Beroering bij Club Brugge: 'verrassing op komst'

Foto: Beroering bij Club Brugge: 'verrassing op komst'

Carl Hoefkens startte vorig jaar zijn Pro License-trainerscursus van de KBVB en dat deed hij met een duidelijke reden: de voormalige Rode Duivel wil namelijk ooit hoofdtrainer worden. Maar niet bij eender welke ploeg, zo legde Hoefkens onlangs de aanbiedingen van KV Mechelen en KV Kortrijk naast zich neer. De hoofdcoach worden bij Club Brugge, dat spreekt hem dan wél weer aan. Hoefkens maakte in de voorbije jaren een indrukwekkende evolutie mee bij de Belgische landskampioen, maar de grote vraag luidt echter of hij echt wel klaar is om de sportieve eindverantwoordelijkheid te nemen bij Club.


DE VERBINDINGSMAN

Op 11 oktober vorig jaar startte de nieuwe Pro License-trainerscursus van de KBVB. Het was vechten voor een plekje in de opleiding want er waren namelijk maar liefst 85 kandidaten voor slechts twintig plaatsen. Vincent Kompany was veruit de bekendste naam die weerhouden werd, terwijl ook Mbaye Leye, Timmy Simons, Davy De fauw, Thomas Buffel, Rik De Mil, Karel Geraerts, Stijn Stijnen en Edward Still aan de Pro License mochten starten.En ook Carl Hoefkens maakte deel uit van deze veelbelovende lichting. Carl Hoefkens keerde in 2018 terug naar Club Brugge, waar hij oorspronkelijk startte als de verbindingsman tussen de jeugd en de A-kern. Hij had een groot aandeel in de ontbolstering van jonge talenten zoals Cisse Sandra en Charles De Ketelaere. “Of er wat jong talent zit aan te komen? Charles De Ketelaere”, voorspelde Hoefkens zelfverzekerd aan de aanwezige journalisten toen Philippe Clement net werd voorgesteld als nieuwe hoofdcoach van Club Brugge.

NEUS VOOR TALENT

Met zijn neus voor talentdetectie en -ontwikkeling speelt Carl Hoefkens een belangrijke rol bij Club Brugge. Hij lag namelijk - samen met Rik De Mil - aan de basis van de doorbraak van Charles De Ketelaere, om maar één naam te noemen. Hoefkens nam de youngster onder handen om zijn verdedigend werk te verbeteren. Voelen waar en wanneer hij druk moet zetten. Uiteindelijk bleek dat de laatste schakel die De Ketelaere nodig had om het te schoppen tot een basisspeler bij Club Brugge.Carl Hoefkens werd omschreven als de brug naar Club NXT, waar hij sterk betrokken was bij de werking van de jeugd. Hij pleegde gesprekken met de ouders en de makelaars, en bovendien hield hij zich als talentmanager ook bezig met de prestaties van de verhuurde jonge spelers. “Ook in potentiële transfers van jeugdspelers heeft hij zijn stem. Carl gaat altijd over de jonge, interessante profielen die uit de scouting komen”, zei Philippe Clement vorig jaar in Het Laatste Nieuws.

HOOFDCOACH (IN WORDING?)

Na zijn uitstekend werk als verbindingsman tussen de jeugd en de A-kern werd Carl Hoefkens vervolgens opgenomen in de technische staf van Philippe Clement. En dat deed hij op een nadrukkelijke manier. “Carl Hoefkens is de link. Hij is bij alles aanwezig”, zei Rik De Mil in Krant van West-Vlaanderen. Hij profileerde zich steeds meer en hij nam de spelers individueel onder handen, zoals Brandon Mechele kan beamen. Samen met Hoefkens werkte de verdediger minutieus aan blessurepreventie, startsnelheid en bepaalde dingen met de bal op het veld.

Ook onder Alfred Schreuder bleef Carl Hoefkens op post als assistent-coach en hij stelde zich steeds meer op de voorgrond. Het viel op hoe hij een bepaalde dynamiek op de groep kan overbrengen, iets wat erg complementair is met de eerder ‘passieve’ Schreuder. Dat Hoefkens in de laatste wedstrijden onder de Nederlander erg aanwezig was langs de zijlijn, onderstreept dat alleen maar. De 43-jarige maakt een mooie evolutie door bij Club Brugge en het lijdt geen twijfel dat hij ooit de stap als hoofdcoach wil wagen. ‘t Is ook daarom dat Hoefkens vorig jaar zijn Pro License-cursus startte.De veelbelovende ontwikkeling van Carl Hoefkens bij Club Brugge is trouwens ook andere clubs niet ontgaan. KV Mechelen en KV Kortrijk wilden hem namelijk graag aantrekken als hoofdcoach, maar Hoefkens stuurde beide clubs wandelen. Volgens Het Nieuwsblad staat hij immers absoluut open om de vacante functie als hoofdcoach bij Club Brugge in te vullen. Intern is er daar nog geen beslissing over genomen. Het ene kamp wil Hoefkens een kans geven, maar een andere groepering prefereert een (gerenommeerde) buitenlandse coach.

PRO OF CONTRA?

Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe zullen zich buigen over de trainerskwestie en de algemeen manager geeft daar weinig over prijs. “Carl heeft het net als veel anderen uitstekend gedaan. We zullen rustig onze tijd nemen en dan zien we wel”, citeerde Het Laatste Nieuws. Aimé Anthuenis voorspelde in augustus 2021 alvast dat Hoefkens een grote toekomst heeft als hoofdcoach. “Van Carl Hoefkens verwacht ik veel. Hij werkt nu ook in de schaduw bij Club Brugge – net zoals Philippe dat lang heeft gedaan – maar op een dag zal hij er staan”, citeerde Humo.

