Toptransfer Club Brugge roept grote vragen op

Toptransfer Club Brugge roept grote vragen op

Verrassing alom eerder deze week bij Club Brugge. Stanley Nsoki werd plotsklaps voor 12 miljoen euro verkocht aan TSG Hoffenheim. Daarmee leken de West-Vlamingen een uitstekende deal gesloten te hebben. Club maakt namelijk 6 miljoen euro winst op de verkoop van Nsoki, die een wisselvallig parcours kende in Brugge. Anderzijds was de 23-jarige intrinsiek met voorsprong de beste centrale verdediger van Club en misschien zelfs van de Jupiler Pro League. Heeft Club dan niet te kortzichtig gehandeld door Nsoki zo snel te verkopen?


CLUB AARZELT NIET

Met hoogtes en laagtes. Zo kan je de éénjarige passage van Stanley Nsoki bij Club Brugge het beste omschrijven. De Franse verdediger maakte door een combinatie van hoogmoed, nonchalance en een gebrek aan concentratie in elke wedstrijd wel ‘zijn’ foutje, maar in een goede dag imponeerde hij met zijn onversneden klasse en puur talent. Voor velen is de verkoop van Nsoki een uitstekende zaak maar toch zat er op termijn veel meer in voor Club Brugge.

Stanley Nsoki kende geen goede start van het nieuwe voetbalseizoen. Hij leverde een belabberde prestatie af tegen KAS Eupen en met een kopstoot pakte hij een domme rode kaart in een oefenwedstrijd tegen Beerschot. Club Brugge stak in de voorbije maanden veel tijd en energie om zijn concentratie- en mentale problemen te verhelpen, maar toen TSG Hoffenheim op de proppen kwam met 12 miljoen euro, ging Vincent Mannaert uiteindelijk overstag om de Fransman te verkopen.



Met dat bedrag is Stanley Nsoki na Odilon Kossounou de tweede duurste duurste verdediger die de Jupiler Pro League verlaat, en op die manier pakt Club Brugge nog een knappe nettowinst van 6 miljoen euro. De West-Vlamingen laten hem wel erg gemakkelijk gaan, want intrinsiek was hij veruit de beste verdediger van Club en misschien zelfs van de ganse Belgische competitie. Op termijn zou Nsoki zelfs véél meer dan 12 miljoen euro opgeleverd hebben.

PSG, JUVENTUS, LIVERPOOL

Stanley Nsoki geldt al een vijftal jaar als een ‘player to watch’ voor verschillende Europese (top)clubs, en die doen dat met een duidelijke reden. In 2018 was Nsoki klaar om de Franse en Europese voetbaltop te bestormen, want Paris Saint-Germain leverde een grote financiële inspanning om zijn jeugdproduct bij de club te houden. Toen hij op 19-jarige leeftijd zijn eerste profcontract tekende bij PSG, werd hij volgens L’Equipe daarvoor beloond met een tekenpremie van maar liefst 3 miljoen euro.



Op die manier probeerde Paris Saint-Germain de interesse van andere clubs zoals Olympique de Marseille, Newcastle United en Liverpool FC te elimineren. Met succes dus. En ook de Parijse achterban was wild over hun ruwe talent. Zo’n 2.400 supporters van PSG verkozen Stanley Nsoki namelijk tot de beste linksachter die opgeleid werd bij de club, al brak hij nooit volledig door bij de Franse topclub. In 2019 OGC Nice maakte van Nsoki vervolgens de duurste verdediger van de club en zij waren onder meer Juventus en Olympique Lyon te snel af.

GUARDIOLA & KOMPANY

Stanley Nsoki stond dus al erg vroeg op de radar van verschillende grote Europese (top)clubs en dat is logisch door zijn enorm intrinsiek talent en groot potentieel. De Fransman bewees zijn pure kwaliteiten meermaals in het shirt van Club Brugge, zowel in de Belgische competitie en in de Champions League. Nsoki maakte zelfs een grote indruk op Vincent Kompany, die als ex-speler van Manchester City en de Rode Duivels een oog heeft voor topverdedigers.

