Comeback Samatta: De Condé troeft Mannaert af

Comeback Samatta: De Condé troeft Mannaert af

Volgens de laatste berichten is Ally Samatta goed op weg om terug te keren naar KRC Genk. De Tanzaniaan vertrok begin 2020 door de grote poort uit Limburg, maar Dimitri de Condé bleef zijn poulain altijd goed opvolgen. Vincent Mannaert en Club Brugge deden dat trouwens ook, maar ondanks drie concrete toenaderingen in de voorbije jaren, kwam daar nooit een transfer van. De Condé lijkt daar dus wel in te slagen, al is de situatie rond Samatta seizoen flink veranderd sinds vorig seizoen. De spits zakte toen namelijk zwaar door de mand op uitleenbasis bij Antwerp FC en toonde nooit aan waarom hij enkele seizoenen geleden nog de beste spits van de Jupiler Pro League was.


DE 3 POGINGEN VAN MANNAERT

In de zomermercato van 2020 polste Club Brugge voor het eerst naar de transfervoorwaarden van Ally Samatta, die toen nog onder contract stond bij Aston Villa. Philippe Clement wilde er nog dolgraag nog een vlotscorende spits bij en de coach van Club kende de Tanzaniaan nog van hun vruchtbare samenwerking bij KRC Genk. In Limburg was Samatta oorspronkelijk een goeie spits, maar nog niet volledig afgewerkt. Pas onder het sportief bewind van Clement ontbolsterde Samatta uiteindelijk tot één van de beste spitsen van de Jupiler Pro League.

En Club Brugge nam toen ook effectief contact op met Ally Samatta. De overbodige aanvaller van Aston Villa was zelfs een serieuze optie voor de Bruggelingen. Manager Vincent Mannaert gaf dat ook trouwens toe in een interview aan Het Nieuwsblad. “Er is deze zomer contact geweest”, erkende Mannaert. “Samatta was op de hoogte van onze interesse. Hij kent Philippe en de Belgische competitie.” Maar de Tanzaniaan verkoos uiteindelijk een huurbeurt aan het Turkse Fenerbahçe boven een reünie met Clement bij Club Brugge.



Ook Ally Samatta gaf in die periode zelf duiding aan de eerste toenadering met Club Brugge. “Ik kon het hart van de Genkse supporters niet breken. Ik had de kans, maar ik kreeg het simpelweg niet over mijn hart. Vier jaar verdedigde ik de kleuren van Genk, een transfer naar Club Brugge zou niet netjes geweest zijn”, vertelde de Tanzaniaan aan Het Belang van Limburg. In de opvolgende wintermercato anno 2021 viel de naam van Samatta opnieuw in het Jan Breydelstadion, maar toen prefereerde Clement Bas Dost boven de ex-spits van KRC Genk.

In augustus 2021 meldde Het Nieuwsblad dat Club Brugge opnieuw lonkte naar Ally Samatta. Bas Dost kon namelijk niet overtuigen op Jan Breydel en Philippe Clement bleef gecharmeerd door het profiel van de Tanzaniaanse spits. Volgens Het Laatste Nieuws was de coach zelfs “helemaal gek” van hem. Samatta’s entourage bood hem toen aan bij zowat elke Belgische topclub, waarbij enkel Antwerp FC toehapte. Al was zijn passage op de Bosuil verre van geslaagd. De Tanzaniaan arriveerde met de status van een topspeler, grotendeels te danken aan zijn eerdere succesvolle passage bij KRC Genk, maar hij bleek vooral grote tegenvaller te zijn.

DRAMA BIJ ANTWERP

Antwerp huurde Ally Samatta van de Turkse topclub Fenerbahçe, waar hij ondertussen definitief onder contract staat en jaarlijks 2,3 miljoen euro netto verdient, én ze konden ook een aankoopoptie bedingen. Met de Tanzaniaanse prijsschutter, hij scoorde voorheen in 3,5 seizoenen tijd namelijk 76 doelpunten voor KRC Genk, moest The Great Old vorig seizoen dé grote titeluitdager worden van Club Brugge. De verwachtingen rond Samatta waren logischerwijze erg hooggespannen. Bij Antwerp hoopten ze dat de spits zijn carrière kon herlanceren en zijn status van weleer terug kon vinden, na twee volledig mislukte passages bij Aston Villa en Fenerbahçe.



Peter Maes, die Ally Samatta coachte bij KRC Genk, kon zijn positieve verwachtingen niet onder stoelen of banken steken. “Ik ben ervan overtuigd dat hij het ook bij Antwerp zal maken”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. “Ik denk zelfs dat hij nu nog beter is dan toen bij Genk. Ik ben er zeker van dat hij dezelfde statistieken kan halen als bij Genk”, aldus Maes. Birger Verstraete zei na het grootse transferoffensief van Antwerp FC dat hij Samatta de kers op de taart vond. Maar in Deurne-Noord bleef men uiteindelijk zwaar op hun honger zitten. Bij momenten was hij wel erg nuttig door zijn kopspel en een enorme werkkracht, maar toch werd er veel meer verwacht van de Tanzaniaan. Nochtans is hij intrinsiek zeker niet minder dan pakweg clubtopschutter Michael Frey.

TERUG NAAR GENK?

Sinds zijn vertrek bij KRC Genk begin 2020 gaat het dus steil bergaf met de carrière van Ally Samatta. Als hij terugkeert naar Limburg, dan zal dat wellicht één van zijn laatste kansen om zijn loopbaan terug in een positieve richting te loodsen. Maar eerlijk, waar kan hij beter zijn aloude niveau terugvinden dan in het vertrouwde Genk. Daar zullen ze hem alvast met open armen ontvangen. Voor Dimitri de Condé was de transfer van Samatta destijds zijn zwaarste vertrek in vijf jaar. “Als er één vedette was in onze kleedkamer, was hij het. Maar dat zag je niet aan hem. Zijn respect voor de fans, zijn positivisme, als mens is hij zo puur”, zei de Condé toen.



Dimitri de Condé wilde Ally Samatta anderhalf jaar geleden al terughalen naar KRC Genk. De Head of Football wilde in april 2021 proactief handelen met het oog op de nakende transfer van Paul Onuachu, die er uiteindelijk nooit van kwam, en daarom werd de Tanzaniaanse spits opeens een interessante optie. Genk overwoog om hun voormalige prijsschutter aan te trekken op huurbasis, want een definitieve transfer was op financieel vlak onhaalbaar. Het verhaal van Samatta zat er toen al een eindje op bij Fenerbahçe, maar hij wilde pas een beslissing nemen over zijn toekomst aan het einde van dat betreffende seizoen. En toen trok hij naar … Antwerp FC.

POLL: Moet Genk Samatta terughalen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

16
16
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

27
27
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

91
91
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

27
27
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

118
118
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

379
379
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

432
432
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

419
419
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

96
96
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

205
205
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

95
95
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

370
370
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

125
125
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0