Schreuder begaat gruwelijke flater

Foto: Schreuder begaat gruwelijke flater

SOS Jack Hendry. Al twee maanden lang komt de Schotse international zelden of niet in actie bij Club Brugge. Alfred Schreuder geeft ostentatief de voorkeur aan Brandon Mechele in zijn centrale verdediging, maar nochtans heeft Hendry veel meer te bieden dan Mechele. Als speler op zich, maar ook in het specifieke spelsysteem van de Nederlandse coach.


HENDRY OUT

De laatste basisplaats van Jack Hendry bij Club Brugge dateert alweer van 30 januari. Sindsdien startte de Schotse verdediger geen enkele keer meer, en mocht hij in zeven wedstrijden amper één keertje invallen. Hendry is in verval, en dat is hoogst opmerkelijk. De 26-jarige werd nog niet zo lang geleden nog omschreven als de enige geslaagde zomertransfer van Club Brugge. In de Champions League werkte hij ook een schitterende campagne af, Hendry speelde elke minuut in alle zes duels en hij deed dat bovendien met glans.

“De Schot die Messi, Neymar en Mbappé het zwijgen oplegde”, schreef Daily Mail na zijn indrukwekkende prestatie op het Kampioenenbal tegen Paris Saint-Germain. De Britse krant bewierookte Hendry’s balbehandeling, fysieke kwaliteiten, positiespel én spelintelligentie. “Je mag hem snel in de Premier League verwachten.” Ook tegen RB Leipzig maakte Jack Hendry grote indruk. “Hij speelt bijna de perfecte match”, zei Marc Degryse toen in Het Laatste Nieuws.Maar na een rode kaart op Standard en tien dagen later in de Croky Cup tegen AA Gent, kiest Alfred Schreuder resoluut voor Brandon Mechele in zijn verdediging. Op die manier verdween Jack Hendry helemaal naar het achterplan en moest hij zelfs aantreden met de beloften van Club Brugge om wedstrijdritme op te doen - deels op eigen vraag. Schreuder blijft dus halsstarrig vasthouden aan Mechele maar de drievoudige Rode Duivel kan echter niet overtuigen, vooral door zijn gebrek aan wendbaarheid en voetballend vermogen.

VLAMMEND INTERVIEW

Jack Hendry kwam vorige zomer naar Club Brugge om veel te spelen en om prijzen te winnen, waardoor zijn degradatie tot bankzitter ongetwijfeld hard aankomt.“Het is voetbal, je weet dat het kan gebeuren. Hopelijk duurt het niet te lang” zei hij medio februari al aan De Zondag. “Maar mijn focus is niet veranderd: ik werk elke dag om de coach te laten zien dat hij mijn naam als eerste op het blad moet zetten. Het is niet voor het eerst in mijn carrière dat mij dat overkomt. Ik weet hoe je daarmee moet omgaan.”

Maar deze week gaf Jack Hendry een interview aan The Times en daarin was hij minder gematigd. . "Het gaat niet goed de laatste tijd. De nieuwe trainer is wreed met me geweest. Ik vind dat ik in de ploeg hoor te staan en ik ben zeker niet naar Brugge gekomen om op de bank te zitten. Er zal snel een oplossing moeten komen voor deze situatie”, zei Hendry. “Ik heb twee rode kaarten gepakt, maar de manier waarop ik behandeld ben, was erover. Er wordt binnen de club veel gezegd dat ik weer in de ploeg zou moeten komen, maar als één persoon daar anders over denkt.”Jack Hendry neemt dus geen genoegen met een rol in de schaduw en hij verwijst openlijk naar Alfred Schreuder als de grote boeman. Dat lijkt ons niet meteen de meest verstandige zet, hoewel we de beweegredenen van de Schot best kunnen begrijpen. “Ik vind dat de beste verdediger in de ploeg moet blijven staan. Daar heeft de trainer tegen gezondigd. Hopelijk verandert hij snel van mening”, aldus Hendry aan The Times. De Schot heeft die laatste uitspraak donderdag wel genuanceerd in een individueel gesprek met Schreuder.

MECHELE VS. HENDRY

Zoals eerder aangehaald beschikt Jack Hendry over grotere leiderschapskwaliteiten dan Brandon Mechele, en dat is een cruciale vereiste om te spelen als centrale persoon in een driemansverdediging. Daarnaast is de Schot fysiek sterker dan Mechele, want dit seizoen won hij al meer duels dan zijn rechtstreekse concurrent. Hendry overtroeft Mechele eveneens op het gebied van defensieve efficiëntie, het aantal en gemiddeld gewonnen luchtduels, en in de zuiverheid van de (voorwaartse) passing. Mechele passt de bal bovendien vaker achteruit in vergelijking met Mechele.

