Undav bezorgt Brighton ijskoude douche

Foto: Undav bezorgt Brighton ijskoude douche

Deniz Undav domineerde de reguliere competitie, maar in de Champions’ Play-offs stelt hij vooral teleur. Volgend seizoen speelt de Duitse Turk in de Premier League bij Brighton & Hove Albion, en daar houden ze - vooral in de sterk gemediatiseerde nacompetitie - hun toekomstige spits in de gaten. De opvallende terugval van Undav zal Brighton ongetwijfeld opgemerkt hebben. En dat is niet meteen goed nieuws voor de topschutter van Union SG.


OP NAAR BRIGHTON

Ach, Deniz Undav. Wat zal hij gebaald hebben na de match tegen Club Brugge. De Duitse Turk miste in minuut 78 een dot van een kans, eentje die de titeldroom van Union SG nog levendig kon houden. Maar zoals vaker in de Champions’ Play-offs werkte Undav niet goed af voor het doel. Hij scoorde zelfs nog geen enkel doelpunt in de nacompetitie, terwijl de 25-jarige in de reguliere competitie nochtans vlotjes de weg naar het doel vond: 0,7 goals per 90 minuten, ofwel 24 doelpunten over de ganse campagne heen.Na de 1-0 nederlaag in het Jan Breydelstadion werpt Deniz Undav de handdoek. “Zij zijn kampioen, wij niet. Ik geloof niet dat ze twee keer verliezen.” De spits van Union wil het huidige seizoen toch op een positieve noot afsluiten, door de tweede plaats in de rangschikking veilig te stellen. Daarna focust Undav zich op zijn nieuw avontuur in de Premier League, waar Brighton Hove & Albion op hem wacht. De zusterclub van Union die in januari maar liefst 7 miljoen euro neertelde voor hem. Da’s een flinke som voor een speler wiens contract eind dit seizoen afliep.

SLAGEN IN DE PREMIER LEAGUE

Brighton haalde Deniz Undav aan boord door zijn uniek profiel. Hij kan scoren, wegen op een verdediging, is sluw en bijna niet van de bal te zetten. Dit alles weliswaar gebenchmarkt op het niveau van de Belgische competitie. Het lijdt echter geen twijfel dat Undav zich straks serieus zal moeten aanpassen in de Premier League, die omschreven wordt als de meest veeleisende en zwaarste competitie ter wereld. Maar Undav ziet zijn eerste Engelse voetbalavontuur positief en enthousiast tegemoet.

Hij bevestigt dat de stap naar Brighton groot is, maar hij heeft er alle vertrouwen in. “Het enige wat zal veranderen, is de intensiteit. Maar dat leer en train je in de voorbereiding. Ik heb al gehoord dat ik er niet zou passen, maar ik neem dat alleen aan van mensen die zelf in de Premier League hebben gespeeld”, zei Deniz Undav onlangs in Het Nieuwsblad. “Mocht het eerste jaar moeizaam zijn, dan sta ik er het tweede seizoen. Lukt dat niet, dan weet ik dat ik niet in de Premier League thuishoor.”Deniz Undav wil kijken of hij zich kan meten met de beste en volgens ploegmaat Christian Burgess heeft hij veel kans op slagen in de Premier League. “Undav heeft enorme kwaliteiten die hij naar beste kunnen gebruikt. Hij was dit seizoen de beste spits van de competitie en hij heeft laten zien waarom Brighton voor hem is gekomen. Voor mij heeft hij de kwaliteiten om te slagen in de Premier League. Als hij goed wordt bediend en goed in het spelsysteem van Brighton past, zal hij gemakkelijk scoren”, zei Burgess in L’Avenir.

TWIJFELS ROND UNDAV

Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat Deniz Undav zomaar zal slagen in de Premier League. Marc Degryse uitte in april al zijn twijfels daarover, nog voor de spits een tegenvallende Champions’ Play-offs speelde. “Of hij bij Brighton & Hove zal slagen, is iets anders”, zei Degryse in Het Laatste Nieuws. “In de Premier League gaat het tien kilometer per uur sneller. Zijn de verdedigers nog sterker en sluwer. Maar Undav is zo geslepen dat hij ook daar zijn kans zal afdwingen.”

Ook in het voetbalpraatprogramma Extra Time kwam de discussie al aan bod over de slaagkansen van Deniz Undav in de Premier League. En ook toen vond het gesprek plaats in de reguliere competitie, waarin de 25-jarige op quasi wekelijkse basis schitterde. “Ik heb het gevoel dat hij het fysiek niet zal aankunnen”, zei analist Wesley Sonck bijvoorbeeld. “In alle matchen gaat het na 70 minuten niet meer zoals het ervoor was. Ik denk dat het niveau van de Premier League te hoog is voor hem.”Filip Joos, het vaste panellid van Extra Time, volgde de gedachtegang van zijn collega en ook hij uitte zijn bedenkingen. “Hij zal bij Brighton in concurrentie komen met Neal Maupay. Als ik die zie spelen ... dat is iemand die telkens onwaarschijnlijk in beweging is. En die ook met de rug naar doel kan spelen. Ik had verwacht dat Undav naar Duitsland zou gaan, ploegen zoals Augsburg”, aldus Joos. En na zijn tegenvallende prestaties in de Champion’s Play-offs zal dat voorbehoud alleen maar toenemen.

