Trebel zorgt voor grote verbazing bij Anderlecht

Trebel zorgt voor grote verbazing bij Anderlecht

Adrien Trebel was in de voorbije jaren persona non grata bij de eerste ploeg van RSC Anderlecht, maar desondanks is de kans reëel dat de Fransman op 20 juni de voorbereiding op het nieuwe seizoen aanvat bij de A-kern van Sporting. Dat heeft veel te maken met het vertrek van Vincent Kompany, die nooit een grote voorstander was van de voetballer-Trebel. De 31-jarige middenvelder kan onder Felice Mazzu een volwaardige herkansing krijgen. En eerlijk gezegd, hij zou die ook verdienen.


REHABILITATIE DANKZIJ KOMPANY

In de voorbije jaren heerste er bij Anderlecht altijd wel discussie of Adrien Trebel nu wel of niet moest opgesteld worden. Twee seizoenen geleden rehabiliteerde Vincent Kompany de Fransman succesvol vanuit de B-kern en de dynamische middenvelder deed het toen ook uitstekend. Trebel was destijds onder de centrale middenvelders van Anderlecht de koning van de duels, niemand ging meer algemene en defensieve duels aan dan hem. Daarnaast droeg hij ook meer dan zijn steentje bij op het offensief gebied.Adrien Trebel scoorde toen twee doelpunten en hij deelde ook twee assists uit in dertien competitiewedstrijden tijd: dat zijn op zich al erg mooie statistieken voor een centrale middenvelder. Zoals hierboven geschreven blonk de roodharige Fransman uit op het fysieke vlak, maar hij had ook een grote invloed op het offensieve spelbeeld. Zowel qua regelmaat van doelpunten scoren en assists geven, sleutelpasses, voorwaartse passes en balcontacten in de box, was Trebel twee seizoenen de primus onder alle paars-witte centrale middenvelders.

NAAR DE B-KERN GESTUURD DOOR KOMPANY

Maar vorig seizoen was de liefde terug over tussen Adrien Trebel en Vincent Kompany. Hij werd plotsklaps opnieuw naar de B-kern gedegradeerd, waar hij met een bruto jaarsalaris van 2,71 miljoen euro de bestbetaalde belofte ter wereld was. Zonde van al dat geld, want Anderlecht had de persoonlijkheid, métier en kwaliteiten van Trebel nochtans erg goed kunnen gebruiken. “Met alle respect, maar dat is onbekwaam beleid”, verklaarde Pierre François, toen CEO van de Pro League, daarover in een interview met Het Nieuwsblad. “Als je een speler zoveel betaalt, is het de bedoeling dat hij voor de A-ploeg speelt.”Ook La Meuse schreef dat Adrien Trebel intrinsiek zijn plaats zou gehad hebben bij Anderlecht. Ex-speler Walter Baseggio nam het tevens op voor Trebel in La Dernière Heure. “Hij heeft het afgelopen seizoen al zijn waarde bewezen. Bovendien kan hij ook een doelpunt maken, wat een aanwinst zou zijn voor Cullen en Olsson. Iedereen heeft wel zijn idee over Trebel, maar ik vind het jammer.” Daarnaast was de spelersgroep van Sporting vragende partij om met één mannetje meer op het middenveld te spelen. Eén plus één is twee, en aldus kwam de naam van Trebel toen onvermijdelijk terug naar boven, maar Vincent Kompany bleef volharden in de koppigheid …

DIRECTIE PRO-TREBEL

Maar nu Vincent Kompany niet langer de coach is van RSC Anderlecht, staat de deur voor Adrien Trebel terug open. Volgens La Dernière Heure begreep de directie nooit waarom Kompany hem altijd links liet liggen. De coach had altijd het laatste woord in dergelijke beslissingen, maar in dit geval was het clubbestuur daar niet mee akkoord. Die insteek van de clubleiding wordt alvast gestaafd door zijn defensieve en offensieve inbreng op basis van zijn data en parameters (zie hierboven). Dat Trebel straks een volwaardige herkansing krijgt, is dan ook niet meer dan normaal.Het is wel nog maar de vraag hoe Felice Mazzu zelf staat tegenover de voetballer Adrien Trebel. Het was geen geheim dat de Fransman vorig seizoen gesprekken voerde met Union SG, waar Mazzu toen de sportieve leiding had, maar tot een definitieve overgang kwam het toen uiteindelijk niet. Bij Anderlecht wordt dat dan weer een ander verhaal want Josh Cullen en vooral Kristoffer Olsson konden vorig seizoen niet helemaal overtuigen op het centrale middenveld. Het mankeerde de ploeg van Anderlecht duidelijk aan persoonlijkheid en winnaarsmentaliteit, en dat zijn kwaliteiten die de aanjager-Trebel zeker kan brengen.

