Belg floreert bij PSV: "Geen spijt dat ik Anderlecht verliet"

Belg floreert bij PSV:

Bij PSV hebben ze al sinds jaar en dag goede ervaringen met Belgische spelers. Erik Gerets, Luc Nilis, Timmy Simons, Dries Mertens en anderen schitterden er al en dit seizoen komt ook Yorbe Vertessen aan de oppervlakte. Ondertussen lijkt de volgende Belg al voor de deur te staan, want Johan Bakayoko speelt de pannen van het dak bij Jong PSV, dat in de Nederlandse tweede klasse actief is. VoetbalNieuws had een gesprek met de flankaanvaller.


Bakayoko kreeg de afgelopen weken veel aandacht in Nederland én in België. Dat kwam vooral vanwege het feit dat hij vier keer scoorde tijdens de 1-4-zege tegen VVV Venlo. Maar daarvoor was hij ook al aardig op dreef. Bakayoko is dan ook zeer tevreden met hoe het seizoen verloopt. "Het is voorlopig een goed seizoen, waarin ik gaandeweg ben gegroeid. Als ik kijk naar waar ik in het begin van deze voetbaljaargang stond en nu, dan merk ik dat ik toch enorme stappen voorwaarts heb gezet. Na die vier doelpunten tegen VVV ging het plots zeer snel, want toen kreeg ik plots veel aandacht. Maar zo werkt het nu eenmaal."



Van Nistelrooy en Robben

Bakayoko wordt bij Jong PSV klaargestoomd door niemand minder dan Ruud van Nistelrooy. Hij is hoofdtrainer van de ploeg en in Nederland vallen er goede geluiden te horen over hem. Hij werkt aan de weg richting een topcarrière als coach, nadat hij als spits furore maakte bij onder meer PSV, Manchester United, Real Madrid en Oranje. Bakayoko geniet van de samenwerking met ‘Van the Man’.

"Het is een coach die voor aanvallend voetbal staat en als aanvaller is hij nog een extra meerwaarde vanwege zijn verleden als topspits. Het is een coach die weet wat hij wil en hij helpt onze jonge spelersgroep zeer goed. Het is fantastisch om zo iemand als trainer te hebben. De coach heeft mij al heel veel bijgeleerd inzake afwerking. Om een klein voorbeeld te geven: je moet eerst een hoek maken vooraleer je schiet. Het zijn zo van die kleine details, die je zelf niet weet, maar die wel een groot verschil maken."

Naast Van Nistelrooy waait ook de naam van Arjen Robben af en toe nog eens rond in Eindhoven. Op de Herdgang spreken ze er niet echt over, maar bij de fans doen de knappe acties van Bakayoko wel eens denken aan die van Robben. Bakayoko heeft immers ook diens actie in huis, naar binnen snijden vanaf de rechterflank en met links de bal tegen de touwen jagen. In onderstaand filmpje kan je dergelijke acties alvast bewonderen.

"Of ik soms word aangesproken over die ‘Robben-goals’? Neen, niet echt (lacht). Ik denk wel dat ik een buitenspeler ben die veel variatie heeft in zijn spel. Ik probeer veel verrassing in mijn spel te brengen, maar het klopt wel dat als ik naar binnen snijd, dat het vaak gevaarlijk is. Dat ik enkele maanden geleden 15 doelpunten als doelstelling aangaf? Dat klopt (lacht). Ik zit nu aan 12 goals en laten we eerst die 15 halen (lacht), en nadien zullen we proberen de lat nog wat hoger te leggen." De talentvolle aanvaller is een echt voetbaldier. "Ik ben wel iemand die naar heel veel voetbalwedstrijden kijkt. Ik heb niet bepaald een speler waarmee ik dweep, maar ik probeer van zoveel mogelijk spelers iets op te steken. Ik volg alle competities, zowel live als de hoogtepunten."