In oktober vorig jaar bereidde Pep Guardiola zich minutieus voor op de Champions League wedstrijd tegen Club Brugge, en hij onderschatte de West-Vlamingen allerminst. Naar eigen zeggen had de Spanjaard ook zijn goede vriend Vincent Kompany opgebeld om meer informatie te weten te komen over Club Brugge. “Het is misschien een geheim maar ik heb Vinnie gebeld. Hij gaf me wat tips”, verklaarde Guardiola tijdens de persconferentie na de match.



“Natuurlijk belde ik hem. Ik heb tijdens de interlandbreak Club Brugge ook goed bestudeerd, maar Vinnie weet er natuurlijk meer van”, zei Pep Guardiola. De Spanjaard gaf onder meer mee dat Vincent Kompany voornamelijk de kwaliteiten onderstreepte van Hans Vanaken als spelmaker, maar hij wist Guardiola tevens te vertellen dat ‘die linkerverdediger’ razendsnel is. Die linkerverdediger in kwestie was … Stanley Nsoki, die evenwel geen grootse wedstrijd afwerkte in de Champions League tegen Manchester City.

SKY IS THE LIMIT

Na een wisselvallige start bij Club Brugge met nonchalante fouten en concentratieproblemen, afgewisseld met sterke prestaties en grootse acties, herpakte Stanley Nsoki zich na Nieuwjaar en was hij sindsdien niet meer uit de ploeg te denken. De beoordeling in de media is dan ook dat de Fransman een enorm grote toekomst voor zich heeft, maar tegelijkertijd hij dringend werk moet maken van zijn minpunten. Zodoende zal hij nooit zijn ware potentieel kunnen waarmaken.

“Intrinsiek de beste verdediger bij Club”, schreef Krant van West-Vlaanderen bijvoorbeeld. “Maar die schoonheidsfoutjes moeten eruit als hij de volgende stap wil zetten”, waarschuwde de krant. Het Nieuwsblad beschouwde Stanley Nsoki vorig seizoen als één van de weinig geslaagde zomeraankopen, die weliswaar enkele kortsluitingen kende. “Over het algemeen een sterke, betrouwbare verdediger, die zijn nonchalance nog moet wegwerken. Als dat gebeurt, is the sky the limit.”



Ook zijn ex-coaches bij Club Brugge hadden eigenlijk niets dan mooie woorden over voor Stanley Nsoki. “Op training zie je meteen de kwaliteiten die we ook uit de scouting hebben gehaald”, zei Philippe Clement, net na de aankomst van Nsoki bij Club Brugge. “Ik stel die jongen op, omdat ik veel vertrouwen in hem heb. En ik blijf dat ook behouden, omdat hij ongelofelijk veel potentieel heeft”, zei Alfred Schreuder. En ook Carl Hoefkens zei donderdag alleen maar positieve zaken. “Stanley was een speler met veel potentieel en zo een speler zie je liever niet vertrekken. Het is een keuze van de club, waar ik bij betrokken was, en een keuze van Nsoki.”

POLL: Is de verkoop van Nsoki een goede zaak voor Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk liet vorige week tegen Cercle Brugge zijn eerste punten van de Champions' Play-Offs liggen. ...

46
46
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)

Thibaut Courtois kent een rotseizoen. 'El Muro' viel al snel uit met een zware knieblessure en kreeg ...

9
9
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

24
24
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

185
185
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

400
400
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

109
109
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

358
358
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

381
381
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

287
287
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

104
104
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

115
115
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

199
199
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

218
218
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

174
174
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'

KV Oostende verzekerde zich vrijdag van een langer verblijf in de Challenger Pro League. De Kustboys ...

165
165