GEEN VAKANTIE IN GENÈVE

Bovendien bewees Adrien Trebel vorig seizoen op uitleenbasis bij FC Lausanne-Sport dat hij nog steeds zijn niveau kan halen. Daar was hij de vervanger van Cameron Puertas, die in januari zijn biezen pakte en naar Union SG trok, en hij maakte een directe impact in het Stade de la Tuilière - weliswaar bij een erg modale ploeg. Het nieuwe nummer 30 bracht in het Stade de la Tuilière een grote dosis ervaring, grinta en mentaliteit bij. Het was duidelijk dat Trebel zich bij de U21 van Anderlecht steeds professioneel opstelde en dat hij tussendoor werkte met een personal trainer, waardoor zijn fysieke conditie altijd op een goed niveau bleef hangen. Bij Lausanne was men dan ook tevreden over zijn inbreng, maar door de degradatie naar de tweede klasse zat een definitieve transfer naar het meer van Genève er niet in.Adrien Trebel prijkte onder zijn positionele collega’s van de Super League hoog in meerdere offensieve en defensieve parameters, hij schaarde zich voornamelijk in de top tien en top vijf, en op het gebied van de zuiverheid van de passing was hij zelfs de tweede beste. Trebel was daarenboven de absolute regisseur bij FC Lausanne-Sport, want geen enkele speler van les bleu et blanc verstuurde én ontving meer passes dan hem. Het is duidelijk de Fransman naar Zwitserland trok om terug ‘echt’ voetballer te worden en in die opdracht is hij alvast geslaagd. Maar de echte lakmoesproef zal pas op 20 juni plaatsvinden, wanneer hij - behoudens ongelukken - zich aanmeldt voor de trainingen bij de eerste ploeg van RSCA.

Wed nu op de Jupiler Pro League bij Unibet.be

POLL: Verdient Trebel een volwaardige herkansing?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Charleroi wil verrassen met Belgische spits'
'Charleroi wil verrassen met Belgische spits'

De Belgische ploegen zijn nog op zoek naar witte merels. Vooral aanvallers zijn grof wild, maar zij ...

39
39
Riemer geeft toe: "Fredberg heeft contact met mijn assistent"
Riemer geeft toe: "Fredberg heeft contact met mijn assistent"

CEO Sports Jesper Fredberg heeft zijn intrede zeker niet gemist bij RSC Anderlecht. Hij stuurde ...

60
60
'Done deal: Antwerp vangt pak minder voor Pacho'
'Done deal: Antwerp vangt pak minder voor Pacho'

Antwerp ontpopte zich de aflopen jaren in een rotvaart opnieuw tot een stabiele topclub. Om verder ...

271
271
Man City duwt Arsenal kopje onder na slaapverwekkend duel
Man City duwt Arsenal kopje onder na slaapverwekkend duel

In de vier de ronde van de FA Cup stond vanavond de topwedstrijd tussen Manchester City en Arsenal ...

57
57
Standard zet Club Brugge zwaar onder druk na vlotte zege
Standard zet Club Brugge zwaar onder druk na vlotte zege

Standard opende vanavond de debatten met een thuispartij tegen KAS Eupen. De Rouches moeten winnen ...

146
146
Belg maakt furore bij Man City-Arsenal: "Magisch"
Belg maakt furore bij Man City-Arsenal: "Magisch"

In de FA Cup geven Manchester City en Arsenal elkaar op dit moment partij. Leandro Trossard en Kevin ...

248
248
Beerschot realiseert mooie comeback, Club NXT onderuit
Beerschot realiseert mooie comeback, Club NXT onderuit

In de Challenger Pro League stonden vanavond twee wedstrijden op het programma. Beerschot ontving de ...

89
89
'PSV polst vijftienvoudig Rode Duivel'
'PSV polst vijftienvoudig Rode Duivel'

PSV verloor Cody Gakpo aan Liverpool en Noni Madueke aan Chelsea, waardoor Ruud van Nistelrooy ...

89
89
'Gouden Schoen Evrard versiert absolute droomtransfer'
'Gouden Schoen Evrard versiert absolute droomtransfer'

Het vrouwenvoetbal zit stevig in de lift. Nicky Evrard won deze week de Gouden Schoen en de week ...

76
76
'Topcoach weigert aanbieding van Rode Duivels'
'Topcoach weigert aanbieding van Rode Duivels'

Het is intussen al zowat twee maanden geleden dat Roberto Martinez aankondigde dat hij het voor ...

443
443
Duranville heeft boodschap voor RSCA-fans
Duranville heeft boodschap voor RSCA-fans

Julien Duranville tekende vandaag bij Borussia Dortmund. De 16-jarige flankaanvaller zal RSC ...

282
282
'Club Brugge lonkt naar Spaanse middenvelder'
'Club Brugge lonkt naar Spaanse middenvelder'

Club Brugge is niet zinnens om nog veel te doen op de transfermarkt. Toch worden de Bruggelingen nog ...

250
250
'Belgische topclub dacht aan stunttransfer Nainggolan'
'Belgische topclub dacht aan stunttransfer Nainggolan'

Radja Nainggolan speelt de komende maanden wellicht terug in Italië. De 34-jarige middenvelder kan ...

351
351
Deila zelfkritisch na povere 6 op 21
Deila zelfkritisch na povere 6 op 21

Standard is niet goed begonnen aan 2023. De Rouches gaan zich de komende dagen toch nog moeten ...

68
68
Riemer looft twee spelers: "Team rondom hem bouwen"
Riemer looft twee spelers: "Team rondom hem bouwen"

Brian Riemer laat tot op heden geen onaardige indruk achter. RSC Anderlecht probeert te voetballen, ...

576
576