Undav bezorgt Brighton ijskoude douche

Undav bezorgt Brighton ijskoude douche

Deniz Undav domineerde de reguliere competitie, maar in de Champions’ Play-offs stelt hij vooral teleur. Volgend seizoen speelt de Duitse Turk in de Premier League bij Brighton & Hove Albion, en daar houden ze - vooral in de sterk gemediatiseerde nacompetitie - hun toekomstige spits in de gaten. De opvallende terugval van Undav zal Brighton ongetwijfeld opgemerkt hebben. En dat is niet meteen goed nieuws voor de topschutter van Union SG.


OP NAAR BRIGHTON

Ach, Deniz Undav. Wat zal hij gebaald hebben na de match tegen Club Brugge. De Duitse Turk miste in minuut 78 een dot van een kans, eentje die de titeldroom van Union SG nog levendig kon houden. Maar zoals vaker in de Champions’ Play-offs werkte Undav niet goed af voor het doel. Hij scoorde zelfs nog geen enkel doelpunt in de nacompetitie, terwijl de 25-jarige in de reguliere competitie nochtans vlotjes de weg naar het doel vond: 0,7 goals per 90 minuten, ofwel 24 doelpunten over de ganse campagne heen.



Na de 1-0 nederlaag in het Jan Breydelstadion werpt Deniz Undav de handdoek. “Zij zijn kampioen, wij niet. Ik geloof niet dat ze twee keer verliezen.” De spits van Union wil het huidige seizoen toch op een positieve noot afsluiten, door de tweede plaats in de rangschikking veilig te stellen. Daarna focust Undav zich op zijn nieuw avontuur in de Premier League, waar Brighton Hove & Albion op hem wacht. De zusterclub van Union die in januari maar liefst 7 miljoen euro neertelde voor hem. Da’s een flinke som voor een speler wiens contract eind dit seizoen afliep.

SLAGEN IN DE PREMIER LEAGUE

Brighton haalde Deniz Undav aan boord door zijn uniek profiel. Hij kan scoren, wegen op een verdediging, is sluw en bijna niet van de bal te zetten. Dit alles weliswaar gebenchmarkt op het niveau van de Belgische competitie. Het lijdt echter geen twijfel dat Undav zich straks serieus zal moeten aanpassen in de Premier League, die omschreven wordt als de meest veeleisende en zwaarste competitie ter wereld. Maar Undav ziet zijn eerste Engelse voetbalavontuur positief en enthousiast tegemoet.

Hij bevestigt dat de stap naar Brighton groot is, maar hij heeft er alle vertrouwen in. “Het enige wat zal veranderen, is de intensiteit. Maar dat leer en train je in de voorbereiding. Ik heb al gehoord dat ik er niet zou passen, maar ik neem dat alleen aan van mensen die zelf in de Premier League hebben gespeeld”, zei Deniz Undav onlangs in Het Nieuwsblad. “Mocht het eerste jaar moeizaam zijn, dan sta ik er het tweede seizoen. Lukt dat niet, dan weet ik dat ik niet in de Premier League thuishoor.”



Deniz Undav wil kijken of hij zich kan meten met de beste en volgens ploegmaat Christian Burgess heeft hij veel kans op slagen in de Premier League. “Undav heeft enorme kwaliteiten die hij naar beste kunnen gebruikt. Hij was dit seizoen de beste spits van de competitie en hij heeft laten zien waarom Brighton voor hem is gekomen. Voor mij heeft hij de kwaliteiten om te slagen in de Premier League. Als hij goed wordt bediend en goed in het spelsysteem van Brighton past, zal hij gemakkelijk scoren”, zei Burgess in L’Avenir.

TWIJFELS ROND UNDAV

Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat Deniz Undav zomaar zal slagen in de Premier League. Marc Degryse uitte in april al zijn twijfels daarover, nog voor de spits een tegenvallende Champions’ Play-offs speelde. “Of hij bij Brighton & Hove zal slagen, is iets anders”, zei Degryse in Het Laatste Nieuws. “In de Premier League gaat het tien kilometer per uur sneller. Zijn de verdedigers nog sterker en sluwer. Maar Undav is zo geslepen dat hij ook daar zijn kans zal afdwingen.”