PROBLEMEN VOOR DOEL

Op 25-jarige leeftijd zit er wel nog wat rek op de fysieke kwaliteiten van Deniz Undav, die over een aangeboren talent beschikt om de bal af te schermen van grotere en sterkere verdedigers. Of hem dat ook zal lukken in de Premier League valt nog af te wachten, maar Undav is een spits die altijd weegt op een verdediging. Het grootste probleem zal evenwel komen te liggen bij zijn efficiëntie voor het doel. In de reguliere competitie scoorde Undav aan de lopende band, hij scoorde namelijk 24 stuks, maar in de Champions’ Play-offs deed hij nog geen enkele keer de netten trillen.En nochtans had hij daar kansen genoeg voor. De immense druk die erbij hoort om voor de titel te vechten, is hierbij uiteraard een logische verklaring. Anderzijds speelt Undav in de nacompetitie tegen de drie beste clubs van het land en daarin haalt hij - met uitzondering van de match tegen Anderlecht - een veel lager niveau in vergelijking met zijn prestaties in de reguliere competitie. In de Premier League zullen er hem tegenstanders opwachten van een gans ander kaliber dan Club Brugge, Anderlecht en Antwerp. Daar is het élke week een topmatch.

HET DRAMA-UNDAV

Het verschil in prestaties van Deniz Undav, op het vlak van doelpunten maken, tussen de reguliere competitie en de Play-offs zijn erg contrasterend. In de competitie had hij aan een kleine vijf doelpogingen genoeg om één doelpunt te scoren, terwijl hij in de Play-offs negen doelpogingen ondernam en geen enkele keer kon scoren. Undav scoorde in de competitie bovendien 7% boven de verwachte expected goals, terwijl dat in de Play-offs maar liefst -30% onder de verwachtingen was.Op basis van de expected goals afgewogen tegenover de effectieve gescoorde goals, presteerde Deniz Undav in de play-offs zelfs dubbel zo slecht als in de competitie. En dat terwijl Brighton dit seizoen ondermaats presteert op het gebied van doelpunten scoren. Net om die tegenvallende doelpuntenproductie volgend jaar serieus op te krikken, besloten The Seagulls in januari om 7 miljoen euro te betalen voor Undav.

Wint Real Madrid de Champions League? Pak 3,5 keer je inzet!
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Zal Undav slagen in de Premier League?

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

PSG maakt vertrek van vedette bekend

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Vandaag 21 Mei 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge gaat all-in voor ‘nieuwe Kossounou’

Het einde van het huidige voetbalseizoen is in zicht en dat betekent dat de zomermercato ...

553
{insert image alt}

Anderlecht zet zich schrap voor superdeal

Verkopen op het juiste moment is een kunst. En in het geval van Hendrik Van Crombrugge lijkt dat ...

648

Gisteren 20 Mei 2022

{insert image alt}

'AS Monaco stuurt man van 7 miljoen naar JPL'

AS Monaco heeft een zeer ruime kern en de Franse club gaat mogelijk één van zijn dure aankopen in ...

54
{insert image alt}

'Elsner gaat voor zeer opvallende uitdaging'

Luka Elsner werd zoals verwacht ontslagen bij Standard. De coach moet dus op zoek gaan naar een ...

22
{insert image alt}

De Witte ziet dé oorzaak voor mislopen van Champions’ play-offs

AA Gent presteerde vanaf eind januari zeer goed en wist daardoor de Beker van België te winnen en ...

66
{insert image alt}

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Real Madrid en AS Roma spelen volgende week een Europese finale en beide ploegen kwamen vanavond al ...

36
{insert image alt}

PSG maakt vertrek van vedette bekend

Bij PSG gaan ze komende zomer de nodige spelers laten gaan. De Parijzenaars hebben vanavond het ...

94
{insert image alt}

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

Wouter Vrancken neemt morgen afscheid van KV Mechelen. De coach kondigde vorige week zijn vertrek ...

175
{insert image alt}

Smaakmaker AA Gent droomt van Spaanse transfer

AA Gent gaat in de zomer wellicht een aantal smaakmakers zien vertrekken. Er moet geld in het laatje ...

80
{insert image alt}

Storck haalt stevig uit naar de media

Bernd Storck verlaat KRC Genk. De trainer kende geen goede periode in Limburg en hij zal plaats ...

137
{insert image alt}

Vanhaezebrouck over nakende 'leegloop': "Gebeurt vaker"

Hein Vanhaezebrouck is ook de komende jaren trainer van AA Gent. De club kiest zo dus slim voor ...

106
{insert image alt}

'Club Brugge ving bot bij Standard'

Club Brugge is een club die versterking zoekt voor op maar ook naast het veld. Le Soir weet dat de ...

138
{insert image alt}

Union SG moet plots vrezen voor vertrek van Vanzeir

Bij Union SG gaan er heel wat sterkhouders de club verlaten. Dante Vanzeir is één van de namen die ...

154
{insert image alt}

Rode Duivel verlaat Club Brugge: "Tijd voor stap hogerop"

Club Brugge gaat komende zomer een pak transfers afronden. Blauw-Zwart zal ook een aantal ...

504
{insert image alt}

Seraing heeft Belgische hoofdtrainer beet

Eerste Klasse A heeft er een Belgische trainer bij. Seraing heeft na het vertrek van Jean-Louis ...

39
{insert image alt}

"Zal nog lang duren eer Anderlecht Club Brugge kan bijbenen"

RSC Anderlecht kende een goed seizoen, maar een echte concurrent voor Club Brugge is het nog steeds. ...

304
{insert image alt}

De Witte heeft groot nieuws: "Zoals Club Brugge"

Ivan De Witte was vandaag een tevreden voorzitter. Hein Vanhaezebrouck tekende bij en hij gaf ook ...

220