Club Brugge wil uitpakken met Barça-product

Club Brugge wil uitpakken met Barça-product

Volgens SB Nation heeft Club Brugge interesse om Caden Clark naar het Jan Breydelstadion te halen. De 18-jarige Amerikaan leerde de kneepjes van het voetbal in de unieke academy van FC Barcelona in Arizona en zijn profiel op het voetbalveld draagt logischerwijze ook het Barça-DNA uit. Clark staat onder contract bij RB Leipzig maar hij wordt tot eind december verhuurd aan New York Red Bulls, zijn vorige club van afkomst.


MANNAERT AAN ZET

Club Brugge probeert de Jupiler Pro League te domineren op het sportief en financieel vlak. De West-Vlaamse topclub wordt daarom - op het Belgische niveau - het Ajax of het Bayern München van België genoemd. Blauw-Zwart is momenteel de grootste club van België, maar ondertussen zetten Antwerp FC, RSC Anderlecht en zelfs Union SG een serieuze inhaalbeweging in. Club moet daarom vooreerst een sportieve continuïteit neerzetten en dat kan enkel lukken met een geslaagd transferbeleid.En daar knelde het schoentje dit seizoen. Na een dramatische zomermercato met veel onsuccesvolle - en vaak ook dure - aankopen, voerde Vincent Mannaert in de winter een serieuze correctie door. En dat winters transferoffensief was wél geslaagd over de hele lijn. De manager van Club Brugge moet in de komende transferperiode opnieuw zo’n goede resultaten neerzetten en in die optiek valt het meest recente doelwit van de Bruggelingen alvast erg veelbelovend te noemen.

RED BULL TALENTENFABRIEK

De naam van Caden Clark doet niet meteen een belletje rinkelen bij de doorsnee Belgische voetballiefhebber, maar de Amerikaan is een hot prospect in het mondiale voetballandschap. Op 18-jarige leeftijd verscheen hij namelijk al voor het eerst op het wedstrijdblad van de Amerikaanse nationale ploeg. En op diezelfde leeftijd versierde hij ook al een supertransfer van New York Red Bulls naar de Duitse topclub en zusterclub RB Leipzig.

Caden Clark verhuisde in de zomer van 2021 naar Duitsland, maar hij speelde nog geen enkele minuut in de hoofdmacht van RB Leipzig. Op zich is dat ook niet vreemd. Hoewel de Duitse topclub hard inzet op de aankoop en doorstroming van grote buitenlandse talenten, is het allerminst gemakkelijk om door te breken bij een club ter waarde van 500 miljoen euro. Daarom wordt Clark momenteel uitgeleend aan New York Red Bulls, om zich in die vertrouwde omgeving verder te kunnen ontplooien.Foto Instagram: iamcadenclark

“We weten wat voor een speciaal talent hij is en dat zagen we doorheen de MLS-campagne”, zei Bradley Carnell vorig seizoen, toen hij interim-coach was bij New York Red Bulls. “We weten dat hij bepaalde kwaliteiten heeft die interessant zijn voor onze manier van spelen. Dan weet je zeker dat hij een Red Bull-speler is die onze filosofie uitdraagt. Hij speelt volgens onze visie, hij loopt zoals we het willen én hij is hongerig zoals wij.” Clark wordt deze maand 19 jaar en hij geldt nu al als één van de beste spelers van de Major League Soccer.

GROTE CARRIÈRE VOORSPELD

Zijn potentie reikt dan ook veel verder dan de Amerikaanse competitie en in New York genieten ze nog even van de tijd die ze hebben om Caden Clark te zien spelen in hun shirt. Eind dit jaar keert de aanvallende middenvelder namelijk terug naar moederclub RB Leipzig. “Hij is een speler die mij nauw aan het hart ligt”, zei Gerhard Stuber, de Oostenrijkse coach van New York Red Bulls, dit seizoen aan Transfermarkt.de.Foto Instagram: iamcadenclark

“Ik heb meer dan een jaar met hem gewerkt. We weten allemaal dat hij een groot talent is. Maar het is essentieel dat hij elke week kan spelen. Dat is nodig om voor de snelheid van zijn ontwikkeling. Hij is technisch erg onderlegd en zijn positiespel is ook heel goed. Hij kan oplossingen vinden onder druk en in beperkte ruimtes. Hij is leergierig en hij wil groeien. Als hij zo verder blijft doen, dan kan hij zeker een carrière maken in Europa”, aldus Gerhard Stuber.

MAESTRO VAN DE PLOEG

Caden Clark speelt doorgaans als een aanvallende middenvelder, een positie die hij vorig seizoen bij New York Red Bulls vaak bekleedde. In de huidige jaargang bevindt hij zich iets meer op de flank. Ongeacht zijn positie, blinkt de 18-jarige uit door zijn positionering, inzicht en uitstekende passing. Dankzij die hoogwaardige kwaliteiten doet hij het team beter draaien en kan hij gemakkelijk de combinatie opzetten met zijn ploegmaats.Foto Instagram: iamcadenclark

Hij biedt ook een unieke spelintelligentie waardoor hij zelf het spel en het tempo kan bepalen, als de echte maestro van de ploeg. In een team dat speelt op de omschakeling, kan hij door zijn directe manier van spelen snel gevaar creëren. Dat Caden Clark ook nog eens goed pressing zet, is dan ook mooi meegenomen uiteraard. Die capaciteiten zouden ook bovendien ook bijzonder goed aanslaan bij een dominante en balbezit-georiënteerde ploeg zoals Club Brugge.