Al deze kwaliteiten zijn onontbeerlijk in het spelsysteem van Alfred Schreuder en dat maakt het des te vreemder dat de Nederlander resoluut blijft kiezen voor Brandon Mechele, ten nadele van Jack Hendry. '”Deze situatie is lastig voor hem. Maar er zijn meerdere spelers die niet vaak spelen of in de basis staan”, zei Alfred Schreuder daar onlangs over. “De kern is groot, er is veel concurrentie. Het is belangrijk dat je nu niet al te vaak meer wisselt.” En dat is dus een vage uitleg waar Hendry lak aan heeft.Jack Hendry zei in het interview aan The Times dat hij zichzelf de beste verdediger van Club Brugge vindt, hoewel hij dat zelfs tegenspreekt, maar die stelling lijkt dus wel degelijk te kloppen. Maar de uitleg “dat het belangrijk is dat je nu niet al te vaak meer wisselt”, lijkt ons meer een zwak excuus van Alfred Schreuder om Hendry niet te laten spelen, eerder dan een begrijpelijke motivatie. Al zal zijn vurige uitspraken in de krant Hendry hem wellicht meer problemen opleveren dan een snelle herkansing.

Zet nu in bij Unibet en beleef de play off's met extra spanning!
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Wie moet starten bij Club Brugge?

Laporta onthult krankzinnige eisen Mbappé

Disciplinair Comité is snoeihard voor Murillo en Vanhaezebrouck

Defour: "Dan stap ik uit het voetbal"

Gisteren 17 Mei 2022

{insert image alt}

'Courtois krijgt nieuwe concurrent bij Real'

Op 28 mei speelt Real Madrid de finale van de Champions League tegen Liverpool. Om al zijn spelers ...

25
{insert image alt}

Laporta onthult krankzinnige eisen Mbappé

Het zal wellicht zeer snel duidelijk worden waar Kylian Mbappé volgend seizoen aan de slag zal ...

59
{insert image alt}

'Feyenoord anticipeert op vertrek Dessers met pikante transfer'

Bij Feyenoord zetten ze vorig weekend al een punt achter hun seizoen in de Eredivisie, maar pas ...

52
{insert image alt}

Disciplinair Comité is snoeihard voor Murillo en Vanhaezebrouck

Anderlecht beleefde een pijnlijk weekend, want het ging voor de vierde keer dit seizoen onderuit ...

125
{insert image alt}

Zwoegend Liverpool zorgt voor bloedstollende apotheose

De laatste speeldag in de Premier League zal komend weekend een bloedstollende apotheose van de ...

147
{insert image alt}

De Bruyne maakt keuze tussen Hazard en Silva

Kevin De Bruyne verkeert de laatste maanden in absolute bloedvorm, met acht goals en vijf assists in ...

97
{insert image alt}

Defour: "Dan stap ik uit het voetbal"

Er staat bij KV Mechelen heel wat te veranderen deze zomer. De club bevestigde vorig weekend ook ...

170
{insert image alt}

'KV Oostende wil Club Brugge en Genk aftroeven'

Bevestigen is altijd het moeilijkste, dat mochten ze bij KV Oostende dit seizoen ook ervaren. De ...

93
{insert image alt}

Rio Ferdinand benadrukt wat Lukaku nodig heeft

Romelu Lukaku kende de voorbije weken een opleving met drie goals in de wedstrijden tegen ...

61
{insert image alt}

Bormans reageert op knappe wijze op uithaal van Verhaeghe

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe reageerde niet bepaald met klasse na de titelwinst van zijn ...

224
{insert image alt}

Zulte Waregem is andere clubs te snel af voor Leye

Het is nu ook officieel: Mbaye Leye is de nieuwe trainer van Zulte Waregem. Dat maakte de club ...

100
{insert image alt}

KRC Genk gaat voor grote verandering

KRC Genk was voor het seizoen dé titeluitdager van Club Brugge. John van den Brom en Bernd Storck ...

261
{insert image alt}

'Nieuwe gegadigde voor Kompany: club drukt door'

Moet RSC Anderlecht op zoek gaan naar een nieuwe trainer? In Engeland nemen de geruchten over een ...

482
{insert image alt}

MLS: Shaqiri grootverdiener met monsterloon

De Major League Soccer staat financieel al op een hoger niveau dan de Jupiler Pro League. Er is ook ...

69
{insert image alt}

'Antwerp verrast met vervanger van Buta'

Royal Antwerp FC ziet Aurelio Buta transfervrij naar Eintracht Frankfurt vertrekken. De Great Old ...

238