Ook in het voetbalpraatprogramma Extra Time kwam de discussie al aan bod over de slaagkansen van Deniz Undav in de Premier League. En ook toen vond het gesprek plaats in de reguliere competitie, waarin de 25-jarige op quasi wekelijkse basis schitterde. “Ik heb het gevoel dat hij het fysiek niet zal aankunnen”, zei analist Wesley Sonck bijvoorbeeld. “In alle matchen gaat het na 70 minuten niet meer zoals het ervoor was. Ik denk dat het niveau van de Premier League te hoog is voor hem.”



Filip Joos, het vaste panellid van Extra Time, volgde de gedachtegang van zijn collega en ook hij uitte zijn bedenkingen. “Hij zal bij Brighton in concurrentie komen met Neal Maupay. Als ik die zie spelen ... dat is iemand die telkens onwaarschijnlijk in beweging is. En die ook met de rug naar doel kan spelen. Ik had verwacht dat Undav naar Duitsland zou gaan, ploegen zoals Augsburg”, aldus Joos. En na zijn tegenvallende prestaties in de Champion’s Play-offs zal dat voorbehoud alleen maar toenemen.

PROBLEMEN VOOR DOEL

Op 25-jarige leeftijd zit er wel nog wat rek op de fysieke kwaliteiten van Deniz Undav, die over een aangeboren talent beschikt om de bal af te schermen van grotere en sterkere verdedigers. Of hem dat ook zal lukken in de Premier League valt nog af te wachten, maar Undav is een spits die altijd weegt op een verdediging. Het grootste probleem zal evenwel komen te liggen bij zijn efficiëntie voor het doel. In de reguliere competitie scoorde Undav aan de lopende band, hij scoorde namelijk 24 stuks, maar in de Champions’ Play-offs deed hij nog geen enkele keer de netten trillen.



En nochtans had hij daar kansen genoeg voor. De immense druk die erbij hoort om voor de titel te vechten, is hierbij uiteraard een logische verklaring. Anderzijds speelt Undav in de nacompetitie tegen de drie beste clubs van het land en daarin haalt hij - met uitzondering van de match tegen Anderlecht - een veel lager niveau in vergelijking met zijn prestaties in de reguliere competitie. In de Premier League zullen er hem tegenstanders opwachten van een gans ander kaliber dan Club Brugge, Anderlecht en Antwerp. Daar is het élke week een topmatch.

HET DRAMA-UNDAV

Het verschil in prestaties van Deniz Undav, op het vlak van doelpunten maken, tussen de reguliere competitie en de Play-offs zijn erg contrasterend. In de competitie had hij aan een kleine vijf doelpogingen genoeg om één doelpunt te scoren, terwijl hij in de Play-offs negen doelpogingen ondernam en geen enkele keer kon scoren. Undav scoorde in de competitie bovendien 7% boven de verwachte expected goals, terwijl dat in de Play-offs maar liefst -30% onder de verwachtingen was.



Op basis van de expected goals afgewogen tegenover de effectieve gescoorde goals, presteerde Deniz Undav in de play-offs zelfs dubbel zo slecht als in de competitie. En dat terwijl Brighton dit seizoen ondermaats presteert op het gebied van doelpunten scoren. Net om die tegenvallende doelpuntenproductie volgend jaar serieus op te krikken, besloten The Seagulls in januari om 7 miljoen euro te betalen voor Undav.

POLL: Zal Undav slagen in de Premier League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Olivier Deschacht verrast met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verrast met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

4
4
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

15
15
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

23
23
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

109
109
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

187
187
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

103
103
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

32
32
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

232
232
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

117
117
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

175
175
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

92
92
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

99
99
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

153
153
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

553
553
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

201
201