Eerste elftal

Met 12 doelpunten en ook nog eens 9 assists in 21 competitiewedstrijden zijn de cijfers indrukwekkend. De stap naar het eerste elftal lijkt niet meer lang op zich te laten wachten. "Ik trainde na Nieuwjaar al twee keer mee met de eerste ploeg en ik speelde ook mee in een oefenwedstrijd. Als je goed bezig bent moet je voor jezelf ook hogere eisen durven stellen, en uiteraard is het dan een doel om dit seizoen mijn debuut te maken in het eerste elftal. Ik ben zeker niet ongeduldig en wacht rustig af. Of ik daarover al een gesprek had met Roger Schmidt? Neen, niet echt." Na dit interview werd Bakayoko alvast voor even opgenomen in de A-kern.

Het is geen toeval dat Bakayoko zich op zijn achttiende zeer goed ontwikkelt. Hij speelt al sinds vorig seizoen tegen ervaren spelers. Volgens hem is het zeer goed voor de jonge talenten dat zij al snel op jonge leeftijd tegen volwassen spelers kunnen aantreden. Volgend seizoen zullen vier ploegen uit Eerste Klasse A hun beloftenelftal kunnen laten aantreden in Eerste Klasse B. Voor de jonkies is dat een zéér goede zaak.

"Dat is het beste wat je kan overkomen als jonge speler. Je komt terecht in een beloftenteam, maar je kan meteen tegen oudere en meer ervaren spelers voetballen. Zo herinner ik mij dat ik het begin vorig seizoen toch niet onder de markt had met die stap, maar gaandeweg wist ik mij goed aan te passen en sindsdien verloopt het zeer vlot. Je leert snel bij en het maakt je sneller beter als voetballer", aldus de sympathieke Bakayoko.

"Het was ook één van de redenen waarom ik voor PSV koos. Ik vond het wel interessant dat Jong PSV op het tweede hoogste niveau uitkwam, dus dat was zeker één van de aspecten die meespeelde in mijn beslissing. Terwijl dat in België toen nog niet het geval was. Daarnaast was er ook het feit dat jonge talenten in Nederland toch sneller speelkansen krijgen dan in België."



Vertrek uit België

Het was een transfer die weinig aandacht kreeg in de zomer van 2019. Bakayoko ruilde Anderlecht toen in voor PSV. Het was ook de zomer dat Vincent Kompany neerstreek bij de Brusselaars en sinds kregen al een pak jonkies speelkansen. Toch heeft Bakayoko geen spijt van zijn vertrek. "Neen, ik heb geen spijt dat ik Anderlecht heb verlaten net voordat Kompany aankwam. Het is mooi dat hij terugkeerde naar Anderlecht en dat bepaalde jonge gasten sindsdien hun kans hebben gekregen. Ik keek toch vooral naar mijn eigen situatie en de overstap naar PSV leek mij op dat moment simpelweg de beste keuze. Het is nu makkelijk om te zeggen dat dit een goede keuze was, maar het was geen keuze tegen Anderlecht. PSV kwam echter met een heel overtuigend voorstel, en dan spreek ik vooral over hun sportieve plannen met mij. Daar sprak heel veel vertrouwen uit en als een club zoveel inspanningen levert om je te halen, dan moet je niet twijfelen."

Bakayoko speelde bij de jeugd van OHL, KV Mechelen, Club Brugge en Anderlecht. Hij ziet toch een vergelijkbare manier van werken in België en Nederland. “Bij Anderlecht was de jeugdopleiding van een zeer hoog niveau en nu zit ik bij één van de beste academies van Nederland. Het niveau tussen PSV en Anderlecht is gelijkaardig, en er zijn veel overeenkomsten inzake aanpak."