Toch vinden andere analisten dat Carl Hoefkens niet té vroeg aangesteld mag worden als hoofdcoach van Club Brugge. Zo deed Philippe Clement, oorspronkelijk ook assistent-coach bij Club, eerst belangrijke ervaring op als sportief eindverantwoordelijk bij Waasland-Beveren en KRC Genk. Om vervolgens via de grote poort terug te keren naar het Jan Breydelstadion. “Ik kan me niet voorstellen dat ze Carl Hoefkens nu al naar voren gaan schuiven, ook al ontwikkelt die zich goed”, zei Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine in het maandblad.Ook Franky Van der Elst vindt het geen goed idee om Carl Hoefkens de hoofdcoach van Club Brugge te maken. "Het zou me verbazen omdat het bestuur van Club Brugge een aantal jaar geleden tegen Philippe Clement zei, dat hij eerst elders ervaring moest opdoen voor hij van assistent kon evolueren tot hoofdcoach. In mijn ogen zou het vreemd zijn om Hoefkens wel voor de leeuwen te gooien", vertelde de ex-Rode Duivel in de podcast De Tribune. “Ik denk dat die piste een afleidingsmanoeuvre is en dat het bestuur van Club Brugge met een verrassing naar buiten zal komen", aldus Van der Elst.

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Moet Hoefkens volgend seizoen T1 worden van Club Brugge?

'KRC Genk verrast en haalt smaakmaker weg bij KV Kortrijk'

"Hij sprak met mij ook al over een terugkeer naar Anderlecht"

Newcastle haalt uit met Nederlander van 40 miljoen euro

Vandaag 02 Juli 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Frenkie de Jong zet Barça helemaal te kijk

Frenkie de Jong en FC Barcelona: in 2019 leek het een droomhuwelijk te worden. Maar 3 jaar later is ...

238
{insert image alt}

Club gaat hard: 3 JPL-toppers voor 1 plaats

De zomermercato opent morgen haar deuren maar Club Brugge haalde met Bjorn Meijer en Ferran Jutgla ...

839

Gisteren 01 Juli 2022

{insert image alt}

AC Milan haalt ervaren speler op bij AS Roma

AC Milan maakte vandaag de contractverlenging van Paolo Maldini bekend en de sportief directeur zat ...

13
{insert image alt}

Newcastle haalt uit met Nederlander van 40 miljoen euro

Newcastle United wil dit seizoen de weg richting de top van het Engelse voetbal verderzetten en de ...

16
{insert image alt}

'Premier League-clubs vechten om Rode Duivel Onana'

De kans bestaat dat er een Rode Duivel extra in de Premier League zal spelen. Amadou Onana is immers ...

27
{insert image alt}

'Westerlo breekt record met miljoenentransfer'

KVC Westerlo liet al van zich horen op de transfermarkt. De Kemphanen zijn echter nog niet klaar met ...

57
{insert image alt}

'KRC Genk verrast en haalt smaakmaker weg bij KV Kortrijk'

KRC Genk bleef tot op heden zeer stil op de transfermarkt, maar daar komt verandering in. De ...

208
{insert image alt}

Van Mertens tot Cools: 10 Belgen zijn nu een vrije speler

Op 1 juli opent de transfermarkt en heel wat spelers zijn sinds vandaag ook een vrij man. Daar ...

81
{insert image alt}

"Hij sprak met mij ook al over een terugkeer naar Anderlecht"

Romelu Lukaku heeft zijn transfer naar Inter beet en het is voor de Belgische aanvaller tijd om eens ...

223
{insert image alt}

PSV stunt en haalt 'cultheld' van FC Barcelona

PSV blijft doorrazen op de transfermarkt. De Eindhovenaren haalden eerder deze week Xavi Simons ...

64
{insert image alt}

AA Gent en KV Oostende boeken knappe zege

AA Gent en KV Oostende bereiden zich volop voor op het nieuwe seizoen en de twee clubs speelden ...

90
{insert image alt}

'Antwerp wil stunten met komst Nederlands international'

Royal Antwerp FC gaat voor de titel, dat is duidelijk. Vincent Janssen werd al aangetrokken, Toby ...

279
{insert image alt}

Nederlandse club maakt komst Dost bekend

Bas Dost kreeg geen nieuw contract bij Club Brugge, maar lang heeft de spits niet moeten zoeken naar ...

62
{insert image alt}

KV Mechelen haalde slag thuis: "Standard informeerde ook"

Bij KV Mechelen zagen ze Hugo Cuypers voor vier miljoen euro naar AA Gent vertrekken en Nikola Storm ...

103
{insert image alt}

KRC Genk strikt AEK Athene en eert Denier

Pierre Denier nam afscheid van KRC Genk, maar de clublegende krijgt op de fandag (op zaterdag 16 ...

48
{insert image alt}

Kompany haalt ex-speler van Anderlecht

Vincent Kompany wist bij RSC Anderlecht heel wat goede spelers te overtuigen om naar Brussel af te ...

73
{insert image alt}

Mile Svilar heeft zijn toptransfer eindelijk beet

Mile Svilar zijn transfer naar AS Roma hing al maanden in de lucht en het is eindelijk helemaal ...

110