Anderlecht wanhoop nabij met Vlap

Anderlecht wanhoop nabij met Vlap

Hier is Vlappie weer. FC Twente kondigde maandag vol trots de definitieve transfer aan van Michel Vlap. Nochtans werd de aanvallende middenvelder oorspronkelijk financieel onhaalbaar geacht voor de Tukkers, maar zowel Twente als Anderlecht deden flinke inspanningen om deze deal af te ronden. Dat bewijst het grote geloof van de Nederlanders in Vlap, alsook de wanhoop van Anderlecht om hem van de hand te doen. Nochtans is Vlap in de Grolsch Veste geëvolueerd tot een veel completere voetballer in vergelijking met zijn periode bij Anderlecht.


VLAP HERPAKT ZICH IN DE KLEEDKAMER

Vorig jaar rekende Vincent Kompany niet meer op Michel Vlap. Zijn specifieke speelstijl paste niet in het concept van de toenmalige Anderlecht-coach en daarnaast had hij ook moeite om plaats te nemen op de bank. Vlap ging niet goed om met die situatie, want bij Heerenveen was ie altijd een basisspeler. “Als ik het soms niet eens was met een bepaalde keuze, of niet speelde, kon ik mijn emoties niet verbergen. Bij Heerenveen had ik daar nooit mee om hoeven leren gaan”, zei hij aan NOS. “Kompany vond dat ik daar anders op had moeten reageren en dat vind ikzelf ook.”

Bij FC Twente valt er helemaal niets op te merken over Michel Vlaps gedrag of emotionele reacties. Sterker nog, de 25-jarige ligt uitstekend in de spelersgroep en ook in de bestuurskamer wordt hij gerespecteerd. Samen met Robin Pröpper en Ricky van Wolfswinkel was Vlap vorig seizoen een invloedrijke figuur in de groep. “Die jongens zijn goud voor een groep. Ze zijn sfeerbepalend, vertonen normaal gedrag en hebben een uitstekende mentaliteit. Neem Michel Vlap. Hij kan veel beter dan hij dit seizoen laat zien, maar hij is wel een gangmaker in de groep en werkt elke dag keihard”, zei Jan Streuer, technisch directeur van FC Twente, eerder dit seizoen in de Twentsche Courant.



Ook Michel Vlap amuseerde zich in de Grolsch Veste. Hij was er niet alleen een vaste basisspeler tussen de lijnen, maar ook naast het veld voelde hij zich in z’n nopjes. “De manier waarop wij bij FC Twente met elkaar omgaan, heb ik nog niet eerder meegemaakt”, zei de Nederlander na de zege tegen RKC Waalwijk. Vlap wilde na zijn eenjarige uitleenbeurt dan ook dolgraag in Enschede blijven, waar hij een groot vertrouwen voelt en het spelplezier terugvindt. Dat was bij Anderlecht niet het geval. Ook niet onder de nieuwe coach Felice Mazzu, die Vlap in de huidige voorbereiding op het nieuwe seizoen nooit een volwaardige kans gaf. …

EN OOK OP HET VELD

Natuurlijk werd Michel Vlap al veel vroeger afgeschreven bij Anderlecht dan in de huidige seizoensvoorbereiding. De voornaamste reden van zijn eliminatie bij Sporting was naar verluidt zijn gebrek aan werkkracht en volhardendheid. Vlap deed zichzelf te weinig pijn in de trainingsarbeid en in de wedstrijden. En ook tijdens zijn eerste wedstrijden bij FC Twente viel diezelfde kritiek te horen. “Het is een hele goede speler en ik weet niet precies wat het is, maar hij mist iets”, zei Youri Mulder toen. “Als ik hem het veld af zie lopen dan denk ik soms wel eens: hij mag wel wat meer een mannetjesputter worden, hij mag wel iets sterker worden.”



Maar na zijn moeilijke eerste weken bij FC Twente draaide Michel Vlap duidelijk de knop om. Hij maakte zich het fysieke spel van de ploeg eigen, die bij onze Noorderburen omschreven wordt als het Atlético Madrid van Nederland. “We knokken en vechten”, zei hij zelfs vorig seizoen. Vlap schuwt het harde werk niet langer, iets wat hem tijdens zijn passage bij Anderlecht nochtans verweten werd. Vlap zette bij Twente grote stappen op het fysieke vlak en hij verbrak er zelfs zijn persoonlijk record van het aantal gelopen kilometers in een wedstrijd. Om het in de woorden van Youri Mulder te zeggen: Vlap is dit seizoen meer een mannetjesputter geworden.

DE NIEUWE VLAP

Michel Vlap ging bij FC Twente meer duels aan dan bij Anderlecht, en hij won er ook veel meer. Door zijn fysieke evolutie voegde de Nederlander duidelijk een extra dimensie aan zijn spel toe. Maar dat kon Anderlecht en Felice Mazzu dus niet overtuigen om hem een nieuwe volwaardige herkansing te bieden in het Lotto Park. Sterker nog, de Brusselaars leverden een flinke financiële inspanning om definitief van hem af te raken. “De club heeft heel wat moeten afschrijven (Vlap werd twee jaar geleden voor acht miljoen gekocht van Heerenveen, red.), maar zij gunden Michel dit. En Michel wilde maar één ding: naar de club waar hij echt gelukkig was”, zei Jan Streuer aan de Twentsche Courant.

Daarnaast was Michel Vlap ook het absolute toptarget voor FC Twente in de zomermercato. Toen het ernaar uitzag dat Vlap enkele weken geleden financieel onhaalbaar bleek voor de Tukkers, bleef Jan Streuer geloven in een definitieve transfer. “Je moet soms geduld hebben en je niet overhaasten. Je kunt wel heel snel wat willen en voor de eerste de beste gaan, maar is dat dan ook de juiste keus? Wij weten wat we willen.” Door de financiële toegeving van Anderlecht, dat settelde voor een verkoopprijs van ‘amper’ twee miljoen euro, kon Twente Vlap in extremis en onverhoopt tóch binnenhalen.



FC Twente had tot voor kort amper de financiële middelen om transfersommen te betalen, maar de club maakte winst en de begroting is net met vijf miljoen euro omhoog gegaan. Jan Streuer liet verstaan dat de aankoop van Michel Vlap zeker verantwoord is. De aanvallende middenvelder is zelfs de duurste transfer sinds de heropbouw van FC Twente in 2019, toen de club ei zo na failliet verklaard werd. Anderlecht laat Vlap op zijn beurt dan weer vertrekken met 6 miljoen euro verlies. Ondanks zijn opmerkelijke evolutie vorig seizoen bij FC Twente, waar hij een belangrijke pion was in het omschakelingsvoetbal van coach Ron Jans. Met die extra dimensie in zijn spel zou de ‘nieuwe’ Vlap misschien heel nuttig geweest zijn in de aanpak van de nieuwe coach Felice Mazzu bij Anderlecht.

POLL: Moest Vlap een (laatste) herkansing krijgen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

123
123
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

50
50
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

52
52
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

155
155
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

82
82
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

279
279
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

107
107
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

95
95
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

126
126
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

246
246
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

336
336
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

311
311
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

102
102
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

310
310
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

197
197