Ajax mispakt zich compleet aan Zirkzee

Ajax mispakt zich compleet aan Zirkzee

RSC Anderlecht heeft onlangs de voorbereiding van het nieuwe seizoen gestart en voorlopig is dat nog zonder Joshua Zirkzee. De 21-jarige weet vandaag niet waar zijn toekomst ligt, maar er zijn alvast opties genoeg voor de Nederlander. Bayern München twijfelt om hem een volwaardige kans te geven, Anderlecht wil hem graag definitief binnenhalen, VfB Stuttgart toont interesse en sinds deze week heeft ook Ajax zich gemeld voor Zirkzee. De Ajacieden beschouwen hem als een adequate opvolger voor de vertrokken Sébastien Haller (naar Borussia Dortmund), maar nochtans zijn er heel grote verschillen tussen de specifieke kwaliteiten van beide aanvallers.


37 GOALS

Sébastien Haller was vorig seizoen één van de meest gevreesde spitsen op het Europese grondgebied. De Ivoriaanse international scoorde maar liefst 37 doelpunten in clubverband voor Ajax. In de Champions League klokte hij af op 9 stuks, waarna de UEFA hem vervolgens opnam in het Elftal van het Jaar. Een toptransfer viel niet meer tegen te houden en Borussia Dortmund kocht Haller voor 35 miljoen euro. In Noordrijn-Westfalen moet hij de vervanger worden van Erling Haaland, die op zijn beurt een knaltransfer maakte naar Manchester City.

Ajax maakt een mooie winst op de verkoop van Sébastien Haller, want in januari 2021 betaalden de Amsterdammers 22,5 miljoen euro - ook al een enorme transfersom - aan West Ham United. Maar toch vinden verschillende media en analisten dat Ajax er beter voor had gekozen om Haller nog te houden. Want 35 miljoen euro - 31 miljoen als basis met 4 miljoen bonussen - is voor het kapitaalkrachtige Ajax nu ook geen niet te weigeren aanbod. Zeker niet voor één van de meest trefzekere spitsen van Europa in het vorige seizoen.



Met zijn 37 doelpunten was Sébastien Haller de zesde doeltreffendste spits van alle hoogste nationale competities. Enkel Erling Haaland (37 goals, Borussia Dortmund), Harry Kane (42 goals, Tottenham Hotspur), Kylian Mbappe (48 goals, Paris Saint-Germain), Karim Benzema (50 goals, Real Madrid) en Robert Lewandowski (Bayern München, 57 goals) lieten de netten nog meer trillen. Daarmee kwam Haller in een select groepje terecht van spitsen met mondiale naam en faam. En bijgevolg kon Ajax dus ook wat meer geld gevraagd hebben.

HALLER VERSUS ZIRKZEE

Maar goed, 35 miljoen euro is uiteraard ook een knappe transfersom. En zeker al voor een 28-jarige speler die uit de Nederlandse Eredivisie komt. Met dat ruime kapitaal, met daarnaast ook nog de 25 miljoen euro door de verkoop van Ryan Gravenberch naar Bayern München, gaat Ajax straks de transfermarkt op, op zoek naar een vervanger voor Sébastien Haller. Daarbij denken de Amsterdammers in eerste instantie aan Steven Bergwijn, al wordt die niet gezien als een directe één-op-één-vervanger voor de Ivoriaan. Vooral zijn aanvallende polyvalentie zou hem erg interessant maken voor Ajax.



Gerrie Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar, de technische leiding van Ajax, speuren de markt wel af naar twee zuivere centrumspitsen die de erfenis van Sébastien Haller moeten dragen. Brian Brobbey, vorig seizoen gehuurd van RB Leipzig, is een eerste target en Joshua Zirkzee, vorig seizoen op huurbasis bij Anderlecht, is het tweede doelwit. Al is het nog maar de vraag of Zirkzee überhaupt wel kan beschouwd worden als een gelijkaardige spits zoals Haller. De Ivoriaan is een goalgetter pur sang met enorme fysieke kwaliteiten. Zirkzee is meer een zachtere voetballer die het meer moet hebben van zijn intrinsieke klasse en groot voetballend vermogen.

ONHANDIGE HALLER

Ondanks zijn vele doelpunten en enorme importantie voor Ajax, kreeg Sébastien Haller ook flink wat kritiek te slikken in Amsterdam. Hij voetbalt soms onhandig en oogt log en traag. Daarom voldeed Haller niet volledig aan de norm bij een club die legendarische spitsen voortbracht die techniek aan scorend vermogen koppelen. Maar volgens Pierre van Hooijdonk is Haller zeker geslaagd bij Ajax. “Natuurlijk krijg je als Ajax-spits veel kansen, maar zulke cijfers in de CL wegleggen, dan ben je voor mij een goede spits”, zei de ex-Oranje international in Algemeen Dagblad.