BARCA-DNA

Zijn uitmuntende techniek, vista en positionering is grotendeels een aangeboren talent, maar die kwaliteiten heeft Caden Clark danig aangescherpt in de Barcelona academy in Arizona. Daar perfectioneerde hij drie jaar lang zijn skills en daarom staat hij vandaag al zo ver in zijn ontwikkeling. Club Brugge kan dus straks misschien uitpakken met een speler die het Barça-DNA uitdraagt, want in de academy leerde hij alles over de identiteit van Barcelona.Foto Instagram: iamcadenclark

Caden Clark kreeg er fulltime trainingen en lessen van FC Barcelona-trainers, gaande van fysieke sessies, krachttraining, tot sportieve trainingen, methodologie, waarden en normen. Het is duidelijk dat Clark nu de vruchten plukt van zijn hoogwaardige opleiding in de Barcelona academy en op 18-jarige leeftijd zit er nog heel veel rek op zijn kwaliteiten. Een buitenkansje voor Club Brugge dus, want Clarks marktwaarde wordt vandaag geschat op een bescheiden 3,5 miljoen euro.

POLL: Zou hij een goede transfer zijn voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Kompany komt met radicaal voorstel inzake drukke kalender
Kompany komt met radicaal voorstel inzake drukke kalender

De agenda's van de voetballers zit propvol. Het is tegenwoordig geen uitzondering meer als een ...

5
5
Stijnen gidst team naar plek twee, Beveren faalt ook in streekduel
Stijnen gidst team naar plek twee, Beveren faalt ook in streekduel

Promovendus Patro blijft in positieve zin verrassen in de Challenger Pro League. Het team van Stijn ...

17
17
KRC Genk komt met bijzonder opvallend initiatief
KRC Genk komt met bijzonder opvallend initiatief

KRC Genk neemt het dit weekend op tegen KVC Westerlo. De Limburgers pakken wel vaker uit met leuke ...

52
52
Fink: "Zij zijn voor mij de beste ploeg in België"
Fink: "Zij zijn voor mij de beste ploeg in België"

STVV is aan een zeer knap seizoen bezig. Thorsten Fink laat de Kanaries zeer dartel voetballen en ...

132
132
Ex-Rouche maakt Deila met de grond gelijk: "Belachelijk"
Ex-Rouche maakt Deila met de grond gelijk: "Belachelijk"

Ronny Deila kreeg al de nodige lof bij Standard en Club Brugge. Alleen was het einde bij de Rouches ...

121
121
Vanhaezebrouck ziet drie zeer straffe spelers bij RWDM
Vanhaezebrouck ziet drie zeer straffe spelers bij RWDM

AA Gent haalt momenteel een minder hoog niveau. De Buffalo's weten desondanks de nodige punten te ...

26
26
Verschueren: "Hij speelde een grote rol in terugkeer Kompany"
Verschueren: "Hij speelde een grote rol in terugkeer Kompany"

RSC Anderlecht wist in 2019 wellicht de grootste transfer in het Belgische voetbal van de afgelopen ...

85
85
Riemer selecteert deze spelers voor trip naar Eupen
Riemer selecteert deze spelers voor trip naar Eupen

RSC Anderlecht neemt het morgen om 16u op tegen KAS Eupen. Na een 3 op 9 hebben ze bij Anderlecht ...

93
93
Jacques geeft plannen met Kindermans én Overmars prijs
Jacques geeft plannen met Kindermans én Overmars prijs

Royal Antwerp FC heeft de afgelopen jaren een tandje bijgestoken. Dat resulteerde in de titel, de ...

235
235
Ajax en PSV maken zeer straffe cijfers bekend
Ajax en PSV maken zeer straffe cijfers bekend

Ajax en PSV hebben vandaag hun financiële cijfers meegedeeld. De twee Nederlandse topclubs ...

41
41
Stroeykens geeft de hoofdreden voor verlengd verblijf RSCA
Stroeykens geeft de hoofdreden voor verlengd verblijf RSCA

Sports director Jesper Fredberg haalde zijn volgende slag thuis. Na het openbreken van de contracten ...

92
92
Riemer dumpt zondebok en hint op verrassende debutant
Riemer dumpt zondebok en hint op verrassende debutant

Anderlecht wordt pots geteisterd door een blessuregolf, en dus moet Brian Riemer zaterdag in Eupen ...

205
205
'Deila grijpt in: handvol wissels op komst bij Club Brugge'
'Deila grijpt in: handvol wissels op komst bij Club Brugge'

Dankzij een betere tweede helft sleepte Club Brugge tegen KRC Genk nog een gelijkspel uit de brand. ...

365
365
<strong>Antwerp zwaar van slag door falende Overmars-toptransfer</strong>
Antwerp zwaar van slag door falende Overmars-toptransfer

Vorig seizoen wist Anthony Valencia de harten van de Antwerp-fans te veroveren en leek hij op weg om ...

500
500
Riemer spreekt klare taal over herkansing voor Raman
Riemer spreekt klare taal over herkansing voor Raman

Tijdens zijn persbabbel voor de verre verplaatsing richting Eupen ging Anderlecht-coach Brian Riemer ...

155
155