als Odoi voetbalt Vormer alvast tenminste vooruit.Na het gelijkspel tegen Essevee wezen zowel Hoefkens als Odoi naar een tekort aan fysieke paraatheid als oorzaak voor het gebrek aan een slotoffensief. Op dat vlak kan Vormer weinig helpen, van Vanaken en Nielsen wordt dan zelfs nog meer loopwerk verwacht. Op de openingsspeeldag tegen Genk bleek wederom dat de trotse aanvoerder zijn dagen stilaan geteld zijn, OH Leuven is eveneens een kranige tegenstander. Na de een op zes kan er sowieso geen sprake zijn van onderschatting. Toch verschijnt Vormer straks misschien voor de tweede keer aan de aftrap. Club slaagde er nog niet in om een ploeg bij de keel te grijpen of haar wil op te leggen, wie weet gaat de bal met Odoi in de defensie en Vormer op het middenveld vlotter van voet tot voet. Tot de cavalerie arriveert is het alvast het proberen waard.

AD

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.

POLL: Wie moet volgens u starten naast Nielsen en Vanaken op het middenveld?

meer sportnieuws

KV Kortrijk dient Antwerp eerste nederlaag toe

Vanhaezebrouck haalt uit: "Onvoorstelbaar"

Alarmfase 1 bij RSCA: ‘Hoe moet het nu verder?!’

Vandaag 02 Oktober 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

‘Club Brugge biedt op MLS-talent’

Club Brugge speurt heel de wereld af naar versterking. De Bruggelingen zijn al een tijdje op zoek ...

69
{insert image alt}

KV Kortrijk dient Antwerp eerste nederlaag toe

Royal Antwerp FC ging vanavond voor een 30 op 30. Het trok naar KV Kortrijk, waar Didier Lamkel Zé ...

110
{insert image alt}

OHL knokt met Franse clubs om mogelijke WK-ganger

Oud-Heverlee Leuven is nu al bezig met de wintermercato. De club kijkt uiteraard naar jonge spelers ...

14
{insert image alt}

Muric: "Het was de complete gekte"

AA Gent beet zijn tanden stuk op Cercle Brugge. De Bruggelingen scoorden maar liefst vier keer in de ...

42
{insert image alt}

Vanhaezebrouck haalt uit: "Onvoorstelbaar"

Hein Vanhaezebrouck bakt er weinig van in de Jupiler Pro League. AA Gent boekte een 14 op 30 en het ...

199
{insert image alt}

Alarmfase 1 bij RSCA: ‘Hoe moet het nu verder?!’

Felice Mazzu moet stilaan gaan vrezen voor een ontslag. Na een 13 op 30 met bovendien ook nog eens ...

336
{insert image alt}

Degryse gecharmeerd: "Hij is Vanaken voorbijgestoken bij Duivels"

De Rode Duivels hopen op het WK in Qatar op een mooie manier afscheid te nemen van de Gouden ...

314
{insert image alt}

Crisis lonkt ook bij AA Gent: "Zelfs geen PO 2"

We haalden het deze ochtend nog aan: Hein Vanhaezebrouck moet dringend ook gaan uitpakken met daden. ...

149
{insert image alt}

Mazzu reageert op mogelijk ontslag

Felice Mazzu kent tot op heden een zwak seizoen bij RSC Anderlecht. Na een 13 op 30 moet Anderlecht ...

537
{insert image alt}

Fenomenale Hotic bezorgt Cercle Brugge delirium in Ghelamco Arena

Voor de (vermoedelijk) beste partij van de speeldag moest u deze namiddag in de Ghelamco Arena zijn. ...

98
{insert image alt}

SK Beveren draait leider Lierse vrolijk door de gehaktmolen

Tot ...

136
{insert image alt}

De elf namen: Nainggolan in genade aangenomen, Zé aast op revanche

Om half zeven neemt KV Kortrijk het in het eigen Guldensporenstadion op tegen Royal Antwerp. The ...

62
{insert image alt}

Van Crombrugge spijkerhard voor ploegmaten: "Barslecht"

Ook doelman Hendrik Van Crombrugge zag met lede ogen aan hoe Charleroi de drie punten kwam wegkapen ...

218
{insert image alt}

Martinez in shock: WK van Courtois in gevaar?

Op minder dan twee maanden voor het WK zit bondscoach Martinez met grote kopzorgen. Na de belabberde ...

476
{insert image alt}

Meesterlijk trio bezorgt City monsterzege in Manchester-derby

Manchester City heeft de derby tegen de buren van United volledig naar zijn hand gezet. Al voor de ...

168

Gisteren 01 Oktober 2022

{insert image alt}

Defour legt uit waar het fout liep bij KV Mechelen

Bij KV Mechelen moest Danny Buijs zaterdag op Club Brugge geschorst vanuit de tribune toekijken. ...

130
{insert image alt}

Hoefkens strooit met grote lof naar debutant

Club Brugge heeft al een bijzonder ruime kern om mee te strijden in zowel de Jupiler Pro League, ...

387
{insert image alt}

Vanderhaeghe komt met opmerkelijke beschuldiging naar lijnrechter

KV Oostende leed zaterdag niet voor de eerste keer dit seizoen zuur puntenverlies. De kustploeg ...

222
{insert image alt}

AC Milan wint na knotsgek slot, ook nipte zeges PSG en Barça

Met AC Milan, FC Barcelona en Paris Saint-Germain kwamen er zaterdagavond nog enkele Europese ...

101
{insert image alt}

Club flitst in spaarmodus voorbij machteloos KV Mechelen

In spaarmodus heeft Club Brugge eenvoudig afstand genomen van KV Mechelen. De bezoekers voetbalden ...

93
{insert image alt}

Fans Club Brugge jubelen om twee spelers na vlotte zege

Club Brugge heeft zaterdag het nodige vertrouwen getankt voor de nakende Champions League-wedstrijd ...

258
{insert image alt}

Trésor slaat mea culpa na penaltymisser

KRC Genk heeft zaterdag geen steek laten vallen, al moest het in Oostende wel diep gaan voor de drie ...

213
{insert image alt}

Leye reageert op mogelijk ontslag

Het begint er voor Zulte Waregem steeds benarder uit te zien. De West-Vlamingen blijven ook dit ...

285
{insert image alt}

Beerschot wipt naar koppositie na zege tegen zwalpend Deinze

Na een wisselvallige start lijkt de trein van Beerschot stilaan op de juiste rails terecht te komen. ...

94
{insert image alt}

Weergaloze Trossard plaatst zich in zeer select rijtje

Dé prestatie van de dag in de Premier League kwam wellicht van Leandro Trossard. De 27-jarige ...

82
{insert image alt}

Anderlecht moet 3 spelers missen tegen Charleroi

Anderlecht herpakte zich vlak voor de interlandbreak met een 4-1-zege tegen KV Kortrijk na een ...

188
{insert image alt}

Vanheusden mag zich weer voetballer noemen

De Rode Duivels zitten achterin niet dik in de opties en daardoor greep Roberto Martinez voor de ...

54
{insert image alt}

Atletico Madrid viert recordman Koke met zege in topper

Atletico Madrid heeft vertrouwen getankt voor de trip naar het Jan Breydelstadion in de Champions ...

36
{insert image alt}

Vrancken-time zorgt voor nieuwe Genkse zege aan de kust

KV Oostende leek vanavond lange tijd op weg naar een knap gelijkspel maar in de slotfase heeft ...

182
{insert image alt}

Alarmfase rood voor Essevee na nieuwe zeperd in het Kuipje

Is ...

111