Rode Duivels

Eindigen doen we met het luik over de nationale ploeg. Bakayoko maakt deel uit van een fantastische lichting bij de U19, waar Wesley Sonck bondscoach is. Naast Bakayako maken onder meer ook Romeo Lavia (Manchester City), Noah Mbamba (Club Brugge), Luca Oyen (KRC Genk), Cisse Sandra (Club Brugge), Zeno Debast (Anderlecht) en Mario Stroeykens (Anderlecht) deel uit van die kern. Door zijn goede prestaties zouden de beloften van Jacky Mathijssen wel eens snel kunnen volgen.

"Ik hoop dat de beloften zich plaatsen voor het EK en uiteraard hoop je als speler altijd om hogerop te geraken”, zegt hij over zijn ambitie om opgeroepen te worden voor de U21. “Dat is voor elke voetballer een doelstelling. Maar ik voel me zeer goed bij de U19 en ik zie wel wat de toekomst brengt." Bij die U19 heeft hij met Sonck wéér een ex-spits als coach. “Inderdaad. De trainer begrijpt hoe wij aanvallers denken. Sonck geeft net als Van Nistelrooy bepaalde details mee die je helpen als aanvaller. Het is mooi dat ik met zo een coach met zo een verleden als spits kan werken. Op dat vlak heb ik veel geluk, zowel bij PSV als bij de nationale ploeg."

Bakayoko heeft ook Ivoriaanse roots, maar de Belgische voetbalfans moeten voorlopig niet vrezen. "Neen, ik hoorde nog niets van Ivoorkust. Mijn focus ligt op België en het is mijn ambitie om ooit voor de Rode Duivels te spelen. Ik heb alle jeugdcategorieën bij België doorlopen en volgens mij is het ook beter om dan ook proberen tot de eerste ploeg door te stoten", besluit het toptalent.

POLL: Gaat Bakayoko helemaal doorbreken bij PSV?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"
Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"

De Relegation Play-Off is bijna toe aan zijn ontknoping, want volgende week staat daar de laatste ...

18
18
Riemer komt met update over blessure Vertonghen
Riemer komt met update over blessure Vertonghen

Het Dudenpark blijft voor Anderlecht vervloekte grond, want Paars-Wit heeft er sinds de terugkeer ...

100
100
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."

Voor Standard zijn de play-offs één langgerekte ontgoocheling. Ook na zeven speeldagen ...

82
82
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus

Romelu Lukaku heeft zondagavond een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn carrière. In de topper ...

29
29
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"

Er blijft een groot verschil tussen Anderlecht thuis of Anderlecht uit. Het kan tot dusver een ...

151
151
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp

Antwerp leed zondagnamiddag al zijn zesde nederlaag in zeven wedstrijden in de Champions' Play-Off. ...

634
634
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder

De Brusselse derby leverde zondagavond alleen maar verliezers op. Union en Anderlecht hielden elkaar ...

101
101
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B

De Relegation Play-Off is zondagavond weer een beetje meer in een beslissende plooi gevallen. KV ...

214
214
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."

Anderlecht is zondag zijn leidersplaats kwijtgespeeld. Paars-Wit kon immers alweer niet winnen op ...

365
365
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark

De Brusselse derby tussen Union SG en RSC Anderlecht heeft zondagavond geen winnaar opgeleverd. ...

532
532
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"

Club Brugge heeft zondagmiddag gouden zaken gedaan met zijn 1-2-zege op het veld van Antwerp FC. Het ...

668
668
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek

De Engelse titelstrijd stevent af op een duel tussen Arsenal en Manchester City, maar ook Liverpool ...

57
57
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld

RSC Anderlecht stond zondagavond onder zware druk voor zijn bezoek aan Union SG. Bij een nederlaag ...

468
468
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

302
302
'Everton bereidt vertrek Onana voor: vraagprijs vastgelegd'
'Everton bereidt vertrek Onana voor: vraagprijs vastgelegd'

Everton FC is inmiddels zeker van het behoud in de Premier League, maar blijft met de nodige ...

61
61