Trebel zorgt voor grote verbazing bij Anderlecht

Trebel zorgt voor grote verbazing bij Anderlecht

Adrien Trebel was in de voorbije jaren persona non grata bij de eerste ploeg van RSC Anderlecht, maar desondanks is de kans reëel dat de Fransman op 20 juni de voorbereiding op het nieuwe seizoen aanvat bij de A-kern van Sporting. Dat heeft veel te maken met het vertrek van Vincent Kompany, die nooit een grote voorstander was van de voetballer-Trebel. De 31-jarige middenvelder kan onder Felice Mazzu een volwaardige herkansing krijgen. En eerlijk gezegd, hij zou die ook verdienen.


REHABILITATIE DANKZIJ KOMPANY

In de voorbije jaren heerste er bij Anderlecht altijd wel discussie of Adrien Trebel nu wel of niet moest opgesteld worden. Twee seizoenen geleden rehabiliteerde Vincent Kompany de Fransman succesvol vanuit de B-kern en de dynamische middenvelder deed het toen ook uitstekend. Trebel was destijds onder de centrale middenvelders van Anderlecht de koning van de duels, niemand ging meer algemene en defensieve duels aan dan hem. Daarnaast droeg hij ook meer dan zijn steentje bij op het offensief gebied.



Adrien Trebel scoorde toen twee doelpunten en hij deelde ook twee assists uit in dertien competitiewedstrijden tijd: dat zijn op zich al erg mooie statistieken voor een centrale middenvelder. Zoals hierboven geschreven blonk de roodharige Fransman uit op het fysieke vlak, maar hij had ook een grote invloed op het offensieve spelbeeld. Zowel qua regelmaat van doelpunten scoren en assists geven, sleutelpasses, voorwaartse passes en balcontacten in de box, was Trebel twee seizoenen de primus onder alle paars-witte centrale middenvelders.

NAAR DE B-KERN GESTUURD DOOR KOMPANY

Maar vorig seizoen was de liefde terug over tussen Adrien Trebel en Vincent Kompany. Hij werd plotsklaps opnieuw naar de B-kern gedegradeerd, waar hij met een bruto jaarsalaris van 2,71 miljoen euro de bestbetaalde belofte ter wereld was. Zonde van al dat geld, want Anderlecht had de persoonlijkheid, métier en kwaliteiten van Trebel nochtans erg goed kunnen gebruiken. “Met alle respect, maar dat is onbekwaam beleid”, verklaarde Pierre François, toen CEO van de Pro League, daarover in een interview met Het Nieuwsblad. “Als je een speler zoveel betaalt, is het de bedoeling dat hij voor de A-ploeg speelt.”



Ook La Meuse schreef dat Adrien Trebel intrinsiek zijn plaats zou gehad hebben bij Anderlecht. Ex-speler Walter Baseggio nam het tevens op voor Trebel in La Dernière Heure. “Hij heeft het afgelopen seizoen al zijn waarde bewezen. Bovendien kan hij ook een doelpunt maken, wat een aanwinst zou zijn voor Cullen en Olsson. Iedereen heeft wel zijn idee over Trebel, maar ik vind het jammer.” Daarnaast was de spelersgroep van Sporting vragende partij om met één mannetje meer op het middenveld te spelen. Eén plus één is twee, en aldus kwam de naam van Trebel toen onvermijdelijk terug naar boven, maar Vincent Kompany bleef volharden in de koppigheid …

DIRECTIE PRO-TREBEL

Maar nu Vincent Kompany niet langer de coach is van RSC Anderlecht, staat de deur voor Adrien Trebel terug open. Volgens La Dernière Heure begreep de directie nooit waarom Kompany hem altijd links liet liggen. De coach had altijd het laatste woord in dergelijke beslissingen, maar in dit geval was het clubbestuur daar niet mee akkoord. Die insteek van de clubleiding wordt alvast gestaafd door zijn defensieve en offensieve inbreng op basis van zijn data en parameters (zie hierboven). Dat Trebel straks een volwaardige herkansing krijgt, is dan ook niet meer dan normaal.



Het is wel nog maar de vraag hoe Felice Mazzu zelf staat tegenover de voetballer Adrien Trebel. Het was geen geheim dat de Fransman vorig seizoen gesprekken voerde met Union SG, waar Mazzu toen de sportieve leiding had, maar tot een definitieve overgang kwam het toen uiteindelijk niet. Bij Anderlecht wordt dat dan weer een ander verhaal want Josh Cullen en vooral Kristoffer Olsson konden vorig seizoen niet helemaal overtuigen op het centrale middenveld. Het mankeerde de ploeg van Anderlecht duidelijk aan persoonlijkheid en winnaarsmentaliteit, en dat zijn kwaliteiten die de aanjager-Trebel zeker kan brengen.

GEEN VAKANTIE IN GENÈVE

Bovendien bewees Adrien Trebel vorig seizoen op uitleenbasis bij FC Lausanne-Sport dat hij nog steeds zijn niveau kan halen. Daar was hij de vervanger van Cameron Puertas, die in januari zijn biezen pakte en naar Union SG trok, en hij maakte een directe impact in het Stade de la Tuilière - weliswaar bij een erg modale ploeg. Het nieuwe nummer 30 bracht in het Stade de la Tuilière een grote dosis ervaring, grinta en mentaliteit bij. Het was duidelijk dat Trebel zich bij de U21 van Anderlecht steeds professioneel opstelde en dat hij tussendoor werkte met een personal trainer, waardoor zijn fysieke conditie altijd op een goed niveau bleef hangen. Bij Lausanne was men dan ook tevreden over zijn inbreng, maar door de degradatie naar de tweede klasse zat een definitieve transfer naar het meer van Genève er niet in.



Adrien Trebel prijkte onder zijn positionele collega’s van de Super League hoog in meerdere offensieve en defensieve parameters, hij schaarde zich voornamelijk in de top tien en top vijf, en op het gebied van de zuiverheid van de passing was hij zelfs de tweede beste. Trebel was daarenboven de absolute regisseur bij FC Lausanne-Sport, want geen enkele speler van les bleu et blanc verstuurde én ontving meer passes dan hem. Het is duidelijk de Fransman naar Zwitserland trok om terug ‘echt’ voetballer te worden en in die opdracht is hij alvast geslaagd. Maar de echte lakmoesproef zal pas op 20 juni plaatsvinden, wanneer hij - behoudens ongelukken - zich aanmeldt voor de trainingen bij de eerste ploeg van RSCA.

POLL: Verdient Trebel een volwaardige herkansing?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

3
3
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

79
79
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

38
38
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

72
72
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

99
99
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

219
219
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

304
304
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

146
146
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

46
46
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

269
269
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

147
147
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

221
221
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

104
104
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

126
126
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

189
189