Pierre van Hooijdonk stoorde zich vooral aan de kritiek op het gebrekkige voetballend vermogen van Sébastien Haller.”Een spits hoeft niet vier man te passeren. Dat doet Tadic ook niet meer. Een spits moet goals maken. Haller deed dat. Zonder hem zie ik geen aanvallende koppers meer. Daar moet je er in mijn ogen altijd één van hebben. Maar dan pas je al snel niet in het Ajax-profiel. Het verwachtingspatroon ligt voor de spits bij Ajax ontiegelijk hoog. Als je geen baas boven baas bent zoals Kluivert of Van Basten, ben je al snel 'Ajax-onwaardig'.”

ZIRKZEE GEEN GOALGETTER

Op het voetballend vlak kan Joshua Zirkzee bij Ajax zeker een meerwaarde brengen tegenover Sébastien Haller. De huurling van Bayern München heeft klasse te over, zijn balbehandeling is bijvoorbeeld fenomenaal. Ook in het combinatiespel is er geen enkele spits van de Belgische competitie beter dan hem. “Spitsen als Zirkzee belanden normaal niet in België”, verklaarde Vincent Kompany kort na diens aankomst in de voorbije zomer. “Hij is in principe te goed voor de Jupiler Pro League.”Analist Marc Degryse liet zelfs uitschijnen dat Zirkzee beter was dan de onmisbaar geachte Lukas Nmecha.



Maar uiteindelijk worden er doelpunten verwacht van een spits. Joshua Zirkzee scoorde vorig seizoen 16 keer, wat een aanvaardbaar aantal is voor een spits maar ook helemaal niet indrukwekkend. Eén van de grootste kritieken op de Nederlander was dat hij te weinig ‘geil’ was voor het doel. En dat was net de voornaamste sterkte van Haller. Zirkzee scoorde vorig seizoen bijvoorbeeld 0,45 doelpunt per wedstrijd, terwijl dat gemiddelde van Haller op 0,74 lag. De Ivoriaan was bovendien ook veel efficiënter voor het doel (hij scoorde aan 29%) tegenover Zirkzee (19%).

HET ONMOGELIJKE AJAX-DNA

Op het voetballend gebied bezit Joshua Zirkzee met zekerheid over het ‘Ajax-DNA’. Een spits die gemakkelijk een mannetje uitschakelt, klasse te over heeft en beschikt over een enorm voetballend vermogen. Anderzijds mist hij wel het killerinstinct dat cruciaal is om op wekelijkse basis het verschil te maken met belangrijke doelpunten. Bij Sébastien Haller was dat net andersom, de Ivoriaan vond blindelings de weg naar het doel maar door zijn ‘onhandigheid’ aan de bal en zijn beperkt voetballend vermogen, droeg hij ook niet het ‘Ajax-DNA’ uit én was ook niet iedereen overtuigd van hem.

POLL: Kan Zirkzee slagen bij Ajax?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Gretig OHL fnuikt Europese ambities van bleke Kanaries
Gretig OHL fnuikt Europese ambities van bleke Kanaries

Een gretig OHL heeft deze namiddag in het absolute slot verdiend de maat genomen van een wel heel ...

0
0
Openda onstopbaar, Vranckx en Bornauw juichen
Openda onstopbaar, Vranckx en Bornauw juichen

Bayer Leverkusen is kampioen dus die strijd is gestreden. Daaronder is het wel nog spannend. Zo was ...

15
15
Brugse jonkies pakken prestigezege en onverwachte 'titel'
Brugse jonkies pakken prestigezege en onverwachte 'titel'

In extremis heeft Club NXT nog een 'titel' gepakt in de Challenger Pro League. De Bruggelingen ...

143
143
'Anderlecht schakelt door: vervanger Debast in het vizier'
'Anderlecht schakelt door: vervanger Debast in het vizier'

RSC Anderlecht zal Zeno Debast wellicht gaan verkopen aan Sporting CP. De interesse is zeer groot en ...

58
58
Vanhaezebrouck merkt op: "Hij heeft heel veel kwaliteit"
Vanhaezebrouck merkt op: "Hij heeft heel veel kwaliteit"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

41
41
'Anderlecht weigert bod van 16 miljoen euro'
'Anderlecht weigert bod van 16 miljoen euro'

RSC Anderlecht knokt volop voor de landstitel, maar achter de schermen beweegt er ook heel wat. CEO ...

189
189
D-day: de laatste kans voor Vincent Kompany
D-day: de laatste kans voor Vincent Kompany

Burnley speelt vandaag om 16u de ‘match van de laatste kans’ op het veld van Sheffield ...

57
57
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx

Eén van de meest bekende Anderlecht-supporters ging de laatste weken door moeilijke tijden. ...

251
251
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk liet vorige week tegen Cercle Brugge zijn eerste punten van de Champions' Play-Offs liggen. ...

266
266
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)

Thibaut Courtois kent een rotseizoen. 'El Muro' viel al snel uit met een zware knieblessure en kreeg ...

40
40
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

77
77
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

394
394
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

665
665
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

228
228
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

516
516